zpět

Hovězí řízky

1. Myslivecké řízky

Pro 5 osob - 5 řízků po 120g, sůl, 50g slaniny, 50g slaniny, 50g mouky, 40g sádla nebo loje, 40g másla, 80g zeleniny, 40g cibule, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobule jalovce, bobkový list, 10g kaparů, 0,5 dl vína, 10g cukru, z 1/2 citrónu šťáva, 20g mouky na zaprášení.

Z hovězí plece nakrájíme řízky, naklepeme je, protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou, osolíme, obalíme lehce v mouce a zprudka opečeme na sádle nebo loji. Pak je vložíme do kastrolu, kde jsme na másle u smažily na lístky nakrájenou zeleninu, cibuli, několik celých pepřů, nové koření, tymián, jalovce a bobkový list. Pak je zalijeme polévkou z kostí a udusíme do měka. Poté je vyndáme, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, podusíme a zalijeme polévkou, povařím e a procedíme. Před podáváním přidáme do omáčky sekané kapary, citrónovou šťávu, podle chuti červeného vína a upražený cukr.

2. Karlovarské řízky

500g zadního hovězího masa, 1 vajíčko, 1 dl bílého vína, 3 lžíce másla, lžíce hladké mouky, šťávu z půlky citrónu, sůl, trocha vývaru, zelená prtrželka.

Maso jemně umeleme (třeba třikrát za sebou), přidáme vajíčko, osolíme, zakapeme citrónem. Z hmoty vytvoříme placičky asi 1 cm silné a na másle z obou stran pečeme. Pak zalijeme bílím přírodním vínem. Přiklopíme a dusíme do měkka. Hotové řízečky vyndáme, uschováme v teple. Šťávu z pečení vysmahneme až na tuk. Přidáme lžíci hladké mouky, osmahneme, za stálého míchání přilijeme trochu vývaru a provaříme. Podle chuti můžeme tento sós ještě přisolit. Celé podáváme s bramborovou kaší.

3. Popradské hovězí řízky

4 hovězí řízky z roštěnky nebo kýty, 2 vejce, strouhanka, olej, 1 lžička hořčice, 3 lžičky kečupu, 2 dl vody, mletý pepř, vegeta a sůl.

Osolené a opepřené hovězí řízky obalíme ve strouhance. Paličkou přimáčkneme strouhanku k masu. Řízky namočíme v rozšlehaných vejcích. Prudce je opečeme po obou stranách v rozpáleném oleji. V Papinově hrnci rozpálíme olej, přidáme hořčici a kečup a podlijeme trochou vody. Omáčku dochutíme vegetou a pepřem. Řízky vložíme do omáčky a dusíme asi 20 minut. Podáváme s opékanými brambory nebo s rýží a zeleninovým salátem.

4. Lovecký hovězí řízek

Pro 1 osobu - 20g hovězího masa nejlépe zadního, 10g uzené slaniny, 5 zrnek pepře, 4 zrnka jalovce, 50g šunky, 50g hub, 0,5 dl bílého vína, 0,5 dl kysané smetany, vývar nebo vodu, sůl.

Maso nakrájíme, řízek pěkně opečeme na slanině, přidáme koření, nadrobno nakrájené houby, a prosmažíme. Pak podlijeme vývarem nebo vodou a podusíme. Koření nakonec vybereme, přidáme nakrájenou šunku, necháme lehce přejít varem a chuť doladíme vínem a smetanou. Podáváme s rýží nebo bramborem.

5. Smažené řízky Vídeňské

3 telecí řízky bez šlach, sůl, polohrubá mouka dle potřeby, 1-2 vejce, prosátá strouhanka, olej na smažení.

Řízky naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme je v rozpáleném oleji na každé straně asi 3 minuty. Usmažené přendáme na talíř na papírové ubrousky, aby odsály olej. Ihned podáváme s vařenými brambory. (Stejně smažíme vepřové řízky, všechny druhy kotlet, kuře, jehněčí i ryby.)

6. Hovězí řezy s pepřovou omáčkou

4 hovězí plátky, sůl, pepř, olej, 1,5 dl bílého vína, máslo, šlehačka, 4 cl koňaku, citrónová šťáva, hladká mouka.

Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme hodinu v chladnu. Maso opečeme na rozpáleném oleji. Dáme do tepla. Olej slijeme, přidáme máslo, necháme zpěnit,zalijeme vínem a šlehačkou s moukou. Zavaříme, přidáme koňak a dochutíme solí, pepřem a citęonovou šťávou.