zpět

Rýže
Jáhly, Ovesné vločky, Sója

Rýže

1. Rizoto z hovězího masa

1 mrkev, kousek celeru, 300g hovězího nasa, 1,5 dl bílého vína, sůl, mletý pepř, 350g rýže, vývar, 100g tvrdého sýra, olej.

Drobně nakrájené mrkev a celer zpěníme na oleji, přidáme maso a podusíme. Zalijeme vínem, opepříme a dusíme doměkka. Rýži propláchneme, zalijeme vývarem (2 hrnky vývaru na 1 hrnek rýže). Rýži pokapeme olejem, několik minut povaříme. Zakrytou dusíme v troubě. Měkkou rýži promícháme se zeleninou a masem. Porce sypeme strouhaným sýrem.

2. Pikantní rizoto č.1

1 porce rýže, olej, cibuli, zbytek vařeného masa, žampióny, hrášek, masox, kečup, hořčice, woercestrová omáčka, muškátový květ. sůl, pepř, kari koření, petrželku, tvrdý sýr, rajčata.

V osolené vodě uvaříme potřebné množství rýže. Mezitím rozpálíme olej, osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zbytky vařeného masa, žampióny, hrášek a osmahneme. Přidáme uvařenou rýži a podlijeme vývarem z masoxu. Do směsi přimícháme 2 lžičky kečupu, lžíci hořčice, lžící worcestru, špetku muškátového květu, sůl pepř, papriku, případně kari koření. Dobře promícháme a na talíři můžeme posypat strouhaným sýrem a ozdobit petrželovou natí. Podáváme s rajčatovým salátem.

3. Pikantní rizoto č.2

300g rýže, 100g vařeného uzeného masa, 1 cibule, 20g sádla, 100g čerstvých hub nebo sterilovaných žampiónů, 100g sterilovaného hrášku, 1 vejce, 20g oleje, 150g rajčat, strouhaný tvrdý sýr, sůl.

Vejce rozšleháme, osolíme a na oleji z něj usmažíme omeletu. Cibuli drobně nakrájíme a zpěníme na sádle. Přidáme houby nakrájené na plátky a podusíme. Pak přidáme uvařenou rýži, vmícháme do ní hrášek, nakrájené vařené uzené maso, omeletu nakrájenou na nudličky, osolíme a vše zapečeme v troubě. Horké rizoto vtlačíme do namočené naběračky, porce vyklopíme na talíř, obložíme plátky rajčat podušenými na oleji a sypeme strouhaným sýrem.

4. Paprikové rizoto

1,2 kg vepřového masa (plecko libovější), cibule, sladká mletá paprika, sůl, olej, 1 hrnek rýže, kyselá okurka

Na rozpálený olej dáme osmahnout nakrájenou cibulku, přidáme na kostky pokrájené maso, zasypeme mletou paprikou, podlijeme trochou teplé vody a necháme maso dusit. Když je maso měkké, přidáme hrnek syrové oprané rýže, zamícháme, přisolíme a popřípadě dochutíme kořením, přiměřeně podlijeme vodou a dusíme do změknutí rýže. Nejrychleji toto jídlo připravíme v Papinově hrnci. Na talíři můžeme rizoto posypat nastrouhaným sýrem a podáváme s kyselými okurkami.

5. Mexické rizoto

250g vepřové kýty, 150g rýže, 4 lžíce sterilované nebo mražené kukuřice a hrášku, 100g žampiónů (čerstvé nebo sterilované), 1 červenou papriku, 4-5 dl vody, tuk, sůl, směs mexického koření.

Kýtu nakrájíme na malé proužky, zprudka opečeme na oleji, přidáme rýži, hrášek, kukuřici, nakrájené žampióny a nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vodou, přidáme asi 2 lžíce oleje, dáme dusit pěkně do měka. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

6. Husí rizoto na Heveský způsob

Pro 4 osoby - 300g tučná husí kůže, 150g cibule, 1200g husí drůbky, 20g sůl, 3g mletý pepř, 30g petrželka, 2g tymián, 150g mrkev, 150g petržel (kořen), 50g celer, 100g houby, 240g rýže.

Z maďarské kuchyně - Tučnou husí kůži vyškvařit , přelít přes sítko a škvarky odložit stranou. Ve zbylém tuku nechat zesklovatět nadrobno pokrájenou cibulku a přidat omyté husí drůbky. Ochutit solí, mletým pepřem, jemně nasekanou petrželkou a tymiánem. Když začnou drůbky meknout, přidat na kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a houby. Za častého míchání a podlévání vždy jen trochou vody, podusit doměkka. Poté přidat omytou rýži, podlít dostatečným množstvím horké vody a přikryté dusit v předehřáté troubě. Hotové rizoto servírovat posypané husími škvarky.

7. Vepřové rizoto v kotlíku

500g vepřového masa, 1 cibule, sůl, 300g rýže, pepř, kmín, 100g tvrdého sýra, olej, pažitka, petrželka, hrášek.

Vepřové maso nakrájíme na malé kostky. V kotlíku rozpálíme olej, na něm osmažíme cibuli a přidáme maso. Necháme ho osmahnout, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme propláchnutou rýži, přidáme vodu, sůl, pepř a kmín a pod pokličkou dusíme doměkka a do úplného vsáknutí vody. Podle chuti dusíme i s hráškem. Nakonec posypeme petrželkou a pažitkou, navrch navršíme strouhaný sýr.

8. Žampionové rizoto po provensálsku

330g rýže, 1 lžíce rostlinného tuku, 200 - 250g žampionů, 1 pórek, 1 lžíce másla, sůl, pepř, špetka provensálského koření, ředkvičky, červená paprika.

Rýži propláchneme, osolíme, přidáme tuk a dusíme pod pokličkou doměkka. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozpustíme máslo a pokrájené žampiony na něm orestujeme. Omytý pórek očistíme odkrojíme povadlou část zelených listů a kořínky a nakrájíme na kolečka. Pórek přidáme k orestovaným žampionům a ještě chvíli dusíme. Do uvařené rýže pak opatrně zamícháme žampiony s pórkem, špetku pepře a provensálského koření, podle chuti dosolit. Ředkvičky omyjeme, a rozkrájíme na tenká kolečka. Papriku očistit a omýt, pokrájet na tenké proužky. Rýžovou směs dáme na talíř a ozdobíme zeleninou.

9. Rizoto z pohankových krupek s vepřovým masem

200g pohankových krupek, 300g vepřové plece, 2 velké cibule, olej, červená mletá paprika, sůl, česnek, tvrdý sýr.

Pohanku spaříme vodou. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli, přidáme na drobné kousky pokrájené maso, papriku a česnek. Dusíme doměkka. Přidáme pohanku, zalijeme vodou a dusíme, až pohanka změkne. Podaváme posypané sýrem.

10. Rizoto se šunkou a vejci

200g. rýže, 150g mraženého hrášku, 100g šunky, 1 větší cibule, 3 vejce, 100g strouhaného sýra, sůl, pepř, máslo nebo rostlinný tuk, pažitka.

Do vroucí vody nasypeme rýži a necháme ji přiklopenou uvařit. Mezitím nakrájíme na kostičky šunku, cibuli na kolečka a osmahneme na tuku. Přidáme rýži a hrášek, osolíme a opepříme. V rýži vytvoříme otvory a do nich vyklepneme po jednom syrovém vejci. Zasypeme sýrem, přiklopíme a necháme dojít. Posypeme nasekanou pažitkou.

11. Telecí maso s rýží - Risotto

Na kousek másla vložíme na menší kousky nakrájené a spařené telecí maso, které dusíme, podléváme polévkou a posléze osolíme. Když je maso poloudušeno, přisypeme rýži (předem vařená) a necháme vše dodusit. Místo telecího masa můžeme užít uvařené a rozkrájené žaludky kuřat nebo dušených jater.

12. Skopové maso s rýží - Pilaf

Skopové maso nakrájíme na malé kostičky, drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme maso a trochu majoránky, papriky a špetku pepře, osolíme a necháme dusit. Asi za 30 minut zaprášíme moukou, přidáme šálek rýže a vše necháme ještě dusit do měkka. Pilaf vysypeme na plochou mísu, posypeme parmazánovým sýrem a servírujeme. Jako přílohu podáváme zeleninu.

13. Rýže se salámem

250g předvařené rýže, 200g salámu (měkkého), 1-2 cibule, 4 papriky.

Cibuli nakrájíme na drobno a necháme zpěnit. Na to vložíme pokrájený salám a očištěné nadrobno pokrájené papriky a rýži. Osmahneme, podlijeme horkou vodou. osolíme a dusíme.

14. Rýže s drůbežími játry

Na másle dáme zpěnit drobně nakrájenou menší cibuli, přidáme špetku papriky, a na každou porci 2 lžíce spařené velkozrnné rýže. S rýží dusíme hrstku zeleného hrášku z lusku a vše osolíme. Vedle rozkrájíme játra a smažíme na cibulce načež je osolíme. Do rýže přimícháme 2-3 lžíce strouhaného sýra. Na talíř dáme do středu játra a okolo připravenou rýži.

15. Rýže s uzeným masem

Vaříme 200g rýže v mléce a po uvaření necháme vychladnout. Přidáme 4 žloutky, dobře vše utřeme a osolíme. Rozkrájíme drobně 250g vařeného uzeného masa (uzeninu). Máme-li čerstvé hříbky, podusíme je rozkrájené na másle a přidáme také trochu muškátového květu. Pak vymažeme formu máslem. položíme vrstvu rýže, pak vrstvu masa, houby, na to zase rýži. Možno i několik vrstev. Vše potom zvolna pečeme asi 60 minut v troubě.

16. Rýže s okrou a krevetami

1 lžíce olivového oleje, 30 g másla, 2 oloupané a utřené stroužky česneku, 1 středně velká, oloupaná a nasekaná cibule, 1 středně velká odjádřená a nasekaná zelená paprika, 1 očištěný a nasekaný stonek řapíkatého celeru, 1 odjádřená a nasekaná malá zelená chilli paprička, 2 čerstvé listy limetky nebo 2 bobkové listy, 1 list sušeného tymiánu, 2 lžičky mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky cayenského pepře, 400 g konzervovaných krájených rajčat, 400 ml rybího nebo drůbežího vývaru, 200 g dlouhozrnné loupané rýže, 200 g ocištěné čerstvé okry, 300 g mražených vyloupaných a předvařených velkých tygřích krevet (dáme rozmrazit), dílky limetky na ozdobení (je to citrusový plod, něco jako citron).

Z Lousianské kuchyně - Do velkého kastrolu nebo pánve dáme olej, rozpustíme v něm máslo a opatrně v něm 10 minut dusíme česnek, cibuli, papriku, celer a chilli papričku do měkka. Přidáme limetkové nebo bobkové listy, tymián, mletou papriku, sůl, cayenský pepř a rajčata a vše uvedeme do varu. Přidáme rýži, snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme na mírném ohni 5 minut. Do rýžové směsi vmícháme okru, znovu zakryjeme a dusíme dalších 10 minut. Nakonec přidáme krevety a za občasného míchání podusíme ještě 5-8 minut, až se krevety prohřejí, rýže nasákne všechnu tekutinu a změkne. Vyjmeme limetkové nebo bobkové listy, ozdobíme dílky limetky a podáváme.

17. Rýžové karbanátky

Drobně usekáme 400g hovězího masa, ke kterému přidáme dušenou rýži v množství třetiny masa. Na jemně pokrájené slanině osmažíme cibulku s trochou pepře, citrónovou kůrou a solí, vše spojíme jedním vejcem a dobře promícháme. Lžící krájíme kousky, ze kterých utváříme placičky, obalíme je v mouce a dáme je péci na máslem vymazaný kastrol. Jsou-li karbanátky opečené po obou stranách do červena, podlijeme je hovězím vývarem a necháme ještě dojít. Vhodná příloha je bramborový salát.

18. Španělská rýže

Drobně nakrájenou cibuli necháme zpěnit na másle. Přidáme 2-3 rajská jablíčka protlačená sítkem, jeden vařený vepřový nebo telecí na plátky rozkrájený jazyk i kousek uzeného masa. Přimícháme 250g rýže (spařené), vše osolíme, zalijeme vodou a postavíme do trouby asi na 30 minut, Hotové jídlo sypeme sýrem (parmezánem).

19. Bylinková rýže

2 šálky uvařené rýže natural, 1/2 šálku pokrájené řeřichy a pažitky, 1/2 šálku nastrouhané nebo pokrájené mrkve, 1 lžička oleje, sójová omáčka.

Zeleninu dáme na nahřátý olej a asi 2-3 minuty osmažíme. Podlijeme lžící vody a dusíme doměkka. Potom přidáme sójovou omáčku a vše vmícháme do teplé rýže.

20. Skořicová mléčná rýže

100g rýže, 5 dl mléka, cukr, skořice.

Rýži uvaříme v mléce s cukrem a skořicí, případně ji můžeme vylepšit slunečnicovými semínky. Podáváme jako svačinu.

21. Hluchavková rýže s vejci

4 šálky mladých hluchavkových listů, 4 šálky vařené rýže, 4 vejce, 2 cibule, 4 lžíce oleje, sůl, špetka kari, popřípadě strouhaný sýr, kečup.

Na oleji zpěníme rozsekanou cibuli, když zesklovatí, přidáme oprané, nasekané listy hluchavky. Přidáme kari, promícháme, vsypeme rýži a opečeme. Do horké rýže zamícháme syrová rozšlehaná vejce a za stálého míchání necháme ztuhnout. Osolíme, podle chuti posypeme lžící strouhaného sýra na osobu a pokapeme kečupem, nebo usmažíme vejce dotuha na troše slaniny s pepřem a zamícháme je do rýže hotová.

22. Pražená rýže s mandlemi

400g rýže vařené nebo dušené, olej na plech, lžička rozehřátého másla, půl lžičky mletého černého pepře, lžíce sekaných oloupaných mandlí (předem spařených), sůl.

Rýži rozprostřeme na utěrku a necháme mírně proschnout. Pak jí v tenké vrstvě rozložíme na pomaštěný plech, posypeme mandlemi, opepříme, mírně osolíme a pokapeme máslem. Dáme do rozehřáté trouby opražit do světležluta a křupava. Pak polámeme na kusy a podáváme vlažnou k ovoci při posezení nebo jako předkrm.

23. Pajela s králičím masem (rizoto)

500g králičího masa, 2 dl oleje, 300g drůbežích jater, 400g vepřového masa, 3 cibule, zelená í červená paprika, 2 stroužky česneku, 2 rajčata, 1-2 feferonky, 500g rýže, 200g zeleného hrášku, 3 dl bílého vína, 1 l vývaru, sůl, pepř, černé nebo zelené olivy, šafrán.

Ze španělské kuchyně - v kastrole rozehřejeme olej, přidáme na malé kousky nakrájené králičí maso a játra, opečeme a vyndáme. Tuto první směs uchováme v teple. Pokračujeme do oleje dáme nakrájené vepřové maso, utřený česnek, nakrájenou cibuli, chilli papričky nebo feferonky, a rajčata. Všechno podusíme, přidáme rýži, necháme osmahnout, přilijeme víno a krátce povaříme. Vývar okořeníme šafránem, přilijeme k rýži, přidáme již opečené králičí maso a játra a pomalu vaříme asi čtvrt hodinky. Nakonec osolíme, opepříme, přidáme zelený hrášek, pár oliv a kastrol zakryjeme pokličkou a ve vyhřáté troubě zapečeme. Na závěr necháme kastrol asi 10 minut odklopený. Pracné ale dobré.

24. Pilaf s rajskou omáčkou

640g rýže, 160g másla, 640g zralých rajčat, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 polévková lžíce rozsekané zelené petrželky, 1 lžíce nadrobno nakrájeného očištěného celeru, lžíce pokrájené očištěné petržele, sůl, pepř.

Rajčata sloupneme a pokrájíme spolu s kořenovou zeleninou vložíme na osmahnutou cibulku s česnekem, osolíme, opepříme a půl hodiny zvolna vaříme. Pak omáčku protřeme sítem a ještě prohřejeme. Mezitím uvaříme dobře opranou rýži, znovu propláchneme studenou vodou a dáme okapat. Přendáme do kulaté formy a promícháme s máslem předem rozehřátým. Na talíři z rýže tvoříme kopečky, polijeme omáčkou a posypeme zelenou petrželkou.

25. Zeleninová rýže s plněnými rajčaty

250g rýže, 50g sádla nebo oleje, 50g cibule, sůl, kmín, zelená petrželka, 150g hub, 150g míchané zeleniny, 4 rajčata, 4 vejce, sůl, 20g másla, pažitka nebo zelená petrželka.

Různou zeleninu omyjeme, pokrájíme na malé kousky, květák rozebereme na malé růžičky, hrášek může být i konzervovaný nebo mražený, Zeleninu zalijeme vařící osolenou vodou tak, aby byla ponořena a uvaříme ji do měkka. Uvařenou necháme okapat a odvar odložíme. Na sádle nebo oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme spařenou a ve studené vodě propláchnutou rýži a očištěné umyté a pokrájené houby. Osolíme, přidáme kmín, zelenou petrželku, zalijeme vývarem ze zeleniny, přikryjeme a dusíme do měkka. Do dušené rýže zamícháme uvařenou zeleninu a odložíme do tepla. Rajčata umyjeme, seřízneme z nich vršky, vnitřky vydlabeme a necháme okapat. Menší pánev dobře vymastíme, naskládáme do ní vedle sebe rajčata, do každého rozklepneme vejce, osolíme, posypeme sekanou petrželkou, položíme na něj kousek másla a pečeme v troubě asi 8-10 minut. Horkou rýži dáme na teplou mísu, naskládáme na ni upečená rajčata a ozdobíme zelenou petrželkou nebo malými očištěnými a důkladně umytými listy hlávkového salátu.

26. Rýže s fazolemi a kapustou

200g rýže, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1zelenou papriku, plechovku žampiónů, 3 stroužky česneku, 4 rajčata, 5 dl vývaru, 400g vařených fazolí, 200g kadeřavé kapusty, sůl, pepř, majoránka.

V kastrolu na oleji zpěníme cibulku. Přidáme nakrájenou papriku, houby, česnek a kadeřavou kapustu a všechno dohromady dusíme domněnka. Podléváme průběžně vývarem. Pak přidáme vařenou rýži, vařené fazole a vše ještě chvíli podusíme, tak aby se nám vývar úplně vsákl. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Podáváme s bílým pečivem.

27. Sladký zeleninový nákyp

200g rýže, 5 dl mléka, 100g másla, 100g moučkového cukru, 3 vejce, 200g mrkve, 200g kedluben, 2 ,5 dl sladké smetany, 20g másla na vymazání formy.

Rýži propereme a uvaříme v osoleném mléce. Máslo s cukrem a žloutky utřeme, přidáme vychladlou rýži a zlehka vmícháme sníh z bílků. Polovinu masy dáme do máslem vymazané formy, na ni rozložíme uvařenou nebo udušenou mladou zeleninu pokrájenou na nudličky a přikryjeme ji druhou polovinou rýžové masy. Zalijeme sladkou smetanou a v troubě pečeme asi 45 minut.

28. Rýžový nákyp č.1

Šest kávových šálků mléka dáme vařit s kouskem vanilky (celé). Mezitím připravíme dva šálky rýže (proprané), kterou vaříme v onom mléce po vyjmutí skořice, a to ne zcela doměkka. Takto upravenou rýži necháme vychladnout. Utřeme asi 100g másla a 100g práškového cukru, přidáme několik strouhaných mandlí, trochu strouhané citrónové kůry a šest žloutků. Přimícháme vychladlou rýži, nepatrně osolíme a přidáme také sníh z 6 bílků. Formu na nákyp vymažeme máslem, vysypeme strouhanou houskou. Do takto připravené formy dáme vrstvu rýže, posypeme strouhanou čokoládou a opět dáme vrstvu rýže. Nákyp pečeme asi 45 minut. Místo čokolády můžeme zavařeninu, pod ní nutno dát oplatku.

29. Rýžový nákyp č.2

 

Nejprve musíme uvařit rýžovou kaši, v poměru 200g na litr mléka. Rýži propláchneme horkou vodou, pak ji zalijeme aby byla potopená a za občasného zamíchání vaříme až se voda vyvaří. Teprve potom přilijeme mléko, osladíme a přidáme kousek másla a zvolna vaříme, až se rýže rozvaří na kaši. Je lepší vařit kastrol s kaší ve vodní lázni, pak se rýže tolik nepřipaluje. Necháme kaši vystydnout, utřeme žloutky s máslem a cukrem do pěny, smícháme s kaší, přidáme strouhanou citrónovou kůru, rozinky a nakonec tuhý sníh z bílků. Ve vymaštěném pekáči zapečeme. Na talíři ještě můžeme přelít malinovou šťávou.

30. Rizogalo (rýžový pudink)

1,5 lžíce oprané rýže, 10 dl mléka, 2 lžíce cukru, 1 žloutek, špetka soli, skořice a citrónové kůry.

Z řecké kuchyně - Mléko s rýží, cukrem, solí a kůrou zvolna uvaříme. Odstavíme, necháme trochu vychladnout a vmícháme ještě žloutek rozšlehaný v trošce mléka. Pak znovu necháme přejít varem a plníme do misek. Po vychladnutí sypeme skořicí.

31. Rýžový jablkový pudink

100g rýže, špetka soli, asi 5 dl mléka, 2 žloutky, 60g pískového cukru, 2 jablka, 40g másla, citrónová šťáva, 2 bílky, 1 sáček vanilinového cukru. Omáčka: 3 dl mléka, 1vrchovatá lžíce vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce cukru, 1 sáček vanilinového cukru, 2 lžíce rumu.

Přebranou spařenou rýži v osoleném mléce uvaříme doměkka, tak aby ne byla příliš řídká Žloutky utřeme s částí cukru. Jablka oloupeme, jádřince vykrájíme a dužinu nakrájíme na kostičky, zakapeme citrónovou šťávou. Máslem vytřeme zapékací mísu. Na zbylém másle krátce opečeme jablka, vmícháme je se žloutkovou hmotou k rýži. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vešleháme vanilinový cukr a lehce jej promícháme do rýže. Těsto naplníme do formy, uzavřeme ji a ve vodní lázni asi 40 minut vaříme. Pudink potom vyklopíme a polijeme omáčkou.

Vanilková omáčka : V mléce rozšleháme pudinkový prášek s cukrem a vanilinovým cukrem a za stálého míchání vaříme, až omáčka začne houstnout. Stáhneme z ohně a ochutíme rumem.

32. Holandský rýžový dort

400g meruňkových půlek (z konzervy), 1 l mléka, 1 celý lusk vanilky (vanilkový cukr), 1 lžička strouhané kůry z citrónu, 200 g kulaté rýže, 100g másla, 4 žloutky, 100g cukru, 50g mouky, 50g mletých mandlí, 3 bílky, špetka soli, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 1,5 dl smetany, máslo na vymazání formy, mouka na vysypání.

Meruňky necháme okapat, 6 půlek ještě přepůlíme a odložíme stranou, zbylé meruňky pokrájíme na kostičky. Mléko s pokrájenou vanilkou, citrónovou kůrou a rýží uvedeme do varu, pak teplotu snížíme a necháme 20 minut stát. Odstavíme a necháme vychladnout. Troubu rozehřejeme na 200OC. Máslo, žloutky, cukr, mandle. mouku umícháme do pěny. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Meruňkové kostičky a máslovou hmotu smícháme s rýží, na zbytek opatrně přidáme sníh. Dortovou formu průměru cca 24 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. Naplníme rýžovou hmotou a pečeme v troubě 1 hodinu. Dort necháme ve formě 10 minut vystydnout. Pak ho vyklopíme. Vychladlý dort posypeme moučkovým cukrem, ozdobíme šlehačkou a kousky meruňek, které jsme si odložily.

33. Červený rýžový salát

Pro 4 osoby - 2 sáčky dlouhozrnné rýže, 1 zelená paprika, 4-6 malých pevných rajčat, 1 menší řapíkatý celer (můžeme vynechat), 100g tučnějšího eidamu, 100g salámu Herkules nebo obdobného druhu v celku, hrstka jader vlašských ořechů a sezamových semínek, na zálivku 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce vinného octa, 4 lžíce kečupu a med nebo cukr na přislazení.

Nejprve si připravíme zálivku z oleje, octa, kečupu a medu nebo cukru. Vmícháme horkou rýži uvařenou v osolené vodě podle návodu a necháme 15 minut odležet. Pak lehce dvěma vidličkami vmícháme sýr a salám nakrájený na nudličky, nasekané ořechy a sezamová semínka. Salát podáváme vychlazený s bagetou jako samostatné jídlo.

34. Rýžový salát s olivami

Pro 4 osoby - 2 sáčky dlouhozrnné rýže, 1 menší červená a žlutá paprika, 75g černých oliv, 1 hlávkový salát, 1 cibule, 100g šunky, olej, vinný ocet, bílý pepř, dobromysl, podle chuti cukr, petrželka.

Rýži uvaříme podle návodu (měla by být sypká). Mezitím si v salátové míse připravíme zálivku ze 3 lžic slunečnicového oleje, 2 lžic vinného octa, bílého pepře a špetky dobromysli, podle chuti můžeme přisladit špetkou cukru. Cibuli nakrájíme na kostičky a spaříme horkou vodou, aby chuť nebyla tak ostrá. Papriky nakrájíme na proužky (půlku červené papriky si necháme na ozdobení) a také spaříme horkou vodou. Šunku nakrájíme na kostičky. Uvařenou rýži ještě horkou vysypeme do mísy a dobře promícháme s připravenou zálivkou. Vmícháme cibuli, papriky, šunku a olivy a už jen lehce promícháme dvěma vidličkami nebo dřevěným salátovým příborem. Necháme krátce proležet. Ozdobím e listy hlávkového salátu, kolečky červené papriky a nadrobno nasekanou petrželkou. Salát podáváme teplý jako slavnostnější přílohu k pečenému kuřeti nebo studený s bagetou jako lehkou letní večeři.

35. Rýžový salát po Balkánsku

400g vařené sypké vychlazené rýže, 3 středně velké cibule, 6 rajčat, 3 zelené paprikové lusky, lžíce sekané pažitky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, sůl, pepř.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli rozsekáme nadrobno, paprikové lusky očistíme a nakrájíme na proužky. Rýži necháme trochu proschnout a promícháme se všemi přísadami kromě pažitky, kterou hotový salát na talíři posypeme. Podáváme jako předkrm nebo přílohu k dušenému masu, pečené drůbeži či rybě.

Jáhly

36. Jahelník s rýží

150g jáhel, 150g rýže, sůl, 1litr mléka, 120g sušených švestek, 80g másla, cukr na posypání.

Jáhly a rýži spaříme vařící vodou. Do pekáče vymazaného máslem dáme rýži a jáhly, posypeme omytými sušenými švestkami, zalijeme mlékem s trochou soli a navrch dáme na kousky nakrájené máslo. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny. Upečený pocukrujeme a můžeme polít rozředěnou ovocnou šťávou nebo pribinkou.

37. Jáhlová kaše

Jeden šálek jáhel několikrát spaříme horkou vodou a vsypeme za stálého míchání do mírně osolené vody (asi 4 šálky) a vaříme doměkka asi 30 minut. Sladkou kaši ochutíme skořicí, ořechy nebo ovocem. Sladkou kaši můžeme vařit v zeleninovém vývaru, ochutíme majoránkou a posypeme cibulkou, petrželkou nebo řeřichou.

38. Moučník z jáhel a tvarohu

200g vařených ještě teplých jáhel, horké mléko podle potřeby. lžička cukru, 1 sáček vanilkového cukru, kompotované ovoce.

Teplé jáhly dáme do mixéru, zalijeme horkým mlékem, aby vznikla hustší kaše, osladíme a dáme do pohárů vychladit. Navrchu zdobíme ovocem.

Ovesné vločky

39. Nákyp z ovesných vloček

250g vloček, 50g strouhanky, 50 dl mléka, lžíci másla, 2-3 vajíčka, 100g cukru, citrónovou kůru a šťávu.

Vločky zalijeme horkým mlékem a necháme hodinu stát. Potom utřeme žloutky s cukrem, máslem a citrónovou šťávou i kůrou. Smícháme s vločkami, přidáme strouhanku a tuhý sníh z bílků. Pečeme ve vymazaném pekáči a podáváme s kompotem.

40. Ovesné vločky s ovocem

Vločky namočíme na 2 hodiny do vody nebo odstředěného mléka. Nakrájíme jablka na kostičky (bez jádřinců ale se slupkou), vločky s medem povaříme, ke konci vaření přidáme jablka, hrozinky, nakrájené ořechy. (O chuti a vůni rozhodují ovocné přísady a med, doba jejich povaření je krátká, mají získat teplotu jídla.) Sypeme skořicí až na talíři.

41. Ovesné vločky s jogurtem a pomerančem

1 jogurt, 60g vloček, 9 lžic vody, 20g hrozinek, 2 jablka, 20g ořechů, 100g hruškového kompotu, 1/2 citrónu, 20g cukru, Granko nebo čokoláda.

Vločky namočíme na několik hodin do studené vody. Jablka nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osladíme, smícháme s kompotem nakrájeným na kostičky, přidáme ovesné vločky s hrozinkami a jogurt. Promícháme a povrch můžeme ozdobit rozsekanými ořechy a strouhanou čokoládou nebo posypat Grankem.

42. Vločkové Marokánky

250g ovesných vloček, 100g mandlí , 100g rozinek nebo směs sušeného ovoce, šlehačku.

Vločky namočíme do šlehačky nebo do vody, necháme změknout a na mírném ohni zahříváme až hmota zhoustne (cca 5 minut). Pak přidáme oloupané spařené mandle a nakrájené sušené ovoce nebo rozinky. Lžičkou potom klademe na vymazaný a vysypaný plech klademe malé hromádky (odstup-těsto se rozteče do placiček). Ve středně vyhřáté troubě upečeme a po ochladnutí lze polít čokoládovou polevou.

43. Vločková pochoutka

3 hrnky vloček, 1/3 hrnku medu, 1/3 hrnku cukru, 1/3 hrnku oleje.

Med, cukr a olej nahřejeme a promícháme. Vločky necháme ve středně teplé troubě na suchém plechu zrůžovět (cca 10 minut), teplé je spojíme s připravenou směsí a na plechu zapečeme do mírného zahnědnutí. Vzniklou hmotu seškrabeme a podáváme. Vločky můžeme ochutit přidáním oříšků, mandlí a podobně. Získáme výživné a zdravé mlsání.

44. Vločkové karbanátky

Polovina balíčku vloček, 1 vejce, hladká mouka, solamyl, česnek, majoránka, cibule, paprika, sůl, strouhaný sýr, kousek slaniny, strouhanka, (množství surovin podle chuti).

Vločky přebereme a namočíme na půl dne do trochu vody. Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme rozškvařit. Pak na ni vhodíme očištěnou nakrájenou cibuli a utřený česnek a smažíme vše dorůžova. Vločky, vejce, majoránku, mletou červenou papriku a trošku solamylu smícháme, přidáme slaninu s cibulí, strouhanku a nakonec lehce vmícháme strouhaný sýr. Dochutíme a připravenou hmotu tvarujeme do karbanátků. Usmažíme je do zlatova a podáváme s chlebem nebo brambory, bramborovým salátem. Do těchto karbanátků můžeme pro změnu přidat rozsekanou vařenou zeleninu (z polévky apod.) nebo dušené houby.

45. Opečenky z ovesných vloček

1/2 sáčku ovesných vloček, cibule a cibulová nať, 1 vejce, sůl, majoránka, kmín, tuk na smažení.

Ovesné vločky povaříme ve slané vodě (nebo můžeme i v mléce) na hustou kaši. Necháme ji vychladnout, dochutíme solí, kmínem, majoránkou, pokrájenou cibulí a cibulovou natí a přidáme vejce. Zamícháme a tvoříme placičky nebo přímo lžící bereme hmotu a házíme do rozpáleného tuku. Po obou stranách osmažíme a podáváme se zeleninovým salátem.

46. Mozeček z ovesných vloček

120g ovesných vloček, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 4 vejce, sůl, petrželka nebo pažitka.

Vločky zalijeme studenou vodou, aby byly jen zatopené, a necháme je asi dvě hodiny stát. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme vločky i s případně zbylou tekutinou a za stálého míchání podusíme. Potom Zalijeme osolenými vejci a mícháme do zahoustnutí. Podáváme sypané zelenou natí. Jako příloha jsou vhodné vařené brambory nebo chléb. Pamatujeme i na salát z čerstvé zeleniny.

47. Palačinky z ovesných vloček

150g ovesných vloček, 100g cukru, kávová lžička medu, 1 vejce, 40g tuku, 30g strouhaných mandlí nebo ořechů, 1/2 balíčku prášku do pečiva.

Tuk, cukr a vejce třeme do pěny. přidáme ostatní přísady a zpracujeme. Na pomaštěný plech vařečkou klademe drobné hromádky velikosti vlašského ořechu, zploštíme je a při mírném ohni pečeme.

48. Ovesné věnečky

500g ovesných vloček, 4 žloutky, 4 bílky, 3 dl mléka, 150g másla, 100g moučkového cukru, olej.

Polovinu vloček namočíme do mléka, druhou polovinu upražíme na pánvi. žloutky utřeme s cukrem a máslem a smícháme s namočenými vločkami. Pak přidáme opražené vločky a tuhý sníh z bílků. Dobře promíchanou hmotu dáme do většího cukrářského pytle a z něj na plechu, který jsme předem vymastili, vytáčíme kroužky (věnečky). Mezi nimi necháváme dost místa, protože pečením zvětší objem. V horké troubě pečeme dorůžova.

Sója

49. Sójové maso Álla Čína

Sójové maso, cibule, vada, masox, sójová omáčka, paprika, rajčata, kukuřice, žampióny, rýže, hrášek, mrkev.

Předem namočené sójové maso osmahneme na cibulce, podlijeme trochou vody, přidáme vegetu nebo masox, sójovou omáčku, podle chuti různé druhy zeleniny (paprika, rajče), sterilovanou kukuřici a nakrájené žampióny. Vše dusíme doměkka a posléze zahustíme maizenou. Podáváme s vařenou rýží, do které můžeme přidat sterilovaný hrášek a najemno nastrouhanou syrovou mrkev.

50. Sójové kostky na způsob "číny"

Pro 4 osoby - 100g sójových kostek, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, zázvor, karí koření, 2,5 dl vody, 2 lžíce oleje a 50-100g pórku.

Sójové maso dáme do misky a zalijeme horkou vodou, ve které jsme rozmíchali sójovou omáčku, olej, česnek rozetřený se solí, pepř, zázvor i karí. Necháme asi 15 minut nabobtnat. Po této době kostky ocedíme, ale nálev nevyléváme a kostky asi třikrát překrojíme. Znovu je zalijeme nálevem a necháme do druhého dne v chladničce odležet. Druhý den vložíme maso na pánev s rozehřátým tukem a za stálého míchání je opékáme. Těsně před dokončením přidáme již připravený, pečlivě očištěný na tenká kolečka nakrájený pórek. Promícháme, a jakmile pórek změkne, je pokrm hotový. Podle chuti dokořeníme. Podáváme s rýží.

Varianta I: Než dáváme sójové kostky odležet, přidáme ještě asi jednu nakládanou nadrobno nakrájenou kapii.

Varianta II: asi 1/8 hlávkového zelí nakrájíme na širší nudle typické pro úpravu pokrmů na čínský způsob, podlijeme a dusíme se solí, špetkou zázvoru a malým množstvím cukru doměkka. Takto připravené zelí jen promícháme s hotovou sójou - hotový sójový pokrm můžeme ještě doplnit zvlášť opečenými arašídy, stačí jen dvě lžíce. Můžeme je také opékat současně s opékáním sójových kostek.

51. Sójové plátky na zelenině - v tlakovém hrnci

Pro 4 osoby - 100g sójových plátků, 2 lžíce tuku, 1 větší cibule, čtvrtka celeru, 2 středně velké mrkve, sůl, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 5 dl vody, 2 lžíce octa, 1 lžíce hladké mouky, 1,25 dl zakysané smetany, jogurtu nebo mléka.

Na tuku zpěníme oloupanou nadrobno nakrájenou cibuli. Na ni osmažíme pečlivě očištěný a jemně nastrouhaný celer a mrkev. Přidáme sůl, koření a zalijeme vodou a octem. Necháme jen krátce povařit a vše nalijeme na sójové plátky. Asi za 30 minut až hodinu maso vložíme do tlakového hrnce, je-li třeba ještě přilijeme vodu, hrnec uzavřeme, uvedeme do varu a plátky upravujeme jen asi 5 minut. Pak zdroj tepla vypneme. Po půl hodině tlakový hrnec znovu uvedeme do var u, ale předem zkontrolujeme, zda jsou plátky dostatečně podlité. Znovu upravujeme asi 10 minut. Tímto způsobem získají plátky výraznější chuť. Měkké plátky nakonec zalijeme moukou rozmíchanou ve smetaně, jogurtu nebo také jen v mléce a povaříme. Sójové plátky můžeme podávat s jakoukoli přílohou.

Varianta I : sójové plátky budou chutnější, když je po prvním krátkém zahřátí z hrnce vyjmeme a rozkrojíme na polovinu.

Varianta II: hladkou mouku můžeme promíchat se zeleninou před zahřátím v tlakovém hrnci. Smetanu, jogurt nebo mléko nakonec do hotového, již zahuštěného pokrmu jen zamícháme a omáčku prohřejeme.

Varianta III: sójové plátky můžeme nechat se zeleninou a kořením namočené přes noc, jako když nakládáme zvěřinu nebo maso na svíčkovou.

Varianta IV: n a zvýraznění chuti přidáme při dušení celerovou nať nebo několik lístečků libečku, masox nebo slepičí bujón.

52. Sojový nákyp

250g sojových bobů, 3 lžíce kydané smetany, 3 vajíčka, 1 cibule, sůl. nové koření, lžičku sojové omáčky, 4 plátky sýra nebo 80g sýra na strouhání.

Sojové boby přes noc namočíme a druhý den uvaříme v tlakovém hrnci. Do mixeru dáme smetanu, žloutky, cibuli, koření a rozmixujeme. Pak přidáme zchladlé uvařené boby a vše znovu rozmixujeme na hustou krémovou hmotu. Z bílků našleháme sníh, lehce vmícháme do připravené hmoty, kterou poté dáme do vymazaného pekáčku. Navrch ještě poklademe plátky sýra, nebo posypeme strouhaným sýrem, a dáme péci do mírně vyhřáté trouby.

53. Řízky ze sójových plátků

Pro 4 osoby - 100g sójových plátků(1 balení =8 plátků), sůl, půl kostky slepičího bujónu, 2,5 dl vody i více, citrón, sůl, hladká mouka, 2 vejce nebo jen 2-3 bílky, strouhanka a tuk na smažení.

Sójové plátky zalijeme vařící vodou s přidáním bujónu. Necháme asi 15 minut nabobtnat. Ve vodě s bujónem, ve které byly namočené, je dáme vařit, případně vodu ještě přidáme. Vaříme a si 15-20 minut. Pak plátky z vývaru vyjmeme, rozkrojíme je na tenčí a dobře okapané osolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme znovu 30 minut odležet. Během této doby plátky obracíme, aby byly stejnoměrně ochucené. Pak je obalujeme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích a ve strouhance. Smažíme po obou stranách. Podáváme je stejně jako jiné druhy řízků s brambory nebo bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Varianta I: plátky můžeme posypat nadrobno nakrájenými zelenými natěmi nebo kari kořením, pepřem, některou z Veget a pak teprve obalovat v hladké mouce.

Varianta II: plátky můžeme smažit ve vaječném těstíčku nebo po obalení v mouce jen namáčet v rozšlehaném vejci a smažit po obou stranách stejně jako řízek.

54. Sójové kostky na cibuli a kari koření

100g sójových kostek přelijeme 5 dl vroucí vody do kterého jsme přidali koření dle chuti. V otevřené nádobě vaříme 15-20 minut. Nálev slijeme, necháme odkapat případně lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Na oleji zpěníme na plátky nakrájenou cibuli, přidáme nachystané kostky a poprášíme lžičkou kari koření. Zalijeme vývarem a 10 minut dusíme. Dochutíme drceným kmínem, solí, a mírně zahustíme Solamylem nebo Maizenou. Pro zpestření můžeme přidat 100g netučné uzeniny nebo na kolečka nakrájený párek.

55. Segedinský guláš ze sójových kostek

Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji. Přidáme podle návodu připravené sójové kostky, orestujeme, přidáme 1 lžičku sladké papriky, mletou rascu, podle chuti mleté černé koření a sůl. Zalijeme vývarem z masoxu a dusíme 15 minut. Přidáme 300g kyselého zelí, 1 rozetřený stroužek česneku a krátce povaříme. Zahustíme moukou a kysanou smetanou. Podáváme s houskovým knedlíkem.

56. Sójové nočky do zeleninové polévky

40g nejlépe celozrnné mouky, 40g sójové mouky, lžíce oleje nebo rozehřátého tuku, mléko, sůl, cibulová nať, sekaná petrželka.

Mouku, mléko, tuk, sekanou petrželku a pokrájenou cibulovou nať a sůl smícháme. Lžičkou vykrajujeme nočky, které zavaříme do polévky. Vaříme 3 minuty. (Do směsy můžeme přidat špetku prášku do pečiva.)

57. Sojové vepřové maso

200g masa, 2 hrsti sojové drti, sůl, tlučený kmín, pepř, olej, 2 pórky, 1 lžíce solamylu, vegeta.

Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, okořeníme a opečeme na oleji. Dusíme asi 20 minut, přilejeme 2 dl vody a přidáme sójovou drť. Necháme asi 30 minut stát, potom dusíme asi 10 minut, přidáme na kolečka nakrájený pórek a dusíme 5 minut. Nakonec přidáme solamyl rozmíchaný ve vodě a krátce povaříme. Dochutíme vegetou.