zpět

Hovězí guláš

1. Hovězí guláš č.1

600g předního hovězího, 400g cibule, 250g vepřového sádla, mletá paprika, majoránka, 10g hladké mouky, pepř, sůl, trocha mléka.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a na něm osmahneme cibulku do zlatova, přidáme na kostky nakrájené hovězí, posolíme, popepříme, posypeme trochou mleté papriky, přidáme trochu majoránky a vše necháme 30-50 minut za občasného promíchání dusit. Poté přilijeme cca litr vody a na mírném ohni necháme vařit cca1 1,5 hod. Poté přidáme půl cibule nakrájené na kostičky, opět trochu majoránky, vmícháme mouku a trochu mléka a necháme ještě 15 minut povařit. Podáváme (nejlépe druhý den) s houskovým knedlíkem, vařenými brambory, těstovinami, rýží nebo pouze s chlebem či rohlíkem.

2. Hovězí guláš č.2

500g hovězího masa, 80g sádla, 200g cibule, mletá paprika, 1 lžíce rajčatového protlaku, 40g hladké mouky, česnek, kmín, sůl, pepř, majoránka.

Hovězí maso nakrájíme na stejně velké kousky. Na dvou třetinách dávky sádla usmažíme do zlatova drobně pokrájenou cibuli a kmín, přidáme trochu mleté papriky, zamícháme, vložíme maso, rychle je osmahneme po všech stranách a pod pokličkou dusíme na malém plaménku do vydušení šťávy. Občas zamícháme. Potom maso osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak a trochu vody a dusíme déle pod pokličkou. Při dušení je občas zamícháme a podlijeme vodou. Když je maso napůl dušené, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, a za stálého míchání je smažíme 5 minut. Potom maso zalijeme vodou, tak aby omáčka byla řídká, přidáme prolisovaný česnek a dusíme do změknutí masa. Maso můžeme vyjmout a šťávu přecedit. Na zbytku sádla zpěníme mletou papriku, přidáme ji doguláše současně s majoránkou a jěště necháme přejít varem. Podáváme s houskovými knedlíky nebo slaným pečivem.

3. Slovenský guláš

500g hovězí kližky, sůl, pepř, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, 1/2 citrónu, 1 lžička octa, 2 dl bílého vína, zeleninový vývar, 3 dl smetany, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1/2 lžičky cukru.

Maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme, zalijeme lžící octa, olejem a necháme přes noc odležet. Maso pak prudce opečeme na oleji ve kterém bylo naložené a odstavíme. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky a polovinu zeleniny dáme vařit do osolené vody. Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na 2 lžících oleje, přidáme zbylou zeleninu, osmahneme, přidáme opečené maso, všechno koření, na proužky nakrájený citrón a lžičku octa. Podlijeme vývarem a dusíme. Podléváme střídavě vývarem a vínem. Když je maso téměř měkké zahustíme moukou, přidáme lžíci hořčice, půl lžičky cukru, smetanu, zalijeme vývarem a dobře zamícháme. Asi po půl hodině vyjmeme maso, omáčku propasírujeme, vrátíme maso, dochutíme, přidáme zvlášť uvařenou zeleninu a prohřejeme dohromady. Jako příloha jsou vhodné houskové knedlíky i jemné noky.

4. Maďarský guláš

500g hovězího masa, 60g sádla, 120g cibule, mletá paprika, sůl, mletý pepř, česnek, 3 zelené papriky, kousek feferonky, majoránka.

Cibuli pokrájenou na tenká kolečka usmažíme dozlatova na větší části sádla, zasypeme ji mletou paprikou, po zpěnění přidáme maso pokrájené na kostky, prudce je osmažíme, plamen zmírníme a dusíme pod pokličkou do vydušení šťávy. Potom je osolíme, podlijeme trochou vody a dusíme. Při dušení je občas zamícháme a podlijeme trochou vody. Ke konci dušení přidáme očištěné, pokrájené papriky, osmahnuté na zbytku sádla, usekanou feferonku a před dokončením rozemnutou majoránku a pepř. Podáváme s vařenými brambory nebo houskovými knedlíky.

5. Bratislavský hovězí guláš

700g hovězí kližky, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, čtvrtka celeru, 5 lžic oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 3 dl smetany, 1/2 lžičky krystalového cukru, 2 dl přírodního bílého vína nebo vývaru, 5 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, špetka tymiánu, půlka citrónu, lžička octa, mletý pepř, sůl.

Kostky očištěného masa osolíme, opepříme a necháme odležet. Mezitím na polovině dávky oleje podusíme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme polovinu dávky očištěné kořenové zeleniny pokrájené na kostičky a osmahneme. Pak vložíme maso. Prudce je opečeme, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián a na plátky nakrájený oloupaný citrón. Zakápneme octem a na mírném ohni dusíme, až maso pustí šťávu. Pak podle potřeby podléváme střídavě býlím vínem a vývarem. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme jíškou, připravenou ze zbytku oleje a hladké mouky. Pak do šťávy přidáme hořčici, smetanu a cukr, dostatečné množství vývaru a dobře rozmícháme. Vaříme asi půl hodiny. Hotovou omáčku procedíme, okyselíme a dosolíme. Zbytek zeleniny, kterou jsme mezitím v osolené vodě uvařili do měkka, pokrájíme na úhledné nudličky a vložíme spolu s kostkami masa do omáčky. Vše společně prohřejeme a podáváme. Vhodná příloha jsou houskové knedlíky.

6. Plzeňský guláš

750g předního hovězího masa, 70g rostlinného tuku, 150g cibule, 2 stroužky česneku, 15g mleté papriky, sůl, pepř, 6 dl vývaru, 50g hladké mouky, 40g slaniny, 100g sterilovaných kapií a celeru, vařená vejce.

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Přidáme pepř, utřený česnek, sůl , podlijeme částí vývaru a dusíme. Pod poloměkkým masem vydusíme šťávu do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso. Nakrájenou slaninu orestujeme, přidáme nakrájené kapie a celer, prohřejeme a směsí a vejci zdobíme porceguláše.

7. Pražský guláš

250g cibule, 4 lžíce vepřového sádla, 500g zadního hovězího masa, 2 lžičky hladké mouky, 3 lžičky sladké papriky, 1 lžíce rajského protlaku, 8 dl hovězího vývaru, 2 stroužky česneku, špetka mletého kmínu, špetka majoránky, 2 párky, sůl a černý pepř.

Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku do světlezlatova, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Přidáme hladkou mouku a opět osmahneme. Zaprášíme sladkou mletou paprikou, přidáme trochu rajského protlaku (kečupu), znovu krátce osmahneme a zalijeme vývarem. Osolíme, přidáme třený česnek, drcený kmín (raději ho ještě přesijeme přes drobné sítko), pepř a dusíme (v papiňáku asi 40 minut). Před dokončením přidáme nadrobno rozemnutou majoránku (pokud děláme v papiňáku, přidáme majoránku ve chvilce, kdy ho zavíráme). Před podáváním ozdobíme každou porci půlkou ohřátého párku (případně rozříznutou půlkou měkké teplé klobásy). Pokud nejsme zvyklí pokládat uzeninu, dáme několik plátků syrové cibule na masové kostky. Plátky syrové cibule jsou vděčným zpestřením těch gulášů, u kterých nepřidáváme na konečné porce šlehačku (smetanu) nebo sterilovanou či jinak upravenou zeleninu, popřípadě právě uzeninu. Příloha: houskové knedlíky, vařené brambory.

8. Volyňský guláš

500g hovězí plece bez kostí, 80g tuku, 250g brambor, 80g paprik, 80g cibule, 40g hladké mouky, 80g sterilovaných okurek, 80g rajčat, sůl, mletá paprika, mletý pepř, česnek, majoránka, kmín.

Na tuku osmažíme cibuli, zaprášíme paprikou, vložíme na kostky nakrájené maso, krátce opečeme a zalijeme. Potom přidáme sůl, pepř, kmín, česnek a pod pokličkou dusíme. Když je maso poloměkké, vydusíme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, zamícháme a zalijeme, přidáme na čtvrtky pokrájené brambory a dodusíme do měka. Přidáme na tuku podušené kyselé okurky, papriky nakrájené na nudličky a rajčata pokrájená na plátky. Krátce povaříme a podáváme. Majoránku sypeme až do hotového guláše a nakonec ještě dochutíme. Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.

9. Všetatský guláš

600g hovězího masa, 80g vepřového sádla, 3 cibule, 3 lžičky hladké mouky, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžíce rajského protlaku nebo kečupu, hovězí vývar, 2 stroužky česneku, 1 lžička másla, mletý kmín, majoránka, sůl a černý pepř.

Na rozehřátém tuku osmažíme dozlatova dvě třetiny nadrobno nakrájené cibule, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání opečeme ze všech stran. Zaprášíme hladkou moukou, zamícháme, přidáme sladkou papriku, chvíli osmahneme za stálého míchání. Přidáme rajský protlak (kečup), zase vše osmahneme a zalijeme vývarem a dusíme. Během dušení přidáme česnek, kmín a pepř, majoránku a sůl až nakonec. Pokud děláme v papiňáku, přidáme již před uzavřením hrnce třený česnek, drcený kmín a mletý pepř. Po otevření papiňáku pak přidáme v prstech rozemnutou majoránku, osolíme a zjemníme lžičkou másla. Na talíři zdobíme maso uprostřed talíře cibulí nakrájenou na kroužky a osmaženou dozlatova, případně syrovou, podle chuti můžeme přidat i opečenou půlku párku. Příloha: houskový knedlík.

10. Havlův guláš

Uzený bůček, 1 kilo cibule, 1 kilo hovězí kližky, červené víno, chlebová kůrku, uzená klobása, 1 brambora, 1 lžička hladké mouky, mrkev, petržel a celer, sladká paprika, 1 pálivá paprička, jalovec, majoránka, zelené bylinky, 1 polévková lžíce rybízového džemu, citrónová kůra, 1 lžíce kečupu, sůl a drcený černý pepř.

Nejprve nadrobno nakrájejte uzený bůček a prudce škvařte, až zbudou jen škvarky. Přidejte kilo pokrájené cibule a míchejte, než zesklovatí. Pak vmíchejte kilo pokrájené hovězí kližky, chvíli jen míchejte, pak podlévejte červeným vínem a vařte doměkka. Před koncem varu vhoďte nakrájenou chlebovou kůrku a uzenou klobásu, nastrouhaný brambor a zahusťte lžičkou hladké mouky.

Současně na pánci rozpalte olej a do něj vsypete nastrouhanou mrkev, poté petržel a celer. Nechte osmahnout, přidejte sůl, sladkou papriku (nešetřete !), pálivou papričku, rozdrcený pepř a jalovec, majoránku, zelené bylinky, polévkovou lžíci rybízového džemu, citrónovou kůru a lžičku kečupu. Chvíli smažte a rázně míchejte. Hotovou kašičku vhoďte do guláše a dvě minuty míchejte. Po vychladnutí přidejte jednu ušlehanou šlehačku a hotové jídlo necháte den odpočinout. Pak jen vše ohřejte a popřejte si dobrou chuť.

11. Tatranský guláš

750g předního hovězího masa, 30g rostlinného tuku, 50g slaniny, 150g cibule, 50g hladké mouky, 5 dl vody nebo vývaru, celý pepř, sůl, nové koření, bobkový list, 250g smetany, 20g rostl. tuku, 100g žampionů.

Na tuku a nakrájené slanině dorůžova osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme maso nakrájené na kostky, osmahneme, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, osolíme, přidáme pepř a nové koření, dva bobkové listy a dusíme doměkka. Maso vyjmeme, vlijeme smetanu, krátce povaříme a přecedíme na maso. Doguláše přidáme na tuku podušené nakrájené žampiony, krátce povaříme, dochutíme a podáváme s knedlíkem nebo rýží.

12. Cikánský guláš

750g předního hovězího masa, 80g rostlinného tuku, 200g cibule, 15g ml. papriky, sůl, pepř, 40g rajčat. protlaku, kmín, 5 dl vývaru, 200g brambor, 2 stroužky česneku, majoránku, 50g slaniny, 100g žampionů, 100g paprik, 75g ster. okuřek.

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, zpěníme, vložíme nakrájené maso, za stálého míchání osmahneme, osolíme, opepříme, přidáme protlak a kmín. Zalijeme vývarem a dusíme dopoloměkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, utřený česnek a majoránku. Chvíli dusíme, přidáme na slanině orestované nakrájené houby, na nudličky nakrájenou papriku a na kostičky nakrájená rajčata a okurky. Vše krátce povaříme.

13. Pivovarský guláš

400g masa, 1/2 dl polévkového koření, 3 stroučky česmeku, 250g cibule, 70g sádla, 40g hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 1 dl světlého piva, pepř, paprika, kmín, majoránka.

Maso nakrájené na kostky posypeme pepřem a tlučeným kmínem, přelijeme polévkovým kořením s utřeným česnekem a necháme chvíli odležet. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme sůl, koření, dáme opéct maso, přidáme kečup a zbytek nálevu a dusíme. Pak přidáme pivo a ještě chvíli dusíme.

14. Formanský guláš

400g předního hovězího masa, 30g sádla, 160g cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 40g hladké mouky, 6g mleté sladké papriky, 100g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, cel ý pepř, kmín, majoránka, česnek, sůl.

Na kostky nakrájené maso dusíme na paprikovém základě a připravujeme jak jiné guláše. Do hotového guláše dáme podušenou anglickou slaninu nakrájenou na plátky a celý pepř. Necháme v guláši asi 5 minut převařit. Jako přílohu podáváme chlupaté knedlíky, houskové knedlíky nebo dušenou rýži.

15. Zálesácký guláš

600g předního hovězího masa, 150g bílých fazolí, 20g sušených hub, 60g rostlinného tuku, 100g cibule, 15g mleté papriky, 5 dl vody, sůl, pepř, kmín, 40g rajčatového protlaku, 30g hladké mouky, 3 stroužky česneku, majoránku, 30g slaniny, 100g zeleniny (mrkev, hrášek, květák).

Fazole den předem namočíme a uvaříme, houby namočíme a uvaříme. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, přidáme trošku vody, na malé kostky nakrájené maso, sůl, pepř a za stálého míchání osmahneme. Přidáme trochu vody, kmín, protlak a dusíme přikryté. Když je maso téměř hotové, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme moukou, orestujeme, podlijeme teplou vodou, rozšleháme, přidáme utřený česnek, majoránku a vaříme do změknutí masa. Maso vyjmeme, šťávu přecedíme na maso, přidáme vařené fazole, nakrájené vařené houby, povařenou zeleninu, nakrájenou a orestovanou slaninu, dochutíme a krátce prohřejeme. Podáváme s tmavým chlebem nebo tmavým pečivem.

16. Kotlíkový guláš

Pro 4 osoby - 500g hovězí maso, 0,8 dl olej, 200g cibule, 20g červená paprika, 20g sůl, 1g kmín, 5g česnek, 600g brambory, 100g paprikové lusky, 800g rajčata,

Noky: 60g mouka, 1 ks vejce, 2g sůl.

Z maďarské kuchyně - Hovězí maso omýt a nakrájet na malé kousky. V hrnci zahřát olej a nechat zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Odstavit z plotny a zaprášit sladkou červenou paprikou. Rychle promíchat, přilít trochu vody a vařit tak dlouho, dokud se voda nevyvaří, vše dusit ve vlastní šťávě. přidat pokrájené maso, osolit, promíchat a pod pokličkou dusit při mírné teplotě až se vývar z masa vyvaří, přidat kmín a prolisovaný česnek. koření promíchat a stále přilévat jen tolik vody, aby se maso dusilo v troše vývaru. Mezitím pokrájet omyté brambory na kostičky 1x1 cm a nechat stranou ve studené vodě. Zelenou papriku a rajčata pokrájet na stejně velké kousky. Z vejce, mouky, vody a soli vypracovat tuhé těsto a na pomoučeném vále utvořit malé nočky. Uvařit je v lehce osolené vodě, přecedit, hodně propláchnout studenou vodou a odložit stranou. Když je maso téměř měkké, vodu vyvařit a přidat připravené brambory a papriku. dobře promíchat a několik minut společně orestovat. Pak zalít cca 1 l vody a při mírné teplotě vařit. Po přejití varem přidat rajčata a vše uvařit doměkka. Poté přidat připravené noky a nechat ještě asi 2-3 minuty táhnout. Podle chuti dosolit nebo přidat trochu pálivé papriky. Dobrý kotlíkovýguláš musí mít ohnivě rudou barvu a být velmi vydatný, neboť se jedná o typické "Jídlo z jednoho hrnce". Servírovat horké, v polévkové misce.

17. Celoroční guláš

1 kg předního hovězího masa, 2 velké cibule, kmín, majoránka, tymián, worcestrová omáčka, polévkové koření, mletá paprika, sůl, 1 lžíce plnotučné hořčice, pepř, chilli, 1 zelená paprika, 1-2 rajčata, 2 dl piva, mouka na zahuštění.

Na usmaženou cibuli dáme kostky masa, opečeme, necháme pustit šťávu, trochu podlijeme a za častého podlévání dusíme půl hodiny. Přidáme kmín, papriku, majoránku, tymián, po lžičce worcestrové omáčky a maggi, osolíme a dusíme ještě půl hodiny. Pak přidáme hořčici, pepř, chilli, nakrájenou zelenou papriku a za 15 minut nakrájená rajčata. Měkký guláš zalijeme 2 dl piva a zahustíme moukou.

18. Kližkový guláš

Pro 4 osoby - 500g hovězí kližky, 80g paprikové klobásy, 3-4 dl světlého piva, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce strouhaného chleba, 2 velké cibule, 2-3 stroužky česneku, 40g křenu, mletá paprika, drcený kmín, sůl, 2 lžíce strouhaného křenu.

Na oleji osmahneme 1 nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso, opečeme, osolíme, okořeníme, přidáme protlak a prolisovaný česnek. Pod pokličkou v troubě dusíme ve vlastní šťávě asi 15 minut, posypeme strouhankou z chleba, zalijeme pivem a dusíme doměkka. Šťávu necedíme, maso na talíři ozdobíme proužky cibule, klobásy a strouhaným křenem. Podáváme s chlebem, knedlíky, mohou být i bramborové placky.

19. Klášterní guláš

600g roštěné, olej,cibule, kapie, česnek, feferony, sůl, sterilovaný hrášek, žampiony, kari koření, pepř, 100g strouhaného sýra, kečup.

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a naložíme do oleje. Necháme odležet. Na pánvi prudce pečeme na oleji, vyjmeme maso, vložíme kolečka cibule, nudličky kapie, kari, pepř, 4 stroučky česneku, feferonky, žampióny, hrášek a promícháme. Přidáme kečup a maso a dusíme asi 3 min. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

20. Pikantní guláš

600g zadního, drcený kmín, pepř, sůl, olej, 3 cibule, 8 utřených stroučků česneku, 2 lžíce citrónové šťávy.

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme koření a citrónovou šťávu a po chvíli na kostky nakrájené maso. Osmahneme, podlejeme 1/2 l vody a dusíme doměkka.

21. Majoránkový kari guláš

500-600g hovězího masa, 70g tuku, 3 cibule, 2 lžičky hladké mouky, 2-3 lžičky mleté, sladké papriky, kečup, 7dl vývaru ( masox ), 1/2 lžičky kari koření, 1 stroužek česneku, drcený kmín, mletý pepř, majoránka.

Na části tuku osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na menší kostky nakrájené maso a za stálého míchání osmahneme. Zaprášíme moukou, zamícháme a přidáme papriku, osmahneme, přidáme trochu kečupu a po dalším krátkém osmahnutí vše zalijeme vývarem. Přidáme kari koření, které jsme předem zpěnili na trošce tuku. Dále dáme utřený česnek, kmín, pepř a sůl a dusíme, až je maso měkké. V prstech rozemnutou majoránku přidáváme až nakonec. Příloha: houskový knedlík, rýže, chléb, pečivo.

22. Hovězí perkelt s červeným vínem

Pro 4 osoby - 600g Hovězí maso, 1 dl olej, 200g cibule, 5g česnek, 2g kmín, 20g červená paprika sladká, 20g sůl, 120g paprikové lusky, 80g rajčata, 2 dl červené víno.

Z maďarské kuchyně - Maso omýt a nakrájet na kostky. V hrnci rozehřát olej a nechat zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. přidat prolisovaný česnek, trochu mletého kmínu a zasypat paprikou. Aby paprika nezhořkla, odstavit hrnec z plotny. Pak přidat maso, osolit a pod pokličkou dusit. Podle potřeby podlévat vždy jen trochou vody, aby byl vývar z masa dostatečně hutný. Když je maso již téměř měkké, přidat na menší kousky nakrájené paprikové lusky a rajčata a při mírné teplotě dále dusit. přilít suché červené víno a maso vařit doměkka. Perkelt (guláš) servírovat s vaječnými těstovinami, noky nebo vařenými bramborami.

23. Guláš "halb - und - halb"

500g předního hovězího masa, 250g sójových plátků, 1 lžička sladké mleté papriky, pepř, sůl, 4 cibule, 4 stroučky česneku, 2 sušené feferonky, vývar z kostky masoxu, olej, majoránka, 2 lžíce hladké mouky, 1 strohaný brambor.

Sójové plátky přelijeme masoxem a necháme několik hodin stát. Slijeme, nakrájíme na kostky a s nakrájeným masem dame na cibuli zpěněnou na oleji. Přidáme utřený česnek, papriku, rozdrobené feferonky, majoránku, pepř, po osmahnutí zalijeme vývarem z plátků. Přidáme vodu a vaříme doměkka. Zahustíme jemně strouhaným bramborem a hladkou moukou rozkvedlanou ve studené vodě, osolíme a vaříme asi 10 minut.

24. Guláš pro masopustní rej

Uzený bůček a hovězí maso asi půl na půl, cibule, pepř hladká mouka, tuk pod cibuli.

Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, poprášíme pepřem. Mezitím si nakrájíme maso na malé kostky. Bůček už nesolíme. Hovězí maso lehce přisolíme a všechno maso poprášíme moukou. Takto připravené maso dáme na cibulový základ. Prosmahneme za stálého míchání, a pak podlijeme vývarem. Dusíme do měkka a šťávu již nezahušťujeme. Jako poslední vylepšení můžeme ještě na talíři jednotlivé porce posypat smaženou cibulkou. Jako příloha může být rýže, knedlík nebo kolínka. Zapíjíme pivem.