zpět

Pečivo
pizza, perník, koláče

Pečivo

1. Slané i sladké pečivo z jednoho těsta

Těsto: 350g polohrubé mouky, 130g tuku, mléko podle potřeby, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 kávová lžička cukru, půl lžičky soli, vejce na potření, tuk na plech.

Slaná náplň: 60g tuku. 80g nastrouhaného sýra Niva, 50g nastrouhaného tvrdého sýra.

Sladká náplň: 60g tuku, 100g mletého kokosu, 1 balíček vanilkového cukru, moučkový cukr.

Z prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva, změklého tuku, cukru, soli a podle potřeby mléka vypracujeme jemné těsto. Z těsta vyválíme 4 obdélníky (o velikosti 15x25 cm), dva potřeme sladkou a dva slanou náplní. Zabalíme jako roládu do alobalu a uložíme nejlépe přes noc do chladničky. Druhý den z rolády nakrájíme asi 1/2 cm kolečka, přeneseme je na tukem pomazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme upéci do vyhřáté trouby.

Příprava náplní:

Náplň I sladká : Změklý tuk dobře promícháme s jemně nastrouhanými sýry.

Náplň II slaná : Změklý tuk, mletý kokos, vanilkový cukr dobře promícháme a podle potřeby přidáme moučkový cukr.

Rem: pokud chceme připravit z dávky těsta pouze slané či sladké pečivo, dávku náplně zdvojíme.

Varianta I : slané pečivo můžeme před upečením ozdobit kousky jádra vlašského ořechu.

Varianta II: sladké pečivo můžeme po upečení obalit ve vanilkovém a moučkovém cukru.

2. Joden kagar

400g polohrubé mouky, 200g másla, 1 vejce do těsta a 1 vejce na pomazání, 100g cukru, na posypání drcené ořechy s cukrem a skořicí.

Z židovské kuchyně - Z mouky, másla, cukru a 1 vejce vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odležet. Potom z něj vyválíme tenkou placku, a vykrájíme kolečka nebo jiné drobné tvary. Polovinu pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme směsí drcených ořechů, cukru a skořice a zakryjeme druhou polovinou vykrájených tvarů. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 5 minut a podáváme.

3. Boží milosti

250g hladké mouky, 2 vajíčka, lžíci rumu, strouhanou citrónovou kůru, olej na smažení, cukr moučka na obalení.

Z velikonoční kuchyně - Z mouky, vajec, rumu a citrónové kůry vypracujem tužší těsto (skoro tak tuhé jako na nudle) a rozválíme asi na stéblo silně. Vykrájíme rádýlkem čtverečky nebo obdélníčky, uprostřed je ještě dvakrát nebo třikrát nařízneme. Pak je po obou stranách osmažíme v horkém oleji. Ještě horké obalíme v moučkovém cukru.

4. Myslivecké knoflíky

190g hladké mouky, 125g tuku, 50g moučkového cukru, 1 žloutek, 1 bílek, 50g pískového cukru, 100g strouhaných ořechů, 1 lžička skořice, půlky ořechů na ozdobu.

Z hladké mouky, tuku, moučkového cukru a žloutku udělat těsto. Těsto rozválet na placku a vykrájet menší kolečka. Ta položit na plech. Z bílků ušlehat tuhý sníh, všlehat do něj cukr, promíchat s ořechy a skořicí. Tuto směs klademe na vykrájená kolečka, na to přidat půlku ořechu pro ozdobu a dát do trouby upéct do bleda.

Pizza

5. Celozrnná pizza pro více lidí

500g celozrnné pšeničné mouky, 500g celozrnné žitné mouky, 3dl mléka, 4 dl vody, 50-70g droždí, 20g cukru, 20g soli, kečup, papriky, rajčata, sýr na strouhání, oregano.

Vše smícháme a vytvoříme bochánky po 200g, které necháme vykynout zhruba 15 minut. Poté těsto rozválíme, dáme na vymazanou formu, potřeme kečupem nebo rajským protlakem a dáme péci do trouby na 5-8 minut. Na takto předpečenou pizzu můžeme poté přidat vařené sójové boby nebo fazole, namočenou sójovou drť (scezenou), česnek, sůl, nakrájené papriky a rajčata. Koláč posypeme strouhaným sýrem a opět dáme na 5-6 minut zapéci. Hotový pokrm pokapeme kečupem nebo posypeme kořením, např. oreganem.

6. Pizza - základní předpis

Základní těsto: 400g hladké mouky, 20g droždí, 200 ml vlažné vody, 30g rozpuštěného rostlinného tuku, 1 lžička soli.

Ze všech přísad vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teple půl hodiny kynout. Pak je rozdělíme na osm dílů a z každého dílu vyválíme kulatou placku o průměru 16 cm. Pizzy poklademe oblohou a pečeme v předehřáté troubě při 225 stupních 20-25 minut. Základní těsto obkládáme šunkou, houbami, rajčaty, rybičkami, cibulí a česnekem, nesmí chybět sýr a koření bazalka nebo dobromysl.

7. Pizza s olivami

Uděláme základní těsto. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Cukýny nakrájíme na plátky a krátce blanšírujeme (= krátce spaříme) v osolené vodě. Šunku a tvrdý sýr nakrájíme na tenké plátky. Pizzy obložíme plátky rajčat, cukýn, sýra, šunky a olivami, osolíme a opepříme a pokapeme olovovým olejem. Upečenou pizzu ozdobíme lístky bazalky.

8. Pizza Quattro Stagiony

Základní těsto na pizzu (na 0,5 kg mouky 3 vajíčka, trochu mléka, trochu droždí, sůl, cukr, třený česnek, trochu oleje, vše rozdělat vodou) necháme 2 hodiny kynout, vytvoříme bochánky, které rozválíme na placku. Pizzu potřeme tomatovou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem (3 díly eidamu, 1 díl ementálu), pak ji rozdělíme na čtyři části - první potřeme špenátem, druhou tuňákem, třetí ozdobíme šunkou, čtvrtou cibulkou. A máme Quattro Stagiony, neboli čtvero ročních období.

9. Pizza se salámem a sýrem

160g polohrubé mouky, čtvrtina obsahu sáčku prášku do pečiva, 1 vejce,, 60g tuku, půl lžičky oregana (dobromysli), rajčatový protlak, salám, sýr, případně olejovky, rajčata, sůl.

Vejce, sůl a tuk důkladně utřeme, pak postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva i koření. Těsto důkladně zpracujeme. Zůstane-li tuhé, přidáme pár lžic mléka. Rozválené těsto vložíme do kulaté, tukem vymazané formy (hodí se dortová), povrch potřeme rajčatovým protlakem, poklademe kolečky či nudličkami salámu a rajčaty. Můžeme přidat i kousky olejovek. Pak pizzu opepříme, podle chuti osolíme a navrch dáme plátečky sýra. Okořeníme oreganem. Nakonec ji pokapeme olejem a 30 minut pečeme v předehřáté troubě. Podáváme s čajem.

10. Kapustová pizza s paprikou

1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 kapusta (hlávka), 2 kusy cibule, 100g slaniny, 1x Pizza v prášku, 1 hrst hladké mouky, 3 vejce, 2,5 dl mléka, 1,2 dl smetany, sůl, černý pepř.

Omyté papriky rozpůlíme, zbavíme jádřince. Z kapusty oddělíme vnější listy a hlávku rozpůlíme. Papriku i kapustu krátce povaříme, necháme oschnout. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Slaninu nakrájíme na kostičky, papriku a kapustu na jemné proužky. Připravíme těsto na pizzu podle návodu na sáčku a na pomoučeném vále vyválíme plát. Troubu předehřejeme na 175 stupňů C. Plech vyložíme pečícím papírem, na něj vložíme těsto. Upravíme zvýšený okraj. Povrch posypeme slaninou, kolečky cibule a proužky zeleniny. Vejce rozkvedláme s mlékem a smetanou, osolíme a opepříme. Zalijeme zeleninovou oblohu. Pečeme asi 50 minut dozlatova.

Perník

11. Perník

2 vajíčka, 1 prášek do perníku, 400g hladké mouky, 300g práškového cukru, 0,5 dl mléka, 2 dl oleje, 2 lžíce džemu, skořice, 1-2 lžíce sody, 50g rozinek, 50g loupaných mandlí.

Mouku, cukr, vajíčka, mléko, skořice, prášek do perníku, soda, džem, olej, vše se dá do mísy a rozmíchá se. Vmíchají se rozinky, a vše se vylije do předem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Vršek ozdobíme mandlemi (oříšky atd.). Dá se do trouby a peče se cca 40 minut při 160 stupních.

12. Povidlový perník

3 lžíce povidel, 250g práškového cukru, vejce, lžíci kakaa, prášek do pečiva, perníkový prášek, 500g hladké mouky, trocha mléka, tuk na vymazání plechu.

Povidla smícháme s práškovým cukrem, vejcem, vrchovatou lžící kakaa, hladkou moukou, práškem do pečiva a perníkovým práškem. Vypracujeme těsto. Zdá-li se vám těsto příliš tuhé, přidáme trochu mléka. Vláčné těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme ve středně teplé troubě.

13. Jablkový perník

750g strouhaných jablek, 500g polohrubé mouky, 300g moučkového cukru, 2 dl oleje, 1 lžíce jedlé sody, 2 vejce.

Všechny suroviny smícháme, lehce vypracujeme těsto a těsto nalijeme do vymaštěného a vysypaného pekáče. Pečeme pomalu asi 45 minut v mírně vyhřáté troubě. Hotový vychladlý perník můžeme polít čokoládovou polevou.

14. Měkké perníčky

800g hladké mouky, 120g tuku, 280g moučkového cukru, 4 vejce +1 na potření, 2 lžičky jedlé sody, 4 lžíce tekutého medu, 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku, 2 lžičky tlučeného anýzu, strouhanou citrónovou kůru, trocha fenyklu.

Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme ho, ne moc do tenka, vykrájíme různé tvary. Dáme na plech, potřeme vajíčkem a pečeme do zlatova. Zdobíme bílkovou polevou dle vlastní fantazie.

15. Kokosové perníčky

200g hladké mouky, 1/2 prášku do perníku, 50g medu, 50g moučkového cukru, 50g tuku, 1 bílek, 1 žloutek, 100g kokosu, tuk na plech.

Mouku s práškem prosijeme na vál, přidáme nahřátý, tekutý med, prosátý cukr, změklý tuk, žloutek a 2/3 kokosu a zpracujeme na vláčné těsto, které necháme půl hodiny v chladu odležet. Potom jej rozválíme na 5 mm tlustý plát a vykrájíme z něj kolečka, která přendáme na tukem potřený plech, potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme kokosem a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

16. Perníkové řezy

300g hladké mouky, 2/3 prášku do perníku, 50g moučkového cukru, 70g tuku, 1 vejce, 1 žloutek, 1-2 lžíce mléka, tuk na plech.

Nádivka: 5 0g mletých ořechů, 50g ovesných vloček, asi 3 lžíce mléka, 50g rozinek, med.

Citrónová poleva: 1 bílek (zbylý z těsta), asi 120g moučkového cukru, 1 lžíce citrónové šťávy.

Mouku s práškem prosijeme na vál, přidáme prosátý cukr, změklý tuk, vejce, žloutek a s troškou mléka zaděláme vláčné těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Každou vyválíme na velikost malého plechu, který vytřeme tukem. Válečkem na něj přeneseme plát těsta, potřeme jej nádivkou, přikryjeme druhým plátem a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Po prochladnutí polijeme polevou a po částečném zaschnutí nakrájíme řezy.

Nádivka: Ořechy a vločky přelijeme horkým mlékem, promícháme a necháme zchladnout. Potom vmícháme rozinky a tolik medu, aby vznikla zahoustlá nádivka.

Citrónová poleva: Bílek rozšleháme vidličkou, přidáme prosátý cukr a citrónovou šťávu a mícháme, až pleva zhoustne a je hladká a lesklá. Zůstává-li stále řídká přidáme ještě trochu prosátého cukru.

17. Švédské vánoční perníčky

3 dl medu, 4dkg cukru, 1 1/2 polévkové lžíce zázvoru, 1,5 polévkové lžíce skořice, 1 polévková lžíce mletého hřebíčku, 350 g margarínu nebo másla, 3 dl šlehačky, 1 pol. lžíce prášku do pečiva, 1,5 kg hladké mouky.

Med s cukrem, kořením a margarínem dobře promíchejte, šlehačku přidávejte po částech do třeného těsta. Prášek do pečiva rozpusťte ve trošce vody a 3/4 mouky. Těsto přikryjte a nechte přes noc "odpočinout". Pak přidejte zbytek mouky a celkem tuhé těsto vyválejte do tenka. Vykrajujte srdíčka, hvězdičky, apod. Pečte v troubě při teplotě 175-200. Perníčky nechte vychladnout na plechu a ozdobte bílou polevou.

18. Perníkový chléb

1 kg polohrubé mouky, 250g tuku, 350g cukru, 350g medu, 4 vejce, 2 prášky do perníku, špetku soli, kandované ovoce,

Vejce ušleháme do pěny, postupně přidáváme rozpuštěný tuk, med, cukr, prosátou mouku, prášky do perníku, špetičku soli a nakonec kandované ovoce nakrájené na malé dílky. Z těsta vytvoříme šišku jako chlebovou vekovou (velikost i tvar) a položíme ji na vymaštěný plech. Upečeme ve vyhřáté troubě a ještě horký perník potřeme cukrem svařeným s vodou.

Koláče

19. Hrnkový koláč

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 Hery, 2 vejce, necelý prášek do pečiva, mléko dle potřeby, ovoce.

Z mouky, cukru a Hery uděláme drobenku, pak jeden hrnek odebereme. Do ostatního přidáme 2 vejce, pečivový prášek a mléko. Zamícháme, dáme do vymazaného pekáče, posázíme libovolným ovocem a posypeme drobenkou, kterou jsme předtím odebrali. Upečeme v předehřáté troubě.

20. Papouškový koláč

5 vajec, 500g moučkového cukru, 300g polohrubé mouky, 200g másla, šlehačku, pudingový prášek 3 druhy, olej, rum.

5 Vajec s 200g moučkového cukru ušleháme do pěny, postupně vmícháme 300g polohrubé mouky, prášek do pečiva, 200g rozehřátého másla a šlehačku. Těsto rozdělíme na tři díly a každý díl obarvíme přidáním jiného pudingového prášku (malinový, kakaový, vanilkový). Na vymazaný a vysypaný plech klademe střídavě po lžících obarvené těsto, které se spojuje v jednolitý celek. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečený koláč potřeme polevou, kterou připravíme v misce utřením dohladka 300g moučkového cukru se lžící oleje, 2 lžícemi citrónové šťávy nebo rumu a 2 lžícemi vařící vody.

21. Skořicový koláč

140g mouky, 70g másla, 1 vejce, 10g droždí, špetka soli, 4 lžíce moučkového cukru, šálek čerstvé smetany, půl lžičky tlučené skořice, máslo na vymazání plechu.

Do mouky rozdrobíme droždí a máslo, přidáme vejce a 1 lžíci cukru. Uděláme těsto a vyválíme je na plát o něco větší než je dno formy. Dáme do nízké koláčové formy s okrajem, vymazané máslem a pečeme ve středně teplé troubě do světlé barvy. Upečený koláč vyjmeme z trouby, do jeho středu nalijeme hustou smetanu smíchanou se 3 lžícemi moučkového cukru a tlučenou skořicí a dáme ještě na 10 minut do trouby. Nemáme-li smetanu dost hustou, zamícháme do ní 2 žloutky.

22. Kukuřičný koláč

Smícháme hrnek kukuřičné krupice a hrnek mouky. Přidáme hrnek opražených usekaných ořechů, hrnek usekaných datlí, rozinky a sušené ovoce. Zalijeme litrem vody, zakápneme citrónem, lehce přisolíme. Řídké těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy nebo pekáčku a asi 40 minut pečeme ve středně vyhřáté troubě.

23. Švýcarský koláč

1 šálek hladké mouky, 1 plná lžíce kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic rozpuštěného másla, 4 lžíce studené vody, sůl.

Náplň: 125g plnotučného tvarohu, 50g strouhaného ementálu, 3 vejce, 2/3 šálku smetany.

Do mouky přidáme kypřící prášek, osolíme, přidáme vychladlé máslo a vodu. Vymaštěnou formu vyložíme těstem tak, aby vznikl alespoň dvoucentimetrový okraj. Dno tě sta propícháme vidličkou, navrstvíme náplň, kterou připravíme tak, že vyšleháme tvaroh se žloutky, přidáme strouhaný sýr, smetanu, sůl, a sníh z bílků. Upečeme.

24. Slaný koláč

Těsto: 250g hladké mouky, 120g Hery, 1 lžíce mléka, 1 vejce, sůl.

Náplň: 250g eidamu, 3 vejce, 1,25 dl smetany, sůl, pepř, muškátový květ.

Ze surovin vypracujeme těsto a dáme ho odpočinout do chladu. Mezi tím si připravíme náplň. Nastrouháme eidam, vmícháme vejce, smetanu, lehce osolíme, přidáme pepř a muškátový květ. Těsto tence vyválíme, na válečku přeneseme na vymaštěný plech nebo koláčovou formu, a na ně rozetřeme náplň. Ve středně vyhřáté troubě upečeme do zlatova. Nakrájíme na řezy a podáváme.

25. Práškový koláč

300g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 100g moučkového cukru, 100g rostlinného tuku, 1 vejce, mléko podle potřeby, ztužený tuk na plech.

Mouku rozmícháme s práškem a prosijeme na vál. Přidáme cukr bez hrudek a rozemneme tuk. Pomocí vejce a trochy mléka rychle zpracujeme vláčné těsto. Těsto je vhodné k různému použití. Obvykle je rozdělujeme na dva díly a plníme nádivkou z jednoho obyčejného tvarohu nebo strouhanými jablky se skořicovým cukrem. Nebo dvě třetiny těsta rozválíme na plát, potřeme pikantní zavařeninou a ze zbylého těsta uděláme mřížky. Mřížkový koláč je lepší druhý den po rozležení.

26. Rychlý koláč

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 4 celá vejce a 1 šlehačka.

Vše se promíchá v míse. Těsto se vylije na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklade ovocem a upeče dozlatova.

27. Rychlý koláč s meruňkami

350g hladké mouky, 1 vejce, 5 lžic cukru, 5 lžic rozpuštěného másla, 15 lžic mléka, citrónová kůra, prášek do pečiva, špetka soli, podle chuti meruněk, strouhané ořechy nebo drobenka na posypání.

Do prosáté mouky s práškem do pečiva přidáme všechny suroviny a promícháme v těsto. Těsto rozetřeme na vymaštěný plech, poklademe půlkami meruněk a posypeme. Potom upečeme v troubě předem dobře rozehřáté.

28. Rychlý rybízový koláč v remosce

Miska očištěného, omytého rybízu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek mléka (může být i kyselé), 1/2 hrnku oleje, 1 vajíčko, 1 prášek do pečiva.

Mouku, cukr, mléko, olej, prášek do pečiva a vajíčko dáme do misky a vše zamícháme dohromady. Formu remosky vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Do formy vlijeme těsto navrch poklademe rybíz, hojně pocukrujeme, popřípadě posypeme drobenkou a dáme péci.

29. Koláč s banánovým džemem

1 balíček lístkového těsta, 6 banánu, šťávu z citrónu, 400g cukru, půl šálku vody, hladkou mouku na vál, šlehačku na zdobení.

Z těsta vyválíme kulatý plát. Vložíme ho do dortové studenou vodou vypláchnuté formy. Dno párkrát propíchneme vidličkou aby těsto nebublinovalo. Dáme do vyhřáté trouby péci. Cukr svaříme s vodou a přidáme polovinu banánů. Za stálého míchání uvaříme. Džem by měl pomalu stékat z vařečky (jako jiné džemy). Před dokončením zakapeme citrónovou šťávou. Upečené listové těsto pak namažeme banánovým džemem a poklademe zbylými banány které podélně pokrájíme. Dáme vychladit a před podáním ozdobíme šlehačkou.

30. Rychlý borůvkový koláč

1/2 l polohrubé mouky, 2dl krupicového cukru, 2,5 dl mléka, 1-2 vejce, 80g Hery (1/3 balíčku) nebo jiného tuku, 2/3 balíčku kypřícího prášku, asi 7,5 dl borůvek (jiné ovoce), tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání pekáče.

Drobenka: 2 dl hrubé mouky, 60g Hery, (1/4 balíčku) nebo jiného tuku, 1,5 dl moučkového cukru.

V mléce rozpustíme cukr, přidáme tuk a zahříváme, až se tuk roztaví. Teplý roztok nalijeme do mísy s moukou prosetou s kypřícím práškem, přidáme rozšlehané vejce a uděláme řidší těsto. Nalijeme do vymaštěného, moukou vysypaného pekáče, rozhrneme, poklademe borůvkami (nebo jiným ovocem), posypeme drobenkou (připravíme promnutím uvedených surovin) a upečeme ve středně vyhřáté troubě.

31. Posvícenské koláčky

500g polohrubé mouky, špetka soli, 3 žloutky, 250g tuku, 1/4 l mléka, 25g droždí.

Maková nádivka: 120g mletého máku, 3/8 l mléka, 40g cukru, 10g másla, 30g strouhaného perníku, skořice, trocha medu, 1 žloutek.

Ořechová nádivka: 70g mletých ořechů, 35g cukru, troch u mléka, lžíce strouhanky, skořice, hřebíček.

Tvarohová nádivka: 100g tvarohu, lžíce cukru, lžička vanilkového pudinku, 1 bílek, rozinky namočené v rumu.

Z droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Do mísy dáme mouku, sůl, nastrouhaný tuk, přidáme kvásek, žloutky, mléko a zpracujeme v těsto, které necháme zakryté na teplém místě vykynout. Potom uděláme z kousků těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem silnější vařečky uděláme důlek, naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a koláčky upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě teplé je pocukrujeme.

Maková nádivka: Mák uvaříme v mléce s cukrem. Odstavíme z ohně, přidáme máslo, perník, skořici, med a žloutek.

Ořechová nádivka: Cukr pokropíme vodou a svaříme do pěny, přidáme ořechy, mléko, strouhanku a koření.

Tvarohová nádivka: Vše umixujeme do hladké hmoty a nakonec vařečkou lehce vmícháme rozinky.

32. Rebarborový koláč s mákem

500g rebarbory, 60g cukru. Těsto: 250g mouky, 80g cukru, 1 sáček vanilkového cukru, na špičku nože prášku do pečiva, špetka soli, 150g másla (z chladničky), 1 vejce.

Maková hmota: 1,5 dl mléka, 0,75 dl smetany, 30g másla, 250g čerstvě mletého máku, citrónová kůra, 120g cukru, 2 žloutky, 2 bílky.

Glazura: 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rebarborové šťávy, 30g moučkového cukru.

Očištěnou rebarboru nakrájíme na kousky, smícháme s cukrem necháme přes noc pustit šťávu. Druhý den necháme rebarboru okapat, šťávu uschováme. Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidáme máslo nakrájené kousky a vajíčko. Všechny přísady rychle zpracujeme v těsto, které necháme asi hodinu odpočinout v chladu. Mléko, smetanu, máslo a citrónovou kůru přivedeme k varu, přidáme umletý mák a cukr a vaříme asi 10 minu t. Vzniklou kaši necháme vychladnout. Těsto rozválíme na půl centimetru silnou placku, kterou vložíme do formy. Kolem dokola vytvarujeme zvýšený okraj. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme asi 15 minut v předehřáté troubě při teplotě 200 stupňů. Do vychladlé makové hmoty vmícháme rozkvedlané žloutky a tuhý sníh z bílků. Těsto poklademe rebarborou, navrch rozetřeme makovou hmotu a pečeme asi 50 minut v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme citrónovou glazurou.

33. Koláč z kynutého těsta s revení

300g hladké nebo polohrubé mouky, 20g droždí, 30g pískového cukru, asi 1,5 dl mléka, 1 lžíce sójové mouky, 1 vejce (kousek odložíme), 40g rozehřátého tuku, tuk na plech, asi 400g zmrazené reveně.

Drobenka: 100g polohrubé mouky, 80g rostlinného tuku, 80g pískového cukru, 1 lžička mleté skořice.

Z uvedených surovin připravíme kynuté těsto, po vykynutí je rozválíme a vložíme do tukem vytřené koláčové formy, poklademe zmrazenou revení a necháme ještě 15 minut kynout. Potom okraj koláče potřeme zbylým rozšlehaným vejcem, reveň posypeme drobenkou a v dobře vyhřáté troubě upečeme.

Drobenka: Mouku prosijeme do misky, přidáme na kousku nakrájený ztuhlý tuk a cukr se skořicí, nejdříve nožem s kulatou špičkou a pak rukama zpracujeme drobenku a uložíme ji v chladu do upotřebení.

34. Koláč s vanilkovým krémem a jahodami

200g hladké nebo polohrubé mouky, 2 lžíce sójové mouky, 125g rostlinného tuku, 2 lžíce moučkového cukru, 1 vejce, 2 lžíce jahodového džemu nebo marmelády, zmrazené jahody.

Vanilkový krém: 2,5 dl mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 2 lžíce pískového cukru, 1 lžíce vanilínového cukru, 60g změklého rostlinného tuku.

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme v chladu půl hodiny odležet. Pak těsto rozválíme na placku o 3 cm větší než je dno dortové formy. Těsto vložíme do formy, propícháme vidličkou a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Vychladlé potřeme marmeládou, na ni rozetřeme krém a na něj úhledně urovnáme překrájené jahody.

Vanilkový cukr: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink. Do teplého vešleháme vanilínový cukr a po kouskách přidáváme tuk. Po prochladnutí krém použijeme.

35. Jablečný koláč

250g hrubé mouky, 200g krystalového cukru, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 250g strouhaných jablek, citrón.

Uvedené přísady dobře promícháme a dáme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme, a dokud je koláč teplý, potřeme ho citrónovou polevou (bílek, cukr, citrón nebo jen samotný citrón, trochu vody a cukr).

36. Jablečný koláč naruby

3 vajíčka, 90g cukru, 50g polohrubé mouky, 4 větší jablka, 8 lžic strouhanky, 4 lžíce rozehřátého másla, 4 lžíce cukru, skořice, citrónová kůra, lžička rumu, tuk a strouhanku na vysypání formy.

Formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, zakapeme rozpuštěným máslem a rovnou navršíme nastrouhaná jablka, která lehce osladíme. Přidáme skořici, citrónovou kůru a pár kapek rumu. Potom si připravíme těsto. 3 žloutky utřeme s 90g cukru, po částech vmícháme 50g polohrubé mouky, nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh ze 3 bílků. Těsto dáme na jablka do formy a ve střední troubě upečeme. Hotový koláč můžeme pocukrovat.

37. Jablkový koláč č.1

150g hladké mouky, půl sáčku prášku do pečiva, 100g cukru, 3 celá vejce, 5-6 lžic rozpuštěného másla, 1,25 dl mléka, 1 balíček vanilkového cukru, ořechy, rozinky, skořice podle chuti, strouhaná kůra z citrónu, tuk na formu, jablka asi 1 kg.

Z mouky, cukru, vajec, mléka, másla, prášku do pečiva, citrónové kůry a vanilkového cukru umícháme těstíčko husté asi jako na palačinky. Na dno vymaštěné formy naklademe hustou vrstvu oloupaných nahrubo nastrouhaných jablek, posypeme rozinkami, kousky ořechů a skořicí, zalijeme těstem a dáme péci asi na dvacet minut. Hotový ještě vlažný pokrájíme, pocukrujeme a pokud možno vlažný jíme.

38. Jablkový koláč č.2

550g hladké mouky, 2 lžíce sójové mouky, 200g moučkového cukru, 375g tuku, 2 vejce, 1 sáček vanilinového cukru, mouka na vyválení, 2 lžíce rumu, 1 kg oloupaných a vykrájených jablek, 1 sáček skořicového cukru.

Mouku se sójovou moukou prosijeme na vál, přidáme prosátý cukr, změklý tuk, vejce, vanilinový cukr a zpracujeme na těsto, které necháme v chladnu půl hodiny odležet. rozinky namočíme do rumu. Těsto rozdělíme na dva díly. První rozválíme na velikost plechu, pomocí válečku jej přesuneme na plech a těsto vytlačíme do stran. Jablka nakrájíme na osminky a ty ještě na dva plátky. Skládáme je do řádků na těsto. Posypeme je skořicovým cukrem, rozinkami. Plátem ze zbylého těsta je přikryjeme a v dobře vyhřáté troubě upečeme. prochladlý koláč pocukrujeme a nakrájíme

39. Jablkový koláč č.3

125g tuku, 200g pískového cukru, 4 žloutky, šťáva z 1 citrónu, 300g polohrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, trochu mléka, 4 bílky, 6 jablek, 3 lžíce meruňkové zavařeniny, tuk a mouka na formu

Změklý tuk s polovinou cukru utřeme, přidáme žloutky a citrónovou šťávu a našleháme. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukru. Do žloutkové hmoty střídavě vmícháme mouku s mlékem a sníh. Částí těsta naplníme tukem vytřenou a moukou vysypanou formu. Tři jablka nakrájíme na kousky, poklademe jimi těsto, na ně rozetřeme zbylé těsto. Zbylé půlky jablek na zaoblené straně hustě nakrájíme ale nedokrojíme, poklademe na těsto, potřeme zavařeninou a v dobře vyhřáté troubě upečeme

40. Jablkový koláč č.4

250g listového těsta, 500g oloupaných a vykrájených jablek, citrónová šťáva, 50g rozinek, 2 lžíce skořicového cukru, 100g měkkého netučného tvarohu, 1 dl mléka, 1 vejce, 2 lžíce cukru

Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Jablka nahrubo nastrouháme, ochutíme citrónovou šťávou a promícháme s rozinkami a skořicovým cukrem. Tvaroh zředíme mlékem, promícháme s vejcem a cukrem. Na těsto rozložíme jablka, potřeme je tvarohovou náplní a v dobře vyhřáté troubě upečeme

41. Jablkový koláč z bramborového těsta

200g vařených brambor, 350g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100g cukru, 150g tuku, 1 žloutek, 400g oloupaných vykrájených jablek, skořicový cukr, rozinky, 1 bílek n a potření, tuk na formu

Brambory jemně nastrouháme. Mouku prosijeme s práškem na vál, přidáme brambory, cukr, změklý tuk, žloutek a zpracujeme na vláčné těsto, které vložíme do tukem vytřené formy. Posypeme je na plátky nakrájenými jablky, ochucenými skořicovým cukrem a posypeme je spařenými, odkapanými rozinkami. Ze zbylého těsta uděláme na koláči mříž nebo různé ozdoby vykrájíme formičkou, potřeme je rozšlehaným bílkem a v předehřáté troubě upečeme. Prochladlí koláč pocukrujeme a nakrájíme

42. Třešňový koláč

Pro 4 osoby - 230g máslo, 8 ks vejce, 330g mouka, 500g třešně, 100g vanilkový moučkový cukr

Z maďarské kuchyně - Máslo ponechat v misce až dosáhne pokojové teploty a bude snadno roztíratelné. Rozklepnout vejce a oddělit žloutky a bílky. Žloutky přidat k máslu a dřevěnou lžící vymíchat do hladka. Nejprve přidat mouku, potom tuhý sníh. Formu vymazat asi 30g másla a vlít připravené těsto. Rovnoměrně posypat vypeckovanými třešněmi. Dát péci do středně vyhřáté trouby na cca 15-20 minut. Hotový koláč pokrájet a podávat pocukrovaný vanilkovým moučkovým cukrem

43. Švestkový koláč

Pro 6 osob - 750g švestek, asi 30 malých kousků cukru, 250g měkkého tvarohu, 3 žloutky a 2 bílky, 100g práškového cukru, 50g maizeny, 2dl smetany

Na těsto: 200g polohrubé mouky, 125g másla a 15g na vymazání formy, 60g cukru, 1 vejce, špetka soli

Nejprve si připravíme těsto - do prosáté mouky přidáme cukr a sůl, rozdrobíme máslo a propracujeme s celým vajíčkem. Zadělané těsto zabalíme do mikroténu a uložíme nejméně na hodinu do chladničky. Mezitím omyjeme a osušíme švestky a nakrojíme je tak, abychom z nich mohli vyjmout pecku a tu nahradit kouskem cukru. V míse vymícháme tvaroh, žloutky, práškový cukr, maizenu a smetanu do hladkého krému. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do krému. Vymažeme formu, vyložíme ji těstem, které pokryjeme tvarohem a švestkami. Pečeme asi 40 minut při 200OC. Koláč necháme vychladnout ve formě, teprve pak krájíme

44. Tvarohový koláč č.1

250g tvarohu, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 2 lžíce dětské krupičky, tuk na formu, 80g hrubé mouky, 40g tuku, 30g cukru, 250g zmrazeného nebo kompotovaného ovoce

Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem a krupičkou a rozetřeme jej do tukem vytřené formy. Mouku s tukem a cukrem zpracujeme na drobenku. Těsto poklademe ovocem, posypeme drobenkou a ve vyhřáté troubě upečeme

45. Tvarohový koláč č.2

500g tvarohu, 60 g hladké mouky, 100g cukru, 4 vajíčka, hrst rozinek, hrst kandovaného ovoce, citron

Kandované ovoce nakrájíme na kousky, rozinky omyjeme, z citronu nastrouháme kůru. Vše dáme do misky, přidáme tvaroh, 4 žloutky a umícháme. Nakonec přidáme mouku, a opět promícháme. Lehce vmícháme sníh ze 2 bílků. Formu na pečení vymažeme máslem, vysypeme moukou a vložíme do ní těsto. V dobře rozehřáté troubě upečeme (cca 30 minut). Po upečení necháme ještě 10 minut ve formě a pak teprve vyklopíme. Nejíme to horké¨.

46. Trojkoláčky

250g hery, 250g tvarohu, 250g hladké mouky

Z těchto surovin zpracujeme vláčné těsto do kterého přidáme malou špetičku soli. Těsto rozválíme, vykrájíme různé tvary a v rozehřáté troubě upečeme. Ještě horké obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Rovněž lze těsto rozválet, nakrájet na čtverečky a naplnit jako klasické koláče pikantní náplní např. marmeládou). Po upečení můžeme obalit v cukru nebo jen posypat svrchu.

47. Ovocný koláč

3 vejce, 1 sklenice cukru, 1 sklenice rozpuštěného tuku (Hery), 2 sklenice hrubé mouky, 1 sklenice hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 lžíce mléka, vanilkový cukr, ovoce

Vejce, cukr, tuk ušleháme v robotu a přidáme mouku hladkou i hrubou, prášek do pečiva, mléko a vanilkový cukr. Po řádném promíchání těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme ovocem a drobenkou a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Tento koláč je výborný s jakýmkoliv ovocem nebo s rebarborou

48. Vitacitový koláč

3 vejce, 1 sklenice cukru, 1 sklenice oleje, 2 sklenice polohrubé mouky, 3/4 sklenice mléka, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa

Z výše uvedených surovin umícháme těsto a upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí ho potřeme krémem, vyšlehaným z následujících surovin: 2 tvarohy, Hera, 8 lžic cukru, rum (dle chuti). Dále si připravíme polevu: do 1 litru vody vmícháme 1,5 Vitacitu, 2 vanilkové pudinky (prášek) a 8 lžic cukru, necháme přejít varem, za stálého míchání ochladíme ve studené vodě a nalijeme a rozetřeme na koláč

49. Medový rybízový koláč

200g hladké mouky, 200g polohrubé mouky, 4 žloutky, 6 lžic mléka, 3 lžíce medu, 180-200g tuku, půl prášku do pečiva, 100g moučkového cukru, 200g cukru krupice

Tyto suroviny zpracujeme (bez cukru krupice) nejlépe v robotu na těsto, které na vymazaném a vysypaném plechu upečeme dorůžova. Dále si připravíme tuhý sníh ze 4 bílků, do kterého lehce vmícháme cukr krupici a 5 až 7,5 dl rybízu (hodí se červený i černý). Rozetřeme na těsto a necháme znovu zapéci

50. Nekynuté svatební koláčky

500g hladké mouky, 250g ztuženého tuku (jedna kostka), 1velkou lžíci cukru, 2 žloutky, 50g kvasnic, sůl

Z droždí připravíme kvásek, vmícháme ho do mouky, nastrouháme ztužený tuk, přidáme oba žloutky, zbytek cukru a trochu soli. Vypracujeme hladké těsto. Nedáváme ho kynout a hned ho rozválíme. Vykrájíme z něj kolečka, která plníme obvyklými nádivkami tvarohovou, makovou, povidlovou, ořechovou. Okraje potřeme vajíčkem a dáme péci