zpět

Omáčky

1. Křenová smetanová omáčka

7,5 dl mléka (nebo smetany), 3 mandle, 3 lžíce sladké smetany, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 1 lžíce křenu, 1 kostka cukru a špetka soli.

Svařím e mléko s nastrouhanými mandlemi, přilijeme smetanu, v níž jsme rozkvedlali mouku, a za stálého míchání necháme zhoustnout na mírném plameni. Do husté omáčky přidáme nastrouhaný křen, cukr a sůl. Vaříme-li omáčku jen z netučného mléka, můžeme přidat kousek másla. Podáváme k vařenému hovězímu masu s knedlíkem nebo jen s celozrnným kynutým knedlíkem.

2. Smetanový křen

V hrnečku utřeme kousek másla s trochou hladké mouky. Za stálého míchání zaléváme vařící smetanou a dáme chvilku povařit. Přidáme strouhaný křen, zamícháme, posypeme mletým muškátovým květem a podáváme.

3. Česneková omáčka č.1

Pro 6 osob - 10 stroužků česneku, 4 dl kvalitního oleje, 2 žloutky, šťáva z půlky citrónu, sůl, cayennský pepř.

Očištěné stroužky česneku prolisujeme, vložíme do mísy, přidáme 2 syrové žloutky, sůl, a trochu cayennského pepře. Velmi pomalu přidáváme olej a šleháme několik minut bez přestání (podobně jako při přípravě majonézy). Omáčku dochutíme citrónovou šťávou a servírujeme chladnou k různým druhům ryb, uzenému masu, bramborám, natvrdo uvařeným vejcím apod.

4. Česneková omáčka č.2

50g hladké mouky, 50g sádla, česnek podle chuti, 1 cibule, vývar z masa, pepř, sůl.

Cibuli a část česneku najemno nakrájíme, osmahneme na sádle dorůžova a zasypeme moukou. Připravíme světlou jíšku, kterou zředíme prochladlým vývarem, rozšleháme a asi půl hodiny za občasného zamíchání vaříme. Opepříme a přidáme česnek utřený se solí. Povaříme a podáváme k vařenému hovězímu masu. Rychlou přílohou bude pečivo.

5. Česneková omáčka č.3

50g hladké mouky, 1 cibule, 20g česneku, mletý pepř, sůl, masový vývar (asi 7,5 dl), sladká smetana, 60g tuku.

Cibuli pokrájíme a osmažíme na části tuku, zasypeme hladkou moukou a připravíme jíšku, kterou zalijeme za stálého míchání vývarem. Ochutíme pepřem a solí a dobře provaříme. Na zbývajícím tuku podusíme jemně rozsekaný česnek a přidáme ho do omáčky. Společně krátce povaříme, procedíme. Omáčku můžeme zjemnit přidáním sladké smetany.

6. Celerová omáčka

Pro 4 osoby - 1 vejce, sůl, mletý pepř, cukr, 10g hořčice, 20g citrónové šťávy, 2,5 dl kvalitního oleje, 250g celeru.

Vejce dobře umícháme se solí, mletým pepřem, cukrem, hořčicí s citrónovou šťávou. Potom velice pomalu přidáváme olej a šleháme, nejlépe v mixeru (jako při při přípravě základní majonézy). Očištěný a dobře umytý celer nastrouháme na nejjemnějším struhadle a hned vmícháme do majonézy. Servírujeme chladné k různým druhům masa, vejcím uvařeným na tvrdo a pod.

7. Rajčatová omáčka

100g rajčatového protlaku, 10g hladké mouky, kousek mrkve a petržele, 1 cibule, 2,5 dl vývaru, 25g másla, 1 lžíce kečupu, sůl.

Z ruské kuchyně - Pokrájenou zeleninu a cibuli osmahneme na části másla, zaprášíme moukou, přidáme rajčatový protlak, rozmícháme, zředíme vývarem, rozšleháme a dusíme 10 minut na malém plaménku. Omáčku osolíme, pro lisujeme, přidáme kečup, zbylé máslo a přihřejeme. Podáváme k sekaným řízkům, na pečeně, minutky a podobně.

8. Citrónová omáčka

Pro 4 osoby - 2 žloutky, 0,5 dl citrónové šťávy, sůl, mletý pepř, cukr podle chuti, 10g pikantní hořčice, 2,5 dl kvalitního oleje, 10g nadrobno posekané petrželové natě.

Žloutky dobře umícháme s citrónovou šťávou, solí, pepřem, cukrem a hořčicí. Pomalu přidáváme za stálého šlehání olej, až majonéza zhoustne. Citrónovou omáčku dochutíme nadrobno posekanou natí a servírujeme ke studeným nebo teplým masitým pokrmům.

9. Okurková omáčka

800g okurek, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 2 dl horké vody, 1 kostka drůbežího bujónu, 2.5 dl smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 1 žloutek, sůl, 2-3 lžíce jemně nakrájeného kopru.

Okurky opláchneme, oloupeme, podél ně rozkrojíme, jádřince vyjmeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme okurky, vodu, v které jsme povařili bujón a podusíme. Ve smetaně rozmícháme škrobovou moučku a žloutek, přilijeme je k podušeným okurkám a mícháme, až omáčka začne houstnout. Ihned ji stáhneme z ohně, dosolíme a doplníme koprem. Podáváme ji s vařenými brambory.

10. Koprová omáčka

Kopr jemně usekáme, nalijeme na něj trochu hovězího vývaru a vinného octa a necháme povařit. Zatím si dáme do jiného hrnce máslo, trochu hladké mouky, jeden nebo dva žloutky a rozkvedláme s kyselou smetanou. Když se kopr vaří, zalijeme ho smetanou, zamícháme a necháme ještě chvilku povařit. Omáčka se podává teplá i studená.

11. Kmínová omáčka

Kmín uvaříme ve vývaru, rozředíme jím jíšku z másla a mouky, přidáme stroužek česneku rozetřeného se solí, trochu pepře, povaříme a procedíme. Před podáváním do omáčky zamícháme syrový žloutek a trochu sladké smetany.

12. Pikantní oříšková omáčka

Pro 4 osoby - 2 vejce, petrželová nať, pažitka, 50g lískových oříšků, 60g kvalitního oleje, 30g octa, cukr podle chuti, mletý pepř, sůl.

Vejce uvaříme natvrdo a když vychladnou, posekáme je na co nejmenší kousky. Lískové oříšky opražíme nasucho na pánvi, oloupeme a nasekáme je nadrobno. Smícháme s octem, olejem, solí, pepřem, nadrobno posekanou petrželkovou natí, pažitkou a nakonec přidáme vajíčka. Omáčku opět dobře promícháme a necháme odležet asi 1 hodinu v chladničce. Podáváme ji k masu a zelenině.

13. Pažitková omáčka

Pro 4 osoby - 60g hladké mouk y, 40g sádla, 4 dl mléka, trochu cukru, sůl, ocet, pažitka.

Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a za stálého míchání uvaříme hladkou omáčku. Potom přidáme trochu cukru, sůl, trochu octa a ještě chvíli povaříme. Nakonec přimícháme nadrobno posekanou pažitku a už nevaříme.

14. Bazalková omáčka

1 dl oleje, 4 stroužky česneku, 3 lžíce sekané čerstvé bazalky nebo 1 lžíce sušené 5 lžic strouhaného sýra, sůl, pepř, citrónová šťáva, 50g nahrubo nasekaných ořechů.

Bazalku, prolisovaný česnek a ořechy třeme a postupně přidáváme olej. Nakonec přimícháme sýr a podle chuti okořeníme. Omáčkou poléváme horké vařené obiloviny, např. rýži natural, jáhly nebo pohanku.

15. Kopřivová omáčka s cibulí

Stejné množství cibule a mladé kopřivy, olej, voda, mouka, sójová omáčka, sůl, česnek.

Cibuli jemně nakrájíme a osmažíme ji na oleji. Přidáme trochu vody a podusíme asi 3 minuty, pak vsypeme spařené pokrájené kopřivové listy, zahustíme moukou a chvilku povaříme. Omáčku propasírujeme nebo umixujeme. Dochutíme česnekem, solí a sójovou omáčkou.

16. Špagetová omáčka

150 g šunkového salámu, 1 střední cibule, 2 stroužky česneku, 1 menší paprika, ideálně zelená nebo žlutá, worcestrová omáčka, tmavá sojová omáčka, kečup, majoránka, kari, koření na špagety, sůl.

Nakrájíme papriku a salám na kostičky, na drobno cibuli a na plátky (tenké) česnek.. Na pánev nalijeme trošku oleje a na něm podusíme do měkka papriku, pak přidáme salám, česnek a cibuli. Dohromady necháme tak 5-7 minut smažit, zaprášíme kari, majoránkou, a kořením na špagety. Nakonec pokapeme worcestrem a sojovkou a zalijeme kečupem a necháme probublat. Nalijeme na špagety a posypeme obrovskou horou strouhaného sýra. Pro "fajnšmekry" můžeme přidat do omáčky Červené víno.

17. Švédská omáčka

2,5 dl majonézy, 1 dl šlehačky, 2 dl bílého vína, 2 lžíce strouhaného křenu, 2 jablka, ocet, worcestr, pepř, sůl.

Jablka pokrájíme na malé kousky a podusíme je na víně. Necháme vychladnout a propasírujeme přes jemné síto. Do majonézy (připravíme z oleje, žloutku, půl lžičky citrónové šťávy nebo octu, pepře a soli) přimícháme kaši z jablek, křen, ocet, worcestr, pepř, cukr, sůl. Vmícháme ušlehanou šlehačku. Podáváme k šunce a pokrmům z ryb.

18. Italská omáčka

8 velkých zelených paprik, 3 lžíce oleje, 30g másla, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kečupu, sůl.

Papriky opečeme, oloupeme a zbavíme semen. Nakrájíme je na 4-5 podélných řezů. Na oleji i másle zpěníme drobně nasekaný česnek, a když zrůžoví, pokládáme na něj papriky, o solíme a podusíme na mírném ohni bez podlévání a nakonec přidáme rajský protlak. Papriky nedusíme dlouho, aby neztratili pikantní chuť. Omáčka se podává k vařenému masu.