zpět

Polévky

1. Loštická česnečka

3 cibule, 3 vetší brambory, palička česneku, 300g Olomouckých tvarůžků, 150g slaniny, sůl, pepř, majoránka, 1,5 l vody.

Na slanině osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, zalijeme ji vodou, přidáme na kostičky nakrájené brambory, kmín, sůl a uvaříme do měkka. Ochutíme pepřem, majoránkou a česnekem, rozdělíme do misek, do jednotlivých porcí přidáme nakrájené tvarůžky a v předehřáté troubě krátce zprudka zapečeme.

2. Česneková polévka zvaná "oukrop 1"

3/4 l vody, 2 středně velké brambory, 2-3 stroužky česneku, sůl, špetka majoránky, lžička vepřového sádla nebo másla, tvrdší chléb.

Ve vodě uvaříme rozkrájené brambory a po uvaření je vidličkou trochu rozmělníme. Přidáme jemně usekaný česnek (nebo jej utřeme se solí), majoránku a tuk. Vše nalijeme na talíř na rozkrájený tvrdý chléb.

Varianta: Polévku lze připravit bez brambor, chléb můžeme osmahnout na sádle, do vařící vody lze vmíchat vajíčko, dochucení provést špetkou černého pepře.

3. Oukrop 2

Pro 5 osob - 200g chleba, 4 stroužky česneku, 50g sádla nebo másla, 1,25 l vody, sůl, 20g cibulky.

Do polévkové mísy dáme nakrájený chléb, utřený česnek se solí a tuk. Vše prohřejeme. Před podáváním zalijeme vařící vodou.

Varianta: polévku můžeme připravit místo s česnekem s usmaženou drobně nakrájenou cibulkou

 

4. Blesková knedlíčková polévka

1 játrovou paštiku rozetřeme v misce s vajíčkem, strouhankou, trochou hladké mouky, pepřem, soli, česneku, cibule a majoránky.

Tvoříme kuličky, které zavaříme do vývaru z masoxu. Nakonec přidáme nasekanou petrželku nebo pažitku.

5. Bramborová polévka jako hlavní pokrm

4 větší brambory, 1 kostka masoxu, kmín, 2 lžíce tuku, 150g uzeniny, 2 vejce, čerstvě mletý pepř, 3-4 stroužky česneku, majoránka.

Oloupané, opláchnuté brambory na kostky nakrájené zalijeme horkou vodou, přidáme masox a kmín a uvaříme je doměkka. Potom je dolijeme horkou vodou na potřebné množství, doplníme nakrájenou uzeninou, převaříme a vmícháme rozšlehaná vejce. Stáhneme z ohně, ochutíme utřeným nebo prolisovaným česnekem a majoránkou. Můžeme podávat ještě s chlebem jako vydatný pokrm.

6. Bramborová polévka

1,5 l vody, 500g brambor, 100g zeleniny, 50g čerstvých hřibů, 70g másla nebo sádla, 50g hladké mouky, sůl, stroužek česneku, špetka majoránky.

Očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, kousek kapusty a cibule) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na sníh. Pak ji chvíli povaříme, přidáme zeleninu, nakrájené čerstvé houby, sůl, na kostičky pokrájené brambory. Vaříme až jsou zelenina i brambory měkké. Nakonec přidáme česnek a špetku majoránky.

7. Bramborová polévka s česnekem

4 středně velké brambory, sůl, kmín, 2 lžíce tuku, 4 stroužky česneku, sójová omáčka, pažitka.

Oloupané, opláchnuté brambory na kousky nakrájíme, vložíme je do vroucí osolené vody s kmínem, a uvaříme do měkka. Dolijeme potřebným množstvím vody, přidáme tuk, prolisovaný česnek a ochutíme sójovou omáčkou. Polévku doplníme jemně nakrájenou pažitkou.

8. Bramborová polévka s vločkami

4 středně velké brambory, 2 lžíce ovesných vloček, sůl, 150g zmrazené zeleninové směsi, 30g másla, 1,5 dl mléka nebo smetany, petrželka.

Oloupané, opláchnuté a překrájené brambory zalijeme vroucí vodou, přidáme vločky a sůl a vaříme 10 minut. Potom přidáme zeleninu a dovaříme doměkka. Polévku rozmixujeme, popřípadě zředíme horkou vodou a doplníme máslem a mlékem. Do mléka můžeme rozšlehat žloutek nebo celé vejce. Polévku posypeme jemně nakrájenou petrželkou.

9. Bramborová polévka s cuketou

500g brambor, 3 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 1,25 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 200g cukety, pažitka.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji dozlatova. Přidáme prolisovaný česnek a společně podusíme. Zalijeme vývarem, opepříme a vaříme pod pokličkou 20 minut mírným varem. Přidáme oloupanou cuketu nakrájenou na kostičky a vaříme ještě 5 minut. Osolíme a zdobíme nasekanou pažitkou.

10. Bramborová polévka se smetanou

300g hovězích kostí, 1,25 l vody, 40g másla nebo sádla, 50g hladké mouky, 100g kořenové zeleniny, 500g brambor, 30g cibule, sůl, petržel, 1/4 l kysané smetany.

Kosti zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme 2 hodiny. Spěcháme-li, nahradíme je vývarem z kostky masoxu. Z tuku a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji studeným vývarem, přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu a brambory, nadrobno pokrájenou cibuli a vaříme asi půl hodiny. Podle chuti osolíme. Nakonec přidáme nadrobno pokrájenou zelenou petrželku a dobře rozkvedlanou smetanu. Potom polévku už nevaříme, ale hned podáváme.

11. Bramborová polévka podle Parmentiera

600g brambor, 12,5 dl hovězího vývaru, 150g zeleniny (mrkev, celer, pórek), půl cibule, 1 stroužek česneku, petrželka, mletá sladká paprika, muškátový oříšek, majoránka, sůl, osmažený chléb.

Oloupané brambory překrájíme na menší kusy a dáme vařit do procezeného vývaru (vývar možno nahradit vodou a kostkou hovězího bujónu). Zeleninu očistíme, jemně nakrájíme a v tuku spolu s rozpůleným česnekem osmahneme. Doměkka uvařené brambory vybereme z vývaru a zpět do něj prolisujeme, přidáme osmahnutou zeleninu (česnek vyjmeme) a vaříme, až je zelenina měkká. Potom polévku dochutíme solí, paprikou a muškátovým oříškem. Na talíře rozdělíme na kostičky nakrájený a v tuku osmažený chléb a jemně nakrájenou petrželku a zalijeme polévkou. Nemáme-li hovězí vývar, vaříme brambory ve vodě a bujónovou kostku necháme v polévce rozpustit po změknutí zeleniny.

12. Bramborová krémová polévka

4 brambory, kousek kapusty, čerstvé nebo sušené houby, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, majoránka, hladká mouka a olejna jíšku, sůl.

Na každou osobu počítáme jeden větší brambor. Brambory rozkrojíme na čtvrtky a uvaříme v osolené vodě, do níž přidáme špetku kmínu, kousek na nudličky nakrájené kapusty a sušené houby. Když jsou brambory měkké, rozmačkáme je na kaši a dáme zpět do polévky, zahustíme ji tmavší jíškou a povaříme. Přidáme trochu majoránky, smaženou cibulku a česnek rozetřený se solí. Místo sušených hub můžeme do hotové polévky přidat čerstvé houby dušené na másle.

13. Francouzská bramboračka

500g brambor, litr vývaru (z bujónové kostky), 1 mrkev, kousek celeru, 1 malý pór, malá cibule, 1 stroužek česneku, mletá sladká paprika, muškátový oříšek, sůl, zelená petrželka, osmažené kostičky chleba, kousek tuku pod zeleninu.

Brambory oloupáme, nakrájíme na menší kousky a dáme do vývaru vařit, Zeleninu nakrájíme nadrobno a dáme osmahnout na lžíci másla nebo jiného tuku. Když jsou brambory uvařené, vyjmeme je z vývaru a zpatky je pěkně prolisujeme. Přidáme osmahnutou zeleninu a dovaříme. Okořeníme paprikou, Muškátovým oříškem a na talíři ještě přidáme hrstičku osmažených chlebových kostiček a zelenou petrželku a můžeme podávat.

14. Krémová kroupová polévka

50g másla, 3 lžíce krup, litr hovězího vývaru, 1 dl mléka, 1 žloutek, 50g smetany nebo 1 dl mléka, sůl, hladká mouka.

Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme jí vývarem a mícháme než vzkypí. Na mírném ohni vaříme asi 45 minut. Z uvařeného krému sebereme pěnu, přidáme převařené mléko a dochutíme. Ve zvláštní nádobě rozmícháme žloutek se smetanou nebo mlékem, osolíme a vmícháme do vřícího krému. Jako vložku do polévky použijeme kroupy.

15. Housková polévka

2-3 tvrdší housky, 2 lžíce sádla, majoránka podle chuti, 1 žloutek, zelená nať (petrželka, pažitka), asi 1 l vody, sůl.

Housky rozkrájíme na drobné kostičky a rozvaříme v osolené vodě, do níž přidáme majoránku, sádlo, nať na jemno rozsekanou a krátce zavaříme. Pak už mimo plamen plotny vmícháme do polévky rozšlehaný žloutek.

16. Brokolicová polévka se šunkou

1 kg brokolice, 1 l hovězího vývaru, 3 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 100g smetany, 2 plátky vařené šunky.

Očištěnou brokolici povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Pak oddělíme růžičky od stonků a stonky rozmixujeme s trochou vody, ve které se brokolice vařila. Přidáme hovězí vývar. Cibuli pokrájenou na kostičky osmahneme na másle dozlatova, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Pět minut společně vaříme. Přidáme smetanu, růžičky brokolice a šunku nakrájenou na nudličky. Podle chuti osolíme a opepříme.

17. Žebrácká polévka

1,5 l vody, 200g kostí, 1 dl smetany, 120g kořenové zeleniny, 1 menší cibule, 2 vejce, 50g másla, zelená petržel, kmín, sůl, 100g tvrdého chleba.

Kosti dáme vařit do vody s kouskem cibule a kořenovou zeleninou. Chléb nastrouháme, zalijeme přecezeným vývarem z kostí a necháme chvilku povařit. Vývar pak zalijeme smetanou, do níž jsme zamíchali vejce, přidáme kmín, sůl. Na talíře vložíme na másle osmaženou cibuli nakrájenou na kolečka, sekanou petrželku a zalijeme polévkou.

18. Moskevský boršč

200g hovězího masa bez kostí, 1 párek nebo 100g šunky, 12 dl vody, sůl, 100g červené řepy, 40g mrkve, 40g celeru, 40g petržele, kousek cibule, 100g bílého zelí, 2 rajčata, ocet, špetka cukru, 1 bobkový list, celý pepř, 15g másla, kysaná smetana.

Z ruské kuchyně - Hovězí maso uvaříme doměkka v osolené vodě. Oloupanou červenou řepu, mrkev, celer, petržel a cibuli pokrájíme na nudličky, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a jemně nakrájíme. Polovinu připravené červené řepy a ostatní přísady zalijeme částí vývaru, přidáme maso a vaříme na malém plaménku pod pokličkou 10 minut. Poté přidáme jemně nakrájené zelí, koření, ocet, cukr, sůl, zbytek vývaru a vaříme, až zelenina změkne. Oddělenou červenou řepu zalijeme několika lžícemi vody a několika kapkami octa, krátce podusíme a současně s pokrájeným masem, párkem nebo šunkou přidáme do polévky. Krátce povaříme, dochutíme a při podávání na každou porci vložíme trochu smetany.

19. Selská chlebová polévka

12,5 dl vody, 200g tvrdšího chleba, lžíce oleje, 60g kořenové zeleniny, 1 menší cibule, sůl, mletá sladká paprika, kmín, stroužek česneku, 1 vejce, jemně pokrájená cibulová nať.

Cibuli pokrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme chléb pokrájený na menší kousky, na nudličky pokrájenou zeleninu a osmahneme. Přidáme půl lžičky mleté papriky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, a vaříme až se chléb rozvaří. Nakonec přidáme rozetřený česnek. Polévku prolisujeme a do horké vmícháme rozkvedlané vejce a již nevaříme. Podáváme s jemně posekanou cibulkovou natí.

20. Zelňačka

2l vody, sáček kysaného zelí, 4 brambory, středně velká cibule, sušené houby, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 200g paprikového salámu nebo klobásy, sladká paprika, sůl, smetana.

Na kostičky nakrájenou cibuli lehce osmahneme s trochou tuku, přidáme proprané kysané zelí, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Zelí necháme chvíli povařít a pak přidáme na kostky nakrájené brambory, sušené houby, osolíme a necháme vařít. Z hladké mouky a sádla připravíme jíšku. Salám či klobásu nakrájíme na malé kostičky. Po 20-25 minutách, kdy změkne zelí i brambory, přidáme uzeninu a vmícháme jíšku. Vše zaprášíme sladkou paprikou a necháme ješte chvílí povařít. Nakonec polévku zalijeme smetanou a odstavíme z ohně.

21. Zelňačka s uzeným kolenem

1 uzené koleno, 500g kysaného zelí, 80g zeleniny, 50g hladké mouky, cibuli, lžíci mleté papriky, lžíci oleje, 2 dl kysané krémovité smetany, pepř, sůl.

Zelí překrájíme na menší kousky a dáme vařit s očištěným uzeným kolenem. Když je koleno měkké, vyjmeme ho. Z rozškvařené slaniny a mouky připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme a necháme na malém ohni provařit. Mezitím na oleji krátce zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, zamícháme, přidáme do polévky, kterou dochutíme. Koleno vykostíme a nakrájíme na porce, dáme na talíře, přelijeme polévkou a do každého talíře dáme lžíci kyselé smetany.

22. Zelňačka s čabajkou

Kousek čabajky, olej, kysané zelí, cibuli na zaprášení, papriku, drcený kmín, sůl, česnek, sušené houby, smetana.

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, lehce zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku, drcený kmín, utřený česnek. Zalijeme vodou ve které jsme uvařili zelí, přidáme předem namočené sušené houby, a vše povaříme. Nakonec přidáme smetanu, uvařené zelí, podle chuti dokořeníme. Čabajku dáme až do talíře, předem ji ovšem ohřejeme a nakrájíme.

23. Zelňačka s mletým masem

500g bílého zelí, 250g mletého masa, 2 lžíce tuku, střední cibuli, sůl, pepř, 1,5l vývaru, 2 lžíce rozinek, lžička cukru, šťáva z citrónu, osmažená žemle.

Z americké kuchyně - Na oleji zpěníme nakrájenu cibuli, přidáme a lehce prosmažíme mleté maso. Osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme. Mezitím si pokrájíme nadrobno zelí, a vložíme do vroucí polévky. Odvážnější přidají 2 lžíce rozinek se lžičkou cukru, necháme vařit až zelí změkne, nakonec dochutíme polévku citrónovou šťávou. Korunujeme kousky osmažené žemle.

24. Jemnické kyselo

1 litr vody, sůl, kmín, ocet, talířek čerstvých hub, 2,5 dl mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 4 vejce.

Dáme vařit vodu s kmínem a se solí a přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby. Máme-li houby sušené, musíme je předem namočit. Potom do polévky zavaříme mouku dobře rozkvedlanou se studeným mlékem a za stálého kvedlání vaříme do mírného zahoustnutí. Nakonec do polévky vpustíme jedno za druhým vejce a uvaříme je jako ztracená. Odstavenou polévku můžeme ještě dochutit solí a octem, případně citrónovou šťávou. Oloupané brambory si klademe do talíře a zaléváme horkou polévkou.

25. Podkrkonošské kyselo

12,5 dl vody, talířek čerstvých nebo hrstka sušených hub, sůl, kmín, 2 dl chlebového kvásku, 2 lžíce másla, 2 vejce, kousek cibule.

Kvásek zalijeme čtvrtlitrem vlažné vody a necháme v teple vzejít. Do zbytku osolené vody dáme vařit očištěné, na plátky pokrájené houby nebo předem namočené houby sušené, kmín a vaříme, až jsou houby měkké. Potom přilijeme kvásek a za stálého míchání vaříme asi čtvrt hodiny. Do hotové polévky přidáme na másle osmaženou nakrájenou cibulku a na másle do řídka umíchaná vejce. Zamícháme a podle chuti přisolíme. Vařené brambory ve slupce podáváme zvlášť na misce. Můžeme je ale oloupat, rozdělit přímo do talířů a polévkou zalít.

26. Krkonošské kyselo

200g chlebového kvasu, 50g másla, 10g sušených hub (nebo 100g čerstvých hub), 1 cibule, 2 vejce, 1 dl smetany, 500g brambor, sůl, kmín, 1 litr vody.

Z Krakonošovy kuchyně - Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z hub, které rozsekané současně přidáme. Takto připravené kyselo necháme zvolna asi hodinu vařit. Nakonec přidáme drobně krájenou a na másle dorůžova osmaženou cibulku a míchaná vejce.. Vše zamícháme, přidáme smetanu a dochutíme. Do hotové polévky při servírování přidáme ve slupce uvařené, po uvaření oloupané a rozkrájené brambory.

27. Krkonošská Chundelka

500g brambor, 120g hrubé mouky, 3 vajíčka, 1 cibuli, 4 dl mléka, lžíci másla, sůl, a 3/4l vody.

Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme 1 vejce a mouku a uděláme těsto asi jako na halušky. Do osolené vroucí vody je pak lžičkou zaváříme jako malé nočky. Cibuli nakrájíme, osmahneme na másle, přidáme do polévky, vlijeme ještě dvě rozšlehaná vajíčka a povaříme a pak zjemníme mlékem. Polévka má chundelatý vzhled, ale chuť mňam.

28. Polévka Chundelka

500g brambor, 120g hrubé mouky, 2 vejce, 1 cibule, 2,5 dl mléka, 20g másla, sůl, 1 litr vody, 15g polévkového koření.

Z Krakonošovy kuchyně - Z brambor a jednoho vejce a mouky připravíme těsto jako na chlupaté knedlíky. Z připraveného těsta zavaříme do osolené vody (nebo lépe do vývaru z hovězího masa) kávovou lžičkou malé nočky. Pak přidáme na másle osmaženou cibulku, rozšlehané vejce a povaříme. Hotovou polévku zjemníme horkým mlékem a odstavíme. Před podáváním přidáme polévkové koření.

29. Polévka "Couračka"

250g kysaného zelí, 5 dl mléka, 2,5 dl smetany, 25g másla, 25g hladké mouky, 250g brambor, sůl.

Kysané zelí překrájíme a vaříme v 7,5 dl osolené vody do poloměkka. Poté přidáme na menší kostky nakrájené brambory a vaříme společně dalších 10 minut. Mléko rozšleháme s moukou a za stálého míchání vlijeme do polévky a společně povaříme. Nakonec polévku zjemníme smetanou a čerstvým máslem a dochutíme solí.

30. Kulajdička

2 větší brambory, 1 dl kysané smetany, 1 celé vejce, lžíce (jen mírně naplněná, ani ne zarovnaná) hladké mouky, sůl, kmín, vrchovatá lžíce nadrobno rozsekaného kopru, 250g čerstvých hub dobře očištěných a pokrájených asi na centimetrové kousky, 12,5 dl vody.

Houby dáme vařit do osolené vody, za chvíli přidáme dobře očištěné, omyté a na kostičky pokrájené brambory a vaříme doměkka. Pak rozšleháme mouku ve smetaně, vlijeme do polévky, ještě chvilku povaříme, zjemníme rozšlehaným vejcem a dochutíme koprem. Kdo by do téhle "rajské" polévky chtěl snad dát pro chuť uzeninu, napáchá na ní neodčinitelný hřích.

31. Panádlová polévka

2 starší rohlíky, 1 litr vody, sůl, muškátový květ, půl šálku mléka, 1 žloutek, malý kousek čerstvého másla, petrželka.

Rohlíky nakrájíme na plátky, zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Během varu několikrát prokvedláme. Rozvařené rohlíky prolisujeme nebo rozmixujeme, polévku okořeníme květem a ještě necháme přejít var. Nakonec polévku zjemníme žloutkem rozmíchaným s mlékem, syrovým máslem a jemně usekanou petrželkou. Jako vložku podáváme na hranolky nakrájenou a nasucho osmahnutou housku.

32. Arašídová polévka

5 lžic oleje, 1 cibule, 1/4 celeru, 4 lžíce másla, půl šálku hladké mouky, 2 šálky vývaru, 3 šálky mléka, hrstka arašídů.

Olej rozehřejeme a osmahneme na něm do zlatova nakrájenou cibuli a hrubě nastrouhaný celer. Z másla a mouky si připravíme jíšku, přidáme osmahnutý celer s cibulí, zalijeme mlékem a vývarem a povaříme. Na talíři posypeme polévku nasekanými arašídy.

33. Sýrová polévka

50g másla, půl cibule, 60g hladké mouky, 1,25 l vody nebo vývaru z kostí, 80g strouhaného sýra (parmazán, ementál, eidam, čedar), 1 žloutek, 1,5 dl smetany nebo mléka, 1 žemle, 20g tuku.

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a necháme zrůžovět. Zředíme studenou vodou nebo vývarem, rozšleháme a 20 minut povaříme. Pak přidáme nastrouhaný sýr, promícháme a nakonec vmícháme žloutek rozkvedlaný v trošce smetany, prohřejeme a ihned podáváme. Jako vložka je vhodná osmažená nakrájená žemle.

34. Sýrová sváteční polévka

3/4 l vývaru z masa, 200g smetanového sýra, muškátový květ, 2 žloutky, 1,25 dl smetany, petrželka nebo kerblík, 2 plátky žemlovky, máslo nebo jiný pomazánkový tuk dle potřeby, 2 stroužky česneku, sůl, 50g šunky nebo šunkového salámu.

Do horkého vývaru dáme sýr a květ a šleháme, až se sýr zcela roztaví. Žloutky rozšleháme ve smetaně, za stálého míchání přilijeme do polévky a už nevaříme. Doplníme nadrobno nakrájenými natěmi. Mezitím nasucho opečeme žemlovku, potřeme tukem s prolisovaným česnekem a nakrájíme ji na nudličky. Podáváme ji zvlášť na talířku. Polévku dosolíme a doplníme nadrobno nakrájenou šunkou nebo salámem.

35. Petrželová polévka

1,5 l vody, 500g hovězích kostí, 150g kořenové petržele, 30g krupice, 3 vejce, 50g sádla, pepř, zelená petrželka, sůl.

Kosti dáme vařit do osolené vody. Petržel nakrájíme na nudličky a osmažíme na polovině sádla. Pak ji zalijeme čistým vývarem z kosti a vaříme. Na druhou polovinu sádla dáme osmažit dorůžova krupici a jakmile je petržel měkká, dáme krupici do polévky a povaříme. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce, sekanou zelenou petrželku a pepř.

36. Kedlubnová polévka

4 kedlubny, 3 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2,5dl kysané smetany, kopr, sůl, litr vody, 4 vajíčka uvařená na tvrdo.

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na nudličky nebo velice nahrubo nastrouháme. V hrnci na másle (1,5 lžíce) kedlubny osmahneme, zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 15 minut. Mezitím ze zbylého másla a mouky připravíme světlou jíšku, polévku s ní zahustíme, přidáme usekaný kopr, necháme přejít varem a přilijeme kysanou smetanu. Na talíři přidáme do polévky nakrájená vařená vejce. S kouskem pečiva lze podávat jako lehkou letní večeři.

37. Špenátová polévka

100g zmrazeného špenátu, 10g tuku, kousek cibule, 1 lžíce hladké mouky, 20g polévkových těstovin, česnek, 1,5 dl mléka, kousek masoxu, sůl, asi 3 dl vody.

Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, vmícháme mouku, připravíme světlou jíšku, zředíme vodou, rozšleháme a povaříme 10 minut. Potom zavaříme polévkové těstoviny, asi za 3 minuty přidáme zmrazený špenát rozdělený na malé kousky, masox, sůl a vaříme až se špenát rozmrazí. Polévku zjemníme mlékem, ochutíme rozetřeným česnekem a necháme přejít varem. Podle obliby můžeme polévku ochutit kořením kari nebo vegetou kari.

38. Papriková polévka

Pro 4 osoby - 3-4 zelené papriky, 3-4 menší brambory, 1 cibule, 2,5 dl kyselé smetany, 20g mouky, sůl, 50g tuku.

Papriky rozřízneme, odstraníme slupky a vnitřek. Oloupané, na kostičky nakrájené brambory povaříme asi 10 minut ve slané vodě. Na kousku másla zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené papriky a když cibule začne růžovět, přidáme odcezené brambory. Dolijeme potřebným množstvím vody a brambor, aby bylo polévky dost pro čtyři osoby. Osolíme dle chuti. Zahustíme kyselou smetanou, v níž jsme rozmíchali trochu mouky, a krátce povaříme.

39. Salátová polévka

1/4 kusu většího hlávkového salátu, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kopru, 2 lžíce smetany.

Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji vodou a dobře provaříme. Pak přidáme nadrobno nakrájený salát, předem pečlivě opraný, nadrobno nakrájený kopr a povaříme již jen dvě minuty. Do hotové polévky přidáme smetanu.

40. Pórková polévka

Několik pěkných pórků očistíme, vypereme, nakrájíme na kolečka a na másle lehce osmahneme. Nasypeme do vývaru z kostí nebo z kostky bujónu a vaříme asi půl hodiny. Polévku procedíme, přidáme špetku květu a zahustíme světlou jíškou. Přidáme žloutek rozkvedlaný v mléce, povaříme a dochutíme vegetou a nadrobno nakrájenou petrželkou. Místo žloutku můžeme zavařit krupicové nočky.

Nočky: Utřeme 30g másla, přidáme 1 vejce a 3 lžíce krupičky, osolíme, okořeníme květem nebo nastrouhaným muškátovým oříškem, nadrobno nakrájenou pažitkou a trochou petrželky. Do vařící polévky vykrajujeme malinké nočky. Hodí se jako vložka do bujónů a zeleninových polévek.

41. Hrášková polévka

2,5 dl čerstvého nebo zmraženého hrášku, 1 dl mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla.

Hrášek zalijeme malým množstvím vody a povaříme doměkka. Prochladlý jej rozmixujeme do hladka, zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou, povaříme a nakonec přidáme malý kousek másla pro zjemnění.

42. Rajčatová polévka č.1

5-8 dobře vyzrálých až přezrálých rajčat, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce vlasových nudlí lépe domácích nebo sójových, cukr na dochucení.

Rajčata nakrájíme na čtvrtky, dáme je do hrnce, přidáme asi dvě lžíce vody a krátce jen asi 5 minut je vaříme. Ručním šlehačem je pak rozšleháme, propasírujeme přes síto (ne hliníkové), dáme znovu na oheň a vmícháme kuličku másla předem promíchanou s hladkou moukou. Polévku doplníme zvlášť uvařenými nudlemi nebo také ovesnými vločkami a ochutíme cukrem.

43. Rajčatová polévka č.2

1 l rajčatové šťávy, 1 kostka masoxu, 4 lžíce předvařené rýže, sůl, cukr, citrónová šťáva, celerová nať, 4 lžíce zakysané smetany.

Do šťávy dáme vařit masox a rýži. Polévku podle chuti upravíme solí, cukrem a citrónovou šťávou a nakonec doplníme jemně nasekanou natí. Na talířích polévku doplníme smetanou.

44. Rajčatová polévka s nudlemi

6 dl vody, 300g rajčat, 20g celeru, 20g cibule, 1 dl mléka, 20g másla, 250g hl.mouky, 20g nudlí, sůl, petrželku.

Na části tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme celer, osmahneme, přidáme rajčata, společně podusíme a zalijeme vodou. Když se rajčata rozvaří, polévku prolisujeme a přidáme mléko rozkvedlané s hladkou moukou, sůl a povaříme. Zvlášť uvaříme v osolené vodě nudle, propláchneme je a dáme do polévky prohřát. Do hotové polévky přidáme čerstvé máslo a usekanou petrželovou nať.

45. Rajská polévka s česnekem

Pro 4 osoby - 2 cibule, 40g másla, 1-2 mrkve, 3-4 brambory, 1,25 l vody, 500g rajčat nebo 3 lžíce rajského protlaku, sůl, 2 stroužky česnek, 4 lžíce smetany.

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme mrkev a brambory pokrájené na kostky, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Do vroucí směsi přidáme pokrájená rajčata, sůl a vaříme, až zelenina změkne. Polévku rozmixujeme nebo prolisujeme. Na talíře rozdělíme rozetřený česnek, zalijeme polévkou a přidáme lžíci smetany.

46. Letní polévka z rajčat

aneb česká fantazie na italský způsob.

Na trošce olivového oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidá se drobet nakrájeného česneku. Když se ohřeje i ten, zalijeme vodou a přidáme kostku masoxu. Posolíme, opepříme a vaříme spolu s bobkovým listem. Po 10 minutách varu přidáme nakrájená rajská jablíčka, necháme je projít varem, přidáme pažitku, petržel, libeček, zkrátka vše zelené ze zahrádky. Když začnou rajčata ztrácet konzistenci, polévka je hotová.

47. Letní hrnec

200g cibule, 1 cuketa, 2 papriky, 1 lilek, 4 větší rajčata, 2 lžíce oleje, sůl, saturejka, tymián, česnek, chilli, 1 lžíce oleje, 1 lžíce papriky, 250g vařených krup nebo krupek, 2 lžíce zelených natí (petrželka, bazalka, kerblík, pažitka).

Zeleninu očistíme, opláchneme, cibuli a cuketu nakrájíme na plátky, papriky na nudličky, lilek na kostičky, rajčata spaříme, sloupneme a překrájíme. V horkém oleji zpěníme cibuli, přidáme zeleninu a osmahneme ji. Osolíme, okořeníme, zalijeme horkou vodou nebo vývarem a dusíme na ne příliš doměkka. Během přípravy přidáme rajčata. Ochutíme prolisovaným nebo jemně nakrájeným česnekem a chilli, doplníme na oleji zpěněnou paprikou, kroupami a nakonec natěmi. Polévka má být zahoustlá. Podáváme ji s chlebem.

48. Jarní polévka s jíškou

Pro 6 osob - 250g mladé karotky, 100g petržele, 40g másla, 40g hladké mouky, 1 litr vody, 2,5 dl mléka, sůl, cukr, citrónová šťáva.

Očištěnou a umytou mrkev a petržel postrouháme na struhadle. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme strouhanou zeleninu a spolu podusíme. Zalijeme vodou a mlékem, osolíme do měkka. Před podáváním polévku dochutíme citrónovou šťávou a podle potřeby i trochu cukru.

49. Polévka z jarních bylinek

Různé jarní bylinky (mladé kopřivy, zelená petrželka, mladá cibulka, kmínové či jahodové lístky, řebříček, kerblík ...), mouku, máslo, smetana a žloutky na těstíčko, sůl, muškátový květ.

Bylinky důkladně propláchneme a 10 minut vaříme ve vodě. Potom je procedíme, jemně posekáme, přidáme zpět do vody, ve které se vařily, a přivedeme k varu. Z mouky, másla, žloutků, smetany, soli a muškátového květu umícháme těstíčko a vlijeme do vařící polévky a jen krátce povaříme. Podáváme s osmaženou houskou.

50. Mixovaná hovězí polévka se zeleninou

1 l vývaru, 1 žloutek, 100g syrové kořenové zeleniny, sůl.

Do mixéru nalijeme asi půl šálku vody, přidáme žloutek, osolíme a vsypeme na kousky pokrájenou, důkladně očištěnou kořenovou zeleninou. Mixujeme 3 minuty. Vzniklou kaši vlijeme do vroucího vývaru a vaříme 10 minut. Podáváme s kostičkami osmažené žemle. Porce polévky na talířích můžeme posypat také usekanou pažitkou nebo petrželkou.

51. Lisovaná fazolová polévka

80g bílých fazolí, kousek mrkve, celeru a cibule, 1 lžíce rajčatového protlaku, 10g tuku, 10g hladké mouky, česnek, 4 lžíce mléka, asi 4,5 dl vody, sůl, masox, petrželka.

Fazole přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Asi za 4 hodiny je uvaříme téměř do měka ve vodě, v níž byly namočené. Ke konci varu přidáme zeleninu, cibuli a rajčatový protlak, světlou jíšku z tuku a mouky a vaříme, až fazole i zelenina změknou. Poté polévku prolisujeme (nebo po částečném vychladnutí rozmixujeme), osolíme, ochutíme masoxem a rozetřeným česnekem, podle obliby i několika kapkami octa a mletou sladkou paprikou, zjemníme mlékem a necháme přejít varem. Při podávání posypeme usekanou petrželkou.

52. Cibulačka

4 velké cibule, kousek másla, 1 l vývaru nikoliv z hovězího masa (může být kuřecí, vepřový), sůl, lžíce mandlí, 150g eidamu nebo ementálu, 2 rohlíky.

Cibuli nakrájíme na kolečka a podusíme na másle. To pak slijeme a cibuli vhodíme do vroucího vývaru. Asi 10 minut vaříme, přidáme strouhané mandle. Na talíř dáme osmažené kostičky z rohlíků, přelijeme horkou polévkou, zasypeme strouhaným sýrem a podle chuti dosolíme.

53. Cibulová polévka

50 dl vody, 2 menší cibule, lžíce másla, trocha hladké mouky, půl žloutku, půl šálku mléka, 2 malé krajíčky opečeného chleba, sůl.

Cibulovou polévku připravíme tak, že připravené cibule rozvaříme ve vodě, z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme prolisovaným cibulovým vývarem a povaříme. Přidáme žloutek který jsme si rozkvedlali v mléce a celé prohřejeme. Na talíř dáme opečený chleba, přelijeme polévkou.

54. Cibulová polévka s ementálem

Pro 4 osoby - 200g cibule, sůl, mletý pepř, 1 l hovězího vývaru, 4 plátky chleba, 80g másla, 1,25 dl bílého vína, 100g ementálu.

Očištěnou cibuli pokrájíme na tenké plátky a udusíme do sklovata na 20g másla. Osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a vaříme 20 minut. Potom přilijeme víno. Plátky chleba osmažíme na zbytku másla, položíme na polévku, přikryjeme tenkým plátkem sýra a na 2-3 minuty vložíme do rozehřáté trouby (až se sýr začne rozpouštět). Ihned podáváme.

55. Cibulová polévka jemná

1 litr vývaru z kostí, 4 větší cibule, 30g másla nebo rostlinného tuku, 30g hladké mouky, sůl, mletý pepř, cukr, 1 dl mléka, 1 žloutek.

V části vývaru rozvaříme oloupané, na menší kousky překrájené cibule a prolisujeme. Připravíme světlou jíšku, zředíme zbylým vývarem, povaříme a přidáme cibulový protlak. Polévku osolíme, maličko opepříme a zjemníme troškou cukru. Nakonec do polévky zašleháme rozmíchaný žloutek s mlékem, zahřejeme k bodu varu, ale nevaříme. Jako vložku podáváme na kostičky nakrájenou a na tuku osmahnutou žemli.

56. Teplá ovocná polévka

Jahody, meruňky, jablka, v zimě dětská ovocná přesnídávka, 3 lžíce ovesných vloček, cukr.

Vločky propláchneme a v trošce vody namočíme. Mezitím rozmixujeme ovoce s malým množstvím cukru. Namočené vločky uvaříme doměkka (stačí 5 minut). Tuto vločkovou kaši pak smícháme s rozmixovaným ovocem. Vločky s výživou již není třeba přislazovat. Podáváme jako teplou večeři nebo svačinu.

57. Zeleninová polévka č.1

Pórek, hrášek, mrkev, celer, petržel, květák, brambor, kedlubna, růžičková kapusta, brokolice atd., 1 dl mléka nebo smetany, 1 lžíce hladké mouky, 1 žloutek, 1 lžíce másla.

Čím více druhů zeleniny budeme mít, tím bude polévka chutnější. Pečlivě očištěnou nakrájíme nadrobno, jen krátce osmahneme na másle, zalijeme vodou nebo vývarem kupříkladu z drůbeže a uvaříme doměkka. Pak polévku zahustíme moukou rozšlehanou v mléce, dobře provaříme a prochladlou můžeme (pro děti) rozmixovat na krém. Před podáváním do polévky můžeme vmíchat žloutek.

58. Zeleninová polévka č.2

2 větší mrkve, 1 petržel, 1 kedluben, kousek květáku, hromádku hrášku (i sterilizovaného), 1 celou cibuli, 3 brambory, olej, hladká mouka, sladká mletá paprika, sůl.

Vše očistíme a nakrájíme na kostičky (kromě cibule), olej nebo kousek sádla roztopíme v hlubším hrnci a všechnu připravenou zeleninu vsypeme dovnitř, pár minut za stálého míchání opékáme, 1-2 velké lžíce hladké mouky smícháme s vrchovatě naplněnou lžičkou sladké červené papriky a směsí potom poprášíme zeleninu, chvilku mícháme a zalijeme vodou, přidáme trochu soli a pepře a vaříme dokud není zelenina měkká, hotovou polévku případně dochutíme solí.

59. Zelná polévka

300g kysaného zelí, 1 menší uzené koleno, 200g předního hovězího masa s kostí, 80g žampiónů, mletá sladká paprika, olej nebo sádlo, 1 cibule, 1 kostka masoxu, 3 lžíce hladké mouky, 2 dl šlehačky, pepř, sůl.

Koleno pečlivě omyjeme a společně s hovězím masem uvaříme doměkka. Do vývaru můžeme přidat masox nebo jiný masový i zeleninový bujón. Pak vývar scedíme, koleno vykostíme a společně s hovězím masem nakrájíme na menší kostky. Zelí mírně vymačkáme a pokrájíme. Šťávu, kterou získáme, uschováme a podle potřeby použijeme později na okyselení polévky. Na trošce oleje nebo sádla zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme asi 2 lžičkami papriky, promícháme, přidáme zelí a žampióny nakrájené na plátky. Podusíme a často mícháme. Pak zalijeme vývarem z kolena a hovězího masa a vaříme asi 20 minut. Potom přidáme kostky masa, podle chuti můžeme doplnit i nakrájenou klobásu nebo párek. Povaříme, přisolíme a opepříme, zalijeme šlehačkou nebo smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku, a vaříme ještě 5 až 10 minut.

60. Zelná polévka s uzeninou

1 cibule, 100-150g uzeného masa, trocha oleje, 1 lžička sladké červené papriky, 1 balíček kysaného zelí, 1,5 l vody, 4 brambory, sůl, pepř, 1 kelímek kysané smetany, 1-2 lžícemi hladké mouky,

Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, uzené maso nakrájíme na kostičky, olej rozpálíme a osmažíme na něm cibuli do zlatova, vložíme nakrájené uzené maso a krátce opražíme, potom vše posypeme lžičkou sladké červené papriky a vsypeme balíček kysaného zelí, krátce promícháme a zalijeme 1,5 litrem vody, oloupeme brambory, omyjeme, nakrájíme na kostky a přidáme do polévky, potom okořeníme solí a pepřem a vaříme do změknutí, během vaření můžeme doplňovat vyvařenou vodu, asi po 1 hodině až bude vše měkké, rozmícháme kelímek kysané smetany s hladkou moukou, potom vše vlijeme do polévky, kterou přitom musíme stále míchat, aby se nám smetana nesrazila, nakonec hotovou polévku krátce prohřejeme. Vhodná příloha: chléb

61. Zeleninová polévka s osmaženou houskou

1 kedlubna, malý květák, 100g hrášku, 1/2 hlávky kapusty, 1 pórek, 1/2 celeru, 80g másla, 1,5 l hovězího vývaru, 1 lžíce nasekané petrželky, špetka muškátového květu, 4 plátky toustového chleba.

Zeleninu nakrájíme na kostičky, na kolečka nebo rozebereme na růžičky. Na polovině másla osmažíme kapustu, přidáme ostatní zeleninu, zalijeme vývarem a vaříme asi půl hodiny. Ochutíme muškátem, osolíme, opepříme a zdobíme petrželkou. Podáváme s kostičkami toustového chleba osmaženými dozlatova na zbylém másle.

62. Polévka z růžičkové kapusty

Pro 6 osob - 1 kg růžičkové kapusty, 1 velká cibule, 3 kostky slepičího bujónu, 2,5 l vody, 1 žloutek, 100g smetany, 20 g másla, sůl, pepř, sendvič.

Do poloviny másla dáme zesklovatět cibuli, přidáme růžičkovou kapustu, zalijeme bujónem a pomalu vaříme 45 minut. Uvařenou kapustu scedíme, rozmixujeme, vlijeme zpět do bujónu a krátce povaříme s přidáním žloutku a smetany. Podáváme se sendvičem pokrájeným na kostičky a opečeným na zbývajícím másle.

63. Polévka kapustová s houbami

Polovina menší kapusty, 1menší cibule, polovinu rajského protlaku, mletá paprika, hladká mouka, houby čerstvé (sušené), sůl.

Kapustu nakrájíme na proužky a uvaříme v osolené vodě. Přidáme, vedle uvařené nakrájené houby, ochutíme protlakem a sladkou mletou paprikou a nakonec zahustíme trochou nasucho opražené mouky.

64. Falešná slepičí polévka

1/4 l vývaru z masoxu nebo kostí (připravit den předem), 200g mrkve, 40g másla, 1 lžíce polévkového koření, 40g jemných polévkových nudlí, 1 lžička sekané petrželky, sůl.

Jemně nastrouhanou mrkev dáme na máslo, osmahneme a vložíme do připraveného vývaru. Povaříme, zavaříme nudličky. Polévku ochutíme polévkovým kořením a zelenou petrželkou.

65. Rybí polévka č.1

1,5 l vody, 500g ryby, 2 žloutky, 3 dl mléka, 200g housky (do mléka), 50g másla, 25g hladké mouky, 200g kořenové zeleniny, houska na osmažení, sůl.

Očištěnou rybu uvaříme ve slané vodě s kořenovou zeleninou. Když je ryba měkká, vyjmeme ji z vývaru, vykostíme, maso nakrájíme a dáme stranou. V misce utřeme natvrdo uvařené žloutky a smícháme s vymačkanou houskou namočenou v mléce. Z hladké mouky a másla uděláme světlou jíšku, kterou zahustíme vývar z ryby. Pak do polévky dáme utřené žloutky s vymačkanou houskou a povaříme. Hotovou polévku přecedíme na kousky masa a podáváme s kostičkami osmažené housky.

66. Rybí polévka č.2

100g rybího filé, 2 mrkve, 2 petržele, kousek celeru, kousek pórku, 1 brambor, oříšek másla smíchaný s hladkou moukou.

Pro malé děti - Zeleninu pečlivě očistíme, nakrájíme nadrobno, vložíme do hrnce, přidáme i filé, zalijeme vodou a vaříme doměkka. (Místo filé můžeme použít i porci kapra, vaříme ji však zvlášť bez zeleniny vzhledem k nebezpečí, že by se do polévky dostaly malé kostičky.) Nakonec dáme do polévky povařit oříšek másla, který si připravíme předem smícháním změklého másla se lžičkou hladké mouky. Polévku necháme mírně zchladnout, rozmixujeme ji na hladký krém.

67. Polévka z rybího filé

200g filé, 40g rostlinného tuku nebo másla, kousek cibule, 100g kořenové zeleniny, 40g hladké mouky, mletá sladká paprika, 1,2 l vody, česnek, sůl, petrželka.

Na části tuku mírně osmahneme nakrájenou cibuli a na hrubší nudličky nastrouhanou zeleninu. Přidáme na kousku nakrájené filé, sůl a za občasného míchání podusíme. Ze zbylého tuku a mouky připravíme světlou jíšku a vmícháme do ní papriku. Ihned zalijeme vodou a rozšleháme. Dobře povaříme, přidáme podušené filé se zeleninou, česnek utřený se solí a ještě krátce povaříme. Doplníme petrželkou a podáváme.

68. Rybí polévka s brambory a zeleninou

300g očištěného rybího masa, sůl, několik zrnek celého pepře, 1 červená a 1 zelená paprika, 3-4 rajčata, kousek celeru, feferonka, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1 lžíce papriky, 400g oloupaných brambor, petrželka, bílý jogurt.

Opláchnuté maso zalijeme studenou vodou, přidáme sůl a koření a vaříme 20 minut. Mezitím očistíme a opláchneme zeleninu, z paprik vyjmeme jádřince a nakrájíme je na nudličky, rajčata spaříme sloupneme a překrájíme, celer nahrubo nastrouháme, feferonku rozsekáme. Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, doplníme zeleninou, osolíme, zastříkneme horkou vodou a dusíme téměř do měkka. Měkké maso scedíme, koření odstraníme. Do horkého vývaru přidáme brambory a uvaříme je do měkka, doplníme zeleninou, kousky masa a prohřejeme. Polévku doplníme nadrobno nakrájenou petrželkou a na talířích zdobíme jogurtem.

69. Szegedinská rybí polévka

Pro 4 osoby - 500g kapr - filety, 500g štika (okoun) - filety, 500g sumec - filety, 20g sůl, 800g rybí hlavy, páteř, 250g cibule, 25g červená paprika sladká, 80g paprikové lusky, 50g rajčata.

Z maďarské kuchyně - Ryby vykostit, sumce nakrájet na plátky. Rybí filety o velikosti cca 60-80g rovnoměrně osolit a odložit do chladničky. Rybí hlavy a kostry velmi dobře omýt, vložit do studené vody a dát vařit. Lehce osolit, přidat nadrobno pokrájenou cibuli a vařit, až se hlavy a kosti rozvaří a vznikne vydatný vývar. Odstavit z plotny a přecedit do jiného hrnce. Opět přivést do varu a vsypat sladkou papriku. Podle chuti lze přidat i trochu pálivé papriky. přidat připravené rybí kousky, vnitřnosti, pokrájené paprikové lusky a rajčata. při mírné teplotě vařit ještě asi 10-12 minut, než ryba změkne. při vaření polévku nemíchat, ryba i vnitřnosti by se rozpadly na příliš malé kousky. Polévku podávat horkou. V každé porci by mely být stejnoměrně rozděleny všechny druhy ryb i vnitřnosti.

70. Rychlá polévka z ovesných vloček

1 cibule, 4 mírně navršené lžíce ovesných vloček, 1 lžíce rostlinného tuku, 1 litr vody, masox, 1 stroužek česneku, sůl, majoránka, petrželka.

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme v rozehřátém tuku, přidáme vločky a osmahneme do růžova. Zalijeme vodou a vaříme doměkka. Potom polévku ochutíme masoxem, česnekem utřeným se solí a rozemnutou majoránkou a ještě krátce povaříme. Do talířů rozdělíme usekanou petrželku a zalijeme polévkou. Máme-li v lednici zbytek vařených brambor, nakrájíme je na kostky a před koncem varu je dáme do polévky prohřát. Polévka bude vydatnější.

71. Polévka z ovesných vloček

5 dl mléka, 2,5 dl vývaru, 60g ovesných vloček, 50g smetany, sůl.

Čtvrt litru mléka uvaříme, smícháme s horkým vývarem, přisypeme vločky a přidáme zbytek mléka. Vaříme půl hodiny. Pěnu sbíráme, osolíme, přidáme smetanu a případně i trochu másla. Polévku přecedíme. Do hotové polévky přidáme malé kousky osmaženého chleba.

72. Polévka - mrkvový krém

4 větší mrkve, 1 cibule, 4 lžíce ovesných vloček, 1 lžička oleje, zelené bylinky na ochucení.

Drobně pokrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, přilijeme vodu, špetku soli a pomalu vaříme asi 30 minut. Potom do polévky vysypeme ovesné vločky a ještě asi 15 minut povaříme. Potom vše propasírujeme a dochutíme pokrájenými bylinkami a již nevaříme.

73. Polévka s masovými taštičkami

1 litr vývaru, hrst špenátu, špetka soli a pepře, 1 lžička Glutasolu, 50g cibulky. Masová náplň: 200g prorostlého vepřového masa, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce bílého vína, půl lžičky zázvoru, hrst špenátu, sůl, pepř. Těsto: 250g hladké mouky a voda.

Vepřové maso u meleme na jemnou směs a důkladně promícháme se sójovou omáčkou, vínem, pepřem, drobně nasekaným zázvorem, solí a jemně krájeným vařeným špenátem. Z hladké mouky a vody vypracujeme těsto, které se nemá lepit a necháme je asi hodinu odpočinout v misce zakryté utěrkou. Pak těsto rozválíme na tenkou placku a formičkou vykrájíme placičky asi 6 cm velké. Na střed placičky dáme lžičku připravené masové náplně a okraje stiskneme dohromady. Taštičky vložíme do horké vody, krátce povaříme, zcedíme a dáme do polévkové mísy. Silný masový vývar mírně osolíme, opepříme, přidáme krájený špenát, Glutasol, poté na mírném ohni povaříme, přidáme drobně nasekanou cibulku a přelijeme na připravené taštičky.

74. Savojská polévka

200g slaniny, polovina celeru, 2 pórky, 2 kedlubny, 2 cibule, 3 velké brambory, 5 dl mléka, trochu másla, 500g strouhaného sýra, sůl.

Slaninu pokrájíme, osmažíme do zlatova, přidáme nahrubo pokrájenou zeleninu (kromě brambor) a dusíme. Během dušení občas podlijeme vodou. Po 20-25 minutovém dušení přidáme brambory pokrájené na tenká kolečka a dovaříme. Nakonec přidáme vroucí mléko a máslo, osolíme a podáváme tak, že polévku nalijeme na tenké kousky chleba posypané strouhaným sýrem.

75. Farářská polévka

1 lžíce másla nebo tuku, lžíce hladké mouky, vejce, zelená petrželka.

Na lžíci másla nebo tuku zpěníme lžíci hladké mouky a ihned odstavíme. Vmícháme jedno vejce a vrátíme na oheň. Necháme zatuhnout za stálého míchání, vařečkou drobíme masu na menší kousky. Zalijeme vodou a chvíli povaříme. Do této polévky nepatří ani bujón v kostce, ani polévkové koření, zato nešetříme pokrájenou zelenou petrželku, kterou přidáme až do do hotové polévky. Podáváme s chlebem.

76. Polévka z králičího předku

1 králičí předek, 1 králičí játra, 50g másla, 30g hladké mouky, 1 litr vody, 100 g kořenové zeleniny, 1 cibule, sůl, pepř, petrželka, 1 žemle, 20g tuku.

Králičí předek nakrájíme na kusy, obalíme v mouce a ze všech stran opečeme na másle. Opečené maso vykostíme, nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu a vaříme do měkka. Játra udusíme na kousku tuku zvlášť a přidáme je do polévky nakrájená na kostičky. Polévku dochutíme pepřem a podáváme s osmaženou žemlí.

77. Ruská mléčná polévka

500g špenátu, 40g másla, 1 malá cibule, 1 l mléka, 50g strouhanky, sůl, 2,5 dl sladké smetany, 2 vejce natvrdo, 50g šunky.

Očištěné a oprané špenátové lístky povaříme 3 minuty, pak je scedíme a velmi jemně usekáme. Špenát dusíme na másle s nastrouhanou cibulí, pak přilijeme vařící mléko, osolíme, vmícháme strouhanku a povaříme. Nakonec přidáme smetanu a nadrobno nakrájená vejce a šunku.

78. Andaluská polévka Gaspacho

1 cibule, 1 velká červená paprika, 1 stroužek česneku, 2 lžíce oleje, 1 lžička prosáté strouhanky, 200g rajčat, 1 salátová okurka, 1-2 lžíce octa, 1 -2 lžíce vody, sůl, pepř, špetka cukru.

Cibuli a papriku nakrájíme nahrubo a od každého odložíme po 1 lžíci. Rajčata spaříme a sloupneme, okurku oloupeme a nakrájíme na větší kostičky, a odložíme po 1 čajové lžičce. Zbývající papriku, cibuli, rajčata a okurku rozmixujeme s česnekem, olejem a strouhankou. Přidáme ocet a vodu, přisolíme podle chuti a smícháme s odloženou zeleninou, kterou jsme nasekali nadrobno. Dáme vychladit, případně můžeme přidat kostku ledu.

79. Gulášová polévka

Zbude-li nám guláš, rozředíme ho vývarem, zahustíme nakrájenými syrovými brambory a jíškou, povaříme, dochutíme a máme sytou a dobrou polévku.

80. Maďarská gulášová polévka

500g hovězího masa, 150g uzené slaniny, 500g cibule, 250g brambor, 250g mrkve, 250g rajčat, 1,5 l vody, 2 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, 2 bobkové listy, 2 lžíce sladké mleté papriky, 2 dl kysané smetany, špetka cukru, sůl.

Maso a slaninu pokrájíme na větší kousky a na kastrolu ze všech stran osmažíme. Přidáme pokrájenou cibuli, zeleninu a společně dusíme. Na konec přidáme rozmačkaný česnek, zalijeme vodou a všechno asi 60 minut vaříme na malém plameni. Když maso změkne, polévku dochutíme a zjemníme smetanou. Polévku můžeme podávat s chlebem jako samostatné jídlo.

81. Skotská skopová polévka

na vývar: 200g skopového masa s kostí, 1,5 l vody, 3 kuličky pepře, sůl, 100g kořenové zeleniny.

na polévku: 2 bílé ředkve, 1 cibuli, kmín, kousek kapusty, 4 brambory, ocet, lžíci worcestrové omáčky, pažitku.

Maso rozsekáme na menší kousky, zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl, kořenovou zeleninu a dobře několik hodin vaříme. Ředkve a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, přidáme trochu kmínu, zalijeme procezeným vývarem, přidáme jemně krouhanou kapustu, na nudličky nakrájené brambory, ochutíme octem a worcesterem, nakonec přidáme pažitku. Polévka je zahuštená rozvařenými brambory.

82. Paloczská polévka

Pro 4 osoby - 320g skopové ramínko, 1 dl olej, 120g cibule, 10g červená paprika, 2g mletý pepř, 2 ks bobkový list, 1g kmín, 15g sůl, 5g česnek, 300g zelené fazolky, 300g brambory, 300g mouka, 1,2 l vývar z kostí, 20g petrželka.

Z maďarské kuchyně - Skopové maso nakrájet na stejně velké kostičky, omýt a nechat na sítu okapat. V hrnci rozehřát olej, dozlatova usmažit nadrobno pokrájenou cibuli, posypat paprikou, promíchat a hned zalít trochou vody. Vodu nechat vyvařit a přidat skopové maso. Ochutit pepřem, bobkovým listem a kmínem, osolit a přidat prolisovaný česnek. Maso dusit přikryté, na malém plameni, vždy jen v troše vývaru. V menším hrnci mezitím uvařit zelené fazolky a brambory, vše pokrájené na stejně velké kousky. Z oleje a mouky připravit zlatavou jíšku. Polévku zředit vývarem nebo vodou a jakmile přejde varem, přidat fazolky a brambory, potom jíšku. Přilít do hladka vymíchanou kyselou smetanu a po 2-3 minutách varu sejmout z plotny, posypat nadrobno pokrájenou petrželkou a horkou polévku servírovat.

83. Frankfurtská polévka

100g mrkve a petržele, kousek květáku, zelený hrášek, kousek kapusty, 2 párky, 30g másla či oleje, 30g hladké mouky, vegeta, muškátový oříšek, sůl.

Na nudličky nakrájenou mrkev a petržel osmahneme na oleji, zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Před uvařením přidáme hrášek, kousky květáku, na nudličky nakrájenou kapustu a na kolečka nakrájené párky. Do hotové polévky přidáme vegetu, nadrobno nakrájenou petrželovou nať a dvakrát strouhneme muškátový oříšek.

84. Moravská polévka

Oloupané brambory uvaříme v mírně slané vodě, měkké vyndáme a rozmačkáme na kaši, zředíme slabší hovězí polévkou nebo vývarem z kostí či rozpuštěnou bujónovou kostkou a nalijeme zpět do hrnce. Polévku zahustíme jíškou a zavaříme do ní knedlíčky.

Příprava knedlíčků: 250g vepřového masa rozsekáme a smícháme se 6 brambory, uvařenými den před a po vychladnutí nastrouhanými. Přidáme 2 žloutky, 2 lžíce kyselé smetany, 2 lžíce parmazánu, trochu soli, nadrobno nakrájenou petrželovou nať a sníh z bílků. Tvoříme malé knedlíčky a vaříme je v polévce 5 minut. Tyto knedlíčky můžeme zavařit jen do vývaru z kostí nebo z kostky bujónu a přidat nadrobno nakrájenou petrželovou nať či pažitku.

85. Studená melounová polévka

100g melounu, 1 salátová okurka (75g), 150g rajčat, 2 lžíce (20g) citrónové šťávy., pepř, paprika, curry, sůl, sladidlo, 1 lžíce petržele, 250g netučného kefíru, 1 ks žitného pečiva (50g).

Dužinu melounu nakrájíme na kostičky, okurku oloupeme, rozkrájíme a rozmixujeme spolu s melounem, citrónovou šťávou a kořením. Rajčata rozpůlíme a dáme spolu s petrželí do misky. Přelijeme melounovým pyré a zředíme vychlazeným kefírem. Dochutíme a podáváme s pečivem.

86. Rychlá polévka

Povaříme jakýkoliv bujón, přidáme vegetu, lžíci mleté kapie. Do polévky nastrouháme na slzičkovém struhadle 3 brambory, povaříme a do hotové přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať či pažitku. Za pět minut máme polévku hotovou.

87. Brynzová polévka

200g brynzy, 1 cibule, 200g brambor, 2 lžíce tuku (oleje), pažitka, kmín, mletá sladká paprika.

Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, poprášíme paprikou, zamícháme, zalijeme vroucí vodou, vložíme předem oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Lehounce přisolíme (brynza je slaná) a uvaříme. Brynzu nadrobíme přímo do talíře a přelijeme polévkou s bramborovými kostičkami a posypeme pažitkou. Podáváme s chlebem.

88. Indická kuřecí polévka

300g kuřecích drůbků, lžíce másla, 2 šálky krájené zeleninové směsi (mrkev, petržel, hrášek, kapusta, květák), 1šálek rýže, 1 dl sladké smetany, 1 žloutek, 2 lžičky kari koření, 2 lžíce mandlí, 2 kolečka omytého citronu.

Do hrnce dáme máslo a rozpustíme v něm kari koření (bude mít krásnou žlutou barvu), přilijeme litr vody a vložíme drůbky. Osolíme a vaříme do měka. Potom drůbky vyndáme, do vývaru vložíme zeleninu a rýži a vaříme opět až do měkka. Drůbky obereme, přilijeme zchladlou polévku a zeleninu s rýží a rozmixujeme. Zalijeme smetanou ve které jsme rozšlehali žloutek. Nakonec přidáme spařené a oloupané nakrájené mandle a proužky z citronu.

89. Polévka s houbovým svítkem

250g kostí a jednu morkovou navíc, kousek mrkve, celeru, kapusty, petržele, 1 cibuli, sušené houby, 2 bílky, sůl, trocha tuku, jemně prosátou strouhanku.

Kosti zalijeme litrem a půl vody a dáme na několik hodin vařit. Houby také zalijeme vodou a necháme nabobtnat a pak ještě trochu povaříme. Zeleninu nahrubo nastrouháme, kapustu nakrájíme a všechno osmažíme na lžíci másla. Vložíme do přecezeného vývaru a povaříme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme lžičku rozpuštěného tuku, hrstku strouhanky a jemně usekané houby. Těstíčko upečeme na vymaštěné pánvi, pak je nakrájíme na kostičky a přiložíme zvlášť v misce k polévce.

90. Hrstková polévka paní Jiřiny

Hrst čočky, stejně tolik hrachu, jáhel, fazolí, sójových bobů a krupek, 2 brambory (jen dobře kartáčkem vydrhnuté, ponechané se slupkou), česnek, sůl, majoránka podle chuti, obyčejná vegeta a ocet na dochucení, máslo a mouka na zásmažku (jíšku).

Luštěniny a kroupy přebereme, opereme a namočíme na několik hodin asi do 3 litrů vody. Pak dáme vařit, přidáme česnek, na kostičky nakrájené brambory, koření, a pozor - nesolíme. Teprve když jsou luštěniny měkké, osolíme je, zahustíme jíškou, ještě krátce povaříme a dochutíme octem.

91. Polévka Enriko

2 lžíce uvařených fazolí, 2 střední brambory, 2 rovné lžíce zavářkových těstovin, 4 lžičky rajského protlaku, 1 lžička tuku, půl kelímku smetany, lžičku strouhaného křenu, sůl, pepř, špetička karí, trochu lístků čerstvé bazalky, asi 1 litr vydatného vývaru (i z kostky).

Protlak osmahneme na tuku a odložíme, oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky, dáme vařit do vývaru, zhruba v půlce varu přidáme těstoviny, a uvaříme doměkka. Pak přidáme uvařené fazole, osmahnutý protlak a dokořeníme (pepř, sůl, karí, křen, bazalka). Nakonec zjemníme smetanou. A podáváme.

92. Polévka ministra

Pro 5 osob - 100g mrkve, po 50g celeru, petržele, kapusty, pórku a slaniny, dále 1,5 l vývaru, těstoviny nebo rýži, 50g strouhaného Parmazánu.

Zeleninu nakrájíme na jemné nudličky a osmahneme na rozkrájené slanině. Zalijeme trochou vývaru, lehce přisolíme a krátce povaříme. Vedle v normální vodě, jen osolené, si uvaříme rýži nebo těstoviny. Do varu uvedeme zbylý vývar a do něj přidáme měkkou zeleninu a odcezenou rýži nebo těstoviny. Strouhaný parmazán podáváme zvlášť.

93. Polévka se šunkovými nočky

1,5 l vývaru, 100g vařených prolisovaných nebo nastrouhaných brambor, 1 vajíčko 20g másla, 30g šunky, pepř, sůl, 40g hrubé muky nebo jemné krupičky. zelená petrželka.

Šunkové nočky vytvoříme: Bramboru uvaříme, oloupeme, prolisujeme. Máslo utřeme do pěny, přidáme vajíčko, sůl, pepř, drobně nakrájenou šunku a dobře promícháme. Pak ještě přidáme vychladlé prolisované brambory, mouku nebo krupičkou a nasekanou zelenou petrželku. Dobře propracujeme a vytvoříme malé kuličky. Vhazujeme je do vroucího vývaru, krátce povaříme a hned podáváme.

94. Vývar se šunkovými knedlíčky

Pro 5 osob - 30g másla, 50g šunky, 1 vejce, lžíce mléka, 50-60 g strouhanky, sůl, špetička strouhaného muškátového oříšku.

Základem je vývar, lze připravit i z bujonové kostky. Máslo umícháme se žloutkem, přisolíme, přidáme muškátový oříšek, pak vložíme k utřenému máslu ještě na jemno usekanou šunku, lžíci mléka, tuhý sníh z bílků a podle potřeby strouhanku. Vypracujeme těsto a malé kuličky z něj zaváříme do vroucího vývaru.

95. Petrželovo - hrušková, krémová polévka

2 - cibule, oloupané a nakrájené na kostičky, 4 - kořeny petržele, oloupané a nakrájené na kostičky, 1 - brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky, 3 - hrušky, oloupané, odstraněné od jádřinece a nakrájené na kostičky, 25 ml - olivového oleje, nebo másla, 1,5 l - vody, 1 - bilý jogurt, 1 - kostečka kuřecího a nebo zeleninovéhu vývaru, na dochucení, sůl, pepř a nakrájené zelené petrželky nebo pažitky.

Možná se vám to zdá jako nezvyklá kombinace, ale nedejte na první zdání. Nejprve nakrájenou cibuli, petržel, brambor a hrušky osmažíme, za stálého mýchání, do zlatova na olivovém oleji nebo másle, ve vyšším hrnci, asi 5 minut. Podlejeme vodou, přidáme kostičku vývaru a na mírném ohni vaříme tak dlouho dokud všechna zelenina nebubude uvařená, asi 30 minut. Přídáme bílý jogurt a rozmixujeme na pyré, které dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou a nebo pažitkou.