Vepřové, jiné, různé

1. Šunková roláda

8 plátků šunky, 1/8 másla, žervé nebo lučina, 3-4 trojúhelníčky sýra, trocha křenu, 1 pomeranč, alobal.

Rozložíme si alobal a na něj poklademe vedle sebe plátky šunky tak, aby se mírně překrývaly. Připravíme si pomazánku z másla, žervé, sýrů a křenu, můžeme trochu přisolit. Pomazánku namažeme na rozprostřenou šunku.Oloupeme pomeranč a jednotlivé měsíčky poklademe doprostřed za sebou na pomazánku. Pak pomocí alobalu svineme do rolády a zabalenou v alobalu ji dáme do lednice. Když ji rozbalíme, pokrájíme na malé řezy a na talíři ozdobíme čerstvou zeleninou.

2. Šunka s hroznovým vínem

4 silné plátky šunky, 1 hrozen vína, 3 dl jablečného moštu, 25g hnědého cukru, lžíce oleje, 2 ořechy másla, 1 lžíce škrobové moučky, sůl, pepř.

V kastrolu promícháme cukr se škrobem, solí a pepřem. Přilejeme mošt a za stálého míchání necháme na plotně zhoustnout. Do omáčky dáme rozpustit ořech másla. Do pánve dáme rozpustit zbytek másla a olej. Do tuku krátce ponoříme plátky šunky a vyndáme. Oloupáme hrozny a vložíme na tuk. Plátky šunky na talíři podáváme s omáčkou a hrozny dáme kolem šunky. Podáváme s těstovinami.

3. Ukrajinská domácí klobása

500g vepřového masa, 200g slaniny, 8 stroužků česneku, 8 zrnek pepře, 2-3 lžičky soli.

Maso a polovinu slaniny pokrájíme na malé kousky. Zbylou slaninu umeleme na masovém strojku. Přidáme utřený česnek, mletý pepř, sůl a dobře promícháme. Promíchanou směsí plníme připravená střeva, která uložíme na 5-6 hodin do chladna. Klobásy pečeme s cibulí. Před pečením do každé píchneme vidličkou.

4. Pečená vepřová játra

800g vepřových jater, 80g uzené slaniny, olej nebo vepřové sádlo, hladká mouka, worcestr, sůl.

Játra prošpikujeme tenkými nudličkami uzené slaniny a po všech stranách je opečeme na rozpáleném sádle nebo oleji. Pak je vložíme do horké trouby a pečeme asi 8 minut. Pak játra vyjmeme a uložíme v teple. Šťávu vydusíme na tuku, zaprášíme moukou, zasmahneme a povaříme. Játra nahoře několikrát nařízneme, vložíme do šťávy a ještě asi minutu necháme prohřát v troubě. Játra nesolíme, osolíme jenom šťávu a dochutíme několika kapkami worcestru. Podáváme s rýží, vařenými brambory nebo hranolky, zeleninovou oblohou nebo salátem.

5. Vepřová játra s cibulí

350g jater, 2 lžíce zabijačkového koření, 120g másla, 1 lžíce solamylu, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, kmín, 2 středně velké cibule.

Játra nakrájené na kostky osmahneme na másle. Pak přidáme 1 cibuli nakrájenou na kolečka a dusíme. Až jsou játra měkká přidáme zabijačkové koření a trochu kmínu. Solamyl a mouku rozmícháme ve 1/4 l hrnku s vodou a vlijeme do jater. Aby směs nebyla příliš hustá, můžeme dolít vodu. Přidáme zbylou cibuli nakrájenou na kolečka a krátce povaříme. Osolíme, opepříme podle chuti a podáváme s knedlíkem nebo rýží.

6. Dušená játra

hovězí játra, mrkev, celer, rajčata, sůl, pepř, hladká mouka, olej.

Plátky jater opepříme a obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji. Potom přidáme nahrubo nakrájenou zeleninu a spařená oloupaná na plátky nakrájená rajčata a to vše dusíme. Hotové jídlo dle chuti dosolíme. Před podáváním lze zakapat citrónovou šťávou.

7. Smažená játra

Játra (kozí, králičí, drůbeží apod.), mléko, vejce, sůl, strohané mandle, máslo, citrón.

Vadí-li nám pach, necháme játra přes noc namočená v mléce. Osušená nakrájíme na plátky, smočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhaných mandlích a smažíme na másle. Posolíme a pokapeme citromem.

8. Játra podle babičky

400g vepřových jater, 100g žampiónů, 1 pórek, 2 papriky, olej na smažení, pepř, sůl.

Játra nakrájíme na tenčí plátky, opepříme (ale zatím nesolíme! ) a osmahneme na rozpáleném oleji. Po chvíli přidáme nakrájené žampióny, papriky, pórek a vše dusíme doměkka. Až nakonec osolíme (jinak by játra ztvrdla). Podáváme s dušenou rýží nebo vařenými brambory.

9. Maďarská játra

500g vepřových jater, 2-3 lžíce oleje, 2-3 stroužky česneku, 2 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl.

Vepřová játra omyjeme a zbavíme blan a žilek. Pak je nakrájíme na tenčí plátky, které po obou stranách opečeme na rozehřátém oleji. V průběhu pečení přidáme na pánev nadrobno nasekaný česnek a na tenké kroužky nakrájenou cibuli. Když česnek i cibule zesklovatí, posypeme opečená játra mletou sladkou paprikou a dosnažíme do měkka. Hotová játra osolíme a podáváme jako minutku s přílohou složenou ze smažených bramborových hranolků a zeleninového salátu nebo zeleninové oblohy.

10. Falešná husí játra

500g vepřových jater, 1 šlehačka, 4 celá vejce, 2 dl oleje, trocha mletého hřebíčku a pepře.

Všechny udané suroviny zpracujeme v mixeru a vzniklou směs zvolna upečeme nejlépe ve skleněné míse vymazané olejem. Solíme až při podávání. Podáváme studené,s bílým pečivem (a Kambrlenskou omáčkou).

11. Sýrové ražniči

Kostky jater, kostky sýru a kostky slaniny (nebo kabanosu a sýru), napíchat na špejle obalit a usmažit jako řízek.

12. Jaternice

1500g vařeného masa z hlav, laloků, paždíků, 500g vařených plic, 300g syrových jater, 400g máčené žemle, vepřový vývar, mletý pepř, mleté nové koření, mletý zázvor, majoránka, česnek, sůl.

Vařené maso umeleme na strojku, libové části můžeme buď umlít nebo jemně nasekat kolébacím nožem. Vložíme do větší nádoby, přidáme jemně umletá syrová vepřová játra, namočenou a vymačkanou žemli a podle potřeby zalijeme vývarem. Okořeníme mletým pepřem, nový kořením zázvorem, osolíme přidáme majoránku a česnek. Pečlivě promícháme a plníme do rozvlažených vepřových střev. Jaternice zašpejlujeme, vkládáme do vřelé polévky a vaříme při teplotě 90 °C 8-10 minut. Dostatečně vařené jaternice plavou na povrchu polévky. Vařené opláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout.

13. Domácí prejt

1 vepřové koleno, 1 rohlík, 100g vepřových jater, 1 malá mrkev, 1 petržel, kousek celeru, cibule, česnek, sůl, bobkový list, celý i mletý pepř, nové koření také celé i mleté, majoránku, trocha tuku do pekáčku.

Vepřové koleno vaříme asi hodinu, pak přidáme zeleninu, cibuli, bobkový list, celý pepř i nové koření, a dovaříme koleno úplně do měkka. Maso obereme, nakrájíme a pak semeleme s rohlíkem navlhčeným vývarem. Umeleme také játra, ochutíme třeným česnekem, přidáme podle chuti mletý pepř a mleté nové koření a také trochu majoránky. Dosolíme a dáme do vymazaného pekáčku. Pečeme v rozehřáté troubě a podáváme s bramborem a kysaným zelím.

14. Nevešlo (jaternicový prejt)

1/2 vepřové hlavy, 1/2 kořínku, několik pepřů a nových koření, 150g vepřových jater, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, mleté nové koření, majoránka, zázvor, 2 stroučky česneku, 4 žemle, sádlo na pekáč.

Hlavu a kořínek vložíme do vroucí osolené vody, přidáne celou cibuli, celý pepř a nové koření a vaříme doměkka. Maso obereme a se srdcem nasekáme nadrobno. Uvařený kořínek, syrová játra a ve vývaru namočené, vymačkané žemle umeleme, vše smícháme, přidáme se solí utřený česnek a koření. Dle potřeby zředíme vývarem. Pekáček vymastíme, vložíme směs, urovnáme, pokropíme sádlem a pečeme dočervena.

15. Ruská paštika

300g pečeného vepřového masa, 1 cibule, 100g másla, 1 lžička sardelové pasty, citrón, hořčice, majonéza, červená řepa, okurka, vejce natvrdo, petrželka.

Maso jemně umeleme s cibulí. Máslo utřeme se sardelkou, přidáme hořčici, smícháme s masem a trochu okyselíme citrónovou šťávou. Zformujeme do mísy, pokryjeme silnou vrstvou majonézy a zdobíme řepou, okurkem, vejcem, petrželí a plátky citrónu.

16. Plněná sekaná

400g prorostlého vepřového, 1O0g libového hovězího, 50g sójové drti, 1 žemle, 4 stroučky česneku, 2 pórky, 3 delší mrkve, majoránka, sůl, 1 lžíce sádla.

Maso nakrájíme na kousky, žemli rozlámeme a namočíme ve studené vodě. Drť zalijeme sklenkou vody. Maso umeleme, znovu umeleme s vyždímanou žemlí, smícháme s utřeným česnekem, drtí, majoránkou a solí. Mrkve 5 minut povaříme, pórek zakrojíme na délku mrkví. Na navlhčené prkno dáme hmotu, doprostřed dáme mrkev a pórek a vyrobíme šišku, kterou upečeme dozlatova.

17. Uzené plátky zapečené s pórkem

4 silné plátky vařeného uzeného masa, 500g očištěného pórku, 50g másla, 30g hladké mouky, 4 dl mléka, 1 žloutek, strouhaný sýr, 4 lžíce směsi sekané petrželky a libečku, pepř, sůl.

Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a vymícháme dohladka. Osolíme, opepříme a dobře provaříme. V dalším kastrolu na kousku másla udusíme špalíčky pórku, zasypané směsí libečku a petrželky, osolené a opepřené. Potom připravený pórek urovnáme do máslem vymaštěné zapékací mísy, přelijeme hotovou omáčkou, do níž jsme zamíchali většinu strouhaného sýra a žloutek, navrch dáme plátky uzeného a zasypeme zbytkem sýra. Zapečeme a podáváme s vařenými brambory.