zpět

Houby

Houby sice nepatří do našeho každodenního jídelního lístku, ale jsou vítaným zpestřením a chutnají zvláště, když si je sami nasbíráme. Většinou však připravujeme houby několika tradičními způsoby a mnozí netuší, kolik dalších variant nabízejí našemu jídelnímu lístku.

 

1. Houbová polévka č.1

6 větších brambor, několik čerstvých hub, kousek másla, lžíce mouky, sůl, majoránka.

Houby očistíme, nakrájíme a podusíme v kotlíku na másle. Přidáme mouku, necháme osmahnout a zalijeme vodou. Přidáme oloupané nakrájené brambory, osolíme a okořeníme. Vaříme asi půl hodiny. Je to vydatná polévka, která postačí jako samostatné jídlo.

2. Houbová polévka č.2

Houby nakrájíme, vložíme do masového vývaru (i z bujónu - masoxu), přidáme na kostičky nakrájené brambory, vmícháme jíšku, přidáme sůl, kmín, trochu česneku, majoránku, bobkový list a případně další koření a zelené byliny. Vše povaříme. Podáváme s krajícem čerstvého kmínového chleba.

3. Houbová polévka s kroupami

2 lžíce sušených hub, 100g krup, hrudka másla, sůl, pepř, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky sušené petrželové natě, 1dl smetany.

Cibuli očistíme, nakrájíme na drobno a vhodíme na rozehřáté máslo do hrnce. Na ně přidáme oprané a okapané sušené houby, oprané přebrané kroupy a zalijeme 1,5 l vody. Když jsou kroupy s houbami měkké, ochutíme polévku utřeným česnekem, natěmi, sol í a ještě povaříme. Nakonec zjemníme smetanou.

4. Houbová polévka s ovesnými vločkami č.1

2 lžíce sušených hub, 4 lžíce přebraných ovesných vloček, 1 lžíce másla, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, 1 středně velká cibule, sůl, pepř, 1 vejce, 1 lžíce rozsekané zelené petrželky nebo půl lžičky sušené natě.

Houby opláchneme a spolu s vločkami dáme do hrnce, kde jsme předtím na másle zpěnili nadrobno rozkrájenou cibuli s očištěnou a omytou kořenovou zeleninou. Zalijeme 1,5 l vody nebo vývarem z masoxu a uvedeme do varu. Ochutíme solí a pepřem a vaříme do měkka. Pak přidáme petrželovou nať a vidličkou do polévky rozšleháme vejce. Polévku můžeme obohatit a zjemnit šálkem smetany.

5. Houbová polévka s ovesnými vločkami č.2

12,5 dl vody, 150g čerstvých hub, sůl, 50g ovesných vloček, česnek, 1 vejce, kousek čerstvého másla, petrželka.

Očištěné houby nakrájíme na plátky a dáme vařit do osolené vody. Když se začnou vařit, přidáme vločky a vařím doměkka. Potom do polévky rozmícháme vejce a necháme srazit. Polévku dochutíme utřeným česnekem a zlepšíme kouskem másla. Do talířů rozdělíme nakrájenou petrželku a zalijeme polévkou.

6. Houbová česnečka č.1

200g čerstvých hub, 6 stroužků česneku, kousek masoxu, sůl, mletý pepř, pažitka, 1,2 l vody.

Houby očistíme, opereme a nakrájíme na plátky. Plátky hub vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme nejméně 20 minut. Česnek utřeme se solí a přidáme před koncem varu. Před podáním dochutíme pepřem a pokrájenou pažitkou. Podáváme s opečeným chlebem.

7. Houbová česnečka č.2

400g čerstvých hub, 1,5 l vody, 1 kostku masoxu, mletý kmín, 6-8 stroužku česneku, sůl, mletý pepř, pažitku, 150g chleba, 40g sádla.

Plátky hub vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu a vaříme nejméně 20 minut. Česnek utřený se solí, mletý pepř a mletý kmín přidáme před koncem varu. Drobně posekanou pažitkou ozdobíme porce polévky až na talířích. Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme jako vložku do polévky.

8. Houbová polévka s česnekem

3/4 l vývaru z masa nebo masoxu, 200g hub, 1 lžíce oleje, kmín, 3 stroužky česneku, sůl, na nudličky nakrájený a na oleji osmažený chléb, petrželka.

Do vývaru vložíme očištěné, na plátky nakrájené houby, které jsme předem na oleji osmahli. Doplníme kmínem a vaříme do měkka. Česnek utřeme se solí. Polévku stáhneme z ohně, dochutíme česnekem, osmaženým chlebem a petrželkou.

9. Houbová polévka se smetanou

200 - 300g míchaných hub, 1 lžička másla, 4 brambory, sůl, kmín, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžíce polohrubé mouky, kopr, citrónová šťáva nebo ocet.

Očištěné, nakrájené houby na másle osmahneme, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, sůl, kmín, zalijeme 3/4 l horké vody a povaříme do změknutí brambor. Ve smetaně rozmícháme mouku, za stálého míchání ji přilijeme k polévce a povaříme. Polévku doplníme jemně nakrájeným koprem a podle chuti okyselíme. Polévku můžeme podávat jako hlavní pokrm s vejci natvrdo uvařenými.

10. Smetanová polévka s houbami

1 l vody, 1 cibulka, 500g vařených oloupaných brambor, 40g čerstvých hub (nejlépe lišek, mohou však být i jiné tužší houby), světlá jíška z 50g másla a 40g hladké mouky, 1/2 l smetany, ocet, kmín, sůl.

Očištěné a omyté houby pokrájíme a dáme vařit společně s celou cibulí, solí a kmínem. Když houby změknou, vyjmeme cibuli, vývar zahustíme připravenou jíškou a povaříme ještě 10 minut. Polévku odstavíme z ohně a opatrně za stálého míchání do ní vlijeme smetanu. Již nevaříme. Do hotové polévky přidáme vařené brambory, ochutíme octem, případně dosolíme. V některých krajích do této polévky přidávají kopr, jinde kroupy a někde obojí.

11. Mléčná polévka s houbami

1 l vody, 1 lžička kmínu, sůl, 400g čerstvých hub, 1/4 l mléka nebo smetany, 40g hladké mouky, 2 žloutky.

Do vody s kmínem a solí nakrájíme očištěné houby a čtvrt hodiny povaříme. Pak přidáme mouku zakvedlanou v mléce a povaříme. Nakonec vmícháme v troše mléka rozšlehané žloutky, ale už nevaříme, jen prohřejeme. K polévce podáváme tmavé pečivo nebo vařené brambory.

12. Houbová omáčka

50g hladké mouky, 100g čerstvých hub nebo 10g sušených hub, 1 cibule, pepř, sůl, asi 3/4 l masového vývaru, 60g tuku.

Nakrájenou cibuli osmažíme na tuku, zasypeme moukou a připravíme jíšku, kterou zalijeme vývarem. Osolíme, ochutíme pepřem a povaříme. Na zbývajícím tuku osmahneme plátky očištěných čerstvých hub a omáčku do nich přecedíme. Pokud jsme použili sušené houby, předem je namočíme. Do omáčky je přidáme společně s vodou, ve které byly namočené. Omáčku s přidanými houbami ještě krátce povaříme.

13. Houbová omáčka bez masa

4 lžíce sušených hub, 2 velké cibule, 2 lžíce oleje, pepř, sůl, 30g polohrubé mouky a 30g másla na jíšku, šťáva z 1 citrónu, 1 žloutek a 1 dl mléka.

Nadrobno rozsekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme oprané houby, osolíme, opepříme a zalijeme vroucí vodou. Když jsou houby téměř měkké, přidáme světlou jíšku připravenou z másla a mouky a za stálého míchání dovaříme. Přidáme ještě citrónovou šťávu, na závěr do pokrmu vmícháme žloutek rozšlehaný v mléce a již jen prohřejeme. Podáváme s knedlíky.

14. Houbová omáčka s hovězím masem

200g čerstvých nebo 10g sušených hub, 5 dl pitné vody nebo hovězího vývaru, 50g másla nebo rostlinného tuku, 40g hladké mouky, 30g cibule, 1/8 l kyselé smetany, 2 lžičky soli, 1 lžička zelené petrželky.

Ve větším kastrolu rozpustíme 30g másla, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme mouku, kterou na cibulce do světle růžova osmahneme. Tuto světlou cibulovou jíšku postupně za stálého míchání zaléváme střídavě studeným vývarem a smetanou, až se mouka rozvaří do hladké omáčky. Tu osolíme rovnou čajovou lžičkou soli, přisypeme jemně nakrájenou petrželovou nať a vaříme opět za častého míchání 20 minut. Mezitím nakrájíme čerstvé houby na silnější plátky, 2 minuty podusíme na zbytku másla a pak je i s vydušenou šťávou zavaříme do připravené omáčky. Podle potřeby dosolíme. Upravujeme-li omáčku ze sušených hub, namočíme je na půl hodiny do 1/4 l studené vody. Potom je 2 minuty podusíme na zbytku másla, pokrájíme a s vydušenou šťávou vložíme do omáčky, ve které je dobře provaříme, a podle chuti dosolíme. Omáčku podáváme k vařenému nebo dušenému hovězímu masu. Jako přílohu podáváme houskové nebo kynuté knedlíky, případně vařené brambory.

15. Omáčka ze sušených hub

30g sušených hub, 30g másla, 5dl mléka, 2,5 dl smetany, mouka, citrónová kůra, ocet, cukr, sůl.

Sušené houby namočíme na hodinu do mléka. Potom je pokrájíme a dusíme na másle za stálého podlévání mlékem. Když změknou, zalijeme je zbytkem mléka se smetanou s troškou mouky. Omáčku ochutíme octem cukrem a citrónovou kůrou.

16. Hřibová smetanová omáčka

Čerstvé hřiby (i jiné houby), olej nebo sádlo, cibule, pažitka, sůl pepř, kyselá smetana, citrónová šťáva.

Několik hrstí na plátky na krájených čerstvých hřibů podusíme zvolna na trošce oleje či sádla a trochu osolíme. Občas při dušení zamícháme. Pokud se směs začne připalovat honem podlijeme trochou vody. Na trošce oleje či sádla samostatně zpěníme jemně pokrájenou cibulku a pažitku. Potom podušené houby a cibulku smícháme a zalijeme trochu kysané smetany zahuštěné hladkou moukou. Pak chvilku povaříme aby se vše spojilo. Nakonec podle chuti dosolíme a opepříme a pokápneme citrónovou šťávou. Nic dalšího aby se nezkazila jemná houbová chuť. Podáváme s houskovým knedlíkem, ani maso k tomu nemusí být.

17. Houby v omáčce

500g hub, 60g másla, 1 cibule, 0,25l smetany, lžička mouky, sůl, 1 žloutek, 1 lžička másla, zelená petržel.

Houby očistíme, větší nakrájíme na lístky, malé necháme vcelku. V rendlíku rozpustíme máslo, zpěníme jemně pokrájenou cibuli, nenecháme však příliš zežloutnout, a přidáme nakrájené houby. Když šťáva skoro vysmahne zalijeme smetano, ve které jsme rozmíchali mouku s trochou soli. Necháme ji hodně zahoustnou, pak přidáme do hotových rozmíchaný žloutek, lžičku másla a sekanou petržel. Podáváme s chlebem nebo brambory.

18. Houbový bramborák

250g čerstvých hub, 500g brambor, 40g hladké mouky, 1 vejce, kmín, pepř, majoránku, tuk na smažení, sůl.

Oloupané a nastrouhané syrové brambory osolíme. Houby jemně rozsekáme, osolíme a udusíme ve vlastní šťávě. Pak je zchladíme a promícháme s nastrouhanými brambory a menším vejcem, kořením a solí. Směs osmažíme na pánvi v tenké vrstvě dohněda, aby byla křupavá.

19. Žampióny se smetanou

800g žampiónů, 100g smetany, 1 dl bešamelové omáčky, sůl, máslo, mletý pepř, citrónová šťáva.

Žampióny očistíme, umyjeme, dáme osmahnout na máslo, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a udusíme. Přidáme bešamelovou omáčku, smetanu, trochu povaříme a před podáváním ochutíme citrónovou šťávou.

20. Žampióny ve žloutkové omáčce

500g žampiónů, sůl, citrónovou šťávu, 50g másla, 5g mouky, , 3 žloutky, petrželku, 20g čerstvého másla, 5 dl vody nebo hovězí polévky.

Hlavičky žampiónů sloupneme, nakrájíme na silnější plátky a vložíme je na máslo. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, a po pěti minutách dušení zaprášíme moukou, přilijeme polévku nebo vodu a houby necháme 10 minut dusit. Pak šťávu slijeme, rozšleháme do ní žloutky, přidáme znovu na houby a prohřejeme. Nakonec ozdobíme usekanou petrželkou a třeba přidáme ještě kousek čerstvého másla. Podáváme s brambory nebo s rýží.

21. Žampiónové krokety

1 kg žampiónů, 10g másla, sůl, mletý pepř, 200g šunky, 2 vejce, 3 šálky strouhanky, 1 svazek petrželky, 40g oleje.

Žampióny očistíme, umyjeme, nadrobno pokrájíme a 10 minut dusíme na másle. Vyndáme je z pánve, přidáme sůl, pepř, nadrobno pokrájenou šunku, vejce, strouhanku, posekanou petrželku a promícháme. Z masy vytvarujeme krokety a smažíme je v horkém oleji. Podáváme s rajskou omáčkou.

22. Žampiónový salát

500g žampiónů (i konzervovaných), 250g párků, 2 jablka, půl jogurtu nebo acidofilního mléka, 2-3 lžíce octa, sůl, pepř, petrželka, půl lžičky cukru, 2 lžíce oleje, 5 rajčat.

Žampióny opláchneme, necháme okapat a pokrájíme na polovinu. Párky a oloupaná jablka pokrájíme na kousky. Promícháme, Jogurt, ocet, sůl, pepř, nasekanou petrželku, cukr a olej smícháme, nalijeme na salát a kolem naskládáme rozkrájená rajčata.

23. Marinované žampióny

Pro 4 osoby - 300g žampiónů, 3 dl vody, 2 citróny, 1,5 dl oleje, 0,6 dl octa, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, bobkový list, petrželová nať.

Do hrnce nalijeme 3 dl vody, přidáme citrónovou šťávu z jednoho citrónu, trochu soli a necháme vzkypět. Očištěné a umyté žampióny pokrájíme na větší plátky a vložíme do vařící vody na 5 minut. Mezitím si připravíme marinádu: Do menšího hrnku nalijeme olej, ocet, necháme přejít varem, přidáme sekanou petrželovou nať, kousek dobře umyté citrónové kůry, bobkový list, prolisovaný česnek a dochutíme solí a mletým pepřem. Scezené žampióny zalijeme takto připraveným nálevem, po povrchu pokapeme šťávou z druhého citrónu, dobře promícháme a ještě dochutíme trochou posekané petrželové natě. Vložíme do chladničky odstát na několik hodin a až potom servírujeme jako pochoutku k teplému i studenému masu.

24. Plněné žampióny č.1

600g čerstvých žampiónů, 200g anglické slaniny, 200g vařeného kuřecího nebo krůtího masa (může být i libové vepřové), 50g tvrdého sýra, 2 vejce, strouhanka, smetana, cibule, česnek, hořčice, masox, bobkový list, tymián, jalovec, pepř, mletá paprika, sůl.

K přípravě se hodí větší žampióny - počítáme nejméně tři na osobu. Dobře je opereme a očistíme, odřízneme nožičky, které povaříme do měkka ve vývaru z masoxu s bobkovým listem, špetkou tymiánu a několika kuličkami pepře a jalovce. Měkké nožičky umeleme na masovém strojku s anglickou slaninou a masem, přidáme hořčici, utřený česnek, nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou cibulí, sladkou mletou papriku, pepř a podle chuti osolíme. Vmícháme vejce a zahustíme strouhankou. Směsí plníme kloboučky, vkládáme je do vymaštěného pekáčku a dáme zapéci do trouby. Tvrdý sýr nastrouháme, smícháme se smetanou a trochou mleté papriky. Hotové žampióny touto směsí potřeme a krátce zapečeme. Jako přílohu podáváme bílé pečivo a dobrý čaj.

25. Plněné žampióny č.2

Pro 5 osob - 600g žampiónů, 1 cibule, 75g šunky, 2 vajíčka, 75g másla, 50g tvrdého sýra, vejce hladkou mouku strouhanku na obalení, pepř, sůl, olej na smažení.

Žampióny očistíme, oloupeme jim hlavičky a vydlabeme. Tyto vnitřky společně s nakrájenými nožičkami a nakrájenou šunkou podusíme na másle s cibulí. Pak spojíme dvěma vejci, opepříme, a přidáme strouhaný sýr. Směs plníme do hlaviček žampiónů a vždy dvě spíchneme k sobě párátkem. Pak osolíme, obalíme v hladké mouce, smočíme ve vajíčku rozšlehaném v mléce a obalíme ve strouhance (jako řízek). V dobře rozehřátém oleji vysmažíme ( nejlépe ve friťáku). Podáváme s bramborem a tatarskou omáčkou.

26. Smažené žampióny na Slovenský způsob

250g žampiónů, strouhanka, 1 bílek, 1 lžička solamylu, sůl, Glutasol na posypání, olej na smažení.

Očištěné a umyté žampióny obalíme ve strouhance a namočíme do bílku, Solamylu a soli. Potom je znovu obalíme ve strouhance, smažíme v rozpáleném oleji a posypeme Glutasolem. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

27. Omeleta se žampióny

175g polohrubé mouky, 5 vajec, 1,25 dl mléka, sůl, muškát, 500g žampiónů, 2 cibule, 75g oleje, 125g šunky.

Z mouky, vajec, mléka umísíme těsto, osolíme ho a ochutíme troškou strouhaného muškátového oříšku. Cibuli nadrobno nakrájíme, osmažíme na polovině oleje, přidáme nakrájené žampióny a udusíme je. Osolíme, okořením e, přidáme pokrájenou šunku. Ze čtvrtiny těsta a čtvrtiny žampiónů pečeme omelety.

28. Flíčky s houbami

30g flíčků, různé houby, lžíce másla, kmín, sůl, popřípadě šálek mléka, 3 vejce.

Flíčky uvaříme ve slané vodě. Houby očistíme, nakrájíme, vložíme na tuk, osolíme, okmínujeme a podusíme. Hotové houby promícháme s vařenými flíčky. Nelitujeme-li času, můžeme dát do vymazaného pekáčku, zalít vejci rozšlehanými v šálku osoleného mléka a zapéci.

29. Sója s houbami

250g sójových bobů, 3 lžíce sušených hub, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, ocet podle chuti, sůl, pepř, 2 dl smetany.

Přebranou sóju a houby opereme a uvaříme do měkka v mírně osolené a okyselené vodě. Slijeme je (vývar dáme stranou) a vložíme do většího kastrolu, v němž jsme na tuku zpěnili rozsekanou cibuli, zalijeme vývarem a opepříme. Po chvilce přidáme mouku rozšlehanou v troše studené vody a smetaně. Vaříme ještě několik minut za stálého míchání a případně dochutíme octem. Podáváme s tmavým chlebem nebo vařenými brambory. Můžeme doplnit kouskem vařené uzeniny (kabanosu nebo klobásy) nebo na talíři posypeme proužky rozškvařené slanin.

30. Makaróny s houbami

1 balíček makarónů, 200g čerstvých hub nebo žampiónů, olej, 2 malé cibulky i s natí, zelená petrželka, utřený stroužek česneku, 1 lžíce mouky, sůl, pepř.

Cibuli nadrobno nakrájíme a zpěníme na oleji, přidáme česnek, petrželku, o čištěné a nakrájené houby a společně osmahneme. Pak podlijeme trochou vody, osolíme, opepříme a několik minut povaříme. Houbovou směs pak upravíme na míse na předem uvařené a scezené těstoviny.

31. Špagety s houbovou omáčkou

Pro 4 osoby - 4 00g špaget, 500g čerstvých míchaných hub, 50g cibule, 30g oleje, sůl, pepř, kmín, tymián, 30g kečupu.

Očištěné a omyté houby pokrájíme na tenké plátky, které podusíme na osmažené cibulce s olejem. Dochutíme je solí, kmínem, pepřem a tymiánem. Takto připravenou směs servírujeme s uvařenými špagetami - po povrchu ozdobíme pokrm trochou kečupu.

32. Papriky plněné houbovou směsí

10 paprikových lusků, 1 kg čerstvých hub, 4 velké cibule, sůl, pepř, 1 kg čerstvých rajčat, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, olej, sladká mletá paprika, 6 hřebíčků, cukr podle chuti.

Papriky omyjeme a opatrně nožem odkrojíme vrchní část se stopkou. Odstraníme jadérka a lusky i se stopkami spaříme ve vroucí vodě a dáme okapat. Mezitím připravíme náplň z hub. Houby očistíme, nakrájíme a dáme na drobně nakrájenou na oleji zpěněnou polovinu cibule do kastrolu. Osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Pak do hub vmícháme vejce a směs použijeme na plnění okapaných zchladlých paprik. Lusky uzavřeme vršky se stopkou, dáme do vymaštěného kastrolu narychlo opéci ze všech stran a zalijeme rajskou omáčkou. Tu jsme připravili podušením rajčat na zpěněné zbylé půli cibule s přidáním vody, soli, cukru, červené papriky a hřebíčku. Po uvaření a prolisování jsme omáčku zahustili světlou jíškou z másla a mouky. Plněné papriky podáváme s rýží.

33. Kuřecí porce s houbami v alobalu

6 porcí kuřete, 1 talířek hub, asi 120g slaniny, sůl, pepř, grilovací koření, olej, alobal.

Porce kuřete osolíme, okořeníme a položíme na dvojté čtverce alobalu potřené olejem. Poklademe je houbami nakrájenými na plátky a slaninou nakrájenou na nudličky, alobal dobře uzavřeme a porce zahrabeme do žhavého popela tak, aby spojení alobalu bylo nahoře. Pečeme 30-35 minut. Připravené porce můžeme také péct na grilu, při pečení j e několikrát obrátíme. Podáváme s brambory nebo rýží a zeleninovým salátem.

34. Houbový pudink

250g tvrdých hub nebo žampiónů, 50g tuku, pepř, sůl, petrželka, 3 vejce, 30g hladké mouky, 30g strouhaného sýra, tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, 30g másla, trochu mléka, petrželka na ozdobu.

Plátky hub podusíme na tuku, osolíme, opepříme. Mezitím připravíme z másla a mouky světlou jíšku, osmahneme, zalijeme mlékem a uvaříme hladkou omáčku. Necháme vychladnout, vmícháme žloutky, strouhaný sýr, usekanou petrželku i připravené houby. Těsto zlehčíme tuhým sněhem. Urovnáme do vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Uzavřeme a vaříme asi 20 minut v troubě ve vodní lázni. Houbový pudink nakrájíme na užší řezy a ozdobíme usekanou zelenou petrželkou.

35. Houbové knedlíky

500g hrubé mouky, droždí, 1 vejce, sůl, mléko, máslo, houby, pepř, česnek.

Těsto:V trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.

Náplň:Do kastrůlku dáme kousek másla a větší množství nakrájených hub. Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek - směs musí být ostrá. Podusíme a necháme vychladnout.

Vychladlou směsí plníme knedlíky a vaříme asi 5 minut z každé strany. Když je vyndáme z vody, hned je propíchneme, aby se nesrazily. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem. Příloha: okurkový salát.

36. Dušené houby na cibulce

Pro 4 osoby - 750g hub, 1/2 citrónu, 125g cibule, 2 stroužky česneku, 40g másla, sůl, mletý pepř, petrželová nať.

Očištěné a umyté houby pokrájíme a pokapeme citrónovou šťávou. Nadrobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme na másle, přidáme houby a dusíme na slabém plameni do měkka. Dochutíme solí, pepřem, nadrobno posekanou petrželkou a servírujeme s brambory nebo chlebem.

37. Dušené houby po anglickém způsobu

800g hub, 2 lžíce másla, 100g tlustého od šunky, trochu hovězího vývaru (nebo vodu s masoxem), lžíci hladké mouky, sklenku sherry a smetany, 1/2 citrónu, bílý pepř, sůl, kari koření, petrželku.

Houby nakrájíme na čtvrtky. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme kousky pokrájené tlusté šunky, cibuli, houby a dusíme podlité vývarem. přidáme kuličku uhnětenou z másla a mouky a houby tak zahustíme. Vmícháme sherry, citrónovou šťávu a smetanu, okořeníme a přidáme usekanou petrželku.

38. Ježci z kozáků

Kloboučky z kozáků, slanina, máslo, čerstvá zelenina, cibule, sůl.

Kloboučky kozáků osolíme a prošpikujeme slaninou tak, aby proužky vyčnívaly nad kloboučky. Na slaninu navlečeme kroužky cibule a dáme péct na máslo . Hotové obložíme čerstvou zeleninou.

39. Francouzské brambory s houbami

1 kg brambor, 500g hub, 5 dl mléka, 3 vejce, 50g slaniny, 50g oleje, cibule, pepř, sůl.

Brambory nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě. Houby pokrájíme a udusíme na cibulce, dvě vejce uvaříme na tvrdo a pokrájíme na plátky. Do vymazaného pekáče vkládáme vrstvu brambor, hub, vajec a nakonec zase brambor, pokapeme olejem, dáme 15 minut péct, potom brambory podlijeme vejcem, rozšlehaným v mléce a dopečeme je.

40. Houby po čínsku

750g čerstvých hub, 50g másla, 60g oleje, půl kávové lžičky cukru, 2 lžičky škrobové moučky, 2 lžíce sojové omáčky (nebo směs 1 lžíce polévkového koření Vitana a 1 lžíce worcestrové omáčky).

Houby nakrájíme na malé plátky a udusíme na másle. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme houby, promícháme a nakonec pomalu vmícháme směs sojové omáčky, cukru a škrobové moučky.

41. Houbová mísa

1,5 kg směsi hub, 125g prorostlé slaniny, 2 cibule, osmina litr u masového vývaru, sůl, pepř, 1 lžička škrobové moučky, pažitka.

Houby očistíme, umyjeme a pokrájíme. Slaninu a cibuli rovněž pokrájíme a opražíme ji na pánvi. Přidáme houby. Deset minut dusíme. Přidáme masový vývar, sůl, pepř a ještě deset minut podusím e. šlehačku ušleháme se škrobovou moučkou, nalijeme na houby, promícháme a před podáváním posypeme sekanou pažitkou.

42. Houbové rizoto

600g uvařené rýže, 300g čerstvých hub, pepř, sůl, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 2 lžíce sádla, špetka drceného kmínu.

Cibuli zpěníme na sádle, přidáme podusit houby předem dobře očištěné a pokrájené na plátky, ochutíme česnekem a kořením, osolíme. Po dobrém promíchání s rýží dáme ještě ve vymaštěné míse zapéci do trouby. Jíme se zeleným salátem (z kysaného zelí).

43. Houbové rizoto s pórkem

1 cibule, 1 pórek, lžíce másla nebo oleje, 200g čerstvých hub, šálek rýže, zeleninový vývar, sůl, pepř.

Cibuli a pórek nakrájíme na drobno, podusíme na másle a pak přidáme očištěné a nakrájené houby. Osmahneme, zalijeme malou zběračkou vývaru nebo vody, podle chuti okořeníme a udusíme do měka. Vedle dáme dusit rýži, na šálek rýže kterou propláchneme na sítu počítáme dva šálky vody. Nezapomeneme lehce osolit. Pak rýži s houbovou směsí smícháme a podáváme. Kdo rád, může si houbové ryzoto posypat strouhaným sýrem.

44. Rizoto z hub

200g kozáků, 250g rýže nebo krup, 40g másla, 40g cibule, sůl, 1/2 l vývaru nebo vody, 30g strouhaného ementálu nebo parmezánu.

Do nádoby dáme spařenou rýži nebo kroupy, zalijeme vařícím vývarem z kostí nebo vodou a dusíme 20 minut. Očištěné a oprané houby nakrájíme na plátky. Na másle usmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené houby a podusíme. Smícháme s udušenou rýží, osolíme, vše promícháme a ještě asi 10 minut podusíme. Hotové před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

45. Houbové flíčky

800g vařených flíčků, 400g čerstvých hub, 3 stroužky česneku, 1 lžička mletého kmínu, sůl, 200g strouhaného sýra (eidam, čedar ..), 2 lžíce sádla nebo oleje.

Houby očistíme a pokrájíme, česnek utřeme a dáme s houbami podusit na tuku (asi 10 minut). Pak smícháme s vařenými horkými flíčky, dochutíme a ještě v troubě zapečeme. Na talíři sypeme sýrem.

46. Hubník

3 žemle, 5 dl mléka, půl cibule, 3 vejce, pepř, 2 hrsti krupice nebo hrubé mouky, čerstvé nebo sušené houby, zelená petržel, tuk.

Žemle se rozkrájí a namočí v mléce. Do toho se přidá strouhaná syrová cibule, vejce, pepř, krupice a sekaná petržel. Všechno se dobře promíchá a spojí. Houby udusíme na másle. Jestliže máme jen sušené, musíme je večer před upotřebením namočit v mléce. Hotové houby se vmíchají do těsta. Čím víc hub, tím je to lepší. Pak vše vlijeme do dobře vymazaného pekáče a upečeme v troubě.

47. Podkrkonošský hubník

300g čerstvých hub nebo 40g hub sušených, 300g jáhel, 4 rohlíky, 1/4 l mléka, 1 vejce, pepř, kmín, zázvor, majoránka, česnek, sůl.

Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) do měkka. Čerstvé houby opláchneme, nakrájíme a podusíme . Sušené před vařením namočíme na 2 hodiny do vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky, promícháme, přidáme vejce a koření. Hubník upečeme dozlatova. Hotový můžeme posypat ovčím sýrem a vždy podávat se zeleninovým salátem.

48. Houby na smetaně

500g hub (hřiby, kozáky, lišky), 20g másla, 1/4 l sladké smetany, sůl, 2 snítky petržele a kopru, malý kousek skořice, 1 hřebíček, 1/2 bobkového listu, 3 pepře.

Očištěné houby nakrájíme na plátky, vložíme do zapékací misky na rozehřáté máslo, osolíme a lehce osmažíme. Zalijeme je smetanou, přidáme petrželku, kopr a skořici svázané bílou nití a ostatní koření a dusíme pod pokličkou v troubě, až houby změknou. Koření vyjmeme a houby podáváme.

49. Houbový guláš

700 - 800g míchaných hub, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce papriky, špetka pálivé papriky, sůl, kmín, 3 stroužky česneku.

Houby očistíme a nakrájíme. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme houby a podusíme je. Vydušené houby osmahneme s moukou, zasypeme paprikou, přidáme sůl, kmín, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Guláš ochutíme utřeným česnekem a podáváme jej s vařenými brambory nebo dušenou rýží.

50. Houbový guláš s kysanou smetanou

500g čerstvých hub, 80g sádla, 2 cibule, 1 zelený paprikový lusk, 1 dl kysané smetany, lžíci hladké mouky, vodu, sůl.

Houby pokrájíme na plátky, osolíme a podusíme ve vlastní šťávě. Drobně pokrájenou cibuli osmahneme na sádle za přidání sladké mleté papriky. Přidáme podušené houby, vyčištěný a na nudličky pokrájený paprikový lusk a pokrájené rajče. Osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a vše dusíme doměkka. Do kysané smetany zakvedláme hladkou mouku a přidáme doguláše. Ještě krátce podusíme. Podáváme s těstovinami nebo houskovými knedlíky.

51. Guláš z ryzců

250g ryzců, 100g cibule, máslo, sůl, mouka, paprika mletá.

Drobně nakrájená cibule se na másle nechá zrůžovět, přidáme omyté a pokrájené ryzce, posypeme mletou paprikou. Necháme dusit do změknutí, pak osolíme a zaprášíme moukou a necháme ještě chvíli podusit. Podáváme s knedlíkem nebo brambory.

52. Guláš z Václavek

Čerstvé tvrdé Václavky, cibule, olej, česnek, sůl, kmín, sladká paprika, lžíce mouky nebo chleba.

Václavky nahrubo nakrájíme, řádně vícekrát opláchneme a smícháme s drobně pokrájenou a na tuku zpěněnou cibulkou. Přidáme posekaný česnek, sůl, kmín a sladkou papriku. Dusíme asi 15 minut. Pak guláš zahustíme buď lžící mouky rozprášené po povrchu nebo strouhaným chlebem.

53. Guláš z lišek a hovězího masa

500g lišek (možné použít i jiné tvrdé houby), 500g předního masa, 3 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 0,7l vody, 1 zeleninový masox, sůl, petrželka na ozdobu.

Hovězí maso opereme, odstraníme blány a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme papriku, nakrájené maso, přiklopíme a krátce podusíme. Pak je zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vlažnou vodou, přidáme kostku masoxu, osolíme a za stálého míchání přivedeme do varu. Houby omyjeme, překrojíme na čtvrtky a přidáme k masu. Během vaření omáčku často mícháme, případně ještě přilijeme horkou vodu. Příloha: těstoviny, houskové knedlíky.

54. Minutkový guláš z hub

Pro 2 osoby - 400g hub, sůl, mletá sladká paprika, 2 lžíce rajčatového kečupu, 1 cibule, worcestr, olej.

Houby nakrájíme na silné nudličky, vložíme na pánev s rozehřátým olejem za stálého míchání asi 4 minuty opékáme. Vmícháme papriku, potom kečup, worcestr a dusíme minutu. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a dusíme další minutu. Osolíme, dochutíme worcestrem a podáváme s pečivem. Pokud použijeme tvrdší druhy hub, podlijeme je po opečení asi 3 lžícemi vody a dusíme téměř do měkka. Dále postupujeme podle návodu uvedeného výše.

55. Minutkové houby s česnekem

400 - 500g hub (větší klobouky hřib ů, syrovinek, růžovek), několik stroužků česneku, sůl, olej na pečení, citrónová šťáva.

Očištěné, osušené klobouky, je-li třeba, podélně rozkrojíme a potřeme česnekem utřeným se solí. Na pánvi v horkém oleji je zprudka opečeme. Vyjmeme je, pokapeme citrónovou šťávou a podáváme se zeleninovým salátem.

56. Houbový šašlik

Menší klobouky hřibů (syrovinek, ryzců, růžovek), olej, na plátky nakrájená klobása, kolečka paprik a cukety, kostky žemlovky nebo plátky rohlíků, sůl.

Očištěné houby nakrájíme na větší kousky, zalijeme je olejem a necháme v chladu hodinu odležet. Potom je z oleje vyjmeme a střídavě se zeleninou, uzeninou a pečivem je navlékáme na špízy a v předehřátém grilu je opečeme. Během pečení potíráme zbylým olejem. Hotové špízy osolíme a podáváme se zeleninovým nebo bramborovým salátem.

57. Nadívané bedly

8 klobouků bedel (nebo hřibů, smržů), citrónová šťáva, 1 lžíce oleje, 1-2 vejce, sůl, muškátový květ, kerblík nebo petrželka, strouhanka, tuk na pečení.

Z očištěných hub vykrojíme třeně a nakrájíme je, zakápneme citrónovou šťávou a na oleji je osmahneme. Prochladlé promícháme s vejcem, solí, kořením, jemně nakrájenými natěmi a zahustíme strouhankou. Nádivkou naplníme osolené klobouky, složíme je do pekáčku vytřeného tukem a v horké troubě je upečeme. Během pečení je pokapeme tukem. Podáváme je se zeleninovým salátem.

58. Smažené Bedly

Klobouky Bedel, trochu mléka, sůl, hladká mouka, vejce, strouhanka, tuk na smažení.

Očištěné klobouky povlažíme mlékem, osolíme, posypeme moukou, namáčíme do rozšlehaného vejce a strouhanky a v horkém tuku je zvolna osmažíme po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

59. Smažené hřiby

400g čerstvých hřibů, (nebo větších kloboučků žampiónů), sůl, 2 vejce, 40g polohrubé mouky, 1 lžíce mléka, 100g pokrmové ho tuku, citrón.

Umyté velké houby nakrájíme na plátky, osolíme je a pokapeme citrónem. Plátky namáčíme v těstíčku připraveném z vajec, mouky, mléka a smažíme na rozpáleném tuku. Ze žampiónů odkrojíme kloboučky, stáhneme z nich kůžičku, namáčíme je do osoleného těstíčka a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s dochucenou majonézou.

60. Houbové karbanátky č.1

500g míchaných hub, 2 lžíce oleje, 1 cibule, sůl, kmín, 1 vejce, 2 lžíce sójové mouky, 1-2 plátky žemlovky, trochu mléka, muškátový květ, zázvor, bazalka nebo petrželka, hladká mouka, 1 vejce, strouhanka, tuk na smažení.

Očištěné houby nadrobno nakrájíme. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme houby, sůl, kmín a do měkka je podusíme. K vydušeným, prochladlým houbám přidáme vejce, sójovou mouk u, v mléce namočenou a vymačkanou žemlovku, sůl, koření a jemně nakrájené natě a promícháme. Z těsta utvoříme ploché karbanátky, které posypeme moukou, namočíme do rozšlehaného vajíčka a strouhanky a v horkém tuku je osmažíme z obou stran do zlatožluta. Karbanátky podáváme s vařenými brambory nebo jen se salátem z čerstvé zeleniny, lze podávat i s chlebem.

61. Houbové karbanátky č.2

250g kozáků (křemenáčů, hřibů atd.), 250g mletého hovězího a vepřového masa, 1 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, strouhanka, tuk na smažení.

Na masovém strojku umeleme maso, očištěné houby i cibuli. Osolíme, okořeníme, přidáme vejce. Vypracujeme těsto jako na sekanou, je-li řídké přidáme ještě trochu strouhanky. Tvoříme malé ploché karbanátky, které na sádle nebo oleji po obou stranách usmažíme. Podáváme s bramborovou kaší.

62. Houbové karbanátky č.3

250g hřibů, menší cibuli, 80g slaniny, 3 vejce, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hrubé mouky, 120g strouhanky, trochu majoránky, pepř, sůl.

Houby nakrájíme na malé kousky, osolíme a dusíme na rozškvařené slanine s cibulí doměkka. Do změklých vychladlých hub přidáme strouhanku, lžíci mouky, koření, česnek utřený se solí a dobře promícháme. Přidáme vejce a podle potřeby zbývající mouku, znovu promícháme, tvoříme karbanátky a smažíme v horkém oleji. Podáváme s novými brambory a okurkovým salátem. Stejně můžeme použít i sušené, předem namočené houby.

63. Houbová pomazánka

400g míchaných hub, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžička kari koření, sůl, kmín, 150g uzeniny, kečup, chilli, zelené natě.

Očištěné houby na jemno nakrájíme. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibulku a kari, přidáme houby, sůl, kmín a do měkka podusíme. Uzeninu jemně nakrájíme nebo umeleme, přidáme ji k houbám, ochutíme kečupem a chilli a nakonec vmícháme jemně nakrájené natě. Pomazánkou natíráme toasty, plátky žemlovky nebo krajíčky chleba a ozdobíme čerstvou zeleninou.

64. Houbová haše

500g míchaných hub, 2 lžíce oleje, 1cibule, sůl, kmín, 2 plátky žemlovky, trochu mléka nebo bílého vína, 2 lžíce sójových vloček, 1 vejce, muškátový oříšek, 2 lžíce jemně nakrájených zelených natí (celerová nebo petrželová nať, bazalka, kerblík, pažitka).

Houby očistíme a nadrobno nakrájíme. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme houby, sůl, kmín a podusíme je. K měkkým vydušeným houbám přidáme v mléce namočenou a vymačkanou žemlovku, vejce, vločky, koření a mícháme do zahoustnutí. Haši nakonec doplníme natěmi. Podáváme ji se zeleninovým salátem nebo jí naplníme rajčata, papriky, cukety, brambory, omelety, palačinky. Podle chutí také upravíme česnekem.

65. Houbový salát se zeleninou a těstovinami.

200g hub sterilovaných v sladkokyselém nálevu, 200g mrkve, hrášku a cerelu sterilovaných ve sladkokyselém nálevu, 300g vařených těstovin (kolínka, čtverečky, široké nudle), olej, nepatrně cukru a soli, ocet nebo citrónová šťáva, 4 lžíce oleje, 2 na tvrdo uvařená vejce. pažitka.

Houby a zeleninu odcedíme. Do mísy dáme těstoviny. V oleji protřeseme cukr, sůl, citrónovou šťávu nebo ocet. K těstovinám přidáme odcezenou zeleninu a houby, promícháme se zálivkou a salát necháme v chladu odležet. Před podávání m jej ozdobíme kolečky vajec a nakrájenou pažitkou.

66. Belgický hřibový salát

200g uvařených makarónů, 200g hříbků v kyselém nálevu, 200g šunkového salámu, zelená petrželka, sůl, špetka pepře a cukru, 2 lžíce octa, 350g okořeněné majonézy.

Uvařené makaróny na krájíme na asi centimetrové kousky, vložíme do misky, přidáme nahrubo posekané hřiby, na malé kostičky pokrájený salám a nadrobno posekanou petrželku. Směs osolíme, okořeníme, osladíme, pokapeme octem a dobře promícháme. Nakonec přidáme majonézu. Hotový odleželý salát upravíme na mísu, ozdobíme rajčaty, čtvrtkami vajec, zelenou petrželkou a olivami. Podáváme jako samostatný pokrm.

67. Houbový salát na Bakonyský způsob

Pro 4 osoby - 320g houby, 0,5 dl olej, 50g cibule, 10g sůl, 2g mletý pepř, 5g červená paprika, 100g paprikové lusky, 100g rajčata, 1 dl kyselá smetana, 1/2 hlávky hlávkový salát.

Z maďarské kuchyně - Houby očistit, omýt a pokrájet na kolečka. Na pánvi nebo ve větším hrnci rozehřát olej a nechat drobně nakrájenou cibulku zesklovatět. přidat houby a zprudka je za častého míchání osmahnout. Okořenit solí, mletým pepřem a červenou paprikou. Když jsou houby měkké, přidat na kostičky pokrájené nepálivé paprikové lusky a po 1-2 minutách oloupaná, rovněž na kostičky pokrájená rajčata. Všechny přísady pak promíchat jen potřesením hrnce. Mícháním věreckou by utrpěl vzhled pokrmu, především salát. Nakonec přidat kyselou smetanu a vše ještě asi 2-3 minuty dusit. Poté odebrat z plotny a nechat vychladnout. Houbový salát navršit na pěkné listy hlávkového salátu a vršek ozdobit plátky rajčete a zelené papriky.

68. Směs hub v solném nálevu

Použijeme houby hřibovité, klouzky, čirůvky, růžovky.

Houby očistíme, popř. opláchneme, pokrájíme a ve vroucí vodě je 2 minuty povaříme. Odcedíme je, prolijeme ihned studenou vodou, naplníme je do malých skleniček, přidáme několik zrnek celého pepře, nového koření a kousek bobkového listu, zalijeme teplým solným nálevem ( na 1/2litru vody 1 lžíce soli), skleničky upevníme víčky sterilizujeme 30 minut při 1000 stupních Celsia. Za 24 hodin sterilizaci opakujeme. Vychladlé skleničky opatříme štítkem s datem a uložíme v chladnu a temnotě. Takto upravené houby používáme do polévek, omáček, rizota, pod maso, do náplní, k dušení.

69. Houby na paprice č.1

500g různých čerstvých hub, 100g másla, 2 cibule, 3 rajčata, lžička hladké mouky, lžičku sladké papriky, sůl.

Na polovině másla zpěníme drobně nakrájenou cibulku, vmícháme papriku, hned přidáme rozkrájená rajčata a houby, rozkrájené na větší kousky. Osolíme a dusíme doměkka. Když houby změknou, přilijeme podle potřeby horkou vodu a zahustíme zbývajícím máslem, utřeným s moukou. Krátce povaříme a podáváme s rohlíky.

70. Houby na paprice č,2

500g čerstvých hub, 40g másla, 1 menší cibule, lžička sladké papriky, 1 dl kyselé smetany, 20g hladké mouky, sůl.

Pokrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme sladkou papriku a nakrájené a očištěné houby. Houby podusíme asi 10 minut a potom přidáme smetanu, ve které jsme rozšlehali mouku. Ještě chvilku povaříme a podáváme s rýží, brambory nebo knedlíky.

71. Lišky na paprice

Cibule, máslo, slanina, mletá paprika sladká, sůl, smetana, lišky.

Drobně nakrájená cibulka se nechá na másle a slanině zrůžovět. Zaprášíme ji paprikou a vhodíme na ni dobře odkapané malinké lišky. Nesolíme. Přikryjeme pokličkou a necháme pomalu dusit do změknutí, Pak teprve osolíme a zalijeme smetanou. Podáváme s noky.

72. Hubáky

500g vařených brambor, 2 žloutky, 250g hrubé mouky 300g čerstvých hub, 1 cibule, 60g tuku, sůl, pepř, kmín.

Houby očistíme, opláchneme a pokrájíme na malé kostičky. Na tuku osmahneme na drobno pokrájenou cibuli, přidáme houby, pepř, kmín a podusíme. Předem uvařené brambory nastrouháme nebo umeleme, osolíme a na vále s prosetou moukou a žloutky vypracujeme poddajné těsto, z kterého vyválíme asi 2 mm silný plát. Nakrájíme na čtverce 10 x 10 cm a naplníme připravenými houbami. Přehneme tak, aby vznikl trojúhelník, okraje přitiskneme a ve slané vodě asi 6 minut povaříme. Hotové scedíme, přelijeme osmaženou osmaženou cibulkou nebo posypeme osmaženou strouhankou a přelijeme rozpuštěným máslem.

73. Jihočeský hubovec

500g různých čerstvých hub, 4 žemle, 4 vejce, 40g másla, 3 dl mléka, majoránka, pepř, kmín, sůl, strouhaný tvrdý sýr na posypání, tuk a strouhanku na pekáček.

Očištěné, opláchnuté houby nakrájíme na menší kousky, okmínujeme a podusíme do měkka. Žemle nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem. Žloutky utřeme s máslem, přidáme zvlhčené žemle a houby, osolíme, okořeníme a opatrně vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme do tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a v mírně vyhřáté troubě upečeme do zlatova. Upečený houbovec posypeme strouhaným sýrem a vhodně doplníme čerstvou zeleninou.

74. Houbové šišky podle P.Severina

500g hříbků (smržů, špiček), 80g másla, 140g hladké mouky, 2 vejce, 1/4 l sladké smetany, petržel nebo šalvěj, pepř, šafrán, sůl.

Z čistě vypraných a nadrobno rozsekaných a podušených hub, mouky a vajec připravíme těsto, osolíme je, přidáme zelenou petrželku nebo šalvěj a pepř. Z těsta děláme šištičky a opečeme je na másle. Hotové šišky polijeme bílou omáčkou, kterou připravíme z jíšky, másla a mouky a rozředíme sladkou smetanou nebo mlékem, ochutíme šafránem a osolíme.

75. Houbové ragů na víně

500g hub, 250g brambor, 50g másla nebo oleje, 1 lžíce polohrubé mouky, 2,5 l vývaru z kostí nebo masoxu, 1 sladkokyselou okurku, cibuli, pažitku, lžíci kaparů, 2 dl bílého vína, citrónovou šťávu, bílý pepř, mletý zázvor, koriandr, kmín, papriku, sůl.

Brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě s kmínem. Houby nakrájíme na plátky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. Na tuku osmahneme cibuli a přidáme světlou jíšku, kterou rozvaříme s vývarem a vínem. Do této omáčky přidáme brambory, houby, na kostičky nakrájenou okurku, kapary, mleté koření, ochutíme citrónem a vše povaříme.

76. Dušené houby

500g různých druhů hub, 2 velké cibule, 80g sádla nebo slaniny, kmín, pepř, tlučený jalovec, sůl.

Očištěné houby uvaříme v osolené vodě, scedíme a na drobno pokrájíme. Jemně pokrájenou cibuli na sádle nebo slanině osmažíme, přidáme kmín, pepř a tlučený jalovec. Na základ vložíme nakrájené houby, zamícháme a v troubě prudce zapečeme (tlučený jalovec se doporučoval pro zvýšení pikantnosti).

77. Brambory s houbami

Hříbky či jiné houby jemně nakrájíme, dáme se sekanou zelenou petrželkou na máslo a osmažíme. Ochutíme solí a pepřem. Brambory uvaříme a pokrájíme na plátky. Do tukem vymazané formy dáváme střídavě vrstvu brambor a vrstvu hub. Nakonec dvě vejce rozmícháme se smetanou, pokrm zalijeme a poklademe kousky másla. Ve vyhřáté troubě zapečeme.

78. Houbové lívance

150g hub, 1/2 l mléka, 15g droždí, 1 vejce, 200g hladké mouky, 100g tuku, 2 stroužky česneku, špetka cukru, majoránka, pepř, mleté nové koření, mletý hřebíček, sůl.

Droždí rozdrobíme do malého množství vlažného mléka, přidáme lžíci mouky, cukr a necháme vykynout. Pak přidáme vejce, sůl, po částech vmícháme zbylé mléko s moukou, oprané a nasekané houby, které jsme před tím okořenili a smíchali s česnekem, majoránkou a solí. Těsto lijeme na lívanečník potřený tukem a pečeme do růžova.

79. Houbový kuba

250g trhaných krupek, 200g čerstvých nebo 20g sušených hub, 100g sádla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl.

Do slané vody dáme vařit přebrané a vyprané trhané krupky ( voda má sahat 2 prsty nad krupky). Když jsou krupky měkké, zamícháme do nich třený česnek se solí, majoránkou a polovinu sádla. Mezitím podusíme v jiné nádobě na sádle houby s kmínem (sušené předem namočíme ve vodě) a drobně je rozsekáme. Pekáček vymažeme sádlem a dáváme střídavě vrstvu krupek a vrstvu hub. Povrch pokapeme ještě zbytkem sádla. Pečeme ve vyhřáté troubě asi hodinu.

80. Šumavský houbový kuba

50g sušených hub, 300g krupek, 2-3 stroužky česneku, 80g sádla, lžíce másla, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránku.

Krupky propláchneme vařící vodou, a scedíme. Česnek utřeme se solí a smícháme s mletým pepřem, přidáme polovinu sádla, majoránku a promícháme s vařenými. Sušené houby necháme nabobtnat v troše vody, uvaříme je doměkka a vmícháme do připravené směsi. Směs rozložíme do sádlem vymazaného pekáče a v rozehřáté troubě zapékáme. Před dopečením přidáme na povrch krupek vločky másla. Zapékáme dozlatova.

81. Lečo s houbami a zeleninou

300g čerstvých hub, 50g másla, 4 zelené papriky, 100g salámu nebo zbytek luncheonmeatu, případně zbytky pečeně, 4 rajčata, 4 vejce.

Očištěné papriky a houby pokrájíme na plátky a nudličky a na másle je chvíli dusíme. Pak přidáme kostičky pokrájeného masa a na konec silnější plátky pokrájených rajčat. Ta už dlouho nedusíme, aby nepustila šťávu, ale hned zalijeme vejci a umícháme. Podáváme s chlebem nebo vařenými brambory.

82. Kysané zelí s houbami

1 kg zelí, 50g sušených hub, 60g sádla, 20g hladké mouky, 50g cibule, bobkový list, 3 zrnka nového koření, 3 zrnka pepře, cukr, sůl.

Když je zelí příliš kyselé, opereme je nejprve ve studené vodě. Pak ho podlijeme malým množstvím vody, přidáme rozsekané, předem namočené houby. koření a sůl a vaříme bez pokličky doměkka. Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a uděláme světlou jíšku. Jíšku zředíme vývarem ze zelí, přimícháme k zelí a důkladně provaříme. Podle chuti přisladíme.

83. Houby na slanině č.1

250g hub, 60g slaniny, 20g másla, 1 malá cibule, 1 lžička škrobové moučky, sůl, špetka pepře, petrželka, drcený kmín.

Pokrájenou slaninu na kostičky rozškvaříme, přidáme máslo, sekanou cibuli, kmín, sůl a očištěné na plátky nakrájené houby. V přikryté nádobě dusíme ve vlastní šťávě asi 15 minu t. Škrobovou moučku rozmícháme ve lžičce vody, zahustíme tím houby a povaříme. Dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou. Podáváme s vařenými brambory a s hlávkovým salátem nebo jiným zeleninovým salátem.

84. Houby na slanině č.2

800g lesní houbové směsi, 40g slaniny, 1 lžíce oleje, 1 cibule, sůl, drcený kmín, petrželka.

Na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli osmahneme dorůžova v oleji. Přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, kmín a sůl a udusíme doměkka. Udušené houby promícháme s jemně nakrájenou petrželkou. Podáváme se sázenými vejci a s vařenými brambory, a samozřejmě se salátem.

85. Houbový svítek 1

100g hladké mouky, trochu mlék a 4 vejce, 200g hub, máslo.

Mouku umícháme s trochou mléka na husté těsto, do kterého vmícháme vejce. Očištěné houby jemně usekáme a na kousíčku másla chvíli podusíme. Prochladlé vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do dobře máslem vymaštěné pánve a upečeme po jedné straně. Pak svítek vidličkami roztrháme na kousky asi 3 cm velké a na másle je ze všech stran do chřupava opečeme. Podáváme k dušené zelenině nebo s některým zeleninovým salátem.

86. Houbový svítek 2

300g hub, 4 vejce, 2-3 rohlíky, 1/4l mléka, 60g másla, petrželka, 2-3 stroužky česneku, sůl.

Houby očistíme, nakrájíme, osolíme a krátce podusíme. Mezitím namočíme rohlíky do mléka, a když mléko vsáknou, rozetřeme je se žloutky a s máslem, osolíme, okořeníme petrželkou a rozetřeným česnekem. Nakonec přidáme houby a sníh z bílků. Vlijeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a upečeme v mírně teplé troubě. Podáváme se špenátem nebo s hlávkovým salátem.

87. Houbové koblížky

800g vařených brambor, 180g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, ztužený pokrmový tuk na smažení. Náplň: 50g slaniny (tučné od šunky) 250g čerstvých kozáků, hřibů atd., sůl, kmín, strouhanka, 20g tuku.

Brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl a zaděláme je vejcem na těsto. Kostičky slaniny rozškvaříme, na ní podusíme pokrájené houby, přidáme kmín, sůl, kousek másla a tolik strouhanky, aby nádivka nebyla vlhká. Z těsta vykrajujeme kolečka, do každého dáme trochu nádivky, přiklopíme druhým kolečkem a kolem dokola přitiskneme a jako koblížky v tuku vysmažíme.

88. Nočky s houbami

Asi 600g vařených brambor, 200g hrubé mouky, celkem 5 vajec, kmín, sůl, 1 menší cibule, 50g slaniny, čerstvé houby (nebo asi 50g sušených), máslo.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a jemně nastrouháme do misky. Přidáme mouku, sůl, špetku kmínu, 1 vejce a dobře promícháme. Z těsta vykrajujeme lžící nočky, které vkládáme do osolené vroucí vody. Vaříme 3-5 minut a nočky při vaření promícháváme. V kastrolku rozpustíme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme jemně nasekanou cibuli a osmahneme. Očištěné houby nakrájíme na malé kousky, vložíme je na cibulový základ, přidáme sůl a špetku kmínu, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou do měkka. Pak vmícháme 4 vejce a rychle osmažíme. Nočky rozdělíme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem a obložíme houbovou směsí. Příloha: hlávkový nebo okurkový salát s rajčaty.

89. Dušené houby nastavené krupicí

Plná lžíce másla, 4 lžíce krupice, 3 vejce, 1/2 kg hub, sůl, lžička másla, na špičku nože tlučeného kmínu, petrželová nať.

Krupici opražíme na tuku, po částech ji zalijeme vodou a uvaříme kaši. Houby dusím e na másle s kmínem. Oboje pak smícháme, přimícháme rozkverlaná osolená vejce a mícháme na ohni, až pokrm nabude správné hustoty. Povrch posypeme čerstvě usekanou petrželovou natí.

90. Opečené houby

Asi 1/2 kg větších hub (hřiby nebo žampióny), hladké mouky podle potřeby, sůl, 3 lžíce přepuštěného másla.

Houby očistíme, nakrájíme na silnější plátky, osolíme a na másle je opečeme po obou stranách. Pak je poprášíme hladkou moukou a znovu je opečeme. Připravujeme na pánvi ze žáruvzdorného skla a na ní je též podáváme.

91. Hrášek s rýží a houbami

1 plechovka sterilizovaného hrášku, 250g hub, 250g rýže, 100g másla, cukr, sůl, petrželka a strouhaný sýr na posypání.

Hrášek podusíme a ochutíme špetkou cukru. Opranou rýži osolíme a podusíme zvlášť. Houby také zvlášť. Nakonec do horké dušené rýže vmícháme hotový hrášek a houby a zjemníme čerstvým máslem. Sypeme petrželkou a strouhaným sýrem.

92. Houby s rýží

250g předvařené rýže, 250g hub, tuk, sůl, kmín, kečup.

Rýži dovaříme. Houby očistíme, nakrájíme, osolíme a okmínujeme a podusíme na tuku. Hotové houby promícháme s rýží a podáváme pokapané s kečupem. Lze také vylepšit strouhaným sýrem a nadrobno rozsekanou petrželkou.

93. Palačinky plněné houbami

400g hub, 1/2 l mléka, 4 vejce, 150g hrubé mouky, sůl, kmín, petrželka, tuk.

Houby očistíme, osolíme, okmínujeme a podusíme na másle. Nakonec k nim přidáme 1 vejce a nadrobno nasekanou petrželku. Z mléka a tří vajec, mouky a špetky soli si připravíme řídké těsto. Pečeme palačinky, které plníme houbami. Zdobíme petrželkou.

94. Květákový nákyp s houbami

1 květák, 150g různých hub, 4 vejce, 40g másla, 60g mouky, 1 malá cibule, sůl, kmín, tuk, petrželka.

Květák uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Očištěné a nakrájené houby vložíme na cibulku zpěněnou na tuku, osolíme, okmínujeme a podusíme. Žloutky lehce osolíme, utřeme s máslem, přidáme mouku, podušené chladné houby, růžičky květáku a nakonec sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané zapékací míse. Nakonec posypeme rozsekanou petrželkou a podáváme.

95. Houbový nákyp s kapustou

1 hlávka pusty, stejné množství čerstvých hub, 2 vejce, máslo, předem v mléce namočené dva rohlíky, pepř, sůl, zelená petrželka, strouhanka.

Očištěné houby a kapustu uvaříme zvlášť v osolené vodě. Měkké je nakrájíme nadrobno, přidáme vajíčka, 4 lžíce rozpuštěného másla a zahustíme namočenými vymačkanými rohlíky utřenými do jemna, až vznikne hustší kašovitá hmota. Osolíme, opepříme, posypeme rozsekanou petrželkou a promícháme. Dáme do teflonové formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a zapečeme v troubě do zlatova.

96. Fazolové lusky s houbami

400g fazolových lusků, 400g hub, 1 malá cibule, kousek másla, šálek kysané smetany.

Fazolové lusky opereme, šikmo překrájíme a uvaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme na drobno a zpěníme na másle. Na to vložíme očištěné na krájené houby, osolíme, okmínujeme a dusíme. Ke konci přidáme fazolové lusky, zaprášíme lehce moukou a dodusíme. Můžeme zjemnit šálkem zkysané smetany. Podáváme s bramborem.

97. Kapusta s houbami jako mozeček

1 menší kapusta, 150g hub, 4 vejce, sůl, pepř, 1 /2 cibule, tuk.

Kapustu opereme a jen krátce povaříme v osolené vodě. Houby očistíme, nakrájíme a vložíme na tuk, kde jsme předtím zpěnili nadrobno nakrájenou cibulku. Na to přidáme nakrájenou nebo nasekanou kapustu, osolíme, nepatrně opepříme a udusíme.

98. Houby jako Pařížský řízek

500g větších hub, 1/2 l mléka, 2 vejce, 800g hladké mouky, sůl, tuk na smažení.

Houby očistíme a nakrájíme na tlustší plátky. Připravíme si těstíčko tak, že v osoleném mléce rozšleháme vejce a mouku. Houby namáčíme v těstíčku a v rozehřátém tuku smažíme do zlatova. Podáváme s novým bramborem.

99. Smaženice z hub

Pro 4 osoby - Asi 500g hub (směs), 50 g másla, sůl, špetka kmínu, 2-3 vajíčka, 1 cibule.

Houby očistíme a pokrájíme. Pak je vložíme do kastrolu s rozpuštěným máslem, kde jsme zpěnili nadrobno pokrájenou cibuli, a dusíme, až se voda z hub vydusí. Poté přidáme sůl, kmín, vejce a stále míchaje, necháme houby zhoustnout. Ihned za tepla podáváme. Hotové dušené houby nikdy neohříváme. Chceme-li připravit větší množství pokrmu, při dáme do hub trochu krupice.

100. Hřiby s vejci

Pro 5 osob - asi 500g hříbků, 50g másla, sůl, kmín, 2-3 vejce, lžíce krupice.

Očištěné hříbky rozkrájíme a dobře je vypereme ve studené vodě. Pak je vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo a dusíme, až se z nich vod a vydusí. Poté přidáme sůl, kmín, vejce a stále míchajíce, necháme houby zhoustnouti. Pak hned pokrm podáváme. Hotové dušené houby nikdy neohříváme. Chceme-li připravit větší množství pokrmu, přidáme do hub trochu krupice nebo podle chuti kyselé smetany.

101. Knedlíky s houbami a vejci

Houby, máslo, sůl, vajíčka, knedlíky.

Nakrájenou houbovou směs - čím pestřejší tím lepší - se normálně udusí na másle. Na jiném rendlíku dáme rozpálit máslo a na drobno rozkrájené knedlíky do zlatova opečeme. Pak přidáme houby a zalijeme rozkloktanými vejci. Hub musí být stejně jako knedlíků. Když vejce ztuhnou, přidá se kus syrového másla, které se nechá v knedlíkách rozpustit již mimo oheň. S okurkovým salátem je prý i u anglického dvora dovoleno jíst tuhle dobrotu lžící.

102. Houbové krokety

500g libovolných hub, 50g másla, 1 cibule, sůl, pepř, 1 žemle, 1 vejce, mléko, strouhanka, tuk na smažení.

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme do měkka. Měkké dáme na prkénko, drobně usekáme, přidáme sůl, pepř, zelenou petržel i žemli namočenou v mléce. Hmotu spojíme vajíčkem a vypracujeme. Tvoříme malé válečky (krokety), obalíme je ve strouhance a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s bramborovou kaší a okurkovým salátem.

103. Houby na žemlích

500g hub, 60g másla, šťávu z 1 citrónu, sůl, 50g mouky, 30g másla, trochu mléka, 2 žloutky, pepř, 10 plátků bílé veky, 60g tuku, tuk na ohnivzdornou mísu.

Očištěné houby nakrájíme a dusíme na másle. Přidáme sůl a citrónovou šťávu. Uděláme si světlou jíšku z másla a mouky, zředíme ji mlékem, přidáme žloutky, pepř a vše dobře promícháme. Omáčku vylijeme na houby. Na másle opečeme plátky veky, urovnáme je do ohnivzdorné mísy vymazané tukem, zalijeme houbami, chvilku zapečeme a hned podáváme.

104. Václavky na kmíně

500g václavek, 50g másla, kmín, sůl, 1 lžíce mouky, horký odvar na podlití.

Pokrájené očištěné václavky dusíme na tuku. Po chvíli dušení je posypeme kmínem a dusíme tak dlouho, až vlastní šťáva vysmahne. Zaprášíme moukou, podlijeme vývarem (zeleninovým nebo jiným), osolíme a dusíme do měkka.

105. Lišky na smetaně

500g lišek, 60g másla, 0,25 l smetany kyselé, 40g mouky, 1 žloutek.

Na rozpuštěné máslo vložíme lišky a dusíme je, až jejich šťáva vysmahne, Poté lišky osolíme, podlijeme polévkou a dusíme do měkka. Nakonec je zalijeme kyselou smetanou, do které jsme rozmíchali mouku a žloutek.

106. Houbové opečenky.

Pro 5 osob - asi 500g hříbků, 60g másla, 20g cibule, sůl, pepř, 3 žemle, 1/8 l mléka, 2 vejce, 2-3 lžíce smetany, 30g krupice, 50g strouhané žemle, 1/2 kávové lžičky petrželky. Na obalení 100g strouhané žemle, na smažení: 150g sádla.

Očištěné hříbky rozkrájíme na plátky a vypereme je ve studené vodě. V kastrole na másle zpěníme si drobně nakrájenou cibulku, vložíme na ni hříbky a dusíme. Když hříbky změknou a všechna voda se vypaří, osolíme, opepříme je, přidáme v mléce namočenou, dobře vymačkanou, na prkénku nožem utřenou žemli, na plotně podusíme. Poté přilijeme vejce, sladkou smetanu, přisypeme krupici, strouhanou žemli, sekanou zelenou petržel a necháme 20 minut odpočívat. Jakmile směs přiměřeně zahoustne, vykrájíme lžící stejné kousky a na houskou posypaném prkénku uděláme opečenky (válečky), které v rozpáleném sádle usmažíme do červena. Pečenky podáváme s hlávkovým salátem.

107. Kuba s houbami

Pro 5 osob - 220 g krupek, sůl, voda, na špičku nože kmínu, 2 stroužky česneku, na špičku nože tlučeného pepře, 40g vepřového nebo husího sádla, 10g sušených hub, 10g sádla na pekáč, na povrch 10g másla nebo sádla.

Trhané krupky nebo kroupy přebereme a ve slané vodě s kmínem uvaříme do měkka. Česnek utřeme se solí, pepřem a zamícháme se sádlem do krup. Zvlášť uvařené suché houby usekáme a zamícháme do krup. Takto promíchané kroupy dáme do vymazaného pekáče, poklademe nakrájeným máslem nebo sádlem a v troubě upečeme (pečeme 25 minut).

108. Suché houby smažené

Pro 5 osob - 50g suchých hříbků, 50g másla, sůl, kmín, 2_3 vejce, zelenou petržel, 1/2 l mléka.

V zimě namočíme suché houby do studeného mléka a necháme je několik hodin namočené. Poté je dáme na síto okapat. V kastrole si rozpálíme máslo, houby do něho vložíme, přidáme lžíci osoleného mléka a chvíli je dusíme. Pak přidáme kmín a vejce, houby necháme zahoustnouti, přidáme zelenou sekanou petrželku a podáváme je k čočce nebo jako samostatný pokrm.

109. Sójové maso na houbách

1 balíček sójového masa, 1 šálek sušených hub, 1 cibule, 1 jogurt, lžíce tuku, lžička polévkového koření, kmín, majoránka, sůl, mouka.

Sójové maso namočíme nejméně na 1 hodinu do teplé vody, do níž jsme přidali trochu soli a polévkového koření. Zároveň namočíme i houby. Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme odleželé sójové maso a dusíme. Zvlášť uvaříme sušené houby s kmínem, které pak přidáme s částí vývaru k masu a zahustíme jogurtem. (v případě že potřebujeme více omáčky a slili jsme k masu všechen houbový vývar, přidáme do jogurtu lžící mouky). Okořeníme majoránkou. Podáváme s knedlíkem, popřípadě s chlebem. K pití se hodí nealkoholické nápoje, ale i oblíbené pivo.

110. Skopové dušené na houbách

500g skopového karé, 60g sádla, 60g cibule, mletý pepř, mletá červená paprika, sůl, 200g čerstvých hub, 15g hladké mouky.

Skopové karé přelijeme vroucí vodou, dobře umyjeme ve studené vodě, pokrájíme na plátky a trochu naklepeme. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme červenou papriku, mletý pepř, sůl a přikryté pomalu dusíme ve vlastní šťávě. Houby umyjeme, pokrájíme a přidáme k masu, podlijeme vroucí vodou a společně udusíme. Udušené maso zaprášíme moukou a chvíli povaříme. Podáváme s brambory.

111. Houby s Masoxem

1kg hub, máslo, cibule, 1 kostka masoxu, 3 vejce, 2 lžíce strouhanky.

Houby omyjeme, očistíme, pokrájíme na kostky a podusíme doměkka. Zatím si na pánvi zpěníme na másle cibulku a 1 kostku masoxu, přidáme udušené houby, vejce, strouhanku a na pánvi mícháme až do zahoustnutí.