Mleté maso

1. Masová zavářka do polévky

150g telecího masa, 30g šunky, 20g strouhaného sýra, 2 lžíce namočené žemle nebo strouhanky, 1 vejce, sůl, špetka muškátového květu nebo oříšku.

Maso umeleme, přidáme vejce a ostatní uvedené suroviny. Zpracujeme do těsta, lžičkou vykrajujeme noky a vkládáme je do horké polévky, vaříme 7 minut.

2. Masové knedlíčky v rajské omáčce

500g mletého masa (hovězí popř. míchané hovězí, vepřové a telecí), 1 cibule, 1 lžíce strouhanky, 1 menší vejce, 1 malý rajský protlak (2,5 dl rajčatové šťávy), 2 dl masového vývaru (i vody) 1 dl kyselé smetany (lze vynechat), tuk, černý a bílí pepř, 1-2 bobkové listy, 1-2 stroužky česneku.

Mleté maso smícháme s jemně nakrájenou cibulí, 1 lžící strouhanky, vejcem (stačí bílek), osolíme, opepříme. Utvoříme menší kuličky, které krátce osmahneme na oleji. přidáme rajčatový protlak rozmíchaný ve vývaru (vodě) a okořeníme bobkovým listem, pepřem, česnekem utřeným se solí. Podusíme 20-30 minut. Před podáváním odstraníme koření, můžeme přimíchat kyselou smetanu. Podáváme s dušenou rýží, vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

3. Vepřenky polního kuráta Katze

300g vepřové kýty, 300g zadního hovězího masa, 2 cibule, mletý pepř, mletá paprika, sůl, 400g sádla.

Na zdobení: tatarská omáčka,,, hořčice, cibule, kečup.

Maso nakrájíme na kousky, nasolíme a necháme 24 hodin odležet. Pak jemně umeleme, promícháme s jemně nakrájenou cibulí, pepřem, mletou sladkou paprikou, trochou soli a vyšleháme. Z takto připravené fáše zhotovíme na 1 porci 4 placičky, opečeme na sádle po obou stranách. Klademe na teplý talíř a zdobíme střídavě tatarskou omáčkou, cibulí, hořčicí a kečupem. Jako přílohu podáváme pečivo.

4. Řízky Jana

1 kg bůčku umletého, 2 dl mléka, koření, pepř, sůl.

Všechno promícháme a necháme v ledničce 24 hodin odpočinout. Druhý den odřízneme 1 cm silné plátky, obalíme jako řízky a usmažíme.

5. Pikantní hrudky s oblohou

750g bůčku, 4 vejce, 100g hladké mouky, vajíčko, 10g česnekové pasty nebo 4 stroužky česneku, kmín, pepř, sůl. Obloha: červená řepa, kapie, okurka, hořčice.

Vykostěný bůček semeleme, ochutíme česnekem, okmínujeme, opepříme a osolíme. Přidáme hladkou mouku a vajíčko, směs dobře promícháme a vlhkou rukou tvoříme kuličky-hrudky, které dáme na plech a trochu podlijeme vodou. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, podáváme s oblohou a chlebem. Místo oblohy můžeme nabídnout zeleninový salát.

6. Játrová vepřová paštika

400g jater, 150g slaniny, 50g housky nebo veky, 2 lžíce másla, 1/2 šálku mléka, špetka strouhaného muškátového oříšku. špetka pepře, sůl, lžíce koňaku.

Slaninu a játra umeleme na strojku najemno, přidáme sůl, koňak a koření. Housku namočenou v mléce rovněž umeleme, přidáme polovinu rozehřátého másla a přimícháme k masové směsi. Ostatním máslem dobře potřeme paštikovou formu a naplníme ji téměř po okraj paštikovou směsí. Vaříme 1 hodinu. Podáváme studenou.

7. Tatranský hamburger

400g vykostěného předního masa, stroužek česneku, sůl, mletý pepř, 1 vejce, 1-2 lžíce studené vody, strouhanka, olej, 4 žemle, hořčice, 1 menší cibule, pikantní sterilovaná zelenina.

Maso semeleme, přidáme rozetřený česnek se solí, mletý pepř, vejce, studenou vodu. Dobře vypracujeme a v případě potřeby zahustíme strouhanou houskou. Navlhčenou rukou tvarujeme placky, které po obou stranách opékáme v rozpáleném oleji. Hotové vkládáme do rozříznutých žemlí, potřeme hořčicí a na kolečka nakrájenou cibulí. Můžeme přidat i sterilovanou zeleninu. Hamburgery můžeme podávat obložené vařenými vejci.

8. Placička z mletého masa

150g mletého masa, 1/2 šálku vody, 200g mouky, sůl.

Čerstvě mleté maso našleháme s trochou vody a chvíli necháme odpočinout, aby se maso nasáklo. Osolíme, přidáme trochu mouky nebo strouhanky, abychom směs zahustili, a tvoříme malé ploché karbanátky. Již neobalujeme ve strouhance, ale zakulatíme je mokrou rukou a dáme na rozpálený tuk po obou stranách opéci. Karbanátky podáváme na chlebu nebo s bramborem a zeleninovým salátem či ovocným kompotem.

9. Hovězí placičky

75Og hovězího, sůl, pepř, olej na smažení.

Maso umeleme, promícháme a bez přidání přísad zformujeme malé placičky, které smažíme v horkém oleji. Když maso převracíme na druhou stranu, posypeme ho pepřem a solí a dosmažíme, Podáváme s chlebem.nolky a zeleninovým saláte m. Chutnají dobře i s nastrouhaným křenem a kečupem.

10. Hawaiský steak (karbanátek)

400g mletého masa nejlépe hovězího, 1 vajíčko, sůl, pepř, kari koření, 4 kolečka kompotovaného ananasu, 2 lžíce kompotovaných višní, 1dl bílého vína, 1dl mléka nebo kysané smetany, lžíci másla, trocha hladké mouky, olej na opečení, na dochucení worcester.

Mleté maso smícháme s vajíčkem, přidáme sůl, pepř, a kari koření. Z této hmoty utvoříme asi 4 steaky (karbanátky) a z obou stran je opečeme na oleji. Na konci do výpeku přidáme kousíček másla pro zjemnění chuti. Maso vyndáme a do tuku dáme prohřát ananas a višně. Mezitím si z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a dobře povaříme. Pak teprve přidáme deci bílého vína, kysanou smetanu nebo mléko. Dochutíme opatrně worcestrem případně pepřem a karí kořením. Dosolíme podle chuti. Na upečené steaky dáme prohřáté ovoce, zalijeme touto omáčkou a podáváme. Nejlépe s rýží nebo hranolky.

11. Masový bochníček (sekaná)

500g mletého masa, 4 plátky anglické slaniny, 2 vajíčka, olej, cibuli, stroužek česneku, olej, sůl, pepř, voňavé bylinky,

Ze španělské kuchyně - Cibuli a česnek nakrájíme na drobno a osmahneme do zlatova. Pak vmícháme mleté maso, vajíčko, usekané bylinky, osolíme a opepříme a zpracujeme v jednolitou hmotu a vytvarujeme jako bochníček. Ten položíme na dno zapékací mísy, potřeme druhým rozšlehaným vajíčkem, posypeme strouhankou, a poklademe anglickou slaninou. V rozpálené troubě zapečeme, pak podlijeme horkou vodou a v mírnější troubě dopečeme. Hotový bochníček přelijeme rajčatovou omáčkou připravenou z 750g rajčat, jednoho stroužku česneku, lžíce oleje, soli a zelené petrželky. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme, nakrájíme, podusíme na oleji s česnekem, promícháme, přisolíme, přidáme usekanou petrželku. Jako příloha jsou vhodné nové brambory.

12. Pulpettum (sekaná pečeně)

400g mletého vepřového, 200g mletého hovězího, 100g vepřových jater, 150g usekané slaniny, 2 vejce natvrdo, 4 vejce, 1 lžíce usekané petržele, 1 lžíce krájené cibule, 50g kousků žemle, sůl, pepř.

Vše kromě vajec dáme do hrnce, okořeníme a smícháme. Do směsi vmícháme ušlehaná vejce. Polovinu směsi položíme na alobal. Navrch položíme vejce natvrdo, přikryjeme zbytkem směsi a vše vložíme do zapékací formy. Zabalíme do alobalu a pečeme asi hodinu.

13. Sekaná pečeně se sýrem

500g masa na mletí, 1 žemle, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, česnek, 150g tvrdého sýra.

Maso nakrájené na kousky jemně umeleme i s namočenou a vymačkanou žemlí, promícháme s vejcem, solí, pepřem, majoránkou, a utřeme s česnekem. Z hmoty uděláme plát, na něj položíme na hranolky nakrájený sýr, sekanou upravíme na šišku tak, aby sýr zůstal uprostřed. V dobře vyhřáté troubě upečeme. Pokrm podáváme s brambory a salátem nebo kompotem.

14. Sekaná na plechu

500g vepřové mleté maso, 500g hovězí mleté maso, 3 lžičky kořenící směsy do mletého masa, 3 lžíce vody, balíček plátkového sýra, balíček zmrazené zeleniny, cibulová nakrájená nať.

Mleté maso spojíme se všemi ingrediencemi (zmrazenou zeleninu necháme povolit a rozlámeme na drobno) kromě plátkového sýra. Plech vyložíme alobalem, vymažeme tukem a rozetřeme na něj připravenou směs. Na povrch pak poklademe sýrové plátky (lze použít i strouhaný sýr). V předehřáté troubě asi půl hodiny pečeme. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

15. Nadívaná sekaná

500g mletého vepřového a hovězího masa, 2 housky, 3 vejce, 1,5 dl mléka, 1 strouček česneku, 2 nožky klobásy, peř, sůl, 5 tenkých plátků masa.

Housku dáme do mléka. Vymačkáme, smícháme s masem, 1 vejcem, solí, pepřem a utřeným česnekem. Polovinu hmoty dáme do srnčího hřbetu vyloženého alobalem. Poklademe klobáskami, míchanými vajíčky a zakryjeme zbytkem hmoty. Pečeme asi 40 minut.

16. Jakési plněné karbanátky

300g mletého masa, 1 houska, sůl, pepř, cibuli, 50g sádla, vajíčko, troch strouhanky, 150g tvrdého sýra, olej na smažení, petrželka na ozdobu.

Žemli si předem namočíme do vody nebo mléka a vymačkáme. Přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a přidáme nahrubo krájenou cibuli, kterou jsme předem osmahly na sádle. Přidáme vajíčko a zaděláme vazskou hmotu. Pokud je příliš řidká přidáme trochu strouhanky. Pak uděláme jednotlivé porce. Do každého kousku mletého masa zabalíme čtvereček ementálu, upravíme do tvaru karbanátku nebo šištičky. Na rozehřátém tuku osmažíme dozlatova. Nakonec na talíři ozdobíme každý karbanátek sekanou petrželkou. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší nebo jen s chlebem.

17. Australské krokety

pro 8 osob - 1 kg mletého hovězího masa, 1 velký syrový brambor, 1 cibule, asi 400g namočených a vymačkaných housek, 2 celá vajíčka, 2-3 šálky uvařené rýže, sůl, pepř, olej na potření roštu.

Jemně umleté maso dáme do mísy, přistrouháme k němu syrový brambor a cibuli a přidáme uvařenou ryži společně s namočenými rohlíky, přidáme ještě vajíčka, osolíme, opepříme a jemně promícháme. Utvoříme podlouhlé válečky asi jako čevapčiči. Rošt potřeme olejem, a maso upečeme. Při pečení ještě obracíme a potíráme lehce olejem. Podávat můžeme třeba s tmavým chlebem.

18. Pikantní karbanátky

1 žemle, 1 dl mléka na navlhčení, sůl, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, 10g celeru, půl svazku petrželky, 50g uzené slaniny, 6 lžic oleje, pepř, 400g mletého míchaného masa, 1 vejce, pepř, chilli koření, 5 lžic strouhanky.

Žemli namočíme do mléka, vymačkáme. Cibuli posekáme, česnek prolisujeme, očistíme zeleninu, petržel jemně posekáme a slaninu pokrájíme na malé kostičky. Usmažíme ji na jedné lžíci oleje, škvarky vyndáme, zeleninu podusíme na tuku. Přidáme česnek a petrželku. Vychladlé smícháme s umletým masem, vejcem, žemlí, škvarky a pepřem. Z masy uděláme malé karbanátky, obalíme je ve strouhance a na rozpáleném oleji smažíme 10-15 minut do křupava.

19. Čevabčiči

600g mletého vepřového a hovězího masa, 1 vejce, 2 cibule, 2 stroučky česneku, sladká paprika, pálivá paprika, pepř, sůl, majoránka, tymián, olej.

Maso smícháme s kořením, solí, utřeným česnekem a pokrájenou cibulí a vejcem. Tvarujeme šišky, potřeme olejem a smažíme na oleji dozlatova.

20. Švédské kuličky

250g drůbeží selané, 250g vepřového masa, 1 vajíčko, 5 lžic strouhanky, trocha mléka, 05 l slepičího vývaru, 2 lžíce hladké moukky, 2,5 dl šlehačky, 2 lžíce citrónové šťávy, lžičku cukru, 1 outek, sůl, pepř.

Maso umeleme a pak ho smícháme s drůbeží sekanou. Přidáme strouhanku navlhčenou mlékem, vajíčko, sůl a pepř. Dobře promícháme. Pokud je hmota příliš hustá tak ji naředíme mlékem, když je řídká přidáme trochu strouhanky. Z této hmoty vrtvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu, a v horkém slepočím vyvaru je asi 13-15 minut povaříme. Občas zlehka zsamícháme aby se nepřichytili ke dnu. Po uvaření je odcedíme a vývar svaříme na třetinu. Ve troše studené vody rozmícháme mouku a zavaříme ji do vroucího vývaru. Pak omáčku sejmeme z ohně, přilijem šlehačku, citrónovou šťávu, cukr a dobře prošleháme. K oddělenému žloutku dáme ještě tři lžíce omáčky, dobře jej rozmícháme a vlijeme zpet do omáčky a už nevaříme. Do omáčky vrátíme masové kuličky. Podáváme s rýží nebo s brambory.

21. Masové kuličky v rajské šťáve

500g mletého hovězího masa, 1/4 hrnku mléka, 1 ušlehané vejce, 1 plátek toustového chleba, 2 cibule nakrájené nadrobno, 2 rozdrcené stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 rajče nakrájené nadrobno, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky, 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř.

V misce smícháme vejce, mléko a muškátový oříšek. Přidáme plátek toustového chleba a necháme 5 minut odležet. V další misce smícháme polovinu cibule, česnek, tymián, petrželku a mleté maso. Z chleba vymáčkneme šťávu a přidáme ho k masové směsi. Dobře promícháme a vytvoříme 30 masových kuliček. Na pánvi rozpálíme olej a na něm 8 minut osmahneme masové kuličky. Kuličky vyndáme, osušíme na papírovém ubrousku a držíme v teple. Na pánev dáme zbytek cibule, rajče, česnekovou směs, sůl a pepř a za stálého míchání vaříme na středním příkonu asi 4 minuty, až směs zhoustne. Masové kuličky vrátíme ke směsi a dobře prohřejeme.

22. Pepřové masové kuličky ????

750g mletého hovězího masa, 70g slaniny, 50g strouhanky, 150g kečupu, 3 vejce, 2 rohlíky, 2 lžíce sekaného libečku, drcený pepř.

Semleté maso osolíme, přidáme vejce, v mléce namočené a vymačkané rohlíky, sekaný libeček, nakrájenou a roztavenou slaninu, strouhanku a vše dobře promícháme. Ze směsi tvoříme kuličky které obalujeme v drceném pepři a na horkém oleji osmažíme ze všech stran. Na talíři pokapeme kuličky dobrým kečupem a obložíme čerstvou zeleninou. Podáváme se smaženými hranolky, opékanými brambory nebo chléb.

23. Keftedes (masové kuličky)

1 kg libového mletého masa, 3 lžíce rozsekané petrželky (může být i sušená nať), 1,5 čajového šálku strouhanky, 1 lžíce máty, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce oleje, 2 vejce, lžička oregana, hladká mouka na obalení, sůl, pepř, olej, 2 cibule.

Z řecké kuchyně - Strouhanku navlhčíme a promneme. Cibuli nadrobno rozsekáme, propláchneme studenou vodou a odkapeme. Mleté maso dobře promícháme se strouhankou, vejci a dalšími přísadami kromě mouky a oleje. Necháme chvíli odležet a pak tvoříme z hmoty kuličky velikosti vlašského ořechu. Obalujeme je v mouce a smažíme na rozpáleném oleji při zmírněném plameni. Můžeme je podávat teplé i studené, polité například rajskou omáčkou.

24. Juvarlakia (masové kuličky v citrónové šťávě)

640g jemně mletého libového masa, 2 bílky, 1/2 šálku másla, 1/2 šálku rýže, 1/2 šálku jemně rozsekané cibule, 3 lžíce rozsekané petrželky, pepř, sůl.

Citrónová šťáva: 2 citróny, 2 žloutky, 1 šálek masové šťávy z uvařených kuliček.

Z řecké kuchyně - Maso smícháme v míse s několikrát propláchnutou a okapanou rýží, bílky, kořením, solí a zeleninou. Nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Pak tvoříme kuličky velikosti vlašského ořechu, vkládáme je vedle sebe do hrnce, zalijeme vodou, aby byli ponořené a vaříme na mírném ohni. Po uvaření slijeme zbytek šťávy do šálku. Kuličky zalijeme citrónovou šťávou a ještě chvíli povaříme.

Afgolemono (citrónová šťáva)- Žloutky ušleháme, zalijeme masovou i citrónovou šťávou a dobře smícháme. Pak vaříme do mírného zahoustnutí (nejlépe spolu s masovorýžovými kuličkami).

25. Roláda z mletého masa

750 g mletého masa, 1 houska, 1 cibule, 1 vajíčko, 1 lžička hořčice, 1lžička soli, sladká paprika a pepř dle chuti, 125 g mletého sýra, svazek petrželky.

Vše smícháme a na alobalu vyválíme placku asi 20 x 30 cm. Posypeme ji strouhaným sýrem, sekanou petrželkou a pokapeme smetanou. Srolujeme ji pomocí fólie. Pečeme při 200 °C. Podáváme s bramborem a dušenou zeleninou.

26. Roláda z bůčku

1 kg mletého bůčku, 3 stroužky česneku, 1/4 litru mléka, sůl, pepř a 1 lžička solamylu. Nechat zaležet 24 hod. Rozetřít na alobal, potřít hořčicí, kolečky salámu, vajíčky a cibulí. Zamotat a péct v alobalu.

27. Petrova roláda

1 Kg mletého mas, bůček a hovězí maso půl na půl, 3 lžíce solamylu, pepř, sůl, 4-5 vajíček, sterilovaný hrášek nebo nakrájenou šunku nebo obojí, lžíce tuku.

Do mletého masa vmícháme solamyl, 1 vajíčko, osolíme, opepříme. Z ostatních vajíček usmažíme řídkou smaženici a smícháme ji s hráškem nebo nakrájenou šunkou či s obojím. Maso naneseme na mokrý igelit a mokrým dřevěným válečkem rozválíme na sílu asi 1,5 cm, potřeme vaječnou směsí a pomocí igelitu zabalíme do rolky. Přendáme do pekáčku, maličko podlijeme, upečeme. Pozor nezapomeneme odstranit igelit na kterém jsme rolku zabalovali. (Místo igelitu lze použít alobal a upéci v něm).

28. Luhačovický špaček

350g předního hovězího masa, 350g vepřového bůčku nebo plece, 150g tenkých párků nebo klobásy, 125g slaniny, 100g cibule, 60g rostlinného tuku, 50g kečupu, 20g strouhanky, 20g hořčice, 2 vejce, sůl, pepř, mletá paprika.

Hovězí a vepřové maso semeleme, přidáme vejce, jemně nakrájenou cibuli, mletou papriku, sůl, pepř, strouhanku a vše dobře promícháme. Z hotové směsi tvarujeme tenčí oválné řízky, které z jedné strany potřeme hořčicí, do středu položíme kousek párku nebo klobásy a plátek zavineme. Každý závitek zabalíme do delšího tenkého pásku slaniny, podle potřeby sepneme párátkem a závitky klademe do tukem vymazaného pekáčku. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Dle potřeby zastříkáme výpek troškou vody. Při podávání podlijeme závitky výpečkem a ozdobíme kečupem. Jako přílohu podáváme vařené nebo opékané brambory a zeleninový salát.

29. Švýcarské skopové frikadely

500g skopového masa, 250 g vepřového masa, 150g žemlí, 2 vejce, máslo, sůl, muškátový oříšek, pepř, strouhanka na posypání.

Maso umeleme, přidáme v mléce namočené žemle, 2 vejce, sůl, trochu muškátového oříšku a pepř. Vytvarujeme karbanátky, posypeme strouhankou, obložíme máslem, podlijeme trochou vody a přikryté dusíme s několika celými jalovci. podáváme se zeleninou.

30. Bylinkové frikadely s pórkem a slaninou

300g mletého masa, 60g slaniny, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, miska hluchavkových listů, 1 lžička rozmarýnu, 1 mrkev, 2 lžíce mouky, 1 vejce, sůl, mletý pepř, 2 větší pórky, 1 lžíce oleje.

Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, dáme zesklovatět na rozehřáté máslo, přidáme jemně nastrouhanou mrkev (nebo i brambor, celer), hluchavkové listy a zasypeme moukou. Zamícháme a sejmeme z ohně. Mleté maso smícháme s vejcem, ochutíme solí, pepřem a rozmarýnem a promícháme s opečenou zeleninovou směsí. Zformujeme do 4 nebo 8 frikadelek, obalíme v mouce a opečeme do červena na rozkrájené slanině s trochou oleje. Pak vyjmeme a na slanině krátce opečeme pór rozkrájený na tenká kolečka. Frikadely na talíři posypeme opečeným pórem, k tomu je vhodná bramborová kaše nebo brambory.

31. Pštrosí vejce

6 ks natvrdo vařených vajec, 1 syrové vajíčko, 250g mletého masa, 1 malá cibule, pepř a sůl, suroviny na trojobal - vajíčko, hladká mouka, strouhanka, tuk na smažení.

Mleté maso smícháme s usekanou cibulí, syrovým vajíčkem a okořeníme pepřem a solí, nebo jiným kořením dle chuti a fantazie. Je-li masová směs řidká přidáme trochu strouhanky. Vařená vajíčka oloupeme, obalíme masovou směsí a pak v hladké mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance, jako když obalujeme řízek. Takto upravená vajíčka v rozehřátém tuku osmažíme, a podáváme nejlépe s bramborem a zeleninovým salátem podle sezóny.

32. Golubce

8 velkých zelných listů, 300g mletého masa, 120g rýže, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 lžíce smetany ke šlehání, 50g másla, mletý pepř, sůl, 1 lžíce sekaného kopru.

Z ruské kuchyně - Zelné listy vložíme do vařící osolené vody, povaříme 5-7 minut, ocedíme, z okapaných seřízneme opatrně silná žebra na sílu listu. Poklademe je nádivkou, stočíme v závitky, lehce je osmahneme na části másla a položíme těsně vedle sebe do mělkého kastrolu. Na zbylém másle zpěníme mouku, zalijeme čtvrt litrem vody a smetanou, přidáme rajčatový protlak, rozšleháme, přihřejeme k varu a nalijeme na závitky. Pečeme je bez pokličky v troubě asi půl hodiny. Podáváme posypané koprem.

Příprava nádivky: Přebranou propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka, ocedíme a po odkapání promícháme s mletým masem, solí, pepřem a drobně pokrájenou, na kousku másla osmahnutou cibulí.

33. Gadon

1 kg mletého masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 1lžíce mletého koriandru, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1/4 lžičky zázvoru, pepř, sůl, lžička citrónové šťávy.

Z indonéské kuchyně - Cibuli nadrobno pokrájíme, česnek utřeme nebo prolisujeme a všechny suroviny smícháme a vložíme do mísy z varného skla a mísu dáme do většího kastrolu do vodní lázně. Směs uvaříme a můžeme podávat. V Indonésii se toto připravuje v banánovém listu. Selamat makau (dobrou chuť).

34. Lazanie

Široké nudle (vypracovat placky ze 2 vajec, rozkrojit na 4 pruhy), 1 velká cibule, 400g mletého masa, 1 rajský protlak, koření oregano, česnek, mražený špenát, tvaroh, 200g cihly, 1 vejce.

Široké nudle uvaříme v osolené vodě a pak je propláchneme studenou vodou. Usmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, na ni osmahneme maso a přidáme k němu rajský protlak, utřený česnek podle chuti (může ho být poměrně hodně) a ochutíme oreganem. Ve zvláštní míse smícháme rozmrazený špenát s tvarohem, 1/4strouhané cihly a vajíčkem. Na vymazaný pekáč klademe vrstvy: směs s masem; nudle; špenát; nudle; maso; strouhaný sýr. Pečeme 20-30 minut.