Vepřový guláš

1. Konšelský guláš

Pro 4 osoby - 400g vepřové plece, 100g vepřových jater, 100g vepřového mozečku, 3dl granátového piva, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, dobromysl, oregano, drcený kmín, mletý černý pepř, sůl.

Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, opečeme na kostky nakrájené maso, osolíme, okořeníme, a dusíme do poloměkka. Játra uvaříme zvlášť, nastrouháme je najemno a s nadrobno nasekaným mozečkem přidáme k masu. Zalijeme pivem a zvolna dusíme doměkka. Podáváme s jemným knedlíkem.

2. Cikánský guláš

600g vepřové plece, 500g syrových brambor, 3 větší cibule, 2 naběračky vývaru nebo vody, 2 lžičky sladké mleté papriky, 2 špetky pálivé papriky, 4 kyselé okurky, 70g sádla, 2 špetky mletého pepře, po špetce majoránky a kmínu a 3 špetky soli.

Oloupanou jemně nakrájenou cibuli dáme na sádlo a osmahneme do růžova. Přidáme na kousky nakrájené maso, papriku, sůl, pepř, kmín a majoránku, krátce orestujeme, mírně podlijeme a pod pokličkou za stálého podlévání dusíme asi 3/4 hodiny. Potom přidáme oloupané na kostičky pokrájené syrové brambory, nastrouhanou nebo nakrájenou kyselou okurku, podlijeme a dusíme pod pokličkou ještě asi 20 minut. Podáváme s vařenými bramborami, knedlíkem nebo dušenou rýží a každou porci guláše přelijeme lžičkou do světle hněda osmahnuté cibulky.

3. Segedínský guláš č.1

Vepřové maso (může být i tučnější) se nakrájí na kostky, opepří, osolí, opeče na omastku a na cibulce, podusí se s pálivou paprikou, kmínem a bobkovým listem. Když je skoro měkké, tak se přidá nakrájené kyselé zelí, podusí se a přidá se kyselá smetana. Podává se s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem. Tajemství spočívá v neustálém ochutnávání.

4. Segedínský guláš č.2

400g vepřového ramínka, plecka nebo libovějšího bůčku (výborný je i z kotlet), 40g tuku (nejraděj sádlo), 80g cibule, 2-4 lžičky sladké papriky, necelá lžička kmínu, lžička soli, 400g sudového kyselého zelí, 1/4 l šlehačky nebo nakyslé smetany, 30g hladké mouky, případně trochu cukru, kdyby nám omáčka připadala příliš kyselá.

Maso vykostíme a pokrájíme na větší kostky. Na rozpálený tuk vložíme nadrobno pokrájenou cibuli, osmahneme - asi 10 minut, přidáme maso, papriku, pokmínujeme a maso zvolna dusíme za častého míchání ve vlastní šťávě. Když šťáva téměř zmizí, podlijeme maso horkou vodou a dusíme do poloměkka zhruba půl hodiny. Potom přidáme na menší kousky nakrájené zelí, posolíme a dusíme do měkka (znovu asi půl hodiny). Ve smetaně či šlehačce rozmícháme vidličkou mouku, vlijeme do guláše, ochutnáme a dochutíme, případně přidáme cukr, necháme chvíli převařit (stačí 5-6 minut) a podáváme. V papiňáku je celé vaření podstatně jednodušší. Přímo v něm na tuk u osmažíme cibulku, potom osmažíme maso po všech stranách, přidáme papriku, kmín, sůl, podlijeme vřelou vodou, dáme zelí a necháme dělat zhruba 40 minut. Nalijeme šlehačku s moukou, necháme asi 6 minut převařit a je hotovo. Šlehačka či smetana není nutná. Podáváme s houskovým knedlíkem.

5. Segedinský guláš č.3

400g plecka, sádlo, 2 cibule, 4 lžičky papriky, kmín, sůl, 400g kysaného zelí, 1/4 l zakysané smetany, hlaadká mouka, cukr.

Maso nakrájíme na větší kostky. Na tuku osmažíme cibuli, přidáme maso, okořeníme, osmahneme, pak podlejeme a dusíme do poloměkka, přidáme nadrobno pokrájené zelí, osolíme a dodusíme. Ve smetaně rozšleháme mouku, vlijeme do guláše, povaříme, dochutíme.

6. Dublinský guláš

200g libového vepřového masa, 40g cibule, 200g kapusty, 300g brambor, 10g oleje, majoránka, česnek, mletý pepř a sůl.

Cibuli a česnek očistíme a nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Pak přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka opečeme. Směs osolíme, opepříme, podlijeme horkou vodou a dusíme. K poloměkkému masu přidáme na kostky nakrájené brambory a na nudličky nakrájenou očištěnou kapustu. Vše dusíme do měkka a hotové kořeníme majoránkou.

7. Maďarský guláš

500g vepřového plecka, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce kečupu, 1/2 lžičky kmínu, špetku sušené majoránky, 1 stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 kostky masoxu, sůl.

Na rozpáleném tuku (rozpuštěné slanině) osmahneme na kostky nakrájené maso (asi 2 minuty). Teprve potom přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, mleté papriky (nebo na proužky nakrájené 1 až 2 čerstvé papriky), kečup (případně dvě oloupaná rajčata), rozetřený stroužek česneku, mletý kmín, majoránku. Minutu vše na větším plameni podusíme, podlijeme trochou vody, zasypeme hladkou mokou a necháme za stálého míchání zasmahnout. Mícháme a postupně zaléváme vývarem (vodou s půlkou kostky masoxu). Vše děláme v papiňáku, dusíme 40 minut. Dosolíme a dochutíme, aby měl guláš příjemnou ostřejší chuť. Jako přílohu doporučujeme houskový nebo bramborový knedlík, vařené brambory nebo krupicové noky.

8. Zabijačkový guláš

Více porcí - 500g vepřové krkovičky nebo plecka, 300g vepřového laloku, 400g vnitřností (ledviny, slezina, jazyk, játra, mozeček), 250g krvavého masa, 300g cibule, sádlo na osmažení, 30g hladké mouky, sůl, sladká paprika, kmín, třený česnek.

Maso z krkovičky (plecka) vykostíme a nakrájíme zhruba na dvoucentimetrové kostičky. Také další maso a droby mimo mozeček nakrájíme na kostičky. Na sádle osmažíme do zlatova drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso a směs z vnitřností. Zaprášíme mletou paprikou a za občasného míchání a mírného podlévání teplou vodou dusíme do vysmahnutí na tuk. Pak osolíme, okořeníme, podlijeme vodou a dusíme. Když je maso téměř měkké, zaprášíme je hladkou moukou, osmahneme a přidáme odblaněný mozeček a třený česnek. Podlijeme vývarem a dovaříme, až se tuk oddělí od šťávy a maso je měkké. Jako přílohu podáváme chléb, pečivo, knedlíky.

9. Zabijačkový guláš Předehra

300g krkovičky, 200g laloku, půl srdce, ledvinka, 40g sádla, 1 velká cibule, sladká mletá paprika, mletý pepř, sůl, drcený kmín, vývar, 1 lžíce hladké mouky, 1 vepřový mozeček, 2 stroučky česneku.

Maso, srdce a ledvinky nakrájíme na kousky. Na sádle osmahneme cibuli, přidáme papriku, maso a za stálého míchání opečeme. Přidáme pepř, kmín, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Necháme vydusit na tuk, zaprášíme moukuu, osmahneme a přidáme na kousky nakrájený mozeček. Podusíme, podlijeme a zvolna dodusíme. Ochutíme česnekem utřeným se solí. Necháme projít varem.

10. Guláš na zelenině a smetaně

500g masa, sůl, mletý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, 50g cibule, 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 80g másla nebo margarinu, 1/8 husté smetany, špetka pískového cukru, citrón.

Na nudličky nakrájenou zeleninu asi 2/3 množství osmahneme i s cibulkou na tuku, vložíme maso, koření a dusíme do měkka. Omáčku zahustíme moukou, rozvaříme, dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, solí, procedíme a nakonec zředíme smetanou. Jako vložka slouží zbylá část podušené zeleniny. Podáváme s vařenými bramborami nebo s knedlíkem.

11. Guláš proti upírům

Pro 4 osoby - 1 kg hovězí kližky, 250g hovězího předního, 1 kg cibule, olej, hovězí vývar (masox), gulášové koření, chilli, pálivá paprika, 4 hlavičky česneku

Zpracujeme v Papinově hrnci. Klližku acibuli nakrájíme ha kostičky, cibuli osmahneme na oleji do hněda, přidáme kližku. Nepodléváme. Kližka se může trošku přichytit. Necháme dusit 30 - 45 minut. Potom přidáme trochu hovězího vývaru a dusíme dalších cca 20 minut. Pak přidáme pytlíček gulášového koření, chilli a pálivou papriku. Vařené hovězí maso rozsekaní na padrť, použijeme na zahuštění a do toho rozmačkáme česnek(hodně). Podáváme s chlebem nebo knedlíkem. Po tomhle guláši nelze jít tři týdny do společnosti,ale každopoádně se vám vyhýbaj upíři.

12. Rychlý guláš v alobalu

400g vepřové kýty, 2 párky, 1 cibule, 100g žampiónů, 50g oleje, 1 lžíce kečupu, mletá paprika, sůl.

Vepřovou kýtu nakrájíme na řízky, naklepeme a překrájíme na proužky široké asi 1 cm. Párek, žampióny a cibuli nakrájíme na plátky. Vepřové maso zprudka opečeme na oleji, přidáme papriku, cibuli, žampióny a páre k. Vše krátce osmahneme, ochutíme pepřem a solí. Guláš rozdělíme na jednotlivé kusy alobalu, důkladně uzavřeme, aby nemohla vytékat šťáva. Alobalové balíčky dáme do vyhřáté troubě asi na 20 minut. Podáváme z alobalu s pečivem.

13. Játrový guláš

50g slaniny, 1 větší cibule, 400g jater, 1 lžička sladké mleté papriky, 1 lžička hladké mouky, 3 papriky, pažitka, sůl, 1/8 l kysané smetany.

Na drobně nakrájenou slaninu dáme zpěnit krájenou cibuli. Vložíme na kostky nakrájená játra, osmahneme, podlijeme a dusíme. Za chvíli přidáme na nudličky pokrájenou papriku. Nakonec zalijeme smetanou a posypeme pažitkou.

14. Vepřové ragú

1/2 kg libového masa, 2 lžíce oleje, 250g jarní cibule, sůl, pepř, 1 dl bílého vína, 4 dl vývaru, 1 bobkový list, 2 lžičky máčeného škrobu, 2 lžíce kaparů, 10 kyselých okurčiček, 4 lžíce hořčice, nakládaná červená řepa.

Na oleji osmahneme maso krájené na kostky, přidáme nakrájenou cibuli a necháme smažit ještě asi 5 minut. Osolíme, opepříme, podlijeme vínem, 1,5 dl vývaru, bobkový list a hodinu dusíme. Přidáme zbytek vývaru, škrob a krátce povaříme. Doplníme kapary, rozkrojené okurky a hořčici. Dusíme ještě 15 minut. Porce zdobíme kousky červené řepy.

15. Cizokrajné ragú

Vepřová kýta (100g na osobu), vepřová játra (100g na osobu), olej, cibule, máslo smíchané s hladkou moukou, šlehačku, ananas (i kompot), opražené mandle.

Maso a játra nakrájíme na nudličky a opečeme na oleji. Teprve pak přidáme cibuli a kousek másla uhnětený s hladkou moukou. Zjemníme šlehačkou, přidáme ananas a opražené mandle. Doladíme solí, trochou karí koření. Podáváme s vařenou rýží. Zapíjíme červeným vínem.