zpět

Moučníky
Bábovky, Buchty, Bublanina, Záviny.

Moučníky

1. Moučník Pavlova

4 bílky, špetka soli, šálek cukru, lžíci škrobové moučky, 2 lžičky octa, 150 ml ušlehané smetany, máslo, ovoce na ozdobu

Z australské kuchyně - Do úplně čisté mísy dáme bílky a sůl. Pomalu šleháme a ve chvíli kdy začnou houstnout šlehání zrychlíme aby vzniklý sníh dobře ztuhl. Při stálém šlehání přidáváme cukr a šleháme tak dlouho až je sníh pevný i ve špičkách. Pak ještě vmícháme škrobovou moučku s octem. Vymaštěný plech vyložíme pečícím papírem, nakreslíme si na něj kruh o průměru asi 18 cm, a také papír pomažeme rozpuštěným máslem. Lehce pak tu plochu poprášíme škrobovou moučkou. Tuhý sníh pak navršíme do nakresleného kruhu, mělo by to vyjít asi do výšky 4,5 cm. Pečeme v mírně rozehřáté troubě stačí kolem 130 stupňů celsia. Pečeme dost dlouho asi 80 minut. Vystydlou hmotu pak vyjmeme, odstraníme papír, přendáme na hezký servírovací talíř a povrch jetě ozdobíme šlehačkou. Úplně navrch dáme třeba jahody, kivi, mandarinky, nebo jakékoliv jiné ovoce, které máme po ruce.

Bábovky

2. Bábovka z pudinků

2 dl cukru, 1 dl oleje, 4 celá vejce, 4 stejné pudinky (vanilkový, malinový atd.), 1 prášek do pečiva.

Všechny přísady zamícháme a těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

3. Olejová bábovka

1 sklenice oleje (2 dl), sklenice mléka, 4 vajíčka, 25g cukru, 500g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.

Uvedené suroviny dáme do mísy a zpracujeme v řidší těsto. Zpracované těsto vylijeme do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy a dáme cca na 40 minut péci do předehřáté trouby ( při teplotě 150-180 stupňů). Vychladlou vyklopíme a posypeme (vanilkovým) cukrem.

4. Bábovka s kakaem

3 skleničky polohrubé mouky, 2 skleničky cukru, 3/4 skleničky oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 1 vejce, 0,5 litru mléka.

Uvedené suroviny v míse zpracujeme na těsto. Vypracované těsto nalijeme do vymazané formy a dáme přibližně na 40 minut péci do předehřáté trouby ( při teplotě 150-180 stupňů).

Buchty

5. Třené buchty

Pro 3-5 osob, 60g másla, 30g másla na vymazání, 20g cukru, 2 žloutky, sůl, citrónová kůra, vanilka 15g droždí, 25g cukru, 110g hladké mouky, 140g mouky, 1,5 dl vlahého mléka.

Do umíchaného másla, cukru, žloutků, cit. kůry a tlučené vanilky, nalijeme vykynutý kvásek připravený z 15g droždí, cukru, mléka a 110g mouky. Vše zamícháme a osolíme, těsto zahustíme podle potřeby ostatní moukou (140g), dobře vypracujeme a dáme vykynouti. Poté těsto na pomoučeném válu vyválíme na 1 cm silně, nakrájíme čtverečky, plníme je nádivkou (povidlová, džem, maková, tvarohová, jablková a pod.), upravíme buchtičky, složíme je do vymaštěného pekáče, přičemž je po stranách pomažeme máslem, dáme dokynouti. Pak buchty potřeme rozpuštěným máslem i po vrchu a v dobře vyhřáté troubě je upečeme do červena. Prochladlé vyklopíme a pocukrujeme.

6. Plněné buchty

500g hladké mouky, 20g droždí, 70g moučkového cukru, asi 2 dl a 3 lžíce mléka, 2 žloutky, sůl, 100g másla nebo tuku, vanilkový cukr, hladká mouka na vyválení, tuk na promaštění.

Tvarohová nádivka: 400g měkkého tvarohu, 1 vejce, 80g krupicového cukru, 1 lžíce rozinek, vanilkový cukr.

Maková nádivka. 200g máku, 1/4 l mléka, 100g dětských piškotů nebo jemných sušenek, 1 lžíce rumu, 1 lžíce rozinek nebo sušených třešní, 1/2 vejce, cukr, vanilkový cukr, špetka skořice.

Droždí rozetřeme se lžící cukru, lžíci mouky a třemi lžícemi vlažného mléka a necháme vykynout. Změklé máslo (tuk) utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky, mouku prosátou se solí, vykynutý kvásek (nebo do mouky prosáté se solí přidáme cukr, žloutky, vykynutý kvásek a rozehřátý tuk) a vlažným mlékem zaděláme středně husté těsto. Dobře je vypracujeme, poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme je vykynout (asi hodinu) na teplém místě. Když se objem asi zdvojnásobí, rozválíme je na slabší plát, nakrájíme čtverečky s hranou asi 5 centimetrů, poklademe je náplní a zabalíme. Skládáme je do vymaštěného pekáčku a promašťujeme je rozehřátým tukem. Necháme je v pekáčku opět vykynout, pak je na povrchu potřeme tukem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dočervena. Počkáme až trochu prochladnou, potom je vyklopíme a posypeme moučkovým cukrem.

Tvarohová nádivka: Z rozinek odstraníme drobné stopečky, rozinky propláchneme horkou vodou a necháme odkapat. Tvaroh rozmícháme s vejcem, cukrem, vanilkovým cukrem a nakonec vmícháme rozinky.

Maková nádivka: Jemně umletý mák povaříme v mléce, sejmeme z plotýnky, vmícháme jemně umleté piškoty (sušenky), rum, přebrané, spařené a odkapané rozinky (sušené třešně), vejce, vanilkový cukr, skořici a podle chuti osladíme.

7. Velikonoční buchta z Lidče

500g polohrubé mouky, 50g másla do těsta a 100g másla na potření, 2 žloutky, 1 celé vejce, 30g droždí, 2,5 dl mléka, špetka soli, asi 300g klobásy.

Droždí rozpustíme ve vlažném mléku a zaděláme jim mouku, do které jsme přidali ostatní suroviny. Z vykynutého těsta tvoříme buchty, které plníme kousky klobásy. Potřené máslem upečeme do červena.

8. Pudinková buchta

4 celá vejce, 4 vanilkové pudinkové prášky, 1 sklenka cukru (2 dl), 3/4 sklenky oleje, 1 prášek do pečiva.

Vše smícháme dohromady, nalijeme do vymazané dortové formy a upečeme. Po upečení příčně rozřízneme a potřeme oblíbeným krémem nebo džemem. Na vrchu libovolně ozdobíme.

9. Kefírová buchta s čokoládovou polevou

250g hladké mouky, 100g polohrubé mouky, 300g cukru, 1 kefír (nebo podmáslí), 1 vejce, 2 lžičky kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 dl oleje.

Vše smícháme dohromady, nalijeme do vymazaného pekáče a upečeme v předehřáté troubě. Po vychladnutí potřeme čokoládovou polevou.

Bublanina

10. Bublanina s revení

3 žloutky, 140g pískového cukru, 1 dl oleje, 250g polohrubé mouky, 2 lžíce sójových vloček, půl prášku do pečiva, asi 1 dl mléka, 3-4 bílky, tuk a mouka na plech, asi 400g zmrazené reveně.

Žloutky utřeme s polovinou cukru, po troškách přilíváme olej a našleháme do pěny. Mouku prosijeme s práškem do pečiva a promícháme se sójovou moukou, z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Do žloutkové hmoty střídavě vmícháme mouku s mlékem a nakonec lehce vmícháme sníh. Těsto rozetřeme na tukem vytřený a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem, poklademe revení, vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme.

11. Bublanina s višněmi

4 vejce, 200g práškového cukru, 160g másla, 280g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 10 lžic mléka, 100g mletých ořechů, višně.

Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přidáme mléko po lžících, mleté ořechy a mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Posypeme odpeckovanými višněmi a v předehřáté troubě upečeme.

12. Bublanina ze tří vajec

3 vejce, másla nebo Dukátu a cukru tolik, co váží tři vejce, mouka, jahody, ztužený tuk a mouka na pekáček.

Tuk utřeme s cukrem a se žloutky do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě se lžící prosáté mouky přidáme k utřené pěně. Hotové těsto rozetřeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáčku a hustě posázíme očištěnými, opranými a osušenými jahodami. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Hotovou bublaninu pocukrujeme a nakrájíme na řezy. Bublanina bude dobrá i s třešněmi i višněmi.

Záviny

13. Štrúdl (závin)

500g hladké mouky, 250g tuku (máslo, hera...), 2 žloutky, 2 lžíce octa, 10 lžic světlého piva.

To vše zpracujeme do nelepivého těsta. Necháme odpočinout v lednici (stačí hodina. Těsto lze použít i na jiné druhy pečiva. Na štrúdl rozdělíme těsto na 4 díly, které vyválíme na pláty. Ty naplníme obvyklou náplní ze strouhaných jablk, cukru, skořice a rozinek (oříšků). Lze však použít i masovou náplň. Pláty zabalíme a dáme na vymaštěném plechu péci do trouby.

14. Štrúdle válená s jablky

300g hladké mouky, sůl, 20g másla, 1 vejce, 2 žloutky, mouka na vál, 80g másla na polití a potření, 1 kg jablek, 30-50g rozinek, cukr, skořice, 1/8 l sladké 18% smetany.

Z kuchyně M.D.Rettigové - Na vále zpracujeme mouku, sůl, změklý tuk, vejce a žloutky na těsto jako když zpracováváme těsto na nudle, je-li třeba přidáme trochu vody. Těsto pak rozvalujeme na tenké placky, potřeme je rozehřátým tukem, posypeme oloupanými, na kostičky nakrájenými jablky, rozinkami, cukrem a skořicí. Znova pokropíme máslem nebo jiným tukem, stočíme a přeneseme pomocí utěrky na plech pomazaný tukem. Také na povrchu ještě potřeme tukem, poprášíme cukrem a když máme plechu oba záviny, tak je ještě podlijeme smetanou (podlévání smetanou můžeme vynechat, platí jen tam, kde trouba peče hodně zespodu). Na jeden plech jsou z této dávky dva záviny. Do zlatova upečený závin necháme trochu vychladnout, pak ho nakrájíme, cukrujeme a podáváme.

15. Jablkový závin č.1

50g hladké mouky, 100g cukru, 150g tuku (Hera), 2 celá vejce, 1/2 prášku do pečiva, mléka dle potřeby. 1 vanilkový cukr, skořice, ořechy, rozinky, jablka.

Ze všech přísad vypracujeme těsto, rozválíme, poklademe strouhanými jablky, posypeme cukrem se skořicí. Můžeme přidat nasekané ořechy a rozinky.

16. Jablkový závin č.2

300g hladké mouky, sůl, 200g tuku, 1 vejce, lžíce octa, 1 lžička mléka, 1 kg jablek, 2 lžíce cukru, půl lžičky mleté skořice, 2 lžíce strouhanky, 50g rozinek, 100g jader vlašských ořechů drobně rozsekaných, 1 vejce na pomazání.

Z mouky, tuku, vejce, octa, mléka a soli uděláme těsto a dáme je na hodinu odležet do chladničky. Těsto rozdělíme na dva díly, z nichž na pomoučeném vále vyválíme dvě placky, středy posypeme strouhankou a rozložíme na ně oloupaná nakrájená jablka. Posypeme je skořicí, rozinkami a ořechy. Poté strany přehneme a přitiskneme. Závin přeneseme na suchý plech, potřeme vejcem a pečeme v troubě prudčeji 10 minut, pak zmírníme oheň a dopečeme dozlatova. Studený závin nakrájíme na řezy a posypeme cukrem.

17. Hroznový závin

600g vinných hroznů, mletá skořice, 2 lžíce cukru, 4 lžíce koňaku nebo rumu, 1 vejce, balíček lístkového nebo závinového těsta.

Hrozny umyjeme, vypeckujeme, posypeme cukrem, zalijeme koňakem a přikryté necháme v chladu hodinu odpočinout. Těsto vyválíme, resp. rozložíme na utěrku a poskládáme na ně okapané hrozny. Svineme a pečeme v silně předehřáté troubě asi 2O minut.

18. Velikonoční masový závin

Z velikonoční kuchyně - Ze 3 bílku ušleháme se špetkou soli tuhý sníh a lehce do něj vmícháme 3 žloutky a 50g hrubé mouky. Těsto rozetřeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou a zvolna je upečeme. Předtím si připravíme masovou nádivku: ze 30g másla a 50g mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, povaříme a vložíme do ní 200g jemně umletého masa (zbylou telecí pečeni, drůbež a pod). Přidáme 1 vejce, špetku zázvoru a muškátového oříšku, přimícháme sekanou zelenou petrželku a 20g strouhaného parmezánu. Vychladlou směsí potřeme upečené těsto a zavineme. Vychladlý závin rozkrájíme na úhledné řezy.