zpět

Kachna

1. Kachna s bramborovým knedlíkem

Papáníčko Stelly Zázvorkové - Kachna s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Vyberu kachnu, dobře očistím, osolím, okmínuji a dám do pekáčku prsíčkama dolů. Peču ji v troubě nejméně dvě hodiny. Kachna musí být měkoučká. Pro vylepšení chuti vkládám do kachny syrový brambor nebo kyselé jablko. Červené zelí, buďto hlávkové nebo sterilované, dám na orestovanou cibulku, na omastku podusím, nechám vysmahnout a podliji červeným vínem. Do bramborového těsta vmíchám na drobné kostičky nakrájenou a na másle osmaženou housku, udělám malé kulaté knedlíčky a uvařím je v osolené vodě.

2. Kachna s nádivkou

Papáníčko Stelly Zázvorkové.

Na nakrájenou rozpálenou slaninu dám na kostičky nakrájenou housku a trochu opeču. Přidáme naškrábaná játra, hrstičku nasekané petržele a dvě polévkové lžíce pažitky, dva stroužky prolisovaného česneku, mletý kmín, malinko muškátového oříšku a v malém množství mléka dvě rozšlehaná vejce. Nádivku promíchám, kachnu naplním a sešiji. Peču v troubě napřed prsíčky dolů, až je kachna zlatohnědá a měkká. Podávám s vařeným bramborem a špenátem nebo s hranolky a salátem z čínského zelí.

3. Kachna se zelím - Veszprém

Pro 4 osoby - 1500g kachna, 30g sůl, 0,5 dl olej, 150g cibule, 150g kopr, 800g kysané zelí, 120g slanina, 150g uzenina.

Z maďarské kuchyně - Očištěnou a omytou kachnu naporcovat na 4 díly. Stejnoměrně osolit a v troše oleje ze všech stran propéci. Ve stejném oleji nechat zesklovatět na tenká kolečka nakrájenou cibuli. přidat polovinu omytého pokrájeného kopru a pokrájené zelí. Lehce osolit a po zamíchání několik minut dusit. Na zelí položit vedle sebe opečené kousky kachny, na plátky pokrájenou slaninu a uzeninu. Vše podlít trochou vývaru nebo vody tak, aby byl pokrm ponořený a dusit pod pokličkou v troubě tak dlouho, až zůstane jen tuk z kachny a trochu šťávy. při servírování položit na talíř nejprve zelí, na zelí navrstvit kousky podušené kachny, slaninu a uzeninu. Ozdobit čerstvým koprem a podávat s vařenými bramborami.

4. Kachna na olivách

1 kachna, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1dl bílého vína, 2 lžíce rajského protlaku, 200g zelených oliv, 200g žampiónů, sůl, pepř, tymiám, rozmarýn, bobkový list.

Opečeme na oleji porce kachny. Když je do zlatova, posypeme cibulí, osolíme, okořeníme, přilijeme protlak a víno. Na prudkém ohni odkryté vydusíme do zhoustnutí omáčky. Zalijeme vodou tak, aby zakryly maso, a dále na mírném ohni dusíme odkryté 30 minut. Přidáme vypeckované olivy a žampióny a dále vaříme 15 minut. Podává se s brambory nebo hranolky.

5. Kachna na pomerančích

1 kachna, sůl, 4 pomeranče, 4 malá jablka, 2 lžíce rybízové marmelády, sklenka vody.

Kachnu osolíme a do břišní dutiny vložíme 2 na kousky nakrájená jablka a jeden pomeranč rozdělený na dílky. Vložíme na pekáč, podlijeme a pečeme. Na konci pečení kachnu obložíme zbylými jablky nakrájenými na dílky a dopečeme. Mezitím si připravíme omáčku: Do 1dcl vody nastrouháme kůru z dobře omytého pomeranče, Přidáme šťávu ze 2 pomerančů a rybízovou marmeládu rozmícháme s vodkou. Můžeme trochu přisladit. Krátce povaříme. Upečenou kachnu naporcujeme a jednotlivé porce přeléváme omáčkou a obkládáme rozpečenými jablky a dílky pomeranče. Podáváme s brambory.

6. Kachna protýkaná česnekem na zelenině

1 kachna, 4-6 stroužků česneku, sůl, mletý pepř, majoránka nebo tymián, 300 g pórku, 250 g zelených fazolových lusků (i mražené nebo sterilované), petr-želka,100 g naložených cibulek, 1 větší červená paprika

Kachnu rozdělíme na porce, osolíme, posypeme majoránkou, protkneme kousky česneku a upečeme pomalu v troubě. Při pečení poléváme vypečenou šťávou. Hotovou dohněda upečenou kachnu vyjmeme, šťávu vypečeme až na tuk a ten přelijeme na pánev Na něm osmahneme pokrájený očištěný pórek, přidáme plátky papriky, fazolové lusky, cibulky a petrželku a společně podusíme. Kachní porce přihřejeme a podáváme je obložené zeleninovou směsí. K tomu rýže nebo brambory.

7. Plněná kachna

1 kachna, kachní játra, 3 rohlíky, 2 vejce, máslo, mléko, sůl, petrželová nať, 2 stroužky česneku.

Kachnu vykostíme, rozřízneme prsa a zevnitř vytřeme česnekem rozetřeným se solí. Housky nebo rohlíky provlhčíme mlékem, přidáme zbytek česneku, nakrájená játra, petrželovou nať, žloutky, ořech másla a zamícháme sníh z bílků. Kachnu naplníme, zašijeme, zformujeme, do pekáče položíme na prsa a podlijeme vodou. Pečeme 1 hodinu. Podáváme s knedlíkem a se zelím, ale můžeme i s bramborovou kaší a jablkovým kompotem, na který dáme lžíci brusinkového kompotu.

8. Čínská zázvorová kachna

400g kachního masa, 2 lžičky máčeného škrobu, 3 lžíce sádla, 20g máčeného zázvoru, malá cibule, 50g pórku, 50g celeru, lžíce bílého vína, půl lžičky Glutasolu, špetka soli a pepře.

Kachní maso nakrájíme na plátky, osolíme, pokropíme vínem a promícháme s máčeným škrobem. Maso vložíme do rozpáleného sádla a restujeme za stálého míchání. Po chvilce přidáme na plátky nakrájený máčený zázvor, jemně nakrájenou cibuli a nakrájený pórek na kolečka a konzervovaný celer. Poté zalijeme vývarem, promícháme a dochutíme vínem, Glutasolem a pepřem, zahustíme lžičkou máčeného škrobu, znovu promícháme a hotové jídlo zdobíme sekanou petrželkou.

9. Havajská kachna

1 kachna, trocha oleje, 1 střední plechovka ananasového kompotu, 2 dl červeného vína, sůl, pepř, 4 banány, šťáva z půl citrónu Omáčka: 1,50g kukuříčné moučky, 1 pomeranč, šťáva z pečení.

Do pekáčku uložíme naporcovanou kachnu, důkladně potřeme olejem, zalijeme šťávou z ananasového kompotu a vínem. Osolíme, opepříme a pečeme asi 40 minut. Podléváme šťávou a vínem. Na jiném pekáči uložíme banány, potřeme oleje, pokapeme citrónem a pečeme 10 minut. Moučku rozmícháme s pomerančovou šťávou, přídáme šťávu z pečení zředěnou 2 dl vody. Vaříme do jemného zhoustnutí. Pak přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a ananasové kousky. Kachnu podáváme s hotovou omáčkou obloženou banány s pramborovou kaší.

10. Medová kachna Mandarín

1 kachna, 3 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, lžička wei-tsu, 2 lžíce dezertního vína, šálek drůbežího vývaru, sůl, 4 mandarinky.

Kachnu osolíme a potřeme zálivkou z vína, vývaru, sójové omáčky, koření a medu. Mírně podlijeme a pečeme. Neustále potíráme zálivkou. Kachnu vyjmeme, zbavíme páteře a žeber a naporcujeme. Do šťávy dáme prohřát kolečka oloupaných, odpeckovaných mandarinek.

11. Kachní prsíčka se zeleninovou omáčkou

- Red rad pik - pro 4-6 osob - 1 kg kachních prsíček, trocha hladké mouky na obalení, 3 lžíce oleje a olej na smažení, 4 lžíce zelené a 4 lžíce červené papriky nakrájené na proužky, 4 lžíce cibule nakrájené na půlkolečka, 6 stroužků česneku, 2 lžíce čerstvé nati koriandru, 60 ml vývaru, 2 lžíce cukru, čerstvá bazalka.

Maso nakrájíme na tenké plátky, obalíme v mouce a zprudka osmažíme na rozehřátém oleji. Mezitím na jiné pánvi připravíme omáčku rozehřátím 3 lžic oleje, přidáme papriky, cibuli a nadrobno nasekaný česnek. Smažíme asi 3 minuty, přidáme koriandr, zalijeme vývarem a přisladíme. Nakonec vmícháme rozsekanou bazalku. Smažená kachní prsíčka urovnáme na mísu a přelijeme omáčkou. Podáváme s vařenou rýží.