zpět

Vejce
Omelety, Palačinky

Vejce

1. Vejce ztracená

Stejný díl vody a octa s trochou soli uvedeme v rendlíku do varu. Když se voda vaří, pouštíme do ní opatrně rozklepnutá vejce, jedno vedle druhého. Vaříme asi 4 minuty, pak z nich slijeme ocet, otřepané okraje odkrájíme a nalijeme na ně studenou vodu, v níž je necháme vychladnout.

2. Vejce se sýrem

6 vajec, šálek strouhanky, 1 lžíce ostré hořčice, sůl, pepř, 3 dl smetany, 2 d l strouhaného sýra, 0,5 dl strouhaného parmazánu, sekaná zelená petrželka.

Na pánvi necháme vzkypět smetanu. Pomalu do ní vmícháme hořčici, osolíme, opeříme. Sundáme z plamene, jedno vejce po druhém rozklepneme a opatrně vložíme do smetanové omáčky. Oba druhy sýrů smícháme se strouhankou a to celé směsí posypeme. Slabě zahříváme (omáčka nesmí silně vřít), až vejce ztuhnou. Osolíme, opepříme a posypeme sekanou petrželkou.

3. Vejce plněná romadúrovou pěnou

1 Romadúr, 4 vejce, 50g másla, 2 lžíce mléka, sůl, pepř, pažitka.

Vejce uvaříme, podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky. Žloutky utřeme s máslem a přidáme strouhaný sýr. Osolíme, opepříme, přidáme mléko a dobře vyšleháme. Směsí plníme připravené půlky vajec. Nakonec ozdobíme naplněná vejce sekanou pažitkou.

4. Vejce ze Ždiaru

10 natvrdo uvařených vajec, 2,5 dl podmáslí, 2,5 dl sladké smetany, sušený nebo čerstvý kopr, sůl, 2 lžíce hladké mouky.

Z velikonoční kuchyně - Podmáslí a smetanu smícháme, osolíme, zakvedláme moukou a za stálého míchání krátce povaříme. Vejce oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, posypeme koprem a zalijeme horkou omáčkou.

5. Vejce na míchané zelenině

Pro 4 osoby - 50g mrkve, 50g hrášku, 50g květáku, 50g kedluben, 40g cibule, 40g sádla, 8 vajec, sůl, mletý pepř, nadrobno posekaná petrželová nať.

Očištěnou a umytou zeleninu pokrájíme na menší kousky a přidáme do sádla, na kterém jsme napřed osmažily do sklovita nadrobno pokrájenou cibuli. Promícháme a udusíme do měkka. Zbytečnou vodu necháme odpařit a na směs potom rozbijeme vejce posypeme posekanou petrželkou a dusíme asi 3 minuty. Servírujeme s bramborem.

6. Vejce v kornoutku

Studený předkrm - 1 plátek a půl vajíčka na osobu.

Vejce uvařená na tvrdo rozkrojíme, žlouteky utřeme s kouskem másla a kremžskou hořčicí. Bílky usekáme a přidáme ještě oloupaná drobně nasekaná jablka. Žloutkovou hmotu smícháme s bílky a jablky a pak plníme kornoutky vytvořené z plátků sýra a spíchnuté párátkem. Zdobíme zelenou petrželkou a proužkem naložené kapie.

7. Benediktinské vejce

4 vejce, trochu octa, sůl, 4 plátky toustového chleba,4 tenké plátky šunky, Máslo na potření, 100 g eidamu, 1 polévková lžíce kečupu, sekaná petrželka na ozdobu.

Litr osolené vody s trochou octa přivedeme k varu. Vejce postupně vyklepneme do šálku, rozšleháme vidličkou a vlijeme do vařící vody (každé vejce zvlášť). Na mírném plameni vaříme 3-4 minuty. Děravou sběračkou vejce vyjmeme a dáme do studené vody. Po vychladnutí tato ztracená vejce osušíme ubrouskem. Sýr nakrájíme na 1 cm silné proužky. Plátky toustového chleba lehce potřeme máslem, položíme plátky šunky, přikryjeme ztracenými vejci na která rozložíme proužky sýra. Zdobíme spirálkou kečupu a sekanou zelenou petrželkou.

8. Segedínská míchaná vejce

4-8 vajec, 50g slaniny, lžičku mleté sladké papriky, zelenou papriku, sůl.

Na pánvi rozškvaříme drobně nakrájenou slaninu. V misce rozmícháme vejce se solí a jemně nakrájenou paprikou. Směs nalijeme na pánev a mícháme na mírném ohni do zhoustnutí. Porce obkládáme na talíři rajčaty a na kroužky nakrájenou cibulí. Podáváme s chlebem, toasty nebo bílým pečivem. Jako teplý předkrm stačí jedno vejce na osobu, jako lehká večeře dvě.

9. Nadívaná vejce

Uvařená vejce natvrdo rozkrojíme na polovinu. Žloutky vyndáme a utřeme s kouskem másla. K nim přidáme ve smetaně namočenou a vymačkanou žemličku, sekanou petržel, citrónovou kůru, špetku muškátového květu, sůl. Touto nádivkou naplníme bílky a dáme je do máslem vymazaného pekáčku. Zalijeme smetanou a v troubě zapečeme.

10. Zázvorová vejce

8 vajec, silný černý čaj, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžíce dezertního vína, sůl, špetka soli a Glutasolu.

Čerstvá vejce uvaříme v osolené vodě na tvrdo a necháme ve skořápce vychladnout. Mezitím si připravíme nálev: silný čaj smícháme se zázvorem, vínem a chilli. Vejce poválíme na stole tak, aby na nich popraskala skořápka, ponoříme je do horkého nálevu a necháme je tam do vychladnutí. Pak vejce vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na osminky. Servírujeme na listu čínského zelí jako neobvyklý předkrm.

11. Zapečená vejce

Vejce, máslo, petrželka, francouzská hořčice, smetana, sůl, pepř, strouhaný sýr, (možné přidat i jemně nakrájené krabí tyčinky).

Natvrdo uvařená vejce oloupeme, jemně nakrájíme. Smícháme s rozpuštěným máslem, nakrájenou petrželkou, francouzskou hořčicí, ( jemně nakrájenými krabími tyčinkami), smetanou. Osolíme, opepříme, vložíme do zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem, zapečeme dorůžova.

12. Kořeněná vejce z Katovic

12 vajec, litr vody, sůl, po lžičce celého pepře, nového koření a jalovce, 4 bobkové listy, lžička šalvěje, 3 sušené (sterilované) feferonky, 2 dl 8% octa.

Z velikonoční kuchyně - Vejce uvaříme na tvrdo. Do vody dáme sůl, koření, feferonky, ocet a několik minut povaříme. Horký vývar nalijeme na oloupaná vejce a necháme v chladu 2-3 dny odležet.

13. Vařená vejce s cibulí a slaninou

6 natvrdo uvařených vajec, 40g slaniny, 100g cibule, 40g másla, 5 dl mléka, 30g hladké mouky, na šičku nože muškátového květu, pepř, zelená petrželka, sůl.

Slaninu s cibulí nakrájíme na plátky a s máslem osmažíme. Potom zaprášíme moukou, promícháme, zalijeme mlékem, osolíme, okořeníme a necháme za stálého míchání povařit. Do horké omáčky vložíme plátky vajec, posypeme petrželkou a podáváme Podle chuti můžeme pokapat citrónem.

14. Jarní obložená vejce

Pro 4 osoby - 8 čerstvých vajec, 2 svazky mladé cibulky, 1 svazek ředkviček, 0,8 dl sójové omáčky, 8 lžic kvalitního oleje, 2 lžíce koňaku, sůl, mletý pepř.

Natvrdo uvařená vejce oloupeme a překrojíme na polovičky. Poskládáme je na větší misku a zalijeme nálevem, který připravíme následovně: sójovou omáčku, olej a koňak dobře promícháme, přidáme na kolečka nakrájené ředkvičky, malou cibulku a podle chuti osolíme a opepříme. Uložíme na několik hodin v chladničce a podáváme jako předkrm nebo samostatné jídlo.

15. Vaječné řízky

5 vajec, 3 lžíce strouhanky, sůl, olej.

Vejce rozšleháme se solí a se strouhankou. Po čtvrtinách (chceme-li čtyři řízky) vlijeme postupně na pánev s rozpáleným olejem a upravíme vidličkou do pěkného tvaru. Podáváme na topince s hořčicí (a cibulí nakrájenou, syrovou).

16. Křepelčí vajíčka zapečená v žampiónech

4 křepelčí vajíčka, 4 větší hlavičky žampiónů, citrónová šťáva, mletý pepř, polévková lžíce másla, lžíce křenu, lžíce šlehačky nebo jogurtu, sůl.

Žampióny očistíme, odstraníme z nich nožičky, osušíme je, osolíme, ochutíme pepřem, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli v chladu odležet. Zapékací misku nebo pánev vytřeme máslem, vložíme do ní žampiónové hlavičky spodkem nahoru a do každé vyklepneme křepelčí vajíčko. Pečeme asi deset minut ve středně teplé troubě. Podáváme ozdobené čerstvou zeleninou a s jemně nastrouhaným křenem, promíchaným se šlehačkou nebo jogurtem.

17. Ušelo z Doubravice

100g slaniny, 100g klobásy, 2,5 dl smetany, lžíce hrubé mouky, 5 vajec, sůl, pepř.

Z velikonoční kuchyně - Slaninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka, a obojí rozškvaříme na pánvi. Ve smetaně rozkvedláme mouku, vejce, sůl pepř a přilijeme na pánev. Na ohni mícháme 3-5 minut.

18. Klechtny z Chodska

12 vajec, litr vody, lžíce soli, lžička kmínu.

Ve vodě, do které jsme přidali kmín a sůl, natvrdo uvaříme dobře omytá vejce. Oloupeme je a vrátíme do osolené a okořeněné vody, kde je necháme 24 hodin. Teprve pak podáváme.

Omelety

19. Omeleta s hráškem

Pro 4 osoby - 200g mladého hrášku, 10g másla, 6 vajec, 0,6 dl vody, sůl, olej na pečení.

Mladý hrášek uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme ho a krátce podusíme na másle. Mezitím vejce dobře rozšleháme s vodou a solí a postupně upečeme dozlatova 4 omelety. na rozpáleném oleji. Do každé omelety zapečeme čtvrt dávky hrášku a servírujeme teplé s čerstvým zeleninovým salátem.

20. Omeleta na různý způsob

2 vajíčka, lžička strouhanky, lžíce mléka, hořčice, olej, sůl, šunka, okurka.

V hrníčku rozmícháme vejce s mlékem, strouhankou a solí. Těsto nalijeme na pánev s rozpáleným olejem a pečeme z obou stran. Omeletu dáme na talířek, potřeme hořčicí a posypeme nadrobno pokrájenou šunkou, přeložíme na polovinu a podáváme s kyselou okurkou nebo hlávkovým salátem.

21. Omeleta se zeleninou

Pro 6-8 osob - 2 cibule, 2 zelené papriky, 2 červené papriky, 500g rajčat, 2 stroužky česneku, tymián, 1 dl oleje, 12 vajec, sůl, mletý pepř, 200g klobásy.

Zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájíme na kolečka. Rajčata pokrájíme na silnější kolečka (můžeme je i oloupat) a česnek prolisujeme. Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou zeleninu, kterou dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Část čerstvé zeleniny necháme na ozdobení. Dusíme na slabém plameni asi 15 minut. Vejce rozšleháme vidličkou a na části udušené zeleniny postupně pečeme jednotlivé omelety. Dáváme pozor, abychom je příliš neupekli, aby si zachovali pěknou zlatistou barvu. Upečené omelety vyklopíme na mělký talíř, pokapeme trochou horkého oleje, ozdobíme zbývající pokrájenou zeleninou (rajčata, paprika, cibule) a kolem obložíme kolečky grilované klobásy. Omeletu podáváme teplou, ale chutná i studená.

22. Celestýnská omeleta

4 vejce, 5 lžic sladké smetany, sůl, máslo na pánev.

Vanilkový krém: 1/8 l mléka nebo smetany, 2 žloutky, lžíci cukru, 1/2 lžičky škrobové moučky, vanilku.

Vejce dobře rozkvedláme se smetanou a solí a upečeme na jedné straně omeletu. Potřeme vanilkovým krémem a přehneme nebo sbalíme.

Příprava krému: Všechny přísady za studena smícháme a za stálého kvedlání nebo šlehání ve vodní lázni je necháme zhoustnout.

23. Bramborová omeleta

Pro 2 osoby - 2 lžíce oleje, 1 cibule, 200g vařených brambor, sůl, oregano, 4 lžíce mléka, 2 lžíce dětské krupičky, 4 vejce, pažitka.

Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, poklademe na plátky nakrájenými brambory, které opečeme Přidáme sůl a koření, zalijeme mlékem s namočenou krupičkou, a když se mléko odpaří, doplníme rozšlehanými vejci a dopečeme. Omeletu rozdělíme na talíře a posypeme pažitkou.

24. Čokoládová omeleta

60g cukru, 4 žloutky, 60g čokolády nebo o něco méně kakaa, 4 bílky, 30g mouky, malinovou zavařeninu.

Cukr třeme se žloutky, přidáme rozmeklou čokoládu nebo kakao a znovu třeme do hladka. Pak přidáme tuhý sníh z bílku a nakonec trochu mouky. Směs dáme na plech na namaštěný papír a prudce upečeme. Horkou omeletu namažeme malinovou zavařeninou a stočíme. Navrch dáme čepici ze sněhu nebo zdobíme šlehačkou. Je to slavnostní moučník.

25. Vaječná omeleta

6 vajec, 4 lžíce strouhanky, 1 masox, 2 lžíce mléka, olej na smažení, přílohovou zeleninu.

1 kostku masoxu rozmačkáme vidličkou, přidáme mléko, vajíčka a strouhanku, zamícháme a necháme asi 5 minut odpočinout. Zatím si na pánvi rozpálíme olej. Sběračkou tvoříme omelety a opékáme je po obou stranách. Omelety podáváme s dušeným špenátem, hlávkovým salátem, kyselou okurkou, zeleným hráškem a podobně.

26. Vaječné omelety s Lyonskými bramborami

Omelety: 8 vajec, 6 lžic vody nebo mléka, 100g anglické slaniny, mletý pepř.

Brambory: 800g brambor, sůl, kmín, mletý pepř, majoránka, 150g cibule, 4 lžíce sterilovaného hrášku, olej.

Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem. Po uvaření nakrájíme na kolečka, spolu s tenkými plátky cibule opečeme na oleji, ochutíme solí, pepřem a majoránkou. Přidáme dobře okapaný hrášek a necháme prohřát. Na pánvi upečeme dochřupava na nudličky nakrájenou slaninu, vidličkou ji vybereme na talířek a dáme na teplo. Část tuku odlijeme, osolená a opepřená vejce vlijeme na pánev a pečeme omelety. Když vejce začnou houstnout, posypeme je osmaženou slaninou a dopečeme. Upečeme 4 omelety, každou naplníme horkými bramborami, posypeme petrželkou, přeložíme a sesuneme na talíř. Doplňujeme salátem.

27. Jarní omelety

Pro 4 osoby - 1 svazek mladé cibule, 40g syrového vepřového sádla, 2 hlávky salátu, 2 žemle, 2 dl mléka, 4 vejce, 100g strouhaného sýra, olej na smažení.

Očištěnou a umytou mladou cibulku pokrájíme na tenká kolečka a na rozpuštěném sádle zpěníme. Přidáme umytý a na tenké nudličky pokrájený hlávkový salát a podusíme. Na kostičky pokrájené žemle zalijeme mlékem, osolíme, přidáme žloutky, dobře promícháme a přidáme k vychladlému salátu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka promícháme. Z připravené masy upečeme omelety, které před servírováním posypeme strouhaným sýrem a přeložíme.

28. Omeleta se zeleninou a křenem

Pro 1 osobu - 2 vejce, trochu hořčice, sůl, pepř, malá cibulka, 20g kyselých okurek, kousek kapie, křen, petrželka, vepřové sádlo.

Rozšleháme dvě vejce, osolíme je, trochu opepříme a vlijeme na rozpálenou pánvičku. Až se trochu srazí, potřeme je jemně hořčicí, posypeme cibulkou, kyselou okurkou nakrájenou na kostičky, kapií, posypeme trochou strouhaného křenu a omeletu přehneme a ještě chvilku dopečeme. Zdobíme zelenou petrželkou.

29. Zeleninová omeleta

400g rozličné zeleniny uvařené v osolené vodě nebo v hovězí polévce., 100g syrové mrkve, 3 vejce, 5 lžic mléka, sůl, 5 lžic hladké mouky, olej, pažitka.

Uvařenou zeleninu nadrobno pokrájíme, syrovou mrkev nastrouháme. Přidáme sůl, mléko, mouku a sníh z bílků. Zlehka promícháme a upečeme omelety. Hotové posypeme pažitkou nebo petrželkou.

30. Sýrová omeleta č.1

50g tvrdého sýra, 100g výraznější klobásy nebo slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, cibule, hořčice, kečup, 1 lžička oleje.

Sýr nahrubo nastrouháme. Na pánvi osmažíme párek s cibulí, přelijeme rozšlehanými vejci se solí a pepřem, posypeme sýrem. Podáváme obložené cibulí.

31. Sýrová omeleta č.2

80g strouhaného sýra, 35g polohrubé mouky, 40g másla, 2 dl mléka. 3 žloutky, 5 bílků, muškátový oříšek, mletý pepř, sůl.

Rozpuštěné máslo smícháme s moukou, podlijeme mlékem a okořeníme. Necháme vzkypět, směs osolíme. Po odstavení z ohně přimícháme žloutky a necháme vychladnout. Sníh z bílků vmícháme se strouhaným sýrem do těsta. Směs vlijeme do pekáče, polijeme máslem a posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 15 minut.

32. Sýrová omeleta se špenátem

1 vajíčko, lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýra, špenát, cibule, česnek

Z jednoho vejce, lžíce strouhanky a dvou lžic strouhaného sýra vytvoříme směs ( příliš nemíchat ), kterou vlijeme na rozpálený tuk a z obou stran opečeme. Mezitím si připravíme špenát. Špenátem potřeme hotovou omeletu a můžeme podávat.

33. Jablečná omeleta

Oloupané jablko nakrájíme na plátky, lehce podusíme na másle, mezitím si rozšleháme vejce s trochou mléka a mouky, přelijeme těstíčkem jablka a necháme ztuhnout. Na talíři pak omeletu přehneme a ocukrujeme. Kdo má rád může si ji přelít ovocnou šťávou.

34. Pórková omeleta

Na 6 omelet: 140g polohrubé mouky, 1 dl mléka, 1 dl vody, 2 vejce, 30g tuku na smažení, sůl.

Náplň: 6 středně velkých pórků, 1 lžíce slunečnicového oleje, sůl.

Mouku, mléko, vodu, vejce, sůl dáme do misky a dobře promícháme. Těsto necháme odstát. Pórky očistíme, podélně nařízneme a řádně opereme, aby se vyplavily všechny nečistoty. Jednotlivé pórky převážeme na jednom až dvou místech nitkou, aby se při vaření nerozpadly. Takto připravené je vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. Uvařené pórky necháme okapat. Odstraníme nitky a nakrájíme je na kolečka asi 3 mm silná, která vložíme nejlépe do keramické misky. Pórek zlehka promícháme se slunečnicovým olejem a přikryjeme talířem, abychom ho uchovaly teplý. Na pánvi rozpustíme část tuku a postupně usmažíme omelety. Na hotové omelety rozdělíme připravený pórek a přehneme je.

Varianta: Pórek v omeletě můžeme pokapat kečupem nebo posypat nastrouhaným sýrem.

35. Špenátová omeleta

Na 4 omelety: 100g polohrubé mouky, 1 dl mléka, 1 vejce, sůl, 100g zmrazeného špenátu, půl cibule, 1 stroužek česneku, 1 žloutek, 1 lžíce mléka, 20g tuku na smažení.

Náplň: 2 krémové sýry (žervé), 20g strouhaného křenu.

Mouku, vejce, sůl dáme do misky a dobře promícháme. Těsto necháme odstát. Na části tuku osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme částečně mražený špenát a česnek utřený se solí. Podusíme 5 minut, přidáme žloutek a lžíci mléka. Dobře pro mícháme, aby žloutek netvořil hrudky a krátce prohřejeme. Zchladlý špenát vmícháme do odstátého omeletového těsta. Do misky dáme krémový sýr, nastrouhaný křen a sůl. Vše dobře promícháme. Je-li křenový krém příliš hustý, přidáme mléko. Z připraveného omeletového těsta postupně usmažíme na pánvi potřené tukem 4 omelety. Upečené je potřeme křenovou náplní a přeložíme napůl.

Varianta: Na jaře můžeme místo křenu použít drobně nakrájenou pažitku.

36. Omeleta s masovou náplní

Na 8 omelet: 200g polohrubé mouky, 1,5 dl mléka, 1,5 dl vody, 2 vejce, 40g tuku na smažení.

Náplň: 250g pórku, 250g libového vepřového masa, 20g tuku Ceres Soft, sůl, pepř, 3 lžíce sójové omáčky.

Mouku, mléko, vodu, vejce, sůl promícháme v misce a těsto necháme odstát. Maso nakrájíme na nudličky, dáme na pánev a rozpáleným tukem, krátce osmahneme, aby si maso při dušení podrželo šťávu, přidáme sůl, pepř a sójovou omáčku. Přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Pórek očistíme, podélně nařízneme a dobře vymyjeme nečistoty. Potom ho nakrájíme na kolečka a přidáme k masu. Směs ještě 5 minut dusíme. Na pánvi rozpustíme část tuku a postupně usmažíme 8 omelet. Na hotové omelety urovnáme maso s pórkem a podáváme horké.

Varianta : Do náplně můžeme použít kuřecí maso.

37. Jánsko Lázeňská omeleta

8 čerstvých vajec, 80g cukru, 80g hrubé mouky, 50g sádla, 80g šlehačky, 300g brusinek.

Z Krakonošovy Kuchyně - Čerstvá vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého zamícháme žloutky, cukr a mouku. Takto vzniklou hmotu rozdělíme na 4 díly a jednotlivé díly rozestřeme na sádlem vymazanou a moukou vysypanou pánev. Povrch posypeme odkapanými brusinkami a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Po upečení omeletu překlopíme na talíř, pocukrujeme a povrch ozdobíme šlehanou smetanou. Zvlášť podáváme ohřátou šťávu z brusinek.

38. Lívance z acidofilního mléka

2 vejce, 2 lžíce cukru, 5 dl acidofilního mléka, 250g polohrubé mouky, olej na smažení, ovoce se šlehačkou nebo jogurtem, skořicový cukr nebo džem.

Žloutky rozmícháme s cukrem, přidáme acidofilní mléko a polohrubou mouku a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků a špetky soli. Na rozpáleném oleji hned smažíme lívanečky. Hotové lívance podáváme s čerstvým ovocem smíchaným s cukrem, šlehačkou, jogurtem, džemem, skořicovým cukrem nebo s dalšími náplněmi podle vlastní chuti. Výhodou těchto lívanečků je rychlost přípravy, neboť nemusíme čekat na vykynutí jako u klasické přípravy.

39. Kefírové lívanečky

1 kefír, troška soli, cukr, 1 vejce, 250g polohrubé mouky, lžička jedlé sody, zavařenina, šlehačka.

Připravíme si těsto z kefíru, soli, cukru, vajíčka a mouky. Dobře zamícháme, přidáme lžičku jedlé sody. Na lívanečníku smažíme malé lívanečky, které zdobíme zavařeninou a malým kopečkem šlehačky.

40. Špenátové lívanečky se sýrovou omáčkou

2 vejce, mléko, hladká mouka, sůl, cibulka, špenát, pepř, česnek, strouhanka (být nemusí), strouhaný sýr.

Ze 2 vajec, 0,25 l mléka, 120g mouky a špetky soli ušleháme těsto, necháme chvíli odstát a usmažíme lívanečky. Na oleji zpěníme cibulku, osmahneme 2 lžíce hladké mouky a zalejeme 1dl mléka. Přidáme rozmražený balíček špenátu, sůl, pepř a jemně utřený česnek. Podle potřeby zahustíme prosátou strouhankou. Na vedlejší plotýnce připravíme ze světlé jíšky, 3 dl mléka, soli, pepře a strouhaného sýra jemnou omáčku. Lívanečky potřeme špenátem a pokapeme sýrovou omáčkou.

41. Svítky

Polohrubá mouka, 2 vejce, buclák mléka, kypřící prášek, cukr, sůl, vanilkový prášek.

Do mísy dáme 2 vejce, kypřící prášek a mléko. Při šlehání přidáváme mouku tak dlouho dokud z toho nebude palačinkové těsto. Nakonec přidáme špetku soli a hodně cukru. Podle chuti. Na prudkém oleji osmažíme ( stejně jako palačinky ). Pomažeme marmeládou a můžeme ozdobit např. šlehačkou, pacholíkem atd.

Palačinky

42. Základní těsto na palačinky

5 porcí - asi 15 ks - základní předpis - 3 dl mléka, 3 vejce, 150g hladké mouky, 50g moučkového cukru, sůl, citrónová šťáva, tuk na pečení.

Do studeného mléka dáme vejce, cukr, sůl, šťávu z citrónu. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se přestanou na povrchu těsta tvořit hrudky. Těsto naléváme na tukem rozpálenou pánev a po obou stranách opečeme. Palačinky musí být tenké a do růžova upečené.

43. Základní předpis na levné palačinky (SRN)

250g polohrubé mouky, sůl, 2 vejce, 2,5 dl mléka, 2,5 dl vody, tuk na opékání.

Připravujeme obvyklým způsobem, ale jen se žloutky. Odpočinuté těstíčko ještě podle potřeby zředíme a před pečením do něj přidáme sníh z bílků. Tyto palačinky pečeme raději na dvou pánvích najednou, protože delším stáním by těsto zřídlo a poslední palačinky by už nakypřené nebyly. Lijeme je také o něco silnější než palačinky bez sněhu.

44. Palačinky ruské

15 ks palačinek upečených podle základního předpisu, 0,5 dl vodky, 0,5 dl vody, 50g moučkového cukru, piškoty, sekaná jádra vlašských ořechů.

Vodu svaříme s cukrem a přidáme vodku. Do teplého rozvaru namáčíme piškoty a klademe je na palačinky. Do mezer mezi piškoty sypeme sekaná jádra vlašských ořechů. Palačinky stočíme, dáme prohřát do vyhřáté trouby a teplé podáváme. Před podáváním je můžeme pocukrovat.

45. Palačinky s flambovanými malinami

10 ks pro 4 osoby - 100g hladké mouky, 1 lžíce cukru 1 vejce, 50g podmáslí, 2 lžíce másla na pečení, 300g malin, 1 d l malinového likéru.

Mouku, cukr, podmáslí a vejce zpracujeme v řídké těsto, ze kterého upečeme 10 ks velmi tenkých palačinek. Upečené palačinky rozdělíme na talíře a pokapeme je malinami. Malinový likér zahřejeme v naběračce, zapálíme a přelijeme jím ovoce. Před podáváním palačinky ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.

46. Palačinky Crépes

Pikantní těsto: 2,5 dl mléka, 2 vejce, 120g mouky, špetka soli, 2 polévkové lžíce rozpuštěného másla, 1 polévková lžíce koňaku.

Sladké těsto: Totéž jako pikantní těsto, ale navíc přidáme 2 kávové lžičky moučkového cukru, 1 lžičku vanilkového cukru a koňak nahradíme pomerančovým likérem (Grand Marnier).

Z francouzské kuchyně - Se surovinami nakládáme jako při přípravě našich klasických palačinek. Hladce rozmíchané těsto odléváme na rozpálenou pánev vždy 4 polévkové lžíce.

47. Palačinky s jablky č.1

5 dl mléka, 280g polohrubé mouky, 3 vejce, sůl, skořice, vanilinový cukr, citrón, 500g jablek, tuk na opékání.

Z mléka, mouky a vajec umícháme hustší, hladké těsto na palačinky, přidáme trochu soli, vanilinový cukr, skořici, na nudličky nastrouhaná oloupaná jablka. Z těsta pečeme tlustší palačinky. Hotové je pokapeme citrónovou šťávou.

48. Palačinky s jablky č.2

6 ks pro 4 osoby - 3 vejce, 250g podmáslí, půl lžičky soli, 125g mouky, 50g oleje na pečení, 2 menší jablka, 20g rozinek, přírodní cukr na posypání.

Vejce rozkvedláme s podmáslím a se solí, vmícháme mouku. Neloupaná jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pánev zahřejeme, potřeme olejem a nalijeme malou naběračku těsta. Těsto poklademe plátky jablk a posypeme rozinkami. Když je palačinka zespodu upečená, obrátíme ji a dopečeme z druhé strany. Podáváme horké, přírodní cukr na posypání podáváme v mističce zvlášť.

49. Palačinky s revení

200g polohrubé mouky, špetka soli, 2 vejce, asi 3 dl mléka, olej na pečení.

Z uvedených surovin připravíme těsto a z něj upečeme tenké palačinky, které potřeme tvarohovým krémem s revení, stočíme, pocukrujeme a ihned podáváme.

50. Palačinky s pomeranči

12 ks pro 4 osoby - 3-4 vejce, 250g podmáslí, půl lžičky soli, 125g mouky, 50g oleje na pečení, 2 lžíce pomerančové nebo meruňkové marmelády, 1 lžíce čerstvě vylisované pomerančové šťávy, 2 pomeranče.

Vejce rozkvedláme s podmáslím a se solí a zamícháme mouku. Zahřejeme pánev, potřeme ji olejem a upečeme 12 tenkých palačinek (pánev mezi pečením vždy mírně vymastíme). Marmeládu rozmícháme s pomerančovou šťávou, palačinky potřeme, svineme a necháme v předehřáté troubě, aby nevychladly. Pomeranče dobře omyjeme, oloupeme kůru, nakrájíme na tenké plátky a palačinky jimi před podáváním ozdobíme.

51. Palačinky s oříškovou náplní

Těsto: 2 vejce, 2,5 dl mléka, 175g polohrubé mouky, 40g cukru, sůl, tuk na pečení. Náplň: 2 bílky, 50g cukru krupice, vanilkový cukr, 100g mletých jader vlašských ořechů.

Z vajec, mléka, cukru a špetky soli vytvoříme těsto a na tuku opečeme tenké palačinky, které potřeme náplní z ořechů. Jednotlivé palačinky můžeme přizdobit šlehanou smetanou.

Příprava náplně: z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme do něj po částech cukr. Potom nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a šleháme, až vznikne hustý lesklý krém. Po částečném vychladnutí vmícháme jádra ořechů.

52. Palačinky po Maďarsku

2,5 dl mléka, 2,5 dl sodové vody nebo minerálky, 1 dl oleje, 200g hladké mouky, 1-2 vejce, sůl.

Vše dobře rozkvedláme (bez oleje), a necháme hodinu odpočinout. Před smažením přidáme olej a dobře zamícháme. Pánev promastíme před pečením první palačinky, pak už ji nemastíme.

53. Palačinky s květy hluchavek

1 lžíce mouky, 1 vejce, špetka soli, 1,25 dl mléka, 1 šálek hluchavkových květů, máslo nebo olej.

Mouku, vejce a mléko rozšleháme, přidáme oprané a okapané květy. Těsto necháme půl až hodinu odpočinout. Pánev vytřeme máslem a na středním ohni upečeme 8 tenkých palačinek. Můžeme je plnit zavařeninou, nebo posypat směsí cukru a skořice, nebo cukru a kakaa, či strouhané čokolády, popřípadě ušlehanou šlehačkou smíchanou s malinovým džemem či čerstvými rozmačkanými jahodami.

54. Plněné palačinky

Pro 4 palačinky - 100 g pšenicné mouky, 1 lžíce solamylu, špetka soli, 3 vejce, 1,2 dl mléka, 2 lžíce rozpušteného másla, 1/4 čínského zelí, 1 menší pórek nebo 3 mladé cibulky, 1 zelená paprika, 1 plechovka sójových klíčků (asi 180 g), 1 plechovka hrášku (asi 180 g), olej, 300 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, 1 lžící sójové omáčky.

Mouku, solamyl, špetku soli, vejce, mléka a 2 lžíce rozpušteného másla smícháme a dobre rozšleháme, palacinkové testo potom necháme v klidu asi 30 minut stát. Čínského zelí omyjeme a nakrájíme na kratší proužky, pórek nebo cibulky očistíme a nakrájíme na kolečka, papriku omyjeme, zbavíme jádrince a nakrájíme na proužky. Sójové klíčky a hrášek z konzervy scedíme, v pánvi rozpálíme nekolik lžic oleje a všechnu zeleninu opražíme dokrupava. Kuřecích prsíčka omyjeme a nakrájíme na nudlicky, v druhé pánvi rozpálíme několik lžic oleje a kuřecí nudličky na něm opečeme, ochutíme solí, peprem, sójovou omáčkou. Až bude kuřecí maso měkké, zamícháme do něj hotovou zeleninu, na další pánvi s troškou tuku usmažíme palačinky. Do každé palačinky rozprostřeme porci kuřecí náplně a druhou polovinou palačinky ji překlopíme. Doba přípravy jesi 90 minut.

55. Sýrové palačinky č.1

1/2 l mléka, 150g hladké mouky, 3 vejce, 100g strouhaného sýra, tuk na smažení, 200g na tenko nakrájeného drůbežího salámu, sůl.

Do mléka vmícháme vejce, ustrouhaný sýr, sůl, a po částech mouku. Na tuku pečeme tenké palačinky. Do každé dáme pár koleček salámu, stočíme, srovnáme do pekáčku a pokapeme máslem. Můžeme posypat zbytkem strouhaného sýra. Krátce v troubě zapečeme a podáváme s kompotem.

56. Sýrové palačinky č.2

Mouka, mléko, vejce (na palačinkové těsto), strouhaný sýr, smetana, paprika, strouhaný muškátový oříšek, mouka a vejce (na obalení).

Z palačinkového těsto usmažíme menší palačinky. Strouhaný sýr smícháme se smetanou, paprikou, muškátovým oříškem. Směsí naplníme palačinky, přehneme, zajistíme okraje, obalíme v mouce rozšlehané s vejcem a osmažíme. Příloha: zelenina.

57. Sýrové palačinky č.3

Pro 2 osoby - 250g taveného sýra, 2 oloupaná rajčata, 2 vejce, malou cuketu, 200g hladké mouky, 2,5 dl mléka, 1 červenou a 1 zelenou papriku, svazek petrželky, olej na smažení, bílý pepř, sůl.

Do mléka přidáme vajíčka, hladkou mouku, tavený sýr, přisolíme a vše řádně promícháme. Těsto nesmí být ani řidké a ni husté. Na kostičky nakrájíme cuketu (neloupanou), obě odjádřené papriky a oloupaná rajčata. Část nakrájených kostiček si odložíme stranou (na posypání hotových palačinek) a ostatní vmícháme do těsta a těsto necháme chvíli odpočinout. Pánev potřeme olejem, rozpálíme ji, vlijeme část těsta a z obou stran pečeme (asi minutu z každé strany). Hotovou palačinku srolujeme a na talíři posypeme zeleninovými kostičkami, které jsme si odložili, nasekanou petrželkou a podáváme.

58. Celozrnné pikantní palačinky

12 ks pro 4 osoby - 500g drobného ovoce (maliny, třešně, černý rybíz), 100 ml třešňové šťávy, 2-3 lžíce cukru, 30g sága, 3 vejce, 200g podmáslí, 1 lžička soli, 125g celozrnné mouky, 50g slunečnicového oleje na pečení, sekané pistácie na ozdobení.

Očištěné a vypeckované ovoce dáme do hrnce. Třešňovou šťávu smícháme s cukrem a se ságem, přelijeme ovoce a vaříme mírným varem, až je ságo sklovité a měkké. Rozvařené ovoce necháme na teple. Žloutky rozkvedláme s s podmáslím, solí, moukou, necháme chvíli odpočinout a vmícháme tuhý sníh z bílků. Zahřátou pánev potřeme olejem a upečeme 12 palačinek. Palačinky potřeme rozvařeným ovocem a srolujeme, podle chuti sypeme sekanými pistáciemi.

59. Zapékané palačinky

Palačinky: hladká mouka, vejce, mléko, trocha soli.

5 dl mléka, dvě různé zavařeniny (džem), 5 vajec, rozinky, máslo na vymazání a krupice na vysypání pekáčku, půlku vanilkového pudinku, vanilkový cukr, 100g cukru, 4 kostky tvarohu, šlehačka.

Den předem si uděláme palačinky, klasicky ale trochu silnější. Palačinky namažeme střídavě zavařeninou (jedna jahodová, druhá meruňková), zatočíme jako normální palačinky a klademe do vymazaného a vysypaného pekáčku vedle sebe. Rozšleháme 5 vajec přidáme tvarohy a rozmícháme dohladka, přilijeme postupně mléko, přidáme půlku pudinku, vanilkový cukr i obyčejný a rozinky a mícháme do hladka. Touto směsí zalijeme palačinky aby nebyly vůbec vidět. Dáme do trouby na 45 až 60 minut. Vyndáme z trouby, posypeme vanilkovým cukrem, naporcujeme. Jednotlivé porce na talíři ozdobíme šlehačkou a navrch dáme jahodu (nebo něco obdobného).

60. Prokládané zapečené palačinky

18 ks palačinek, 150g strouhaných vlašských ořechů, 200g tvarohu, 180g meruńkové zavařeniny, kakao, 80g másla, 200g cukru moučka, rozinky, citrónovou kůru, 3 vejce, 40g pískového cukru, lžíci vanilkového cukru, máslo na vymazání misky nebo zapékací mísy.

K zapékání vybereme kastrol nebo mísu, která bude plochou odpovídat zhruba velikosti palačinek. Na dno vymazaného kastrolu dáme dvě palačinky (ma placato ne svinuté) a posypeme je nastrouhanými ořechy které jsme smíchaly s moučkovým cukrem a strouhanou cotrónovou kůrou. Zakyjeme opět dvěmi palačinkami a na mě rozetřeme tvaroh, který jsme předtím promíchali s 3 žloutky, cukrem a rozinkami. Opět zakryjeme dvěma palačinkami, ty posypeme lehce kakaem a pokropíme máslem. Opět dáme dvě palačinky a potřeme je meruńkovou zavařeninou. A opětně příjdou dvě palačinky. Takto to celé zopakujeme dvakrát. Na závěr strčíme do trouby a trochu zapečeme, ještě před koncem pokryjeme zapečené palačinky tuhým sněhem ušlehaným z bílků a pískového cukru a dáme ještě krátce do trouby zrůžovět. Lze poté poprášit vanilkovým cukrem.

61. Zapečené palačinky s tvarohem

15 ks palačinek upečených podle základního předpisu, 350g ochuceného rozmíchaného tvarohu, 1 vejce, 2 dl mléka, 20g pudinkového prášku, 20g másla, cukr.

Palačinky potřeme stejnoměrně tvarohem, stočíme a vložíme do zapékací misky. Dáme je do vyhřáté trouby prohřát a připravíme si krém. Mléko smícháme s cukrem, pudinkovým práškem a vejcem. Jakmile budou palačinky dostatečně prohřáté, polijeme je tímto krémem, který ihned zhoustne a nestače z palačinky. Poklademe ho ještě lupínky z másla. Dorůžova upečené palačinky podáváme lehce posypané vanilkovým cukrem.

62. Zapečené palačinky s jablky a se sněhem z bílků

15 ks palačinek upečených podle základního předpisu, 500g jablek, vanilinový cukr, rozinky, 4 bílky, 100g krupicového cukru, skořice, šťáva z citrónu.

Oloupaná a na tenké plátky pokrájená jablka pokapeme vodou a dusíme do měkka. Přidáme vanilinový cukr, skořici, rozinky a citrónovou šťávu. Palačinky naplníme dušenými jablky, vložíme do zapékací misky. Z bílků ušleháme tuhý sníh s přidáním krupicového cukru a nastříkáme po celé délce palačinek. Palačinky zapečeme pod grilem nebo ve vyhřáté troubě, až sníh zrůžoví.