zpět

Dezerty
Dorty, Různé-jiné.

Dezerty

1. Tvarohové řezy

400g hladké mouky, 250g Hery, 150g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva, 1 žloutek, 4 lžíce kakaa.

Nádivka: 700g tvarohu, 3 žloutky, 4 bílky, 200g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička solamylu, strouhaná citrónová kůra.

Z přísad vypracujeme těsto a na půl hodiny dáme do lednice. Potom těsto rozdělíme na dvě části. Na vymaštěný plech nastrouháme na slzičkovém struhadle polovinu těsta, rozetřeme na něm nádivku a na ni nastrouháme druhou polovinu těsta. Upečeme v předehřáté troubě.

Nádivka: Žloutky, cukr, vanilkový cukr utřeme do pěny, přidáme tvaroh, solamyl a citrónovou kůru a nakonec zlehka zamícháme sníh z bílků.

2. Žloutkové řezy

4 vejce, 300g práškového cukru, 8 lžic vody, 100g mletých ořechů, 200g hrubé mouky, 1/4 balíčku prášku do pečiva.

Žloutky smícháme s cukrem, přidáme po lžících studenou vodu, mleté ořechy, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a mouko vysypaný plech a upečeme.

Náplň: Ze 2 dl mléka, 30g hladké mouky a 5 žloutků uvaříme za stálého míchání hustou kaši. Pak utřeme 200g másla se 150g práškového cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru. Vše zamícháme do kaše, kterou dáme na upečené těsto a rovnoměrně u hladíme stěrkou. Z 5 bílků, 300g krupicového cukru a 1/2 balíčku vanilkového cukru ušleháme nad párou hustou kaši a natřeme na první náplň. Nakonec posypeme strouhanou čokoládou a necháme odležet. Až druhý den krájíme na čtverce nebo obdélníky.

3. Kokosové řezy

200g strouhaného kokosu, 125g vypraných spařených rozinek, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce medu, 1 lžíce nasucho opražené sójové mouky, 3 lžíce upražených a umletých ovesných vloček, 1 bílek, špetka soli.

Vánoční pečivo - Strouhaný kokos a spařené rozinky umeleme na masovém mlýnku. Potom je povaříme s kakaem, špetkou soli a malým množstvím vody na hustou kaši. Přidáme med, sójovou mouku, ovesné vločky a vypracujeme těsto. Po vychladnutí hmoty zapracujeme i bílek. Pak na vále vypracujeme delší špalíčky, obalíme v kokosové moučce a necháme odležet a zatuhnout v chladničce. Špalíčky krájíme na plátky.

4. Jahodové řezy

Těsto: 6 vajec, 180g cukru, 180g polohrubé mouky, 50g másla, 20g kakaa, ztužený tuk a hrubá mouka na plech.

Krém: 250g másla, 200g moučkového cukru, 120g měkkého tvarohu, několik lžic mléka, jahody, strouhaná čokoláda.

Žloutky utřeme s půlkou cukru. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme zbylý cukr. Sníh promícháme se žloutky, opatrně vmícháme prosátou mouku a nakonec přikapáme rozpuštěné prochladlé máslo. Prosáté kakao promícháme s malým množstvím horké vody na kašičku a vmícháme do těsta. Těsto nalijeme na plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Na krém ušleháme změklé máslo s cukrem, prolisovaným tvarohem a potřebným množstvím mléka. Hotovým krém natřeme na studený koláč, poklademe omytými a dobře osušenými jahodami a povrch posypeme strouhanou čokoládou. Necháme mírně vychladit a podáváme.

5. Jahody ve zmrzlinové omáčce

600g jahod, moučkový cukr, 4 dl vanilkové zmrzliny.

Očištěné jahody prosypeme cukrem a necháme v chladničce proležet. Potom je rozdělíme do čtyř vychlazených misek. Zmrzlinu rychle rozšleháme metlou na sníh a nalijeme na jahody. Ozdobíme vybranými jahodami a podáváme jako osvěžující dezert.

6. Tvarohový krém s revení

250g měkkého tvarohu, 2 lžíce pískového cukru, 1 lžíce vanilínového cukru, 2 lžíce sójových vloček, 3 dl sklenice reveně ve vlastní šťávě, citrónová šťáva.

Tvaroh utřeme s cukrem a promícháme s revení i se zbylou šťávou, popřípadě zředíme trochou mléka na vláčný krém, dochutíme jej citrónovou šťávou a necháme vychladit. Podáváme jako dezert i se sušenkami nebo piškoty.

7. Tvarohová šarlota

2 lžíce mleté želatiny, 1 dl vody, 4 dl mléka, 2 žloutky, 100g pískového cukru, 1 sáček vanilínového cukru, 2 balíčky (500g) měkkého tvarohu, 2-3 bílky, zmrazené jahody.

Želatinu namočíme do odměřené vlažné vodu na půl hodiny. Mléko ohřejeme. Žloutky utřeme s polovinou cukru do pěny. Horké mléko nalijeme do mixéru, přidáme namočenou želatinu a rozmixujeme, pak po kouskách přidáváme tvaroh se žloutky a cukrem a rozšleháme na hladkou hmotu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr a vanilínový cukr. Lehce jej vmícháme do tvarohové hmoty, část ji přendáme do dortové nebo jiné vhodné formy, poklademe překrájenými jahodami a pokryjeme zbylou hmotou. V chladnu necháme asi 4 hodiny ztuhnout. Potom odstraníme okraj formu, uvolníme, překlopíme na mísu a obložíme piškoty, které jsme na spodní straně pokapali destilátem. Ten také můžeme přidat do šlehané tvarohové hmoty, pokud dezert nepodáváme dětem.

8. Ovocný dezert s piškoty

12 dětských piškotů, 6 větších jablek, cukr (podle potřeby), 1 citrón, 2, 5 dl šlehačky. Krém: 2,5 dl mléka, 1 žloutek, 20g škrobové moučky, 60g cukru, vanilkový cukr.

Z jablek uvaříme kompot, jablka vyndáme a šťávu vaříme do zhoustnutí, až zesklovatí. Z uvedených přísad uvaříme krém. Na misky rozdělíme tři poloviny piškotů, na ně dáme jablka a zalijeme rosolovitou šťávou smíchanou s nastrouhanou citrónovou kůrou a šťávou. Zalijeme polovychlazeným krémem, ozdobíme šlehačkou.

9. Čokoládový věnec

250g cukrářských piškotů. 100g granka, 1 dl slazeného kondenzovaného mléka, 2 lžíce rumu, 3 vajíčka, 1 prášek do pečiva.

Rozdrobené piškoty smícháme s kakaem, přidáme mléko, rum, jedno celé vejce se dvěma žloutky, ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh, a nakonec jej také s práškem do pečiva zamícháme do těsta. Naplníme asi do 3/4 vymazanou formu na věnec a ve střední troubě asi půl hodiny pečeme. Zchlazený věnec můžeme přelít ještě čokoládovou polevou.

10. Pešmelba (broskve melba)

Pro 4 osoby - 4 poloviny velkých oloupaných broskví (čerstvé nebo kompotované) 4 porce vanilkové zmrzliny, 1 dl griotky, 100g rybízové zavařeniny, 2 dl šlehačky.

Z francouzské kuchyně - desert - Do skleněné misky dáme zmrzlinu, pokapeme griotkou, napovrch dáme polovinu velké broskve, Potřeme ji rybízovou zavařeninou, ozdobíme šlehačkou a pustíme se do toho.

11. Italský krém

desert - 5 žloutků, 200g cukru, 2 dl težkého sladkého vína, vanilkový cukr.

Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny a přidáme víno, potom misku vložíme do vodní lázně, mírně zahříváme a přitom rychle šleháme, až krém zhoustne. Podáváme teplý.

Dorty

12. Kugleruv dort

7 žloutků, 140g pískového cukru, zhruba 160g mletých mandliček, 140g čokolády na vaření, 6 bílků, 2,5 dl šlehačky.

Korpus si připravíme den předem. Dobře utřeme žloutky s cukrem, přidáme mleté mandle a čokoládu kterou jeme nechali změknout a nakonec přidáme tuhý sníh. Dort pečeme zvolna ve vymazané a vysypané formě. Teprve druhý den ho ozdobíme ušlehanou šlehačkou. Tím pádem nám vydrží dlouho vláčný.

13. Velikonoční dort

6 vajec, 240g cukru, 180g polohrubé mouky, 100g moučkového cukru.

Z velikonoční kuchyně - Třeme žloutky s cukrem, pak ušleháme sníh, do něhož po troškách zašleháme 100g cukru. Opatrně spojíme po lžících sníh a mouku se žloutky ušlehanými s cukrem. Zvolna pečeme ve vymazané a vysypané formě. Druhý den korpus rozkrájíme na 2-3 díly. Spojíme krémem a potřeme polevou.

Krém: Do 2,5 dl mléka zakvedláme 1-3 žloutky, 20g Solamylu, vanilkový cukr a šleháme v páře. Po vyjmutí šleháme do vychladnutí. Mezitím utřeme 150g másla s 100g cukru a vše opatrně spojíme.

Poleva: Šťávu z jednoho pomeranče utřeme s 200g moučkového cukru. Polijeme dort tak, aby po stranách stékaly krápníky polevy. Hotový dort zdobíme dílky z pomeranče.

14. Jarní dort

140g másla, 140g moučkového cukru, 140g mandlí, 70g polohrubé mouky, 3 bílky.

Poleva: 140g moučkového cukru, 3 žloutky, (1/4 hod. třeme do husté pěny), kokosová moučka na posypání.

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme spařené, oloupané a nastrouhané mandle a mouku a dobře promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka jej vmícháme do těsta. Těsto urovnáme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme ve středně teplé troubě. Vychladlý dort polijeme žloutkovou polevou. Po mírném zaschnutí posypeme kokosovou moučkou.

15. Dort Panama

140g cukru, 7 žloutků, 140g mandlí (loupaných), 7 bílků na sníh, 2,5 tabulky čokolády na vaření, máslo a mouka na formu.

Nádivka: 140g másla, 140g cukru s vanilkou, 2 celá vejce, 1,5 tabulky čokolády na vaření, hrst pražených mandlí.

Cukr třeme se žloutky asi půl hodiny (elektrickým šlehačem asi 8-10 minut). Přidáme tuhý sníh se strouhanou čokoládou a mandlemi. Formu vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Naplníme ji těstem a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Po vychladnutí rozkrojíme, uvnitř pokapeme rumem zředěným vodou, natřeme pikantní zavařeninou a naplníme nádivkou. Potřeme jí i navrchu, ozdobíme praženými krájenými mandlemi, pokrájíme na porce a neseme na stůl. Vychlazený druhý den je ještě lahodnější.

16. Dort Rozador

Dětské piškoty nebo piškot ze 3 vajec, 500g plnotučného tvaroh u, 250g Hery, sklenka cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce želatiny, 2 sklenky mléka, kakao, ovoce (čerstvé i kompotované), rum nebo ovocná šťáva.

Želatinu necháme 4 hodiny bobtnat v mléce, které pak zahřejeme a želatinu v něm rozpustíme (nesmí se vařit!!!). Vychladlý roztok se smíchá s tvarohem, Herou a cukrem (nejlépe v mixeru). Na dno dortové formy nebo do pohárů narovnáme dětské piškoty, a podle chuti pokapeme rumem nebo šťávou. Na piškoty nalijeme polovinu rozmixované bílé hmoty, na ni narovnáme ovoce ( doporučeny jahody, banány a černý rybíz), které zalijeme druhou polovinou hmoty s přimíchaným kakaem. Necháme ztuhnout v ledničce, nejlépe do druhého dne. Při použití sorbitu můžeme takovýto pohár s úspěchem podávat i diabetikům.

17. Dort "Ježek" z piškotů

1,5 balíčku piškotů, 250g másla, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky rumu, 150g moučkového cukru, 150g mandlí nebo vlašských ořechů, 2 lžičky práškového kakaa, 3 zrnka černé kávy, odvar z černé kávy.

Z cukru, másla, žloutků, kakaa, rumu utřeme krém. Piškoty z jedné strany namočíme do kávového odvaru a na plech začneme stavět základ ježka (půdorys i s nožičkami), piškoty vyplníme i vnitřek. Část krému natřeme na piškoty a vytvoříme další vrstvu (pyramidu) z piškotů. Následuje opět natření krémem a další vrstva. Končíme krémem. Mandle nebo ořechy zapícháme do krému jako bodliny ježka. Kávové zrnka dáme jako oči ježka. Potom dáme ježka k zimnímu spánku do ledničky. Ztuhlého vychlazeného ježka nakrájíme a podáváme. Na vrch můžeme dát šlehačku.

18. Jablečný dort

750g jablk, 250g strouhanky, 150g másla, 100g cukru moučky, 1 šlehačka.

Oloupaná jablka nakrájíme na plátky a s trochou vody podusíme. Když trochu zchladnou, prolisujeme je a dáme do misky. Na pánvi rozpustíme máslo, nasypeme na něj strouhanku s cukrem a pěkně zlatavě prosmažíme. Do dortové formy pak dáme vrstvu jablečné kaše, zasypeme smaženou strouhankou s cukrem a střídáme: jablečná kaše a strouhanka, jablečná kaše a strouhanka. Dáme do chladu proležet a před podáváním zdobíme šlehačkou.

Různé

Těstoviny - různé pečivo - jiné (nezařazené)

19. Langoše

400g hladké mouky, 30g droždí, 2 vařené brambory, 1 lžíce oleje, 1 dl vlažného mléka, sůl.

Připravíme si kvásek, zaděláme na tužší těsto a necháme hodinu vykynout. Mokrou dlaní tvoříme placky velikosti dlaně, které uprostřed natrhneme. Pečeme je v horkém oleji. První stranu pod pokličkou, druhou odkrytou.

20. "Sejráky"

500g polohrubé mouky, sůl, 50g kvasnic, 1/2 Hery, 30g sýra Eidam, kmín, mléko, vejce.

Zaděláme si kynuté těsto do kterého vmícháme 2/3 nastrouhaného sýra a necháme vykynout. Potom tvoříme malé bochánky, které dám e na plech a ještě je necháme krátce vykynout. Posypeme je zbylým strouhaným sýrem, kmínem, solí a upečeme dorůžova. Výborné jsou k boršči.

21. Jihočeské zelňáky

Hladká mouka, kysané zelí, sádlo i se škvarky (nejlépe čerstvé), sůl, kmín, mléko.

Na vál dáme mouku přisypeme zelí a škvarky, sůl, kmín a přidáme mléko. Zpracujeme těsto. To vyválíme na plát o síle cca 1,5 cm. Z toho tvořítkem (obrácenou skleničkou na víno) vykrájíme kolečka, která klademe na vymaštěný plech. Dáme do trouby zapéct při teplotě asi 200 stupňů. Pečeme 20-30 minut do růžova. Nejlepší jsou když je necháme uležet do druhého dne. Podáváme k vínu nebo pivu k zakousnutí.

22. Zázvorky

2 vejce, 2 žloutky, 250g cukru, 250g hladké mouky, lžička strouhaného zázvoru, špetka pečivového prášku, tuk na pekáček.

Žloutky a vejce utřeme s cukrem, přidáme prosátý zázvor a rozmícháme s přesátou moukou s pečivovým práškem. Spojíme v těsto, rozválíme, vypichujeme tvary, necháme nejméně 2 hodiny schnout, lépe přes noc. Pečeme v mírně vyhřáté troubě dožluta, zázvorky při pečení vyskočí.

23. Tvarohová pěna s ovocem

Pro 4 osoby - 2,5 dl mléka, půl balení pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 200g tvarohu, 100g cukru, 40g másla, sezónní ovoce.

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a dáme zchladit, pak prolisujeme tvaroh rozmíchaný s cukrem a postupně smícháváme dohromady. Nakonec vešleháme rozehřáté máslo. Zdobíme čerstvým omytým a podle druhu vypeckovaným či oloupaným a vykrájeným ovocem.

24. Slané tvarohové pečivo

150g tvarohu, 150g hladké mouky, 150g Hery, sůl, kmín, tvrdý sýr, paprika, mák, vejce.

Z tvarohu, mouky, Hery a soli vypracujeme těsto, které vyválíme na placku. Rádýlkem vykrajujeme tvary dle vlastního přání, potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme kmínem, jemně strouhaným sýrem, paprikou, mákem a podobně. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na vymazaném plechu dorůžova.

25. Amprecle (brýle) pro děti

300g hladké mouky, 80g moučkového cukru, 80g rostlinného tuku, 2 lžíce mléka, lžička cukrářských kvasnic, 1 vejce, půl vejce na potření, hrubý krystal na obalení, ztužený tuk na plech.

Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, rozemneme tuk, přidáme mléko, ve kterém jsme rozpustili cukrářské kvasnice, a pomocí vejce zaděláme těsto. Vyválíme tenký plát, rádýlkem nakrájíme proužky široké jako prst, překrájíme na potřebnou délku a tvoříme amprecle (brýle). Každý potřeme vejcem a po líci obalíme v krystalovém cukru. Klademe na promaštěný plech a pečeme do růžova.

26. Ločman vdolky

600g hladké a polohrubé mouky smíchané, 200g cukru, 150g tuku, 3 vajíčka, mléko tak aby se zadělalo tuhé těsto, amonium (cukrářské droždí).

Vypracujeme těsto, děláme malé bochánky, pečeme. Po upečení tu rovnou stranu potáhneme nejlépe citrónovou polevou (čokoládovou atd.) (ločman=šmajdání => vdolky klademe na kulatou stranu).

27. Vdolečky pro fašank

Pro 4 osoby - 250g mouka, 3 ks vejce - žloutek, 50g moučkový cukr, 0,2 dl rumu, 2 dl mléko, 3g sůl, 50g máslo, 3 dl olej, 50g vanilkový cukr (na posypání), 120g meruňková marmeláda.

Z maďarské kuchyně - Z 50g mouky, 20g droždí, 10g cukru a 5 cl vlažného mléka připravit kvásek a odstavit jej přikrytý na teplé místo. Mouku prosít a dát do mísy, přikrýt utěrkou a také postavit na teplé místo. Mezitím promíchat žloutky a moučkový cukr, až vznikne hladká pěnová směs. Když vzejde kvásek, přidat žloutky s cukrem, ochutit trochou rumu, přidat tolik vlažného mléka, aby vzniklo středně tuhé těsto a osolit. těsto velmi dobře propracovat, mezitím průběžně přilévat rozpuštěné máslo. těsto je teprve tehdy správně propracované, když se v něm tvoří bubliny a jde snadno oddělit od stěn mísy. Pak lehce zaprášit povrch těsta moukou, přikrýt čistou utěrkou, postavit na teplé místo a nechat kynout. těsto vyválet na vále na tloušťku prstu. Vypichovat vdolky a klást je na pomoučený plech. Opět přikrýt, odstavit na vlažné místo a nechat kynout. Ve velké pánvi nebo hrnci zahřát olej. Vykynuté vdolky lehce ve středu promáčknout a usmažit v horkém oleji. Smažit pod pokličkou a odklopit ji až při obracení vdolečku a smažení z druhé strany. Hotové vdolky posypat vanilkovým cukrem a servírovat s lehce ohřátou meruňkovou marmeládou ve zvláštní misce.

28. Hubené koblihy

350g polohrubé mouky, vanilkový cukr, 30g kvasnic, lžičku cukru do kvásku, 30g moučkového cukru, 2 žloutky do těsta, 30g másla (Hery), strouhaná citrónová kůra, sklenka mléka, marmeláda.

Do mouky dáme vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Připravíme kvásek as z 1,5 dl vlažného mléka, lžičky cukru a kvasnic. Než kvasnice vzejdou utřeme v míst 2 žloutky s 30g cukru. Pak smícháme mouku s utřenými žloutky, kváskem, přidáme 30g roztaveného másla a vypracujeme těsto až se nechytá vařečky. Necháme asi půl hodiny kynout. Pak vytvoříme koblihy. Plníme je pikantnější marmeládou. Necháme ještě asi čtvrt hodiny kynout. Nakonec usmažíme po obou stranách.

29. Pravé masopustní koblihy

4 žloutky, 50g másla, 70g cukru, citrónovou kůru, kvásek ze 30g kvasnic, 2 dl mléka, 550g hladké mouky, asi 0,5 dl rumu, sůl, zavařeninu, tuk na smažení.

Žloutky utřeme s máslem, cukrem a strouhanou citrónovou kůrou. Přidáme v trošce vlažného mléka vzešlé kavasnice, prosátou mouku, asi půl lžičky soli a vlažným mlékem pak zaděláme tužší těsto, které necháme v teple zakryté utěrkou půl hodinky kynout. Pak těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme dvě placky. Skleničkou nebo vykrajovátkem naznačíme kolečka na jedné placce a doprostřed každého kolečka dáme lžičku zavařeniny. Zakryjeme druhou plackou a sklenkou nebo vykrajovátkem vykrájíme jednotlivé koblížky. Okraje musíme dobře stisknout aby zavařenina při smažení nevytékala. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi hodinu kynout. Pak v rozpáleném tuku smažíme. Při smažení na první straně koblihy přiklopíme, při smažení na druhé straně je necháme odkryté. Tuk má být rozpálený, ale smažíme na středním ohni, aby se koblihy stačili propéct. Hotové koblihy klademe na papírový ubrousek aby se přebytečný tuk do nich vpil. Koblihy cukrujeme za horka - udělá to cukrovou kůrčičku. Cukrování za studena - udělá jemný poprašek.

30. Rychlé koblížky

25g polohrubé mouky, 2 celá vejce, 1,25 dl mléka, 1 prášek do pečiva, 50g rozinek namočených v rumu (nemusí být), 1 lžička vanilkového cukru, 1lžíce moučkového cukru, špetka soli.

Vše se promíchá a pak se lžící vykrajují noky, které se kladou do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a upravují se do tvaru koblížků. Smažíme po obou stranách, hotové mažeme zavařeninou nebo švestkovými povidly a zdobíme šlehačkou nebo zakysanou smetanou.

31. Škvarkové placky

500g hladké mouky, 250g škvarků, 20g droždí, 5 dl mléka, špetka cukru, lžička hrubé mouky na kvásek, 1 vejce, sůl, kmín nebo mák na posypání, tuk na plech.

Odebereme pár lžic vlahého mléka, přidáme špetičku cukru, lžičku hrubé mouky a rozdrobené droždí a necháme vykynout. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme umleté škvarky, vejce, osolíme, přidáme kvásek a asi 2,5 dl mléka. Dobře propracujeme a těsto necháme v teple vykynout. Pak vyklopíme na pomoučený vál. Nakrájíme stejně velké kousky, rozválíme na placky velikosti lívance a silné asi 0,5 cm. Dáme na vymazaný plech, potřeme zbylým mlékem, nožem uděláme ozdobnou mřížku nebo propícháme vidličkou a posypeme mákem nebo kmínem se solí. Poté necháme asi 15 minut ještě kynout. Pak v dobře vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Lze podávat se zeleninovým salátem.

32. Sněhové placičky

Na jeden bílek 40g jemného krystalového cukru a 30g moučkového cukru.

Bílky ušleháme a po troškách zašleháme krystalový cukr. Potom rovněž po troškách opatrně vmícháme moučkový cukr. Placičky sušíme v mírně vyhřáté troubě na plechu vymazaném Ivou.

Náplň: Do jedné šlehačky dáme kostku cukru a jednu až dvě lžíce kakaa, dobře rozmícháme a dáme na oheň. Jakmile se začne na povrchu tvořit pavučinka, odstavíme, necháme vychladnout a dáme přes noc do ledničky. Několik hodin před podáváním šlehačku ušleháme a dáváme štědrou vrstvu mezi dvě placičky.

33. Opékané tvarohové placičky

400g tvarohu, 4 vejce, 20g másla, hladká mouka na posypání, 20g bramborové moučky, sůl, 60g tuku na opečení.

Tvaroh dobře vymačkáme a prolisujeme sítem nebo pomeleme na masovém mlýnku. Smícháme ho s máslem rozetřeným se žloutky, osolíme a zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a bramborovou moučku. Na prkně posypaném moukou formujeme menší pacičky a z obou stran je opečeme do zlatova. Na mísu je ukládáme na papírové ubrousky, aby nezvlhly. Podáváme se smetanou.

34. Slané tvarohové pečivo s uzeným masem

120g másla, 120g tvarohu, 1 šálek polohrubé mouky, sůl.

Náplň: 3/4 šálku mletého vařeného uzeného masa, 2 lžíce kečupu, lžička worcestrové omáčky.

Z másla, tvarohu a osolené mouky vypracujeme hladké těsto a na několik hodin dáme do chladničky. Mleté uzené maso smícháme s kečupem a worcestrem. Na pomoučené desce rozválíme těsto, skleničkou z něj vykrájíme kolečka. Na každé kolečko dáme lžičku náplně, potom jej přehneme. Okraje přitlačíme vidličkou, pečivo potřebujeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě.

35. Banánové placičky

4 banány, 3 větší vejce, 200g hladké mouky, 160g moučkového cukru, špetka černého mletého pepře, olej, špetka soli, lžíce citrónové šťávy, vrchovatá lžička prášku do pečiva, moučkový cukr na obalení, mouka na vál, 2 tlučené hřebíčky.

Banány vidličkou rozmačkáme. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, v míse utřeme vejce s cukrem, přidáme citrónovou šťávu, hřebíček, pepř, a sůl (o pravdu jen špetku). Vše smícháme s banánovou kašičkou na tužší těsto (není-li dost tuhé, přidáme trošku mouky). Na pomoučeném vále vyválíme plát asi 4 mm silný a z něj vykrajujeme kolečka. Usmažíme je v rozpáleném oleji po obou stranách a ihned obalujeme v cukru. Podáváme teplé.

36. Ořechové zákusky

5 vajec, 250g práškového cukru, 250g mletých ořechů.

Náplň: 250g másla utřeme se 150g práškového cukru, přidáme 1 žloutek, 1 lžíce silné černé kávy.

Žloutky utřeme s cukrem, přidáme ořechy a sníh z bílků. Na plech dáme dortové oplatky, nalijeme připravené těsto a dáme usušit do mírně vyhřáté trouby. Vychladlé natřeme náplní a posypeme mletými ořechy.

37. Ořechové kostky

4 vejce, 125g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 120g mletých ořechů, 30g hrubé mouky, džem.

Poleva: 250g moučkového cukru, 2lžíce horké vody a 2 lžíce citrónové šťávy třeme půl hodiny.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme moučkový cukr, žloutky, vanilkový cukr, pak mouku a ořechy. Vše smícháme a vylijeme na plech vysypaný moukou. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé nakrájíme na kostky a vždy dvě slepíme džemem. Každou kostku polijeme citrónovou polevou a zdobíme půlkou ořechového jádra. Oschlé dáváme do papírových košíčků.

38. Oříškové kostky

250g moučkového cukru, 200g másla, 150g hrubé mouky, 150g oříšků, 80g čokolády, 8 vajec, 1 vanilkový cukr, meruňkový či malinový džem.

Poleva: 210g moučkového cukru, šťávu z půlky citrónu a 2 lžíce horké vody třeme půl hodiny.

Máslo s cukrem třeme do pěny. Za stálého míchání přidáváme po jednom vajíčka, potom vanilkový cukr, mouku, mleté oříšky a tuhý sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl necháme světlý, ke druhému přidáme nastrouhanou čokoládu. V mírně teplé troubě upečeme světlý plát na vymaštěném a moukou vysypaném plechu. Stejně upečeme i tmavý plát, který po vychladnutí potřeme džemem, zakryjeme světlým plátem, nakrájíme na kostky a každou kostku polijeme citrónovou polevou, vložíme do košíčku a zdobíme celým oříškem či kouskem kandovaného ovoce.

39. Velikonoční celta z Katovic

500g hladké mouky, sůl, 150g cukru, 150g másla, 1 vejce, 3 žloutky, vanilkový cukr, 40g droždí, citrónová kůra, 2-2,5 dl smetany, sníh ze 3 bílků, 300g sušených švestek, 50g perníku, máslo na polití.

Z velikonoční kuchyně - Mouku mírně osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, strouhanou citrónovou kůru a smetanou zaděláme těsto, které vyválíme. Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a posypeme předvařenými vypeckovanými nadrobno pokrájenými sušenými švestkami. Poprášíme strouhaným perníkem, postříkáme rozpuštěným máslem a upečeme. Moučník krájíme studený.

40. Jídáše sypané mákem

500g polohrubé mouky, 30g droždí, 160g másla, 70g cukru, 4 žloutky, citrónová kůra, sůl, asi 3,5 dl mléka, vejce na potření, mák na posypání.

Z droždí, lžíce cukru, mléka a lžičky mouky uděláme kvásek. Do mísy prosijeme mouku, nakrájíme máslo, přidáme cukr, sůl, strouhanou citrónovou kůru, kvásek a zbytek mléka s rozkvedlanými žloutky. Z vykynutého těsta tvoříme válečky asi 20-25 cm dlouhé. V polovině je přehneme a stočíme dovnitř. Klademe je na vymaštěný plech, dál od sebe, potíráme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

41. Šlehačkové rohlíčky

500g hladké mouky extra, 1 Hera, 2,5 dl šlehačky, trocha soli.

Náplň si můžeme vybrat ze čtyř nabízených druhů:

Jablečnou - k dušeným jablkům se skořicí přidáme pár piškotů, aby netekla šťáva.

Ořechovou - ořechy spaříme, mírně osladíme a přidáme rozinky.

Tvarohovou - tvaroh ušleháme s cukrem a vejcem a přidáme rozinky.

Makovou - spaříme mák s malým množstvím cukru.

Vypracujeme těsto, které necháme dvě hodiny stát v chladu. Pak je rozdělíme na tři díly. Z každého vyválíme kulatou placku, kterou rozdělíme na 8 trojúhelníkových dílů. Náplň klademe na okraj každého dílu a stočíme rohlíčky směrem do středu kruhu. Pečeme v mírně předehřáté troubě do růžova. Rohlíčky jsou vhodné i pro diabetiky díky malému obsahu cukru. Z celé dávky získáme 24 křupavých rohlíčků.

42. Vídeňské rohlíčky

500g hrubé mouky, 250g cukru, 1,25 dl mléka, 40g másla, 2 vejce, 1/2 prášku do pečiva, citrónová kůra.

Mléko s cukrem svaříme, přidáme máslo a necháme vychladnout. Do nahřáté mouky nasypeme prášek do pečiva, přidáme vejce a postupně zapracujeme mléko a citrónovou kůru. Těsto rozválené na na plát nakrájíme na čtverce a tvarujeme rohlíčky. Klademe na pomaštěný plech, potřeme žloutkem a pečeme v předehřáté troubě.

43. Martinské rohlíčky

400g hladké mouky, 50g cukru, 4 žloutky, 150g másla, sůl, kvásek, mandle.

Kvásek: 2,5 dl mléka, 20g droždí, lžička cukru.

Vypracujeme těsto a dáme na teplé místo kynout. Mezitím si připravíme nádivku. Původní je maková - umletý mák spařený cukrovou vodou. Obdobně si připravíme ořechovou nádivku s rozinkami, můžeme zvolit i nádivku tvarohovou - tvaroh utřeme s cukrem a žloutkem a přidáme rozinky. Vykynuté těsto rozválíme, rozkrájíme na větší čtverce, každý pak na dva trojúhelníky. Do každého vložíme náplň a zabalíme tak, aby cíp trojúhelníku zůstal nahoře. Vytvarujeme rohlíčky či podkovy, potřeme máslem a necháme znovu kynout. Před pečením je potřeme ještě rozšlehaným vejcem a posypeme sekanými mandlemi. Upečeme v předehřáté troubě do zlatova.

44. Bratislavské rohlíčky

500g hladké mouky, 200g másla, 80g moučkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 30g droždí, 3 dl mléka, sůl.

Nádivka: 150g mletých ořechů, 6 lžic smetany nebo mléka, 60g nastrouhaných piškotů, 40g medu, cukr podle chuti a 1 vanilkový cukr.

Všechny přísady smícháme a plníme rohlíčky. Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme žloutky, vejce a třeme 15 minut. Pak přidáme mouku, sůl, kvásek, vypracujeme těsto a dáme kynout. Rozválené těsto krájíme na trojúhelníky, poklademe ořechovou nádivkou, vytvarujeme rohlíčky a klademe na vymaštěný plech. Necháme ještě chvíli kynout, potřeme žloutkem a v předehřáté troubě pečeme 15-20 minut.

45. Smažené tvarohové rohlíčky

250g tvarohu, 250g hladké mouky, 2 žloutky, 50g másla, 20g droždí, sůl, trochu mléka, vanilkový a moučkový cukr na posypání.

Tvaroh protlačíme přes síto, přidáme sůl, v mléce rozdrobené droždí, žloutky, máslo a mouku. Vypracujeme těst o a necháme 2 hodiny kynout. Rozválené těsto krájíme na trojúhelníky, které pak tvarujeme na rohlíčky a ještě chvíli necháme pod utěrkou kynout. Smažíme v horkém tuku či v oleji a ještě teplé posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.

46. Rohlíčky plněné vuřty

100g tuku, 100g uvařených jemně nastrouhaných brambor, 100g mouky, 1 žloutek 10g droždí a 2 lžíce mléka.

Z udaných surovin vypracujeme těsto, které necháme vykynout, potom je rozválíme a nakrájíme na rtojúhelníky, poklademe půlkami oloupaných vuřtů, stočíme do rohlíčků, přendáme na plech, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a zprudka upečeme.

47. Hořické trubičky po Lukavecku

1 krabice hořických trubiček (po 10 kusech), 2,5 dl smetany ke šlehání, 1 lžíce kakaového granka, 2 lžíce vyloupaných a nahrubo rozsekaných ořechových jader.

Šlehačku ušleháme do husta a do ní vmícháme granko. Trubičky jí z obou stran naplníme. Ještě ozdobíme navrchu a posypeme kousky ořechů. Podáváme ihned a ihned konzumujeme, neboť trubičky rychle navlhnou a ztrácejí křehkost i tvar.

48. Hořické trubičky po Dachovsku

1 krabice hořických trubiček, 2,5 dl šlehačky, 1 lžička jahodového džemu rozmíchaného s trochou jahodové šťávy.

Šlehačku ušleháme do husta a do ní přidáme džem se šťávou. Pak plníme trubičky z obou stran. Ihned podáváme.

49. Hořické trubičky s pařížskou šlehačkou

2,5 dl smetany ke šlehání, 150g čokolády na vaření, 1 krabice hořických trubiček, čokoládová poleva podle potřeby a chuti.

Čokoládu nastrouháme a smícháme se smetanou. Ve vodní lázni pak za stálého míchání zahříváme, až je hmota hladká a rovnoměrně rozmíchaná. Dáme vychladit a pak ušleháme k plnění trubiček dohusta. Navrch můžeme trubičky ozdobně polít čokoládovou polevou.

50. Šneci se žampióny

Těsto: 300g hladké mouky, 200g polohrubé mouky, sůl, 20g droždí, lžička cukru do kvásku, 50g tuku do těsta, 2,5 dl vlahého mléka, 2 žloutky, 80g másla na potření těsta, špetka soli.

Náplň: 250g žampiónů, 1 cibule, 1 brokolice (asi 200g), zelená petrželka, 100g strouhaného tvrdého sýra, sůl, pepř, olej.

Z kvasnic a cukru uděláme kvásek, přidáme trochu mléka, mouky a necháme zakryté utěrkou na teplém místě vykynout. Do mísy zatím prosijeme zbylou mouku, osolíme, přidáme žloutky s vlahým mlékem, vykynutý kvásek a rozpuštěné vlahé máslo Vypracujeme hladké těsto a necháme poprášené trochou mouky a zakryté vykynout. Mezitím nadrobno nakrájíme cibulku, zpěníme na oleji, přidáme očištěné nakrájené žampióny, brokolici, petrželku, osolíme, opepříme a chvíli po dusíme. Do vychladlé směsi potom vmícháme strouhaný sýr. Z těsta vyválíme na pomoučeném plátu alobalu placku, potřeme rozpuštěným máslem, které by však nemělo být úplně tekuté. Na těsto rozetřeme zeleninovou směs se sýrem a vše stočíme do pevnějšího závinu. Alobal stáhneme a závin nakrájíme ostrým nožem na 1,5 cm široká kolečka, která širokým nožem přeneseme na tukem potřený plech. Upečeme za prudší teploty dozlatova. Šneky je nejlépe podávat ještě teplé s hlávkovým salátem. Chutnají však i studené.

51. Hlemýždí závitky

280g hladké mouky, 140g másla (lépe Hery), 20g moučkového cukru, 2 žloutky, sůl, kysaná smetana, mouka na vál, tuk na plech, 1 vejce na potření, pískový nebo krystalový cukr, mandle nebo oříšky.

Na vále zpracujeme mouku, tuk, cukr i žloutky s přidáním špetky soli. Podle potřeby přidáme i malé množství smetany. Z dobře vypracovaného těsta tvoříme bochníček. Dáme ho nejméně na jednu hodinu mezi dva talíře do chladničky nebo na krátkou chvíli do mrazničky. Pak teprve těsto na vále rozválíme, krájíme tenké tyčky, které stáčíme na způsob hlemýždě. Klademe je na plech potřený tukem, potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme hrubším cukrem a jemně usekanými mandlemi nebo oříšky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

52. Piškotová kakaová roláda

3 žloutky, 100g pískového cukru, 2 lžíce kakaa, 120g polohrubé mouky, na špičku nože prášku do pečiva, 3-4 bílky, tuk a mouku na plech, moučkový cukr, jahody na plnění.

Jahodová šlehačka: 1 kelímek smetany ke šlehání, 2 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vanilínového cukru, 1 sáček ztužovače šlehačky, 200-300g zmrazených jahod.

Žloutky utřeme s částí cukru a prosátým kakaem. Mouku prosijeme s práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Pergamenový papír velikosti menšího plechu potřeme tukem a vysypeme moukou, dáme na plech, těsto na něj rozetřeme a v dobře vyhřáté troubě upečeme. Potom těsto překlopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, papír stáhneme, piškot stočíme a zabalíme do utěrky. Po vychladnutí ho opatrně rozvineme, potřeme částí šlehačky, poklademe překrájenými jahodami, stočíme a zbylou šlehačkou a jahodami roládu zdobíme.

Jahodová šlehačka: Vychlazenou smetanu ušleháme se ztužovačem a promícháme s cukrem a částí rozmačkaných jahod. Větší plody necháme na proložení šlehačky a na ozdobu.

53. Slaná roláda z listového těsta

Balíček listového těsta, 100g žampiónů nebo jiných hub, 300g strouhaného sýra, 6 vajec, 100g šunky nebo dietního salámu, petrželku, sůl, pepř, 1 cibuli, lžíci másla.

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme nakrájené žampióny, osolíme, opepříme, a udusíme. Rozmícháme 6 vajec , trošičku si odebereme na pomazání a do většiny vmícháme nastrouhaný sýr. Tuto vaječno sýrovou směs přilijeme k udušeným žampiónům a uděláme řídkou smaženici. Necháme ji vystydnout a pak do ni vmícháme usekanou petrželku. Listové těsto na pomoučeném vále vyválíme, potřeme řídkou smaženicí s houbami, posypeme krájenou šunkou. Těsto zavineme, stiskneme okraj, přeneseme na plech, potřeme vajíčkem. Pečeme v dobře rozehřáté troubě. Můžeme podávat teplé i studené.

54. Rosolová vajíčka

5 dl vody, 50g želatiny, citrónová, pomerančová, malinová šťáva, skořice, hřebíček, 40g cukru (i více).

Z velikonoční kuchyně - Připravíme si vyfouklá vajíčka - prázdné skořápky. Knedlíky do mazanců, knedlíků atd. nerozbíjíme, ale do vajíčka vyvrtáme dvě dírky a vyfoukneme je. Želatinu necháme předem v části vody nabobtnat. Ostatní vodu svaříme s některou z příchutí, s hřebíčkem či skořicí a osladíme. Ještě do teplé tekutiny přidáme nabobtnalou želatinu. U vajíčka voskem zalepíme dolejší dírku a vrchním otvorem pomalu nalijeme připravenou náplň. Plné vajíčko postavíme do kalíšku, aby se tekutina rovnoměrně rozložila a při tuhnutí dostala tvar vajíčka. Necháme nejlépe přes noc v chladnu. Potom odloupneme kousek skořápky a přesvědčíme se, je-li rosol dostatečně tuhý. Pokud jsme postupovali podle návodu, vyloupne se nám krásné rosolové vajíčko. Rozložíme je na misku a podáváme třeba s tvarohovým krémem, ušlehanou smetanou a podobně, zdobíme jimi bramborový salát nebo studenou mísu. Protože mohou být i pěkně barevná, jsou to jakési kraslice v jiném vydání.

Pikantní vajíčka: připravíme obdobným způsobem jako rosolová vajíčka. Vodu svaříme s kořením (celá zrna pepře, nové koření, bobkový list, kořenová zelenina). Přecedíme, okyselíme a o solíme. Ještě do teplé tekutiny vmícháme předem namočenou želatinu a obarvíme šťávou z červené řepy, špenátu a nalijeme do prázdných skořápek. Necháme nejlépe přes noc ztuhnout a použijeme ke zdobení.

55. Drobné pečivo

Potřebujeme 2-3 velikosti vajíčkových tvořítek, Pokud je nemáme vytvoříme si šablony z tvrdého papíru. Připravíme si těsto: 200g hladké mouky, 120g bramborové moučky, 100g tuku, 1 vejce, čtvrt balíčku prášku do pečiva, jogurt, citrónová a pomerančová šťáva.

Z velikonoční kuchyně - Z uvedených přísad zaděláme tužší těsto, které necháme nejméně hodinu odpočinout. Potom je vyválíme a vypichujeme vajíčka - nejlépe tři velikosti. Upečeme je ve vyhřáté troubě a upečené slepujeme zavařeninou tak, aby nejmenší bylo nahoře. Toto poslední vajíčko potřeme červeným ledem, který si připravíme z 1 bílku, 140g cukru, lžičky malinové šťávy. Necháme zaschnout.

56. Mazanec (bochánek)

Z velikonoční kuchyně - Do mísy prosijeme 1/2 kg polohrubé mouky, 120g cukru, vanilkový cukr a nastrouháme trochu kůry z citrónu. Ve 1/4 l mléka rozmícháme 100g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky a zaděláme těsto, k němuž přimícháme i 30g vykynutého droždí (kvásek). Dobře vypracované a osolené těsto dáme do tepla kynout. Po hodině zpracujeme 50g oloupaných a rozsekaných mandlí, upravíme bochánek a dáme ještě kynout. Nakonec bochánek potřeme vejcem, uprostřed křížem nařízneme a pečeme zpočátku v horké troubě a pak pomalu dopékáme ještě asi hodinu.

57. Velikonoční beránek piškotový

7 vajec, 250g moučkového cukru, 300g polohrubé mouky, 40g rozinek, 2 hořké mandle, šťáva a kůra z poloviny citrónu, špetka soli.

Z velikonoční kuchyně - V míse utřeme 2 celá vejce a 5 žloutků. Po lžících přidáváme cukr, strouhanou kůru z citrónu a třeme asi půl hodiny. Pak přidáme umleté mandle, citrónovo u šťávu a rozinky. Nakonec vmícháme mouku, sůl a tuhý sníh z pěti bílků. Těsto nalijeme do formy na beránka a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3/4 hodiny. Formu během pečení několikrát obrátíme, ale nepřeklápíme. Upečeného beránka opatrně vyjmeme, pocukrujeme nebo potáhneme bílou cukrovou polevou, uděláme oči z rozinek a kolem krku uvážeme červenou stužku se zvonečkem.

58. Beránek

4 vejce, 1 šlehačka, 1/2 l mouky, 1/4 l cukru, prášek do pečiva, vanilkový cukr.

Z velikonoční kuchyně - Žloutky ušleháme s cukrem a šlehačkou, potom přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Upečeme. Vychladlého beránka můžeme polít čokoládovou polevou.

59. Studentský chlebíček

125g másla, 50g medu, 50g cukru moučky, 20g kakaa, lžičku vanilkového cukru, 60g kandovaného ovoce, 50g vlašských ořechů vyloupaných, asi 70 malých piškotů, čokoládovou polevu.

Máslo s medem, cukrem a kakaem utřeme, přidáme vanilkový cukr, krájené kandované ovoce, nahrubo umleté ořechy a válečkem rozdrcené piškoty. Velkou formu na Biskupský chlebíček vyložíme alobalem, naplníme ho touto hmotou a necháme asi dva dny v chladnu ztuhnout a rozležet. Pak vyklopíme, přelijeme čokoládovou polevou a necháme ji zatuhnout. Pak už můžeme krájet a můžeme si pochutnat.

60. Jogurtový pohár Nikol

2,5 dl šlehačky, 2 dl bílého jogurtu, 60g cukru, 30g lískových oříšků.

Poleva: 2 lžičky kakaového prášku, 1 lžička Solamylu, 1,25 dl mléka, 1,25 dl vody, 5 lžiček cukru.

Nejprve si připravíme kakaovou polevu: v části mléka dobře rozkvedláme Solamyl a kakaový prášek s cukrem, které vlijeme za stálého míchání do vroucího zbytku mléka s vodou. Vaříme do zahoustnutí, ovšem poleva musí zůstat i po vychladnutí tekutá. Šlehačku vyšleháme dotuha, přidáme cukr a po částech lehce zašleháme jogurt. Oříšky upražíme a nastrouháme. Do pohárů vlijeme kakaovou polevu, převrstvíme ji ušlehanou hmotou a posypeme praženými strouhanými oříšky. Poháry jsou jsou výbornou svačinou pro děti i dospělé.

61. Dětský krém

320g tvarohu, 60g cukru, 120g karotky, mléko.

Tvaroh s mlékem a cukrem vyšleháme a vmícháme jemně strouhanou karotku. Krém se hodí jako svačina.

62. Krupičná pěna s jablky

Pro 4 osoby - 800g jablek, 2,5 dl vody, 100g krupice, 60g cukru, špetka skořice.

Oloupaná a vykrájená jablka nakrájíme na čtvrtky a dáme do vody rozdusit, pak do nich vysypeme krupici a asi pět minut za stálého míchání společně povaříme na kaši. Po vychladnutí ušleháme s cukrem do pěny. Můžeme zdobit šlehačkou.

63. Žloutkový krém s jahodami

Pro 4 osoby - 30g Solamylu, cukr podle chuti, 7,5 dl mléka, 1 žloutek, čerstvé (mimo sezónu mražené) jahody.

Do mléka zašleháme žloutek a Solamyl, osladíme a ve vodní lázni svaříme za stálého míchání na krém. Nalijeme do skleněné mísy a po zchladnutí ozdobíme jahodami. Podle chuti ještě pocukrujeme nebo posypeme Grankem.

64. Jahodový sníh

4 bílky, 100g pískového cukru, 1 kelímek zmrazeného jahodového protlaku, 4 celé jahody.

Bílky rozšleháme a jakmile zbělí, po částech přidáváme cukr a ušleháme tuhý sníh, do kterého vešleháme částečně rozmrazený protlak. Sníh rozdělíme do misek, ozdobíme celými jahodami a ihned podáváme.

65. Karamelové broskve

2,5 dl smetany, 3 lžíce pískového cukru, 3 žloutky, 2 lžíce brandy, 4 větší broskve, máslo na vytření misky, 2 lžíce pískového cukru, 2 lžíce na nudličky nakrájených spařených mandlí.

Část smetany ohřejeme. Ve zbylé rozšleháme cukr se žloutky, přilijeme je k horké smetaně, nádobu vložíme do vodní lázně a mícháme, až krém zhoustne. Vyjmeme jej z vodní lázně a necháme zchladit. Broskve spaříme, sloupneme, rozpůlíme, pecky vyjmeme, rozložíme je do mělké zapékací misky vytřené máslem, posypeme je cukrem a mandlemi a v předehřátém grilu nebo troubě je zprudka zapečeme, až cukr zkaramelizuje. Vyjmeme je a podlijeme krémem, který jsme procedili a dochutili brandy.

66. Broskve v brandy

Na 1 kg broskví odvážíme 300g pískového cukru.

Dužinu ze sloupaných broskví nakrájíme na kostičky, promícháme s cukrem, naplníme je do malých skleniček, zalijeme brandy a uzavřeme. Druhý den skleničky obrátíme, aby se v nálevu všechen cukr rozpustil. Ovoce musí být potopené. Ukládáme v temnu a chladnu.