zpět

Hovězí maso

1. Hovězí plátky na zázvoru

4 plátky masa na dušení, 40g sádla, 1 cibule, sůl, půl lžičky mletého zázvoru, vývar z masa nebo masoxu, 1 lžíce polohrubé mouky, česnek.

Plátky naklepeme a na okrajích nařízneme. Na sádle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme plátky, osmahneme, osolíme a okořeníme, podlijeme vývarem a dusíme. Měkké maso ze šťávy vyjmeme, vydusíme ji, zasypeme moukou, osmahneme, rozmícháme s vývarem, povaříme, přidáme zpět maso a ještě krátce podusíme, popř. dochutíme nadrobno rozsekaným česnekem. Podáváme s vařenými brambory nebo dušenou rýží a se zeleninovým salátem.

2. Hovězí maso alla Romana

500g hovězí kližky, 100g libového bůčku, 2 lžíce sádla, cibuli, půl sklenky červeného italského vína, 1 lžíce rajského protlaku, stroužek česneku, majoránka, rozmarýn, pepř, sůl.

Bůček nakrájíme na malé kostičky, vložíme na sádlo společně s nakrájenou cibulí a česnekem a zpěníme. Na tento základ přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, které jsme předtím osolili a opepřili. Ze všech stran maso opečeme, zalijeme vínem, podusíme, přidáme protlak, rozmarýn a majoránku. Maličko zalijeme horkou vodou, a zvolna dusíme až je maso měkké. Podáváme s brambory.

3. Hovězí plátky na zelenině

2 hovězí plátky, 15g tuku, sůl, hladká mouka, mletá sladká paprika, kousek cibule, 150g rajčat, 1 paprika (nebo 5 lžic sterilovaného leča), kousek květáku, petrželka.

Hovězí plátky odblaníme, po obvodu mělce nařízneme na třech místech, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou a moukou a vložíme na drobně pokrájenou, na tuku lehce zpěněnou cibuli. Opečeme je po obou stranách, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou. Při dušení je obracíme a podléváme vodou. Ke konci dušení přidáme pokrájenou zeleninu (nebo lečo) a usekanou petrželku. Vhodná příloha jsou brambory.

4. Hovězí plátky v houbové omáčce

4 hovězí plátky, 1 cibule, 40g hladké mouky, 20 kuliček černého pepře, 4 kuličky nového koření, 1 bobkový list, 2 dl smetany, 1/2 masoxu, 3 lžíce sušených hub, 1 lžička plnotučné hořčice, citrónová šťáva, olej, sůl.

Plátky naklepeme, na obvodu 2-3x nařízneme, osolíme, potřeme olejem a necháme asi 20 minut odstát. Na kolečka pokrájenou cibuli osmažíme dozlatova na oleji v papiňáku, plátky poprášíme moukou, kterou zamáčkneme a opečeme je po obou stranách (asi po 4 minutách) také přímo v papiňáku. Zalijeme vřelou vodou, přidáme koření a masox, uzavřeme a dusíme 30 až 40 minut. Měkké plátky vyjmeme, do vařící se omáčky nalijeme smetanu, ve které můžeme rozkvedlat zbylou mouku, hořčici, sůl a 5 - 6 minut povaříme. Procedíme, přidáme houby (čerstvé nebo sušené podusíme doměkka mimo), citrónovou šťávu a plátky a prohřejeme. Příloha - rýže, houskový knedlík.

5. Klatovské hovězí plátky

4 plátky masa, 60g tuku, 100g kořenové zeleniny, 1 cibule, 25 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, sůl, cukr, citrónová šťáva, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l smetany, voda.

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme a opečeme. Do tuku po opékání přidáme zbylý tuk, nadrobno nakrájenou zeleninu, cibuli, pepř, nové koření a bobkový list. Opečeme dorůžova, přidáme maso, podlejeme vodou a dusíme. Plátky vyjmeme, šťávu zalijeme smetanou s moukou, povaříme a ochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. Omáčku přecedíme na maso.

6. Polské zrazy

4 hovězí plátky, 50g sádla, 50g hladké mouky, cibule, sůl Náplň: 100g na kostky nakrájené slaniny, 150g mletého vepřového masa, nastrouhaná cibule, sůl.

Plátky naklepeme, osolíme, potřeme náplní, kterou jsme připravili smícháním surovin, zabalíme a převážeme nití. Rozehřejeme sádlo, závitky opečeme, podlejeme vodou, popř. bílým vínem, a dusíme. Vyjmeme, šťávu zahustíme moukou. Podáváme s brambory a červenou řepou.

7. Ptáčci v zelenině (jako svíčková)

Hovězí plátky naplníme následující směsí: Do umletého vepřového masa se dá trochu strouhanky, sardelové pasty, syrové vajíčko, pepř a sůl. Ptáčky poklademe do pekáčku a proložíme na kousky nakrájenou zeleninou (mrkev, celer, petržel,  )(moc! Zasypat i ptáčky). Upeče se potom se zelenina rozmixuje a omáčka se zahustí kyselou smetanou.Zapít červeným Burgundským!

8. Vařené hovězí maso s vinnou omáčkou

800g vařeného hovězího, vývar, 80g slaniny, 2 cibule, 1 dl bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 bobkový list, 2 lžíce hladké mouky, pepř, sůl.

Uvaříme hovězí maso nejlépe den předem. K rozškvařeným kostičkám slaniny přidáme nasekanou cibuli, osmahneme, přisypeme mouku, opět zasmahneme a podlijeme vývarem, ve kterém jsme rozmíchali rajčatový protlak. Ochutíme vínem a kořením, osolíme a povaříme. Omáčku procedíme, prohřejeme v ní plátky připraveného uvařeného hovězího masa a podáváme s bílým pečivem, nebo vařenými těstovinami či brambory.

9. Hovězí na smetaně s marinádou

750g hovězího masa, 100g anglické slaniny, hrudka másla, 5 dl smetany, 1 lžička maizeny.

Marináda: 6 dl převařené vody, 2 lžíce vinného octa (nebo 1 lžíce octa s estragonem a 1 lžíce octa), 3 stroužky česneku, 250g cibule, tymián, bobkový list, mletý pepř, sůl.

Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme, přidáme ostatní suroviny, a připravíme marinádu. Maso pokrájené na nudličky marinujeme 48 hodin. Drobné kostičky slaniny rozpustíme a do horké vložíme hrudku másla. Na tomto tuku zprudka opečeme po všech stranách osušené maso a přidáme cibuli z marinády. Mezitím dáme vařit marinádu, až se jí asi polovina odpaří, pak ji nalijeme na maso s cibulí a dusíme asi 2 hodiny doměkka. přilijeme smetanu s rozmíchanou maizenou, povaříme asi 10 minut a dochutíme. Podáváme s noky nebo houskovými či kynutými knedlíky.

10. Hovězí na česneku

Špalíček zadního hovězího, česnek, cibule, olej nebo sádlo.

Maso odblaníme a prošpikujeme česnekem. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme maso, které trochu osolíme. Pečeme v remosce nebo přikryté v troubě. Podlijeme vodou a pečeme, přibližně asi 1 - 1 1/2 hodiny. Při pečení poléváme sosíkem na dně remosky. Před dopečením maso vyndáme, rozkrájíme na plátky, přidáme ještě česnek a dopečeme. Příloha: bramborové knedlíky a špenát.

11. Hovězí na hořčici

Hovězí plátky, pepř, sůl, plnotučná hořčice, sádlo nebo olej, cibule, hladká mouka, masox.

Plátky osolíme a opepříme, po obou stranách potřeme hořčicí a opečeme na rozpáleném tuku ( asi 3 minuty jedna strana ). Plátky vyndáme a na oleji zpěníme cibulku. Potom plátky vložíme zpátky, přidáme vodu a kostku masoxu a dusíme doměkka. Když je maso měkké zahustíme omáčku hladkou moukou rozdělanou ve vodě. Příloha: rýže, brambory.

12. Hovězí na jablkách

400g hovězího masa, 2 lžíce oleje, 150g strouhaného tvrdého sýra, 250g oloupaných vykrájených jablek, 1 lžíce másla, pepř, sůl.

Tenké menší plátky masa zprudka osmahneme na oleji po obou stranách, osolíme, opepříme, poklademe plátky jablek, posypeme sýrem a hoblinkami z másla a dáme do rozehřáté trouby zapéci. Podáváme s rýží a pikantním kompotem z brusinek.

13. Hovězí filé na hříbkách

250g širokých nudlí, 800g hovězí filé, 2 stroučky česneku, olej, rozmarýn, 1/4 l červeného vína, 500g hříbků, máslo, 1 až 2 cibule, sůl, mletý pepř, smetana.

Olej smícháme s prolisovaným česnekem a rozmarýnem a vetřeme do masa. Necháme několik hodin odležet. Potom prudce opečeme a v troubě dodusíme. Vypečenou šťávu jolijeme vínem a smetanou, ochutíme rozmarýnem, solí a pepřem a přivedeme k varu. Na másle necháme zesklovatět hříbky a cibuli a klademe vedle krájeného masa. Omáčku a nudle podáváme zvlášť.

14. Hovězí s houbami na smetaně

400g zadního masa, sádlo, 1 cibule, 100g hub, sůl, drcený kmín, 2 dl kysané smetany, citrón, hladká mouka.

Plátky masa naklepeme, opečeme na sádle. Zmírníme oheň, přidáme cibule a ještě chvíli smažíme. Přidáme houby, osolíme, přidáme kmín, podlejeme a dusíme asi 40 min. Přidáme smetanu s moukou a převaříme. Dochutíme citrónem.

15. Hovězí se zeleninou a brambory

600g tučnějšího hovězího masa, 3 lžíce sádla, 3 cibule, 3 vetší brambory, 4 papriky, 4 rajčata, sůl.

Maso nakrájíme na kostky a posolíme, papriky nakrájíme na vetší kousky, cibuli, rajčata a brambory na kolečka tlouštky 1 cm. Na špejle napichujeme střídavě maso, cibuli, papriku, rajčata a brambory. Osolíme a opékáme v troubě nebo na rožni za častého polévání, dokud maso nezměkne.

16. Hovězí závitky

4 hovězí plátky z kýty, sůl, mletý pepř, 2 cibule, 1 vejce, 30g strouhanky, 1 lžička jemně sekaného kopru, 2 lžíce oleje, vývar, 20g másla, 40g mrkve, 40g celeru, 40g petržele, bobkový list, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce hladké mouky.

Z ruské kuchyně - Hovězí plátky rozklepeme do šířky. Osolíme, opepříme. Drobně pokrájenou cibuli promícháme se strouhankou, vejcem, koprem, solí, pepřem a rozdělíme na plátky. Maso stočíme v závitky, upevníme jehlami na závitky (párátky), opečeme je na oleji, podlijeme trochou vývaru a dusíme pod pokličkou téměř doměkka. Kořenovou zeleninu a druhou cibuli drobně pokrájíme, osmahneme na másle, přidáme mouku, opět krátce osmahneme, vmícháme rajčatový protlak a vývar, rozšleháme, přidáme bobkový list a podusíme, až zelenina změkne. Hustou omáčku prolisujeme, přidáme k závitkům, podusíme je doměkka a podáváme. Obvyklá příloha je pohanková nebo bramborová kaše.

17. Pikantní hovězí závitky

4 plátky hovězího zadního, 2 lžíce pikantní hořčice, sladká paprika, 4 tenší plátky slaniny, 2 střední cibule, kyselá okurka, 4 tenčí pórky, sůl, pepř, 2 lžíce tuku, 1 dl červeného vína, 1 dl vody, 2 dl kyselé smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce sójové omáčky.

Plátky potřeme hořčicí, posypeme paprikou, poklademe slaninou a kousky cibule. Přidáme proužky kyselé okurky, delší kousek pórku, osolíme a opepříme. Smotáme závitky a převážeme nití. Tuk rozehřejeme v teflonovém kastrolu, asi 8 minut závitky opékáme. Přílijeme červené víno a vodu, přídáme protlak a kysanou smetanu, přiklopíme, dusíme asi 40 minut za občasného podlévání vínem a vodou. Závidky vyjmeme, omáčku dochutíme sójovou omáčkou a smetanou. Podáváme s bramborovým piré a povařenou zeleninovou směsí.

18. Hovězí tokáň

500g masa bez kosti, sůl, 40g sádla, kousek mrkve, celeru a petržele, 1 cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 30g hladké mouky, cukr, citrón.

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a pak nakrájíme na hranolky. Na části sádla osmahneme zeleninu a cibuli, zasypeme cukrem, přidáme maso a krátce opečeme. Vše zalijeme vodou, osolíme, přidáme protlak, citrónovou šťávu a dusíme doměkka. Dohustíme světlou jíškou ze zbytku sádla a mouky.

19. Znojemská hovězí pochoutka

500g hovězího masa, 200g jemného párku, 2 cibule, sladká paprika, 2 lžičky hořčice, pepř, sůl, 3 sterilované okurky, sádlo, hladká mouka.

Na tuku zpěníme do růžova cibuli, přidáme papriku a na kostky nakrájené maso. Opečeme, osolíme, zaprášíme moukou a necháme zasmažit. Za stálého podlévání dusíme do měkka. Do šťávy s masem zamícháme hořčici. Nožky párku rozkrájíme na kolečka, zprudka opečeme na tuku a smícháme s masem. Porce na talíři posypeme kostičkami okuřek.

20. Červenozelené hovězí kostičky

Hovězí maso, pórek, sladká paprika, mouka, červené víno, sterilované okurky, zelené papriky.

Na tuku osmahneme dozlatova pórek, přidáme sladkou papriku a na kostičky nakrájené hovězí maso. Opečeme, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a po chvíli podlijeme červeným vínem. Dusíme doměkka, před ukončením vaření přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a nudličky zelené papriky. Příloha: rýže.

21. Hovězí nudličky s pórkem

Zadní hovězí, solamyl, sójová omáčka, cibule, pórek, pálivá paprika ( čerstvé ), víno, čínská kořenící směs, glutasol.

Libové hovězí nakrájíme na nudličky, promícháme se solamylem a sójovou omáčkou. Na oleji prudce osmahneme cibulku, pórek a pálivé papriky, vyjmeme. Do zbylého omastku vložíme hovězí nudličky, prudce opečeme, zalijeme vínem, přidáme hotovou zeleninu, dochutíme čínskou kořenící směsí, případně dosolíme glutasolem. Příloha: rýže.

22. Hovězí kuličky s ananasem

Mleté hovězí maso, lžičku solamylu, vejce, pepř, sůl, víno, olej, ananas, vegeta.

Jemně mleté hovězí maso promícháme se solamylem, vejcem, vínem, solí a pepřem. Ze směsi utvoříme menší kuličky, opečeme na oleji. Na pánvi povaříme šťávu z ananasového kompotu, ochutíme vegetou, solí, zahustíme solamylem. Přidáme osmažené kuličky a kostičky ananasu. Příloha: rýže.

23. Závitky z hovězího masa se zeleninou

4 plátky masa na dušení, sůl, pepř, 2 lžíce hořčice, 2 povařené mrkve, 2 lžíce sterilovaného nebo zmrazeného hrášku, 1 větší cibule, 100g slaniny, ořech másla, 1 lžíce polohrubé mouky, popř. 1/8 l zakysané smetany.

Plátky naklepeme a osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe nudličkami mrkve, hráškem, kousky cibule a nudličkami slaniny, stočíme do závitků a upevníme jehlami nebo je převážeme pevnou nití. Zbylou slaninu a cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme, vložíme závitky, osmahneme, osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme do měka. Měkké závitky vyjmeme, do šťávy přidáme máslo promnuté s moukou, podusíme, vložíme zpět závitky a prohřejeme. Podáváme s dušenou rýží nebo vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

24. Burgundské hovězí

1,5 kg hovězího masa nakrájeného na kostky, 2 větší mrkve nakrájené na kolečka, cca 0,5 l červeného vína, lžíce hladké mouky, 200g slaniny, sklenka koňaku, 250g žampiónů, sůl, 2 lžíce oleje, 7,50g másla, 4-5 zrnek pepře, špetka tymiánu, špetka rozmarýnu.

Do mísy vložíme maso, přidáme polovinu oleje, pepř, mrkev, sůl, tymiám, rozmarýn, koňak a víno. Po nejméně čtyřech hodinách slijeme marinádu, na zbytku oleje a třetině másla necháme zesklovatět kostičky slaniny a opečeme maso. Vyjmeme, slijeme omastek a na zbytku másla osmahneme mouku. Zředíme marinádou. Přivedeme do varu, přidáme maso a slaninu. Pomalu dusíme asi dvě a půl hodiny. Čtvrt hodiny před podáváním přidáme žampióny. Podáváme s bílým chlebem nebo těstovinami.

25. Hovězí po Burgundsku

Pro 4 osoby - 1,5 kg hovězího masa, nejlépe roštěnec, 2 polévkové lžíce oleje, 30g másla, 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, sůl, pepř, půl sklenice vody, 1 polévková lžíce rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, kytičku bylin podle chuti (tymián, bazalka, majoránka, dobromysl, šalvěj...).

Na marinádu: láhev červeného vína, 1 polévkovou lžíci oleje, střed ně velkou mrkev, 1 velkou cibuli a dvě šalotky, trochu celerové natě, stroužek česneku, petrželku, tymián, bobkový list, 5 zrnek pepře, 1 hřebíček.

Maso nakrájíme na velké kostky, necháme v marinádě pod pokličkou 24 hodin uležet. Pak ho opláchneme, osušíme a zprudka opečeme na pánvi na oleji. Přidáme koření z marinády, maso 5 minut ještě restujeme. Zasypeme moukou, promícháme, necháme zabarvit a přilijeme zbytek marinády tak, aby sahal asi do poloviny masa. Přivedeme k varu, přidáme sůl, pepř, protlak, svazek bylin a 40 minut na mírném ohni dusíme pod pokličkou s uzavřeným ventilem. Před podáváním omáčku přecedíme.

Varianta: Pro zpestření můžeme krátce před koncem přidat osmahnuté cibulky s kostičkami slaniny nebo opečené žampióny.

26. Volyňské kručeníky

Plátky hovězího masa, vařený zelí, slanina, rajský protlak, mouka, žampiony.

Hovězí plátky naklepeme, naplníme vařeným zelím s rozškvařenou slaninou a rajským protlakem. Vytvoříme závitky, dusíme doměkka. Závitky vyjmeme a vysmahlou šťávu zaprášíme moukou, přidáme protlak a šťávu dobře povaříme. Přidáme dušené žampiony a hotové závitky. Příloha: brambory.

27. Hovězí pečeně na zázvoru

750g zadního masa, 150g anglické slaniny, 3 lžičky zázvoru, 3 lžičky soli, mletý pepř, 50g másla, vývar.

Maso prošpikujeme anglickou slanivou, , vložíme na pekáč, posypeme solí, zázvorem a pepřem. Obložíme plátky másla a podlijeme 2 dl studené vody. Pečeme za podlévání vývarem hodinu ve středně vyhřáté troubě. Maso nakrájíme na plátky, znovu posypeme zázvorem a pečeme doměkka. Plátky obracíme a podléváme.

28. Znojemská pečeně

500g zadního hovězího, 4-4 sladkokyselých okuřek, 2 mrkve, 1 petržel, kolečko celeru, 2 cibule, 2 lžičky sladké papriky, 4 zrnka nového koření, 20 zrnek pepře, 2 bobkové listy, tymián, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 kostky masoxu, olej.

V papiňáku rozpálíme olej, vložíme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, nové koření, pepř, tymián, bobkový list. Pak vložíme posolené maso. Opečeme, posypeme paprikou, zalijeme horkou vodou s masoxem, přidáme rozpůlenou okurku a necháme asi hodinu dělat. Maso vyjmeme, omáčku zalijeme vodou s moukou, necháme provařit, ochutíme solí a citrónovou šťávou. Nakonec přidáme kostky okurek.

29. Italská pečeně

500g hovězího masa z kýty, 40g oleje, 2 cibule, 80g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 80g rajského protlaku, 40g hladké mouky, 10g cukru, sůl, pepř, nové koření, voda.

Očištěnou pokrájenou zeleninu spolu s cibulí osmahneme na oleji, přidáme maso vcelku, pepř, podlijeme vodou a dusíme. Po půl hodině přidáme sůl a dále dusíme. Poloudušené maso přendáme na pekáč, vložíme do trouby a dopečeme. Upečené maso vyndáme z pekáče a pokrájíme na plátky. Do šťávy přidáme rajský protlak, chvíli podusíme, zaprášíme moukou, promícháme, přecedíme a nalijeme na maso. Podáváme s makaróny.

30. Hovězí pečeně s estragonovou omáčkou

Pro 4 osoby - 800 g falešné hovězí svíčkové, 100 g špeku, 50 g vepřového sádla, 1/2 kg, kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 masox, 1 sladká smetana, černý mletý pepř, sůl, estragon, 1 dcl bílého vína, 1 lžička solamylu.

Hovězí maso prošpikujeme, potřeme solí a pepřem. Zprudka opečeme na sádle, přiklopíme pokličkou a vložíme do předehřáté trouby (220 C). Asi po dvaceti minutách přidáme půl skleničky vína a vody a opět přiklopíme. Po dalších 10 minutách přidáme na větší kousky pokrájenou kořenovou zeleninu a hodinu dusíme pod pokličkou za občasného podlévaní vývarem. Když je maso napůl měkké, sundáme pokličku a pečeme ještě asi hodinu. Přitom maso občas otáčíme a podléváme vínem a vývarem. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, maso nakrájíme na plátky, zabalíme do alobalu a vložíme do teplé trouby. Do šťávy, která nám zůstane v pekáči, přidáme vývar, masox, estragon, povaříme, přidáme smetanu a zahustíme solamylem. Ještě trochu povaříme, přidáme zeleninu a nakrájené maso. Podáváme se širokými nudlemi nebo opečenými bramborami. Když flákotu sežereme, necháme manželku, matku nebo přítelkyni umejt nádobí.

31. Ostře sledovaná hovězí pečeně

800g hovězí plece, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1/4 muškátového oříšku, 4 ks hřebíčku a jalovce, kousek celé skořice, 2 lžíce brusinkového kompotu, 2 dl jablečného moštu, sůl.

Dáme rozpálit olej do pekáčku, vezmeme celé maso, osolíme, obalíme v hladké mouce a vložíme do vroucího oleje. Z obou stran opečeme. Poté zalijeme jablečným moštem a vložíme koření uzavřené v čajovém sítku (tzv. vajíčko), a na mírném ohni dusíme do měkka. Před dokončením odstraníme koření a přidáme brusinkový kompot. Hotové maso vyjmeme a nakrájíme tenké plátky. Ty podáváme polité vzniklou omáčkou s rýží zdobenou petrželkou.

32. Hovězí roláda

1 kg zadního masa, 250g paprikového bůčku, 2 nožičky párku, 4 vejce natvrdo, hořčice, sůl, pepř, 1 cibule, tuk.

Z nasa vytvoříme plát a naklepeme, posolíme, popepříme a z jedné strany potřeme hořčicí, poklademe plátky bůčku. Do jedné půlky položíme oloupaná vejce a párek. Srolujeme a zpevníme nití. Na tuku osmahneme cibuli, vložíme roládu a pečeme za občasného podléváná. Šťávu můžeme zaprášit moukou a dochutit worchesterem, kečupem apod.

33. Rolky

Hovězí plátky, anglická slanina, neuvařená rýže, sušené houby, sůl, pepř, olej, cibule, sladká smetana, hladká mouka.

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme suchou rýží, sušenými houbami a poklademe plátky slaniny. Srolujeme je a omotáme nití. Na oleji zpěníme cibulku, vložíme rolky a osmahneme. Zalijeme vodou a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu zahustíme smetanou a moukou. Příloha: houskový knedlík.

34. Mušketýrské hovězí plátky

4 plátky hovězího filé, 1 kg rajčat, 0,5 kg cibule, svazeček petrželky, 3 stroučky česneku, svazeček bazalky, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, 50g černých oliv.

Rajčata spaříme, oloupeme, rozpůlíme a zbavíme jader. Oloupeme cibuli a česnek, opláchneme a nahrubo nasekáme petržel a bazalku. Plátky masa potřeme solí a pepřem. Do hrnce nalejeme olej, vložíme do něj maso, zeleninu, bylinky a olivy. Osolíme, opepříme a dáme dusit na mírný oheň. Po hodině a půl sejmeme pokličku, dáme na prudký oheň a necháme šťávu asi 5 minut vydusit. Podáváme s bílým chlebem.

35. Středoamerické filé

1,5 kg hovězího filé, 2 velké cibule, 3 pálivé paprikové lusky, 2-3 větší rajčata, 3 stroučky česneku, půl lžičky celého pepře k roztlučení, 2-3 lžíce másla, 3 bobkové listy, ocet.

Utřeme česnek, roztlučeme pepř, posekáme 1 cibuli a 1 paprikový lusk, rozmixujeme a potřene maso. Nadrobno rozkrájíme rajčata, zbytek cibule a paprik, pokryjeme maso a necháme uležet. Asi po 3 hodinách zeleninu sejmeme, maso opečeme na másle ve větší nádobě, kam přidáme bobkové listy. Maso vyjmeme, na stejném tuku osmahneme zeleninu a podlejeme asi 2 dl horké vody. Omáčku osolíme, opepříme, podle chuti okyselíme octem a necháme 2 minuty vydusit. Omáčkou zalijeme v pekáčku maso a asi 15 minut pečeme v troubě. Necháme chvíli odležet a porcujeme na plátky. Podáváme s chlebem nebo frity.

36. Starobylé hovězí filé

1 kg filé, 2 kostky drůbežího vývaru, voda, olej, kyselé okurky na oblohu, 6 větších rajčat, sůl, pepř.

Maso ponoříme do vařícího drůbežího vývaru a vaříme asi čtvrt hodiny. Mezi tíme ze spařených oloupaných rajčat umícháme pastu, osolíme, opepříme, přidáme lžíci oleje a 2 dl vývaru. Omáčku prohřejeme, maso nakrájíme na plátky a poléváme omačkou. Obložíme kyselými okurkami. Podáváme s bílým chlebem.

37. Kari mavarrá

600g hovězího, 2,50g tuku, 1 velká cibule, 1-2 lžíce kari, 1 lžíce pálivé papriky, 50g vlašských ořechů, 50g spařených mandlí, 2,50g hladké mouky, 350 ml hovězího vývaru, sůl, pepř, 50g rozonek, 1 lžíce yavařeniny z černého rybízu, 1 lžíce citrónové šťávy, 50g strohaného kokosu.

Na tuku do zlatova opečeme maso nakrájené na kostky a cibuli. Přidáme kari, papriku, nasekané ořechy a mandle, necháme na ohni 3 minuty. Vmícháme mouky a několik minut na mírném ohni. Přilejeme vývar a necháme vydusit do husta. Osolíme, opepříme, přidáme kokos, rozinky, zavařeninu a citrón. překlopíme do pekáčku a chvíli zapečeme v troubě. Podáváme s rýží.

38. Boeuf Stroganoff

0,5 kg hovězího filé, 2 menší cibule, 70g másla, 100g žampiónů, 1 dl kysané smetany, lžička hladké mouky, trocha ostré hořčice.

Na másle osmažíme do zlatova cibuli, přidáme žampióny, maso nakrájené na proužky, osolené a opepřené a dusíme ho na ohni asi 5 minut. Pak přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali hořčici. Vše promícháme a necháme pod pokličkou asi 10 minut dusit. Přidáme ještě trochu smetany a podáváme s rýží.