Různá masa

1. Marocký kuskus

Pro 4-6 osob

Do větší nádoby nalijeme 2 l vody, osolíme, přidáme 150g rajského protlaku, špetku šafránu a muškátový oříšek a na mírném plameni vaříme 15 minut. Potom přidáme 500g skopového plecka a 250g hovězího masa pokrájeného na malé kousky (kdo nemá rád skopové, vezme kuřecí stehýnka rozdělená dva kusy a hovězí maso v poměru 1:1), 4 oloupané cukety (možno přidat později aby se nerozvařily), kousek celeru i s natí, několik oloupaných mrkví pokrájených na kousky, 1 cibuli se 4 zapíchaný mi hřebíčky, 1 nakrájenou a semen zbavenou zelenou papriku, hrst nakrájené petržele a labužníkům 1 pálivou papričku. Máme-li trochu zeleného vyloupaného bobu, přidáme jej také, nic tím nezkazíme. Vše vaříme do měkka asi 40 minut. Zatím připravíme v páře nebo klasicky jako rýži 500g kuskusu a necháme jej na teple. Zároveň uvaříme 250g přes noc namočeného římského hrachu (cizrny beraní). Hrst rozinek vložíme do misky a polijeme horkým vývarem, přidáme harrísu (nebo trochu pálivého kečupu, pokud možno z paprik) a promícháme, Kuskus vložíme do větší kulaté keramické nebo porcelánové mísy, do středu navršíme maso s uvařenou zeleninou a vše posypeme petrželí ( otrlejší povahy mohou jídlo stylově posypat specificky "vonícími" lístky koriandru). Zvlášť podáváme pálivou omáčku s rozinkami a vývar, kterými si hodující své porce zalévají.

2. Guláš Álla Anna Urbanová

3 druhy masa (nejlépe hovězí, skopové a vepřové), cibule (tolik co masa), olej, sůl, slanina, máslo a mletá sladká paprika. Na zahuštění kousek chleba a sýr.

Maso nakrájíme na kostičky, vepřové dáme zvlášť. Rozkrájíme na drobno očištěnou cibuli a slaninu na malé kostičky. Nakrájenou slaninu rozškvaříme ve větším kastrolu, na ní opečeme skopové a hovězí maso. Když se maso přichytává, přidáme nakrájenou cibuli. Opečeme ji dozlatova a přidáme vepřové maso, předem ve druhém kastrolu na oleji opečeném dorůžova. To vše za stálého míchání. Jakmile se směs začne lehce připalovat, zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem a osolíme. V malém kastrolku připravíme zvlášť papriku na kousku másla, které rozehřejeme a papriku do něj vhodíme. Nesmí se připálit, aby nezhořkla. Proto ji necháme jen přejít varem. Jakmile maso v kastrole změkne, přidáme k němu papriku, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Do vroucího pokrmu nastrouháme sýr a nadrobíme střídku z krajíce chleba. Zamícháme a dochutíme. Podáváme s rýží, brambory, knedlíky, houskami, noky i těstovinami.

3. Maso Álla Babeta

400g kvalitního masa (vepřové, hovězí, drůbeží), 1 velká cibule, 2 stroužky česneku (není nutné), 1 feferonka, 2 žloutky, 1 lžička kari koření, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička vegety, 3 lžíce oleje.

Cibuli a feferonku pokrájíme na drobné kousky, česnek prolisujeme a promícháme se žloutky, kořením, cukrem, solí a sójovou omáčkou. Do směsi vložíme na nudličky pokrájené maso, zalijeme olejem a necháme 24 hodin proležet. Smažíme na rozpáleném oleji. Jako příloha jsou vhodné hranolky, bramborová kaše a zeleninový salát.

4. Gulášový mls

300g zadního hovězího, 300g vepřové kýty, 3 cibule, sádlo, 2 lžíce hladké mouky, máslo, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, 2 stroučky česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 litr hovězího vývaru.

2 cibule zpěníme na sádle, dáme na ni kostky hovězího, pepř, sůl, kmín, třený česnek, 1/2 l vývaru a dusíme do poloměkka. Pak přidáme kostky vepřového, rajský protlak, papriku a zbytek vývaru. Dusíme doměkka. Zahustíme jíškou z másla a mouky, přidáme majoránku a povaříme. Porce zdobíme kolečky cibule.

5. Hovězí balenka plněná

Pro 4 osoby - 300g hovězího masa, 100g mletého vepřového masa, 1/2 cibule, 30g tuku, trochu mouky, sůl.

Hovězí plátek dobře naklepeme menší placičku. Mleté vepřové maso osolíme, přidáme osmaženou cibuli a namažeme na plátek. Ten stočíme a pevnou nití dobře ovážeme. Dáme péci na tuk a během úpravy mírně podléváme. Když je maso měkké, zaprášíme ho moukou, podlijeme a povaříme. Hotovou balenku zbavíme nitě a příčně nakrájíme na malé závitky. Podáváme s rýží.

6. Kunětický rožeň

200g hovězí svíčkové, 200 g kuřecích prsíček, 200g vepřové kýty, 100g slaniny, 100g kapie, 100g cibule, bobkový list, mletý pepř, lžíce kečupu, trocha kopru, 2 lžíce oleje, sklenku vývaru, sůl.

Maso nakrájíme, osolíme, opepříme a napícháme na špíz střídavě s kapií, cibulí, slaninou, bobkovým listem. Na rozpáleném oleji potom zvolna opékáme, aby se maso dobře propeklo. Do vypeku přidáme kečup, ještě trochu podusíme, zalijeme vývarem, přidáme kopr, a špíz při podávání touto šťávou přelijeme.

7. Zámecký špíz

300g krutích prsíček, 300g kuřecíxh prsíček, 300g vepřové panenky, slanina, čerstvá paprika, cibule, sůl, pepř, vegeta, olej, eidam, šťáva z vepřové pečeně.

Masa nakrájíme na kusy, každé zvlášť naložíme do trochy oleje, pepře a vegety. Spolu s plátky slaniny, papriky a cibule napichujeme na špejli. Smažíme ve větším mnočství oleje nebo pečeme. Ještě horké posypeme strouhaným eidamem a zalijeme vepřovou šťávou.

8. Živáňská pečeně

250g vepřové kýty, 250g skopové kýty, 250g hovězí svíčkové, sůl, lžičku sladké mleté papriky, kmín, 4 cibule, 250g slaniny.

Maso nakrájíme na menší plátky vysoké 1 cm, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou (případně kmínem) a dáme do kameninové nádoby na několik hodin odležet. Na jehlice napichujeme střídavě jednotlivé druhy masa, na kolečka nakrájenou cibuli, plátky slaniny agrilujeme. Hlavní zásady pro živáňskou pečeni: Použít všechny druhy masa a nešetřit cibulí ani slaninou. Podáváme s brambory a obkládáme drobně nasekanou cibulí, hořčicí a kyselou okurkou.

9. Husarská roláda

1 kg libového bůčku, 250g hovězího, 290g měkkého salámu, 30g cibule, 2 stroučky česneku, 2 lžičky sladké papriky, mletý pepř, drcený kmín, sůl.

Bůček rozřízneme tak, aby vznikl plát. Naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme. Hovězí umeleme s cibulí a česnekem, přidáme drobně nakrájený salám, přidáme 1/2 lžičky, kmínu, 1/2 lžičky pepře, 2 lžičky papriky, sůl. Hmotu prohněteme. Naneseme na plát, zavineme a převážeme. Dáme do pekáče a pečeme doměkka.

10. Maso dvou barev

0,5 kg vepřové kýty, 0,5 kg drůbežích jater, škrob, 1 vejce, sůl, 1 cibule, 1 pórek, 5 žampionů, 3 stroučky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, chilli, pepř, drcený koriandr, sardelová pasta, 3 lžíce sladkého vína,glutasol, sádlo.

Maso i játra nakrájíme na malé plátky. Maso obalíme ve škrobu a vejci, játra pouze ve škrobu. Cibuli nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka, česnek a žampiony na plátky. Připravíme zálinku ze sójové omáčky, vína, sardelové pasty,glutasolu a koření. Na pánvi rozpálíme tuk, maso opečeme, přidáme játra. Zvlášť osmahneme zeleninu bez česneku. Vše smícháme, přidáme česnek, zalijeme zálivkou a krátce povaříme.

11. Mix mas guláš

Stejné množství hovězího, vepřového, kuřecího a kuřecího masa, cibule, paprika, rajčata a jiná zelenina, mletá pálivá paprika, pepř, sůl, sádlo, mouka.

Cibuli osmažíme a dáme dusit nejdříve hovězí a vepřové maso, později přidáme drůbež. Když je maso poloměkké přidáme zeleninu, koření a sůl a vaříme do měkka. Zahustíme moukou.

12. Závin ze sekaného masa

250g hovězího masa, 250g prorostlého vepřového masa, 1 vejce, 1 až 2 žemle, 1/4 l mléka, 40g slaniny, sůl, pepř, majoránka, 2 lžíce vody, 20g cibule, 2 až 60g sádla, 50g strouhané housky, trocha vývaru Náplň: 20g másla, 3 vejce, 50g sterilovaného hrášku, 50g šunky yelená peržel, hlávkový salát, ředkvičky.

Maso pokrájíme na kousky a umeleme s houskou, kterou jsme namočili v mléce. Přidáme jemně pokrájenou slaninu, pepř, sůl, majoránku, vejce, cibuli osmaženou na sádle a vodu. Směs dobře promícháme. Na pergamenový papír posypaný strouhankou dáme směs a opět ji posypeme struhankou. Rozválíme na obdélník široký asi 2 cm, potřeme na másle umíchanými osolenými vejci, posypeme hráškem a šunkou. V pekáči rozpustíme sádlo, položíme závin spojem dolů a v horké troubě pečeme asi hodinu. Poléváme šťávou, v případě potřeby podléváme vývarem. Upečený, vychladlý závin krájíme na plátky, které na talíři zdobíme petrželkou, salátem a ředkvičkou. Podáváme s bramborovým nebo francouzským salátem.

13. Velikonoční sekaná z Lubice

500g přerostlého vepřového masa, 500g kůzlečího masa, 500g uzeného (koleno, hlava), 2 vymačkané v mléce namočené rohlíky, strouček česneku, 1 cibule, citrónová kůra, pepř, 3 vejce, sůl, zázvor, nové koření, 5 vajec natvrdo, 100g měkkého salámu, 100g ementálu.

Syrové vepřové a kůzlečí maso a vařené uzené umeleme společně s rohlíky. Přidáme utřený česnek, pokrájenou cibuli, syrová vejce, koření, směs promícháme a rozetřeme do vymaštěného pekáčku. Vejce natvrdo rozčtvrtíme a žloutkem dolů zatlačíme do hmoty. Stejně zatlačíme i kostky salámu. Posypeme sýrem a upečeme.

14. Karbanátky ze skopového a vepřového

300g skopového bez kosti, 30 vepřového libového bůčku, 1/2 cibule, 2 rohlíky, 2 vejce, 2 stroučky česneku, pepř, sůl, 1 dl mléka, strouhanka, tuk.

Rohlíky namočíme v mléce. Umeleme je s oběma druhy mas, cibulí a česnekem, osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku a dobře promíchýme. Tvoříme karbenátky a smažíme.

15. Maso s fazolemi

300g libového vepřového, 300g zadního hovězího, 50g sádla, 1 cibule, 300g rajčat, 2,5 dl hovězího vývaru, 100g tmavých fazolí, 4 stročky česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžíce Solamylu, pepř, mletá sladká paprika, sůl.

Fazole máříme 3 hodiny. Maso nakrájíme na kostky, opečeme na sádle, podlijeme a dusíme s fazolemi. Cibuli osmahneme, přidáme koření, plátky česneku, rajčat a 20 minut společně dusíme. Zahustíme Solamylem rozmíchaným ve vývaru, přidáme k masu a společně dodusíme.

16. Čínská směs

2 kuřecí prsíčka, 400g vepřové kýty, strouček česneku, cibule, 1 lžíce škrobu, 1 dl bílého vína, 1 lžička octa, žloutek, 50g oleje.

Maso nakrálíme na kostky o hraně 3 cm. Na drobno nakrájíme cibuli, dáme do mísy, přidáme nakrájený česnek, sůl, víno a ocet. V jiné misce rozmícháme žloutek se škrobem, maso obalíme v těstíčku a opečeme 1 min. na oleji. Přidáme směs z 1. misky a opékáme asi 2 min. Podáváme s rýží.

17. Holoubci

300g hovězí zadní, 300g vepřového plecka, hrnek rýže, pepř, kmín, červená paprika, 1 hlávka zelí, cibule, sádlo, sůl.

Zelí rozebereme na listy a namočíme ve vodě, aby zkřehly. Maso umeleme, promícháme s rýží, přidáme cibuli osmaženou na sádle, peř, kmín a sůl a dobře promícháme. Kousky masové směsi balíme do zelných listů. Na dno nádoby dáme zbylé zelné listy, na ně klademe závitky. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín a papriku a vaříme.

18. Malgašský bong

300g vepřové kýty, 300g hovězí roštěnky, 8 lžic kečupu, 150g strouhaného sýra, 1 cibule, 2,5 lžičky sladké papriky, 1 lžička pepře, 1,5 lžičky worchestru, sůl, olej.

Maso nakrájíme na kostky a promícháme s pepřem a paprikou. Restujeme asi 8 minut na rozpáleném oleji. Přidáme kečup, worchester a osolíme. Po 3 minutách přídáme sýr a mícháme asi 2 minuty, až vznikne tmavá omáčka. Sundáme a vmícháme kolečka cibule tak, aby se jenom prohřála.