zpět

Hovězí zadní

1. Budějovická hovězí pečeně - Budvarka

500g zadního hovězího masa, 50g tuku, 1 cibule, 50g hladké mouky, 50g rajského protlaku, 1 dl smetany, 25g slaniny, 15g mleté papriky, sůl, česnek.

Maso prošpikujeme a osolíme. Na sádle osmahneme cibuli, vložíme maso a rychle opečeme, zaprášíme paprikou a zlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme rajský protlak a česnek a dusíme do měka. Když je maso měkké, vyjmeme je, šťávu zahustíme jíšku, rozšleháme a vaříme. Nakonec zjemníme smetanou, krátce povaříme a procedíme. Podáváme s těstovinami, rýží, nebo knedlíkem.

2. Hovězí špalík

Špalík hovězího zadního, mrkev, petržel, vařený vepřový jazyk, cibule, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, kompot z černého rybízu, hovězí vývar, jablka, bílé víno, citrón, tuk.

Maso protkneme kousky mrkve, petržele a jazyka. Ovážeme nití, aby zachoval tvar. Nastrouháme mrkev, petržel a cibuli, vše osmahneme na tuku do tmava. Přidáme koření a maso na zelenině opečeme, osolíme, zalejeme kompotem a vývarem a dusíme. Oloupeme jablka a s kouskem mrkve je povaříme ve víně. Jabla vyjmene, šťávu přidáme k masu, zahustíme a dochutíme citrónem. Podáváme s klopsy nebo mozajkovými knedlíky.

3. Hovězí s citrónovou omáčkou

500g zadního vařeného hovězího masa, 40g másla, 40g hladké mouky, 1/2 l vývaru z kostky masoxu, kousek citrónové kůry, 4 kuličky pepře a 3 nového koření, citrónová šťáva, cukr, 2 šálky kysané smetany, sůl.

Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem, rozmícháme, ochutíme citrónovou kůrou a kořením. Dobře provaříme, okyselíme citrónovou šťávou, osolíme, přisladíme a znovu povaříme. Nakonec vmícháme smetanu a prohřejeme společně s plátky vařeného hovězího masa. Podáváme s vařenými brambory.

4. Hovězí na zázvoru

750g masa hovězího zadního, 3 stroužky česneku, lžička zázvoru, sůl, lžička papriky, malá cibule, lžička šťávy z citrónu, 100g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100g slaniny.

Naklepané hovězí maso den předem potřeme česnekem, zázvorem, solí, paprikou a citrónovou šťávou. Další den je zprudka opečeme na polovině másla po obou stranách, přidáme cibuli a maso doměkka opečeme. Pak maso vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a pomalu 15 minut povaříme. Nakrájené maso na plátky vložíme do šťávy, ve které rozpustíme zbytek másla. Maso podáváme s bramborovým knedlíkem a nebo s rýží.

5. Masové závitky

8 tenkých malých řízků, 2 lžíce vařených rajčat, 2 lžíce oleje, 3 lžíce strouhanky, sůl, pepř, zelená petrželka, olej, polévka, 3 tlusté mrkve.

Řízky naklepeme. Smícháme rajčata, strouhanku, olej sůl, pepř a sekanou zelenou petrželku. Nádivka musí být hustá. Navrstvíme ji na řízky, které zavineme a upevníme párátky. Vložíme do plytké nádoby a kolem naskládáme očištěné a po délce nakrájené mrkve. Dusíme a podléváme polévkou. K závitkům podáváme rýži a okurkový salát.

6. Ruské závitky

600g zadního hovězího masa, 100g uzeného mas a, 60g slaniny, 1 cibule, 100g másla, 70g kořenové zeleniny, 1 bobkový list, 4 zrnka nového koření, 8 zrnek pepře, 20g hladké mouky, 2 dl červeného vína, sůl.

Maso nakrájíme na čtyři plátky, které naklepeme a osolíme. Na každý plátek položíme kousek uzené ho masa, slaniny a čtvrtku cibule, stočíme je a převážeme nití nebo sepneme párátky. Na másle zpěníme cibuli pokrájenou na drobno, přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu, nové koření, pepř, bobkový list, promícháme, vložíme závitky a z obou stran je osmažíme, podlijeme vodou a dusíme. Měkké závitky vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, zalijeme vínem a povaříme. Tuto omáčku přelijeme přes závitky a podáváme s rýží.

7. Kalifornské marinované hovězí

Pro 4 osoby - 450g zadních hov. plátků nebo bifteků, 1 střední cibule nasekaná nadrobno, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce octa, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce kremžské hořčice, 1 stroužek rozetřeného česneku, 1/2 lžíčky tymiánu.

V misce smícháme petrželku, ocet, olej, hořčici, česnek a tymián. Do směsi přidáme hovězí plátky a dobře obalíme po obou stranách. Necháme v lednici marinovat přes noc, alespoň jednou maso obrátíme. Druhý den marinádu slijeme a vyhodíme. Hovězí maso můžemegrilovat nebo osmažit na pánvi. Příloha: vařené brambory, zeleninový salát.

8. Pivní maso

600g zadního hovězího masa, 100g slaniny, 2 cibule, 2 stroučky česneku, 30g hladké mouky, 0,15 l černého piva, masový vývar, petrželová nať, bobkový list, tymián, cukr, ocet, sůl.

Maso nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na kostky, osmažíme, přidáme maso a prudce opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmažíme. Zaprášíme moukou, přidáme rozetřený česnek, osmahneme, zalijeme pivem a trochou vývaru. Krátce povaříme. Přidáme nasekanou nať, bobkový list, tymián, cukr a 1/2 lžičky octa. Dusíme asi 60 minut.

9. Hašé Paprikáše

500g mletého hovězího masa, 4 plátky anglické slaniny, 1 cibule, 2 zelené papriky, 1/2 šálku vody, sůl, olej na pečení, petrželka.

V rozehřátém oleji opečeme na pánvi mleté maso ze všech stran dohněda, za stálého promíchávání. Pak je vyjmeme z pánve a uchováme v teple. Do šťávy dáme osmahnout plátky slaniny, kolečka cibule, nudličky paprik, vše zaprášíme sladkou paprikou. Dusíme za stálého míchání, až cibule zhnědne. Přilijeme vodu, osolíme a vložíme zpět připravené maso. Ještě asi 10 minut dusíme a podáváme. Porce zdobíme sekanou petrželkou, jako přílohu využijeme vařené brambory nebo pečivo.

10. Zelí s hovězím masem

400-500g zadního hovězího masa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 malé bílé zelí, 1 červená paprika (čerstvá nebo sterilovaná), 250g ananasové drti nebo sladkokyselého dýňového kompotu, 2 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, koření chilli (podle chuti).

Z čínské kuchyně - Omyté a osušené maso ostrým nožem nakrájíme na jemné tenké proužky a marinujeme je asi půl hodiny v sójové omáčce. Očištěné a omyté zelí krátce předvaříme ve vařící vodě, necháme okapat a zelné listy pak nakrájíme na čtverečky velikosti asi 2x2 cm. Ananasovou nebo dýňovou drť necháme okapat. V rozehřátém oleji dohněda opečeme maso. Pak do pánve přidáme zelí, proužky papriky a společně mírně smahneme. Poté zakryjeme pokličkou a pokrm dusíme 5-10 minut. Přidáme ananasovou drť (dýni), maso dokořeníme, přisolíme, je-li třeba, podle chuti můžeme přidat trochu ananasové šťávy a společně krátce prohříváme. Zelenina nemá být rozvařená. Pokrm má chutnat ostře a zároveň nasládle. Podáváme například s vařenými těstovinami.

11. Hovězí řízky s celerem

500-600g hovězího zadního, sůl, lžička polohrubé mouky, 2-3 lžíce oleje, lžíce sádla, 40g cibule, 80g celeru, zelená petrželka.

Z masa nakrájíme čtyři řízky, naklepeme je, osolíme a z jedné strany posypeme moukou. Na pomoučené straně rychle osmahneme v horkém oleji. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na sádle, podlijeme vařící vodou, přidáme řízky a přikryté pokličkou dusíme. Když jsou řízky měkké, přidáme na malé kostky pokrájený celer a ještě čtvrt hodiny dusíme. Podáváme podlité šťávou a posypané petrželkou.

12. Řízky po námořnicku

Pro 5 osob - 500g hovězího masa, sůl, 50g slaniny, 30g mouky, 40g sádla nebo loje, 40g másla, 80g zeleniny, 40g cibule, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, 1 bobule jalovce, bobkový list, tymián, 1/2l kysané smetany, 20g mouky na zaprášení.

Z hovězího masa, nejlépe z kýty, si nakrájíme řízky, naklepeme je, protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou, osolíme, obalíme lehce v mouce a zprudka opečeme na sádle nebo loji. Pak je vložíme do kastrolu, kde jsme na másle usmažily na lístky nakrájenou zeleninu, cibuli, několik celých pepřů, nové koření, tymián, jalovce a bobkový list. Pak je zalijeme polévkou z kostí a udusíme do měka. Poté urovnáme řízku na mísu, šťávu nalijeme do kyselé smetany s rozmíchanou mouko u a povaříme ji za stálého míchání. Část povařené, procezené omáčky nalijeme na řízky, ostatní podáváme v omáčníku.

Varianta: Také můžeme omáčku připravit bez smetany. Pouze ji zaprášíme moukou, podusíme, zředíme vodou, povaříme a procedíme.