zpět

Husa

1. Silvestrovská husa na paprice

Maso z prsíček a stehen, sádlo, 1 cibule, 2 hříbky, zelená petrželka, 1 lžička sladké papriky, hovězí vývar, 1/8 l kysané smetany, 1 lžíce hladké mouky.

Maso nakrájíme na menší plátky. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme maso, nakrájené hříbky, petržel, papriku, zalijeme vývarem a dusíme do měkka. Přidáme smetanu s moukou a necháme povařit.

2. Husí játra s mandlemi

Dvoje husí játra, máslo, 80g mandlí, 4 lžíce hroznového kompotu, hladká mouka, sůl, 1 dl červeného vína.

Játra nakrájíme na plátky, poprášíme moukou a pomoučenou stranou poklademe na rozehřáté máslo a opečeme do měkka. Přidáme spařené a očištěné celé mandle, kompot a víno. Povaříme, nakonec dochutíme sol í a podáváme s rýží.

3. Husí játra na cibulce

Husí játra, husí sádlo (máslo), 1 větší cibule, kmín, lžíce mouky, pepř, sůl.

Na sádle usmažíme dorůžova najemno nakrájenou cibulku, přidáme kmín. Opraná játra nakrájíme na úzké proužky, vložíme na cibulku a osmažíme po všech stranách. Když změknou, zaprášíme je moukou a ještě chvíli podusíme. Hotová játra dáme na talíř, osolíme, opepříme a polijeme šťávou. Zdobíme na kolečka nakrájenou cibulkou. Podáváme s chlebem nebo brambory.

4. Pečená husí játra na maďarský způsob

Pro 4 osoby - 800g husí játra, 4 dl mléko, 20g sůl, 200g tuk, 3g pepř celý, 5g červená paprika sladká, 100g cibule.

Z maďarské kuchyně - Před přípravou pokrmu namočit husí játra na pul hodiny do mléka. Po vyjmutí nechat okapat, osušit čistým ubrouskem a osolit. V hrnci rozpustit sádlo, vložit játra a orestovat jen několik minut, než získají barvu. Pak do poloviny zalít vodou. přidat očištěné celé cibulky, celý pepř a lehce osolit. Pod pokličkou péci v troubě tak dlouho, než se voda vyvaří. Bez poličky pak ponechat v troubě než se játra orestují ze všech stran. Opečená játra vyjmout a pokrájet na plátky. Tuk přelít přes sítko, přidat trochu sladké papriky a nechat zrůžovět. při servírování podávat na talíři bramborovou kaši, do středu umístit játra a zalít šťávou z jater.

5. Guláš z husích žaludků

800g husích žaludků, 3 lžíce husího sádla, 1 cibule, mletá paprika, 50g hladké mouky, mletý pepř, sůl, majoránka, česnek

Drobně pokrájenou cibuli usmažíme dozlatova na sádle, zasypeme mletou paprikou, po zpěnění zalijeme vodou. Potom přidáme očištěné na kousky pokrájené husí žaludky, osolíme je, opepříme, vmícháme utřený česnek a dusíme pod pokličkou doměkka. Při dušení občas podlijeme vodou. Měkké žaludky vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zasypeme moukou, osmažíme, zalijeme vodou, rozšleháme a dobře provaříme. Omáčku přecedíme na žaludky, okořeníme majoránkou a jěště krátce podusíme. podáváme s dušenou rýží nebo s vařenými brambory.