zpět

Cukroví
Zmrzlina, Různé

Cukroví

1. Mrkvové cukroví

300g hladké mouky, 250g strouhané mrkve, 250g ztuženého tuku, půl balíčku prášku do pečiva, tuk na plech, cukr na obalení.

Mrkev nastrouháme na hrubším struhadle, promícháme s prosátou moukou a práškem do pečiva, přidáme změklý tuk a zpracujeme. Z těsta vyválíme plát asi 5 mm silný, vykrajujeme tvary, které přeneseme na tukem vymazaný plech. Upečeme v dobře vyhřáté troubě a ještě horké obalujeme v cukru.

2. Košíčky

1000g mouky, 750g másla, 8 žloutků, 300g cukru, citrónová kůra.

Na nádivku: 300g ořechů, troch strouhanky, sáček rozdrcených kulatých piškotů. 2 žloutky, osminka másla, trocha rumu a na závěr sníh ze 2 bílků.

Ze surovin připravíme Linecké těsto, kterým naplníme formičky. (Ze stejného těsta se dají vykrajovat i srdíčka.) Košíčky plníme ořechovou nádivkou a dobře vytvarujeme. Na závěr smáčíme v polevě z Ceresu a čokolády.

3. Věnečky

Utřeme 100g másla, 160g cukru a 2 žloutky. Přidáme 160g upražených ovesných vloček, lžičku prášku do pečiva, asi 2 lžíce mléka, sníh ze 4 bílků.

Těsto připravíme tak husté, aby je bylo možné plnit do tvořítka, a vystřikujeme je ve tvaru věnečků na silně pomaštěný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

4. Tvarohové věnečky

180g hladké i polohrubé mouky, 140g měkkého tvarohu, 40g tuku, olej na smažení, vanilkový cukr, 1 celé vejce, 1 žloutek, kvásek z 1 dl mléka a droždí.

Z uvedených surovin vypracujeme těsto a vyválíme na 1/2 cm placku. Vykrajujeme kolečka, která smažíme v horkém oleji. Horké je obalujeme ve vanilkovém cukru. Mohou se však dělat i na slano, předsmažená kolečka posolíme.

5. Oříškové sušenky

200g mouky zpracujeme s asi 70g tuku, 60g cukru, 40g pražených ovesných vloček, 1/2 vejce, mléko dle potřeby, skořice, hřebíček a vanilka.

Z dobře vypracovaného těsta vyválíme plát, z něhož vykrajujeme tvary formičkami na cukroví. Dáváme je na dobře vymazaný plech. Před pečením potřeme vajíčkem.

6. Skořicové sušenky

200g hladké mouky, 200g moučkového cukru, 200g jader vlašských ořechů, 180 g tuku, 3 žloutky, 1 citrón, 1 hřebíček, 1 lžička skořice, krystalový cukr, ztužený tuk a hrubá mouka na potření plechu.

Do prosáté mouky přidáme moučkový cukr, rozemleté ořechy, práškovou skořici, kůru z dobře omytého citrónu, tlučený hřebíček, tuk a žloutky. Rychle vypracujeme těsto a dáme je na dvě hodiny do chladničky. Pak těsto vyválíme na na tloušťku 1cm. Formičkou vykrajujeme různé tvary a skládáme je na plech pomaštěný tukem a vysypaný moukou. Povrch potřeme vodou a jen lehce posypeme krystalový m cukrem. Pečeme mírně dozlatova.

7. Sýrové sušenky

200g hladké mouky, 100g strouhaného ementálu, 100g másla (tuku), 1 vejce, 1 lžička kysané smetany, sůl, čtvrt lžičky sladké papriky, žloutek na potření..

Všechny suroviny promneme do těsta, odložíme do lednice aby ztuhlo, teprve pak vyválíme na stéblo silně, Vykrájíme tvary formičkou nebo rozkrájíme na čtverečky. Přeneseme na vymazaný plech a lehce potřeme žloutkem, můžeme posypat kmínem, mákem, sezamovými semínky. V dobře vyhřáté troubě do zlatova upečeme.

8. Medvědí skořicové tlapky

250g hladké mouky, 180g másla, 120g cukru, 100g strouhaných oříšků, 1 žloutek, citrónová kůra, skořice, několik tlučených hřebíčků, lžíce kakaa, tuk na vymazání formiček.

Vánoční pečivo - Prosátou mouku, cukr, máslo, oříšky, kakao a koření zpracujeme rychle na těsto a necháme v chladu ztuhnout. Potom do formiček vtlačujeme kousky tak, aby při okraji byli silnější než na dně. Upečeme a obalujeme v cukru.

9. Pracinky

250g hladké mouky, 100g tuku, 1 žloutek, 200g cukru práškový, 120g oříšků (možno vločky), 1/2 prášku do pečiva.

Vánoční pečivo - Z uvedených surovin zpracujeme vláčné těsto, plníme do tukem vymazaných formiček a dáme péci do trouby.

10. Rozinkové kousky

60g nejlépe celozrnné mouky, 25g kokosové moučky, 5 lžic oleje, 1 vejce, lžička kakaa, 1 lžíce sójové mouky, špetka soli, špetka skořice, lžíce citrónové šťávy, 125g propláchnutých a předem namočených rozinek, 125g ořechů.

Rozinky a ořechy umeleme na masovém strojku, přidáme ostatní přísady a zaděláme tuhé těsto. Necháme odpočinout, vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary. Pokládáme je na tukem vymazaný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova.

11. Rozinková srdéčka s mandlovou nádivkou

Těsto: 120g tuku, 8 0g cukru, 2 žloutky, 60g rozinek, 20g strouhaných oříšků, 240g hladké mouky.

Mandlová hmota: 100g loupaných rozemletých mandlí, 120g cukru, 1 bílek, několik kapek rumu.

Vánoční pečivo - Vypracované těsto dáme na chvíli ztuhnout, pak je vyválíme asi na čtvrt centimetru, vykrájíme z něj srdéčka a upečeme v mírně troubě do růžova. Upečené potřeme zespodu bílkem a vždy mezi dvě srdéčka pečená vkládáme jedno srdéčko z mandlové hmoty. Slepená srdéčka pak po jedné půlce potřeme čokoládovou polevou. Recept se vy platí vyzkoušet napřed s menším množstvím surovin.

12. Srdíčka

210g hladké sójové mouky, 20g kakaa, 4 lžíce medu, 120g tuku, vanilka, špetka skořice, žloutek, žloutek na potření.

Důkladně promícháme tuk (máslo, Héra) s medem (můžeme nahřát ve vodní lázni), přidáme kakao, žloutek a nakonec vmícháme sójovou mouku. Vyválíme placku a vykrajujeme srdíčka. Potíráme žloutkem, dáme na vymaštěný plech a pečeme v mírně vyhřáté troubě dorůžova. Před podáním je slepujeme ořechovým nebo ovocným krémem.

Ořechový krém: Předem namočené vlašské, lískové ořechy nebo oloupané mandle a med s trochou vody umixujeme v hladký krém.

Ovocný krém: V mixéru ušleháme celé vejce, přidáme 2 lžíce medu a ovoce (banán, jablka...).

13. Ovesné kuličky

250g ovesných vloček, sůl, šťáva z 1 citrónu a 1 pomeranče, 4 lžíce medu, 3 lžíce oleje, skořice, mletý kokos na obalení.

Ovesné vločky opražíme na suché pánvi, mírně osolíme, přidáme šťávu z pomeranče a citrónu, med, olej a podle potřeby trochu vody. Ochutíme skořicí. Vše dobře promícháme a tvoříme kuličky o průměru 2 cm, které obalujeme v kokosové moučce.

14. Neobvyklé a zvláštní cukroví

těsto: 250g hladké mouky, 150g tuku (Hera, máslo), 1 žloutek, 1 lžíce octa, mandle nebo ořech.

poleva: 1 bílek, 180g cukru moučky, 1 lžička studené vody, polévková lžíce medu.

Ze surovin zpracujeme těsto a dáme alespoň půl hodiny odležet v lednici. Pak ho rozválíme na pomoučený plech (skleničkou). Připravíme polevu, třeme až je lesklá, potom ji rozprostřeme na připravené těsto. Rádýlkem nebo nožem nakrájíme na čtverečky které zdobíme mandlí, ořechem, lískovým oříškem atd. Pak dáme do trouby. Spečenou horní vrstvu opětovně obtáhneme nožem a oddělíme.

15. Domácí čokoláda od babičky

250g ztužený tuk (Omega), 200g moučkového cukru, 170g sušeného mléka, 40g kakaa, 1 vanilkový cukr.

Ve vodní lázni rozpustíme tuk (pozor nesmí vřít), dále přidáme ostatní přísady prosáté přes cedník a dobře zamícháme. Rozpuštěnou čokoládovou hmotu vlijeme do vymazaných formiček a dáme ztuhnout do chladu (lednice, sníh). Po ztuhnutí vyklápíme a můžeme balit do různobarevného staniolu.

Zmrzlina

16. Lomnická zmrzlina

150g ztuženého tuku Iva, 5 dl mléka, 100g cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 vejce.

Suroviny povaříme, necháme vychladnout, do hmoty přidáme 2 celá vejce a 3-5 minut mixujeme. Na noc dáme do chladničky. Po vyjmutí rozšleháme šlehačkou. Když hmota počne houstnout, můžeme přidat kakao, kávu, citrónovou šťávu a nebo rozmixované ovoce podle chuti. Dáme do menších nádob, nebo pohárků z umělé hmoty, přikryjeme víčkem nebo alobalem a necháme v ledničce zmrazit.

17. Angreštová zmrzlina

250g tuhého angreštu, 2,5 dl smetany ke šlehání, 100g práškového cukru, pár kapek citrónového aróma.

V trošce vody rozvaříme angrešt a protřeme ho přes sítě. Studenou kaši šleháme se smetanou, cukrem i aróma do mírného zahoustnutí. Pak směs zmrazíme.

18. Jahodová zmrzlina

2 dl lesních jahod, 2 dl smetany ke šlehání, 50g cukru, 6loutek.

Jahody rozmačkáme a se všemi přísadami šleháme do mírného zahoustnutí. Pak směs zmrazíme.

19. Fialková zmrzlina

2 dl volně sypaných fialkových kvítků, 3 dl smetany ke šlehání, 50g cukru, 2 žloutky, hrst rozinek.

Kvítka fialek zalijeme 1 dl vařící vody a necháme 24 hodin vyluhovat. Šťávu procedíme do smetany, přidáme žloutky, cukr, hrozinky a směs zmrazíme.

20. Hřebíčková zmrzlina

3 mleté hřebíčky, 2,5 dl smetany, 2 ž loutky, 100g cukru, 1 lžička želatiny.

Smetanu (obyčejnou) necháme přejít varem s hřebíčkem. Odstavíme ji, procedíme přes pláténko, v ještě horké, ale už ne vroucí, rozpustíme želatinu, přidáme žloutky, cukr, směs ušleháme a zmrazíme.

21. Tuti-Fruti

4 dl smetany ke šlehání, 50-100g cukru, 200g čerstvého míchaného ovoce (tužší broskve, meruňky, měkké hrušky, jahody atd.), pár kapek rumového aróma.

Smetanu ušleháme, osladíme, přimícháme na velmi drobno pokrájené ovoce a směs zmrazíme.

22. Rožmberská pohádka

4 dl smetany ke šlehání, 2 dl volně sypaných plátků růže stolisté, lžíce malinového sirupu, 150g cukru.

Smetanu s plátky růže necháme přejít varem, vychladnout, pak ji přes pláténko procedíme a ušleháme. Když mírně zhoustne, přidáme cukr, sirup, směs zmrazíme a před podáváním ještě každou porci ozdobíme čerstvým růžovým plátkem.

23. Ledo-Ledo

500g kdoulí, 3 dl vody, lžička želatiny, 150g cukru, půl lžičky skořice.

Vyzrálé oloupané kdoule doměkka uvaříme ve 2 dl vody. V 1 dl horké (nikoliv vroucí) vody rozpustíme želatinu. Kdoule protřeme přes síto, s cukrem, skořicí i rozpuštěnou želatinou dobře rozmícháme, směsí naplníme nádobku na led (z umělé hmoty). do každého dílku vložíme asi 10 cm dlouhou špejli a zmrazíme.

24. Ovocná jogurtová zmrzlina

Pro 6 osob - 300g vyzrálého sezónního ovoce, 350g plnotučného jogurtu, 4 lžíce medu, špetka mleté skořice a hřebíčku, 2 lžičky citrónové šťávy, 150g vychlazené smetany ke šlehání.

Omyté ovoce rozmixujeme, smícháme s jogurtem a ochutíme medem, kořením a citrónovou šťávou. Ušleháme tuhou šlehačku a smícháme ji s ovocným jogurtem. Zmrazíme v zmrzlinovém strojku.

25. Mražený krém

3 vejce, 2 šlehačky (=5 dl), vanilkový cukr, 3 lžíce cukru krystal, kakao, čokoláda, mletá káva, džem.

Do misky dáme tuhý sníh ze 3 bílků, zvlášť ušlehanou šlehačku s vanilkovým cukrem a ještě samostatně utřené žloutky s cukrem. Vše opatrně promícháme a vložíme do mrazničky. Krém nebo jeho část můžeme ochutit kakaem, rozpuštěnou čokoládou, černou mletou kávou, řidším džemem a podobně. Krém je vhodné plnit do formy srnčí hřbet, vyložené mikroténem - po ztuhnutí se lehce vyklopí, lze krájet na hezké pláty a nespotřebovaná část krému se zabalí jen do mikroténu a znovu uloží do mrazničky (úspora místa).

26. Mražený Míša

1 kysaná krémovitá smetana, 1 tvaroh, 100g cukru, 1 čokoláda ledové kaštany, 50g stoprocentního tuku Iva, lžička kakaa.

Z kysané smetany, tvarohu a cukru si vyšleháme hladkou bílou hmotu. Čokoládu, tuk a kakao rozpustíme na vodní lázni a vymícháme dohladka. Plníme do čistých umělohmotných plat na vajíčka, Vždy 1 lžíci čokolády a 1 lžíci bílé hmoty. Dáme zmrznout do mrazáku.

Jiné různé

27. Dětské mléčné bonbóny speciál

5 dl plnotučného mléka, 8-10 lžic cukru krupice, 1 plátek másla, 2 lžíce mletého kokosu, instantní káva či skořice nebo kakao, čtvrt plechovky kondenzovaného mléka Tatra.

Na hlubokou teflonovou pánev nalijeme mléko, přidáme cukr, máslo, mléko Tatra a za stálého míchání vaříme. Až hmota začne houstnout, přidáme ještě půl lžičky instantní kávy (skořice, kakaa) a mícháme dál. Jakmile je hmota hustá, odstavíme nádobu a mírně zchladíme. Ve vodě namočenou lžičkou nabereme teplou směs, obalíme v kokose a vyválíme kuličku. Vložíme ji do papírového košíčku na bonbóny a pokračujeme až do vypotřebení suroviny. Ideální dezert na dětskou oslavu.