zpět

Různé jiné nezařazené

1. Jambalaya

Slanina, cibule, česnek, rajčata, paprika, salám (párky), sůl, kečup, cukr, rýže, tvrdý sýr.

Z trampské kuchyně - V kotlíku se rozškvaří šrůtek slaniny, přidá se nadrobno pokrájená cibule, česnek, rajčata a papriky. Hezky se to dusí a míchá. K tomu přidáme pokrájený špekáček, párky či měkký salám. Směs se osolí, přidá se trochu kečupu nebo rajský protlak s kostkou cukru. Pokrm by měl mít hustší šťávu. Na talíře servírujeme tak, že doprostřed dáme kopeček bílé dušené rýže, jehož vrchol ozdobíme strouhaným sýrem.

2. Chléb

1 kg hladké mouky, 60g droždí, 6 dl vlažné vody, 2 lžíce octa, 2 vrchovaté lžičky soli, 2 lžičky kmínu (nebo fenyklu), 1 bílek.

Z droždí, trochy vody a mouky uděláme kvásek, který necháme v teple vzejít. Přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto, které necháme asi hodinu kynout. Pak z něho vytvarujeme dvě šišky nebo bochánek, na plech nasypeme centimetrovou vrstvu mouky, bochánky na ni položíme a necháme ještě chvíli kynout. Pak chléb potřeme bílkem a posypeme kmínem. Vložíme do rozpálené trouby na 10 minut, pak dopékáme pod mírnějším teplem asi 35 minut.

3. Chléb v kožešině

Chléb, mléko, vejce, sýr na strouhání, tuk na pečení.

Z trampské kuchyně - Krajíčky chleba krátce namočíme v mléce a obalíme v rozšlehaných vejcích do kterých jsme přidali trochu strouhaného sýra. Ihned smažíme v tuku na pánvi a horké podáváme.

4. Plněný chléb

1 malý bochníček chleba, lžíce másla, 200g bramborového salátu, 2 tvrdší rajčata, 4 ředkvičky, 200g šunkového salámu, 4 listy opraného a okapaného hlávkového salátu.

Chléb podélně rozkrojíme a střídku zčásti vydlabeme tak, aby se do něj vešla náplň. (Střídku nevyhazujeme, ale usušíme a později použijeme na zahuštění guláše a podobně.) Obě vydlabané půlky chleba potřeme máslem, spodní vyložíme dvěma listy salátu a na něj upravíme bramborový salát, uzeninu a kolečka rajčat a ředkviček. Přikryjeme zbylými listy salátu a horní půlkou chleba. Zejména na dětskou oslav u je to milé překvapení.

5. Chlebová smaženka se sýrem

Vajíčko, česnek, chleb, sterilované okurky, sterilované papriky, sýr na strouhání, karí koření, olej na smažení, sůl.

Ve vajíčku promícháme prolisovaný česnek a v této směsi obalíme krajíc chleba, osolíme, okořeníme dle chuti (karí) a poté po obou stranách opečeme na pánvi (ne hodně - do zlatova). Po dopečení rychle potřeme jednu stranu hořčicí a na vrch položíme 3-4 plátky sterilovaných okurek. Ochutíme sterilovanými paprikami a posypeme strouhaným sýrem. Ten se do smaženky krásně zatáhne.

6. Chlebíček z vajec a sýra

150g uzeného sýra, 3 vejce, olej.

Sýr rozstrouháme a smícháme s rozšlehanými vejci. Do vyšší pánve nalijeme dostatečné množství oleje a uvedeme do varu. Ihned do něj vlijeme našlehanou směs vajec a sýra a počkáme co se bude dít. Hmota v pánvi bude před očima narůstat. Obrátíme ji a upečeme také z druhé strany. Opatrně ji vyndáme na talíř a krájíme jako dort nebo chlebíček. Jako příloha se hodí špenát podušený na osmažené cibulce a s česnekem.

7. Veka s překvapením

2 vejce, 1/8 másla, 1/2 sklenice sterilované zeleniny Moravanka, 2 tavené sýry, 250-300g salámu, trochu hořčice, sůl, 1 veka.

Vejce uvaříme natvrdo, bílky rozsekáme, žloutky utřeme s máslem, přidáme ostatní přísady (salám nakrájíme na kostičky), dobře zamícháme a naplníme do vydlabané chlebíčkové veky. Naplněnou veku necháme asi hodinu v chladničce ztuhnout. Potom krájíme šikmo plátky. Je velmi chutná, ale i pěkná na pohled.

8. Sýrové veky

5 měkkých sýrů, 2 syrová vejce, 30 dkg měkkého salámu, 1 větší cibule, sůl, pepř.

Salám nakrájíme na drobné nudličky, nebo kostičky, přidáme sýry, vejce, sůl, pepř. Tuto pomazánku mažeme na plátky veky. Na pomazané straně ještě plátky obalíme ve strouhance a pokládáme do rozpáleného tuku.

9. Žimutické smaženky

8 plátků Žimutického (extrudovaného) chleba, 8 plátků salámu, 8 plátků sýra, 8 plátku sterilovaného celeru, máslo, 2 vejce, strouhanka, hladká mouka, tuk na smažení.

Plátky chleba rozpůlíme, slabě potřeme máslem a obložíme po jednom kuse salámem, sýrem, celerem. Obě půlky chleba pak slepíme, obalíme běžným způsobem v trojobalu a osmažíme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

10. Žimutický chléb s pomazánkou

Asi 500g fazolí (čočky, sójových bobů), 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžíce Ramy (Hery, Perly), mořská sůl, 1 velká cibule, podle chuti prolisovaný česnek, 2 lžíce sušeného droždí (TEBI), rozsekaná nať řeřichy zahradní, dýňová semínka a plátky mrkve na ozdobení.

Z racionální kuchyně - Fazole nebo jiné výše uvedené luštěniny namočíme na několik hodin, uvaříme a umeleme na masovém strojku. Vmícháme do nich olej, nadrobno rozsekanou cibuli, česnek, Ramu a droždí, osolíme a mažeme na plátky Žimutického (extrudovaného) chleba. Zdobíme kolečky mrkve, řeřichou a dyňovými semínky.

11. Zapečené toasty

1 chlebíčkovou veku, 250g mletého masa, 1 cibule, 1 vajíčko, koření do mletého masa, pepř, sůl, sladkou papriku, kari, tuk na pekáč, rajčata na ozdobení.

Cibuli nakrájíme a na kousku tuku osmahneme, vmícháme mleté maso, směs osolíme, okořeníme podle chuti. Pekáč vymažeme tukem, poklademe na něj plátky veky s kopečky mletého masa, zakápneme rozšlehaným vajíčkem, a ve vyhřáté troubě zapečeme. Přidáme-li navrch kousku sýra nic nezkazíme. Po upečení ozdobíme plátkem rajčete.

12. Romantické toasty

8 plátků prorostlé šunky, 4 vejce, 4 lžíce mléka, 8 plátků tmavého chleba, sůl, 50g másla, 2 lžíce rozředěného medu, svazeček petrželky.

Šunku z obou stran opečeme na pánvi do křupava. Rozšleháme vejce s mlékem a solí. Krajíce chleba úhlopříčně rozkrájíme, namočíme v mléce a do zlatova opečeme na másle. Toasty rozložíme na talíři, potřeme medem a obložíme šunkou. Zdobíme petrželkou.

13. Sněhové toasty

8 plátků toastů nebo žemlovky, máslo na potření, 8 koleček salámu, 2 bílky, sůl, 150g strouhaného sýra.

Toasty nasucho opečeme, potřeme máslem, na každý položíme kolečko salámu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme sýr, úhledně jej navršíme na toasty a v předehřáté troubě nebo grilu zapečeme.

14. Sýrové toasty

Vezmeme 200g sýra, 100g měkkého salámu, nakrájíme, nastrouháme, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a vše zamícháme. Můžeme přidat i vejce. Takto získanou směs namažeme na topinky nebo šikmo nakrájenou veku a zapečeme.

15. Rokfórové toasty

100g másla, 200g Nivy, 100g hrubě sekaných jader vlašských ořechů, špetka cayenského pepře, toasty.

Máslo utřeme s prolisovaným sýrem a s pepřem a nakonec vmícháme ořechy. Pomazánku mažeme na čerstvé toasty nebo na české topinky.

16. Toasty se sýrem

1 lžíci másla, sůl, lžičku hořčice, 120g nastrouhaného ementálu, 1 vejce, 1/2 lžičky škrobové moučky, 1 dl světlého piva, veku, olej.

Máslo utřeme se solí, hořčicí, sýrem a vejcem na kaši, zahustíme škrobovou moučkou a ochutíme pivem. Touto kaší mažeme plátky veky, klademe je namazanou stranou do rozpáleného oleje a opékáme po obou stranách. Podáváme horké k čaji.

17. Toasty s paprikami a sýrem

8 krajíčků chleba, 2 paprikové lusky, 2 balíčky taveného sýru, rajčata, olej, červená mletá paprika.

Chléb po jedné straně osmahneme na troše oleje. Pak neosmahnutou stranu namažeme sýrem, posypeme mletou paprikou a poklademe proužky očištěné a vykrájené papriky. Dáme prudce zapéci pod gril nebo do rozpálené remosky, až se sýr roztaví a začne zlátnout i s paprikou. Horké toasty poklademe kolečky rajčat a ihned podáváme.

18. Toasty s jahodami

4 toasty nebo plátky veky, 2 lučiny, 1-2 lžíce mléka, zmrazené jahody, zelený pepř.

Toasty nasucho opečeme a ještě teplé potřeme sýrem Lučina rozšlehaným s mlékem. Na něj úhledně poklademe překrájené jahody a zdobíme několika zrnky zeleného pepře. Toasty můžeme položit na listy salátu. Nemáme-li zelený pepř, rozdrtíme na posypání několik zrnek bílého pepře.

19. Toasty s olejovkou

8 plátků toastového chleba nebo veky, olej na pánev, 1 malá krabička sardinek v oleji, 1 menší cibule, sardelová pasta, 2 lžíce šlehačky, 2 sladkokyselé okurky.

Chléb opečeme do zlatova na oleji a potřeme tence sardelovou pastou. Na každou topinku položíme 1 kousek olejovky, ozdobíme kolečkem cibule, kouskem okurky a malou čepičkou šlehačky. Podáváme jako předkrm nebo občerstvení k vínu při slavnostnějších příležitostech.

20. Knedlíková smaženka

Houskový knedlík, nastrouhaný tvrdý sýr, kečup, šunkový salám (nemusí být), vejce, strouhanka.

Knedlík rozkrájejte na slabá kolečka. Pak nastrouhejte tvrdý sýr a kečupem ho spojte na pevnou hmotu. Sýrovou hmotou potřete plátky knedlíků, přikryjte plátkem šunkového salámu. Poté dvě kolečka knedlíku spojte (sýrovou hmotou dovnitř). Namočte v rozšlehaných vejcích, obalte ve strouhance a osmažte. Příloha: zeleninový salát.

21. Smaženky z rohlíku

4 rohlíky, 1/4 l mléka, 20g cukru, 3-4 vejce, strouhanku na obalení, olej podle potřeby.

Špičky rohlíku odkrojíme, rohlíky nakrájíme na příčné okrouhlé řezy tlusté 1 cm, nabodneme je na vidličku, krátce ponoříme do oslazeného mléka, hned namočíme v rozšlehaných vejcích, obalíme strouhankou a osmažíme na rozpáleném oleji. Podáváme jeko přílohu ke smaženému masu.

22. Skoro zdravý hamburger

Mrkev, celer, petržel, máslo, sůl, vajíčka, cibule, houska, hořčice, kečup

Zeleninu v poměru 1:1:1 nastrouháme, osmahneme na másle a lehce osolíme. Do změklé zeleniny rozklepneme jedno nebo dvě vajíčka, necháme zasmažit. Do této směsy vmícháme co nejjemněji nakrájenou cibulku. Housku rozkrojíme, potřeme kečupem nebo hořčicí nebo obojím a namažeme zeleninovou směsí s vajíčkem. Přiklopíme a podáváme.

23. Chlebovec

Asi 1/2 litru mletého nebo nastrouhaného chleba, 500g jablek, 50g tuku, 120g moučkového cukru, 1/4 litru mléka, 2 vejce, tuk na formu, skořice, moučkový a vanilkový cukr na posypání.

Z babiččiny kuchyně - Oloupaná jablka nakrájíme na slabé plátky a smícháme se strouhankou z tvrdého chleba. Posypeme cukrem a skořicí, zamícháme a vložíme do vymazané zapékací mísy. Povrch pokapeme rozehřátým tukem a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový moučník posypeme moučkovým a vanilkový cukrem.

24. Rostbíf s jogurtovou omáčkou

4 vychlazené plátky rostbífu, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička medu, 4 lžic bílého jogurtu, 1/2 lžičky mletého zeleného pepře, mletá bazalka podle chuti.

V misce smícháme zelený pepř, hořčici, med, jogurt a bazalku. Dobře promícháme a směsí pomažeme plátky rostbífu. Podáváme s opečeným francouzským chlebem.

25. Škvarkové placičky

500g hladké mouky, 250g škvarků z domácího sádla, 20g kvasnic, 5 dl mléka, 1/2 lžičky cukru na kvásek, sůl, 1 vejce, tuk na vymazání plechu, trochu hrubé mouky na vymíchání těsta a úpravu placek.

Z trochy mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek, posypeme troškou hrubé mouky a dáme kynout. Mezitím do mísy dáme mouku, 2,5 dl mléka, škvarky drobně posekané, vejce a sůl a připravíme společně s kváskem těsto, které vymícháme dotuha. Poprášíme moukou a pod utěrkou na teplém místě dáme vykynout. Pak na pomoučeném vále z těsta ukrajujeme stejné kousky na bochánečky, které rozválíme na placky asi 5 mm silné, Ty dáme na pomaštěný plech, potřeme zbylým mlékem, propícháme vidličkou a pečeme v roztopené troubě do zlatova.

26. Radyňské placičky

Knedlíky v prášku (s burisony), 6 vajec, 300g cibule, 100g pórku, 4 dl mléka, 200g měkkého salámu (i kousek uzeného masa), sůl, olej na smažení.

Do směsi Knedlíky v prášku vmícháme mléko, vejce, sůl, kostičky salámu (i uzeného), nahrubo pokrájenou cibuli a kolečka pórku. Smažíme po obou stranách dozlatova v rozpáleném oleji, nejlépe na lívanečníku. Podáváme jako přílohu nebo samostatný pokrm, doplněný zeleninovým salátem.

27. Jednohubky se sardelovou pomazánkou

6 krajíčků chleba nebo 6 rohlíků, 1 balíček Lučiny, 1 lžíce sardelové pasty, 1 malá cibule, 2 červené syrové kapie, zelená petrželka.

Chléb nakrájíme na čtverečky (nebo rohlíky na kolečka) a potřeme je pomazánkou připravenou utčením Lučiny s rozsekanou oloupanou cibulí a sardelovou pastou. Ozdobíme proužky kapie a malou snítkou oprané petrželky.

28. Velikonoční hlavička

6 žemlí, mléko, 40g másla, 4 žloutky, sůl, 50g anglické slaniny, 25 dlg uzeného masa, pepř, pažitka, sníh ze 4 žloutků, tuk.

Slaninu rozškvaříme, žemle namočíme v mléce. Utřeme máslo se žloutky, přidáme vymačkané žemle, slaninu, pažitku, kostky uvařeného uzeného a sůl. Promícháme a nakonec přidáme sníh. Pekáček vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a urovnáme hmotu. Pečeme do červena asi hodinu.

29. Rychlý ovocný páj

1 balíček piškotu, 600g ovoce (maliny, jahody, višně), citrónovou kůru, 3 vejce, 1/4 l bílého vína, 60g cukru, lžíci rumu, tuk na vymazání formy.

Do vymazané formy dáme vrstvu piškotu pokapaných rumem, vrstvu ovoce, opět piškoty atd. poslední vrstvou budou piškoty. Cukr utřeme s vejci a s vínem, nalijeme na piškoty a zapečeme v troubě.

30. Valašské mrkvance

1 kg vařených brambor, 300g polohrubé mouky, 300g mrkve, 100g máku, 40g tuku, skořice, cukr.

Očištěnou mrkev nastrouháme a mák umeleme. K mrkvi přidáme tuk, podlijeme malým množstvím vody a podusíme. Přidáme mák, ochutíme cukrem a skořicí a podusíme dohusta. Horké brambory promačkáme na vál, přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta okrajujeme kousky, které vyválíme na placky. Na půlku každé placky dáme hromádku podušené vychladlé mrkve s mákem, druhou půlku přiklopíme, okraje dobře stiskneme a pečeme na plechu. Upečené potřeme rozpuštěným tukem.

31. Rychlá večeře z paprik a jogurtu

4 syrové papriky (jedna z nich může být pálivá), 4 rajčata, 2 cibule, 100g slaniny, 4 špekáčky, 1 kelímek jogurtu, sůl, nať petržele nebo celeru, mletá sladká paprika.

Papriku zbavíme jaderníku a stopky, nakrájíme na nudličky nebo kolečka. Cibuli nadrobno rozsekáme a zpěníme na rozškvařené slanině v hlubší větší pánvi. Špekáčky oloupeme, nakrájíme na kolečka a přidáme k cibuli. Rajčata spaříme, ochladíme a zbavíme slupky. Pak je nakrájíme na menší kousky a s paprikami přidáme do pánve. Podlijeme několika lžícemi vody a pod pokličkou dusíme osm minut za občasného zamíchání. Osolíme, opaprikujeme a nakonec přidáme jogurt. Ještě krátce povaříme a podáváme s tmavým chlebem. Pro pikantnější chuť a také pro změnu lze pokrm ještě ochutit utřeným česnekem.

32. Grenadýrmarš

Brambory, flíčky, sůl, kmín, škvarky, cibule, sladká paprika ( koření ).

V jednom hrnci uvaříme brambory se solí a kmínem. V druhém hrnci uvaříme flíčky. Pak dáme na pekáček škvarky, rozpustíme je, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a až zesklovatí přidáme sladkou papriku. Nejprve do pekáčku nasypeme vařené brambory (nakrájené na větší kousky), promícháme. Pak přidáme flíčky a opět promícháme. Dle potřeby osolíme. Zapečeme a podáváme. Příloha: kyselá okurka.

33. Makovec s bramborami

200g uvařených brambor, 180g mletého máku, 150g cukru, 2 vejce, 50g hrubé mouky, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, kůru z citrónu, pikantní zavařeninu.

Dva žloutky utřeme s cukrem a přidáme mléko, k tomu jemně nastrouháme uvařené vychladlé brambory, mletý mák, citrónovou kůru, mouku s práškem do pečiva, a nakonec vmícháme zlehka sníh ze dvou bílků. Těsto vlijeme do dortové formy, kterou jsme předem vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Pečeme zvolna ve vyhřáté troubě. Hotový makovec necháme vystydnout a pak teprve rozřízneme a promažeme zavařeninou. Podle chuti můžeme pocukrovat, popřípadě přelít polevou, nebo nechat jen tak.

34. Špenátové mističky

Pro 6 osob - 1,2 kg zmrazeného špenátu, 100g rýže, 200g vařeného uzeného žebra, 200g strouhaného sýra, 4 vejce, 30g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek.

Mírně osolený špenát povaříme, přebranou a opláchnutou rýži vaříme 20 minut ve slané vodě, propláchneme a dáme okapat. Jemně posekáme uzené maso. Ve velké nádobě smícháme špenát, rýži, uzené maso, rozšlehaná vejce, půl dávky sýra, lehce osolíme, opepříme a posypeme muškátovým oříškem. Máslem vymazané zapékací misky naplníme směsí, posypeme sýrem a ve středně rozehřáté troubě vaříme ve vodní lázni 20 minut. Špenátový pudink můžeme podávat teplý i studený.

35. Guláš z patisonů

2 oloupané patisony, 2 papriky, 4 rajčata, 2 větší cibule, 1 lžíce hladké mouky, ocet, cukr, sůl.

Patisony nakrájíme na kostky, papriky na proužky a rajčata na kolečka. Na oleji zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme zeleninu a podusíme skoro doměkka. Zaprášíme hladkou moukou, podlejeme vodou a ještě 5 minut dusíme. Nakonec dochutíme octem s cukrem a osolíme. Příloha: rýže, tmavý chléb.

36. Kušna v plamenech

Jde o lečo speciál zvané orientální. Podle počtu lidí odhadneme množství surovin (150-200g na osobu).

Na pánev nebo do většího kastrolu pokrájíme na kostičky měkký salám (Gothaj, Český, točený), opečeme na trošce oleje, doplníme pokrájenými očištěnými paprikami, feferonkami a rajčaty, okořeníme mletou paprikou, pepřem, osolíme a ještě podusíme. Když jsou papriky poloměkké, vmícháme do nich několik vajec a necháme je srazit. Jíme s brambory, rýží nebo jen s čerstvým tmavým chlebem.

37. Skotská pochoutka

1 vejce, 1/8 l mléka, lžíci oleje, 40g polohrubé mouky, sůl, tuk na smažení, máslo na vymazání.

na krém: 2 žloutky, 1/8 l smetany, vanilkový cukr, 50g mandlí.

Z vejce, mléka, oleje, soli a mouky umícháme zahoustlé těsto. Přes cedník nebo struhadlo kapeme těsto do rozpáleného tuku. Hrášky osmažené dozlatova scedíme a vložíme do zapékací skleněné mísy vymazané máslem. Ve smetaně rozmícháme žloutky, vanilkový cukr a ušleháme ve vodní lázni na hustý krém. Polijeme jím smažené hrášky, posypeme sekanými mandlemi a v troubě zapečeme. Podáváme cukrované.

38. Krkonošská míchanina

350g měkkého salámu, ananas, žampióny, kečup, sůl, olej.

Nakrájíme salám, žampióny, ananas, na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a vložíme salám, žampióny a orestujeme, ke konci přidáme ananas a nakonec kečup. Vše promícháme, dosolíme a osmahneme. Podáváme se smaženými hranolky, zapíjíme pivem.

39. Muzikantský gábl

Vajíčka, sýr (uzený), sýr Niva, uzenina, špek (něco co pouští tuk), zelenina (okurka, paprika zelená i červená), libeček, pažitka, petržel, sójová omáčka, olej, česnekový sós nebo kečup.

Všechno kromě vajíček rozkrájíme na kostičky. Do kastrolu dáme slaninu a vyškvaříme (máme li málo přidáme olej), přidáme uzeninu (párek, salám, klobásu), osmahneme, přidáme vajíčka, sýr strouhaný, Nivu a mícháme (musí se pospojovat), nesolíme - uzenina je dost slaná. Nakonec vmícháme libeček máme-li ho. Míchanici přendáme na talíř, kde ji ozdobíme petrželkou a pažitkou, polijeme dle chuti sójovou omáčkou, kečupem, česnekovým sósem atd. Podáváme s pečivem. Zapíjíme pivem.

40. Sloní žrádlo

400g měkkého salámu, 1 velká cibule, 3 kyselé okurky, 200g majolky, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 2 kostky cukru, 3 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička pepře.

Cibuli, okurky a salám, vychlazený tak, aby byl tuhý, nastrouháme a spojíme s majolkou. Ostatní přísady krátce za stálého míchání povaříme a po vychladnutí vmícháme do směsi. Podáváme s bílým pečivem.

41. Falešný tatarský biftek

Čtyři velké brambory uvaříme ve slupce. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme drobně nakrájenou cibulku, 2 lžičky plnotučné hořčice, 2 lžíce sojové omáčky, 1,5 dcl kečupu, 2 stroužky utřeného česneku a kapku worcestru. Dochutíme solí a pepřem. Natíráme na topinky, zdobíme plátkem cibule, rajčete, případně strouhaným sýrem.

42. Falešné čevapčiči

Maso od oběda nebo zbytek konzervy či paštiky rozmačkáme nožem, v kastrůlku smícháme s 1 vajíčkem, kostkou měkkého sýra, trochou hladké mouky, strouhanky, česneku, cibule, soli, pepře, majoránky. Tvoříme malé šišky, které rychle opečeme na pánvi na oleji. Podáváme s hořčicí a kečupem, posypané nadrobno nakrájenou cibulí.

43. Smaženice se slaninou a sýrem

100g uzené slaniny, 100g strouhaného sýra, 4 vejce, 4 lžíce mléka, sůl, mletý pepř.

Vejce vyklepneme do hrnečku, přidáme mléko, sůl a mletý pepř a dobře prošleháme. Slaninu nakrájíme na kostičky, na pánvičce necháme zesklovatět, zasypeme sýrem a mícháme na teple, až se sýr roztaví. Potom přelijeme vejce a mícháme do zahoustnutí. Podáváme s chlebem a se salátem.

44. Pirožky s masovou nádivkou

Pirožky : 300g hladké mouky, 150g másla nebo tuku, 1 vejce, sůl, hladká mouka na vymazání.

Masová nádivka: 200g libového vepřového masa, 200g telecího nebo hovězího masa, 1 stroužek česneku, kousek cibule, 1 lžíce brandy, sůl, mletý pepř, 20g másla, petrželka.

Z ruské kuchyně - Mouku prosijeme na vál, přidáme drobně pokrájené máslo (tuk), vše lehce promneme, přidáme vejce, sůl, a rychle zpracujeme v těsto. Necháme je hodinu odležet, pak je vyválíme v tenký plát, nakrájíme na čtverečky nebo kolečka, naplníme, přeložíme do tvaru trojúhelníčků nebo půlkoleček a upečeme v horké troubě. Podáváme teplé nebo vlažné, popřípadě i studené. Kromě masové náplně můžeme připravit pirožky sladké s povidly, hustou marmeládou nebo nádivkou z jablek.

Masová nádivka: Maso jemně umeleme. Drobně pokrájenou cibuli a česnek zpěníme na másle, přidáme mleté maso, brandy, sůl, pepř, petrželku a promícháme.

45. Nakládaný hermelín

3-4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový list, feferonku, olej.

Hermelíny podélně rozkrojíme, nedokrojíme.Uprostřed i na povrchu posypeme provensálským i grilovacím kořením, naskládáme do zavařovací láhve, přidáme bobkový list, feferonku a zalijeme olejem. Láhev zavíčkujeme a necháme na teplém místě uležet asi 3-4 dny. Podáváme s pečivem.

46. Plněný Hermelím žampiony

Na jeden hermelín 4 žampiony, sůl, pepř, cibule, vajíčko, strouhanka, olej.

Žampiony nakrájíme na plátky a osolíme, opepříme, podusíme na rostlinném tuku-10 minut. Hermelín rozkrojíme napůl, lžičkou opatrně vydlabeme. Vyndanou hmotu smícháme s podušenými žampiony, necháme lehce rozpustit, přimícháme nadrobno nakrájenou cibulku, hmotou naplníme půlku hermelínu, přiklopíme druhou půlkou, a to vše obalíme dvakrát v trojobalu. Osmažíme a můžeme podávat s hranolky (pozor smažené do světla) nebo s bramborem, bramborovou kaší.

47. Pepřový Hermelín

2 Hermelíny, 1-2 lžičky mletého pepře, 2 lžičky másla, stroužek česneku, 2 vlašské ořechy, zelená petrželka.

Sýry podélně rozřízneme a opatrně vydlabeme vnitřek. Utřeme máslo s pepřem, sekanou petrželkou a sekanými ořechy, vmícháme utřený nebo prolisovaný česnek, a celou směs utřeme s vydlabaným sýrem. Vzniklou hmotou naplníme rozpůlené Hermelíny dobře přitiskneme k sobě a dáme do chladu. Takto připravený Hermelín nakrájíme na malé dílky jako dortíky a podáváme pro zpestření občerstvení.

48. Sýrový špíz s zapečenými bramborami

pro 2 osoby - 700g eidamské cihly v celku, 1 Hermelín, 3 menší cibule, 100g šunky v celku, bílý pepř, cayenský pepř, červenou sladkou papriku mletou, hladkou mouku a strouhanku na obalování, 3 vejce, 100g uzeného boku nebo slaniny, kmín, 1 majolka, kečup, 3 utřeme stroužky česneku, 1 chilli papričku nebo feferonku, zelenou petrželku, ve slupce vařené brambory.

Orestujeme plátky slaniny, přidáme drobně nakrájenou cibulku, po chvíli přendáme na talířek. Orestujeme brambory pokrájené na měsíčky, přidáme kmín a sůl, a trochu petrželky a vše trochu opečeme. Vymažeme pekáček, do něj přendáme osmahlé brambory, vsypeme z talířku orestovanou slaninu s cibulkou a vše dáme ještě do trouby zapékat. Mezitím si připravíme "ďábelskou omáčku". Do misky přendáme majonézu, přidáme kečup, nastrouhaný česnek a feferonky a bílý pepř a vše pečlivě zamícháme. Nyní si připravíme sýrové špízy. Nakrájíme na kostky eidamský sýr, Hermelín, cibuli, šunku, anglickou slaninu. Na kovovou jehlu nebo špejli napícháme střídavě nakrájené suroviny. Špízy posypeme pepřem, solí, červenou paprikou, trochou kmínu a vše obalíme v klasickém trojobalu ( mouka, vajíčko, strouhanka). Sýrový špíz obalujeme nejméně dvakrát, aby se nám sýr při smažení nerozpustil do tuku. Takto upravené špízy dáme do rozehřátého oleje a usmažíme do zezlátnutí strouhanky. Zapečené brambory naklademe na talíř, přidáme ďábelskou omáčku smažené špízy a podáváme.

49. Zapékané sýrové řezy

Veka, máslo, plátky šunky, plátky sýra, paprika ( koření ), 3 vejce.

Krajíčky veky opečeme na másle a naklademe do zapékací misky vymazané máslem. Na ně položíme vrstvu šunky, plátkového sýra, poprášíme paprikou a dáme zapéct. Když se sýr taví, rozklepneme navrch tři vejce jako volská oka. Zapékáme tak, aby vejce uvnitř zůstalo naměkko. Příloha:zeleninový salát.

50. Balkánský zapékaný sýr

250g balkánského sýra (Istanbul), 7 vajíček, 3 lžíce strouhanky, 4 dl mléka, 3 lžíce másla, nasekanou petrželkou.

Vejce rozšleháme, přidáme k nim strouhanku, mléko, nastrouhaný sýr a petrželku. Zapékací misku nebo pekáček vytřeme máslem, vlijeme směs, urovnáme povrch a dozlatova zapečeme v troubě. Podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

51. Sváteční sýrová roláda

500g tvrdého sýra (eidam, gouda, atd.)

Náplň: 1/8 másla, 2 smetanové sýry, 2 vejce uvařená natvrdo, 250g šunkového salámu, 1 kapie, 1 cibule, 1 kyselá okurka.

Asi 2l vody uvedeme do varu, odstavíme a do ní ponoříme 500g tvrdého sýra v uzavřeném mikroténovém sáčku. Zakryjeme poklicí a necháme stát asi 15 minut, dokud sýr nezměkne. Pak jej vyjmeme, na alobalu rozválíme na tenkou placku, posypeme mletou paprikou, naplníme připravenou směsí a pevně smotáme. Alobal po stranách uzavřeme a roládu dáme do chladničky ztuhnout. Krájíme na centimetrové plátky a podáváme obložené zeleninou s pečivem.

Náplň: Máslo, sýr a žloutky utřeme, přidáme nadrobno rozsekané bílky, salám, kapii, okurku, cibuli a smícháme.

52. Sýrové tajemství

300g eidamu, 150g šunky nebo debrecínky (stačí i měkký salám), 50g hladké mouky, 1 vejce a 1 bílek, 100g strouhanky, 100g oleje.

Na porci počítáme dva plátky sýra. Mezi ně vložíme pláteček masa, spojíme párátky a obalíme v mouce a žloutcích a strouhané housce. Smažíme v rozehřátém oleji z obou stran. Podáváme s máslem maštěnými bramborami, tatarskou omáčkou a zeleninovým salátem.

53. Sýrové kuličky

Pro 4 osoby - 100g taveného sýra s houbami, 100g sýra Primátor, 1 žloutek, pepř, 100g strouhaných lískových oříšků, 1 vejce.

Celková doba přípravy 15 minut. Doba fritování 1 minuta. Teplota 185OC. Tavený sýr rozmačkáme vidličkou. Sýr Primátor nastrouháme na jemném struhadle. Sýry smícháme se žloutkem a dochutíme pepřem. Z připravené směsy utvoříme 16 kuliček, které nejdříve obalíme v oříšcích, pak v rozšlehaném vejci a nakonec znovu v oříškách. Tuk ve fritovacím hrnci zahřejeme na potřebnou teplotu a připravené kuličky po částech fritujeme. Sýrové kuličky podáváme jako malé pohoštění k vínu nebo pivu.

54. Brynzové kuličky

250g brynzy, 100g krupice, 150g strouhanky, sůl, 2 vejce, 100-300g slaniny, pažitka.

Čerstvou brynzu smícháme s vejci, krupicí, strouhankou z rohlíků a solí. Když je těsto velmi husté, přidáme mléko nebo vodu.

Z těsta formujeme kuličky velikosti ořechu, které necháme alespoň hodinu stát a potom je pomalu vaříme ve slané vodě asi 10 minut. Hotové je vyndáme na teplou mísu, polijeme rozškvařenou slaninou a posypeme nadrobno posekanou pažitkou nebo koprem.

55. Makové kuličky

100g máku, 150g jader vlašských ořechů, 100g rozinek, skořice, kokos na obalení.

Mák opražíme nasucho na pánvi a pak umeleme. Vlašské ořechy namočíme (minimálně 4 hodiny), dáme do igelitového sáčku a paličkou rozdrtíme na kousky. Předem namočené rozinky a ostatní přísady promícháme . Můžeme zahustit opraženými ovesnými vločkami a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu.

56. Šunkový kornout s mandlovým krémem

4 plátky šunky, 50g bílého jogurtu, 100g Lučiny, 50g šlehačky. 60-80g oloupaných mandlí, lžičku kečupu, sůl, hroznové víno (kuličky).

Do hrnce dáme Lučinu, bílý jogurt, šlehačku, kečup, sůl a všechno dobře do hladka promícháme. Ze šunky vytvoříme úhledné kornoutky, do kterých pomocí sáčku nastříkáme předem připravený vychlazený krém, s malým množstvím nastrouhaných oloupaných mandlí. Úhledně doplníme kuličkami hroznového vína a zbytkem nekrájených celých oloupaných mandlí.

57. Kaše pro kouzelníka kmene

2 šálky obilného šrotu nebo trhaných krupek, 400g masa (hovězí, vepřové, drůbeží), 200g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel), hrst zelených bylinek, sůl.

Ve vodě do poloměkka uvaříme kousky masa, přidáme bylinky a sůl. Přidáme kořenovou zeleninu a povaříme. Nakonec přidáme krupky a vaříme do změknutí.

58. Krupicový nákyp

1 l mléka, sůl, 50g moučkového cukru, 300g krupice, 130g másla, 150g moučkového cukru, 4 vejce, malinová šťáva.

Do mléka dáme sůl, cukr a necháme vzkypět. Za stálého míchání přisypeme krupici a vaříme až zhoustne. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny, přidáme do vychladlé krupice a vše společně zamícháme. Nakonec přimícháme ze 4 bílků ušlehaný tuhý sníh. Nákypovou formu vymažeme a vysypeme a ve vyhřáté troubě pomalu upečeme. Upečený nákyp podáváme politý malinovou šťávou.

59. Tvarohové krokety Ravioli

30g měkkého tvarohu, hrst dušené kapusty, 50g strouhaného parmazánu, ementálu nebo čedaru, 2 vejce, 70g mouky, mouku na vál, špetku muškátového oríšku, vonné koření, sůl.

Tvaroh prolisujeme. Z podušené kapusty vymačkáme vodu, nakrájíme nadrobno a necháme vychladnout. Ze všech přísad vypracujeme těsto a klademe ho po lžičkách na pomoučnený vál. Krokety obalujeme na vále v mouce a dáváme jim podlouhlý tvar. Vložíme je do prudce vařící vody a krátce povaříme. Vyndaváme je děrovanou naběračkou, aby dobře okapaly. Podáváme jako přílohu k dušenému masu se šťávou.

60. Tvarohové šišky

1 dl sladké smetany, 500g tvrdého tvarohu, 500g veky nebo žemle, 8 vajec, tuk na smažení.

Žemli namočíme ve smetaně, přidáme strouhaný tvaroh, vejce a asi půl hodiny třeme, až vznikne hladké těstíčko. Z těsta vykrajujeme šišky (noky), které smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme teplé, sypané cukrem, polité malinovou šťávou.

61. Tvarohový krém s ovocem

2 balení tvarohu, 1 žloutek, 5 lžic cukru, 1,5 dl mléka, 2 bílky, ovoce podle sezóny.

Tvaroh rozetřeme se žloutkem, trochou cukru a mlékem krásně do hladka. Pak lehce vmícháme tuhý sníh s bílků a zbytek cukru. Potom krém rozdělíme do misek nebo pohárů a posázíme ovocem.

62. Tvarohový trhanec

500g tvarohu, 40g cukru, zrnko soli, 4 vejce, 1,25 dl mléka, 30g tuku, citrónovou kůru, 120g polohrubé mouky, 50g tuku na pekáč.

Máslo, cukr, žloutky třeme do pěny, přidáme prolisovaný tvaroh a mléko. Nakonec přidáváme mouku a pevný sníh z bílků. Těsto vylijeme do vymaštěné pánve a pečeme silnější omelety na plotně, nebo těsto vylijeme do rozpáleného tuku na pekáč a pečeme je v troubě. Když je spodek upečený do růžova, roztrháme trhanec vidličkou a obrátíme. Hotový trhanec cukrujeme a poléváme ovocnou šťávou.

63. Krupicový trhanec

2,5 dl mléka, sůl, 100g krupice, 2 vejce, 1 lžička cukru, 2 lžíce rozehřátého tuku, tuk na pečení, vanilkový cukr, kompot nebo ovocný sirup.

V osoleném mléce rozmícháme krupici a necháme půl hodiny odležet. Potom vmícháme vejce, cukr a rozehřátý, prochladlý tuk. Na větší pánvi rozehřejeme tuk, na něj nalijeme těsto a zvolna pečeme. Obrátíme po chvilce, roztrháme vidličkou a dopečeme. Trhanec podáváme pocukrovaný s kompotem nebo jen politý sirupem.

64. Rohlíkový trhanec

6 rohlíků, 3 dl mléka, 1 dl vody, 40g cukru, 3 vejce, 50g ztuženého tuk u na pečení.

Rohlíky nebo žemle pokrájíme na drobné kostičky. Do mléka smíchaného s vodou přidáme cukr, v něm dobře rozšleháme vejce a tím přelijeme připravené rohlíky. Necháme trochu odstát, aby změkly a nasákly mlékem. Potom dáme na pekáč ztužený tuk, dobře rozehřejeme, na něj dáme připravenou masu a upečeme v troubě do červena. Před dopečením lžící potrháme na malé kousky. Hotové posypeme cukrem smíchaným se skořicí nebo vanilkovým cukrem. Podáváme s ovocnou šťávou nebo kompotem, džemem, ovocnou pěnou.

65. Císařsky trhanec - Kiserschmarren

70g másla, lžíce cukru, 4 vajíčka, 120g mouky, 1,25 dl mléka, citrónovou kůru, tuk na vymazání pekáčku, hrozinky, mandle, vanilkový cukr, malinová šťáva.

Z Rakouské kuchyně - 70g másla utřeme se lžící cukru a se 4 žloutky. Do pěny vmícháme 120g mouky, naředíme osminou litru mléka a lehce vmícháme tuhý sníh ze čtyř bílků. Potom pekáček vymastíme rozehřátým tukem (máslem) a těstíčko do něj na výšku asi 1 cm nalijeme. Posypeme to celé hrozinkami a rozsekanými mandlemi, a upečeme pěkně do zlatova. Potom se to vidličkou roztrhá na kousky, nechá se to ještě přepéci a trhanec se podává teplý posypaný cukrem s vůní vanilky a přelitý malinovou šťávou.

66. Zelené noky se sýrovou omáčkou

Miska hluchavkových listů, 2 vejce, 2-3 lžíce škvarků, sůl, mletý pepř, špetka mletého muškátového oříšku, 2-3 lžíce krupice, 40g taveného sýra, 2 dl smetany, 40g strouhaného tvrdého sýra, celerová a bylinková nať, sůl, 2 rajčata.

Hluchavky spaříme, dáme okapat a jemně nasekáme. Připravíme těsto z tvarohu, vajec, škvarků, krupice a hluchavek. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a promícháme. Do vroucí slané vody zavařujeme lžící vykrajované noky a necháme velmi pomalu vařit na okraji plotny, až vyplavou. Mezitím si připravíme omáčku. Tavený sýr rozmačkáme vidličkou a necháme rozehřát v horké smetaně, přidáme jemně strouhaný tvrdý sýr, ochutíme bylinkovými solemi (nebo přidáme sušenou celerovou nať, petrželku nebo lžíci jiných čerstvých bylinek). Necháme pomalu chvilku vařit na okraji plotny a nakonec přidáme drobně nakrájená rajčata. Na talíři horké noky přelijeme omáčkou.

67. Rozhuda s cibulí a pažitkou

350g měkkého tvarohu, 60g másla, 1 cibule, 2 lžíce nakrájené pažitky, mléko, sůl.

Změklé máslo rozetřeme s rozdrobeným tvarohem a podle potřeby rozmícháme s mlékem. Nakonec přidáme nakrájenou cibuli a pažitku, osolíme a dobře promícháme. Podáváme jako přílohu k bramborám na loupačku.

68. Rozhuda pro pravé chlapy

250g měkkého tvarohu, 200g Olomouckých tvarůžků, 50g másla, 1 cibule, 12 dl mléka (podle toho, jaké hustotě dáváte přednost), pálivá paprika, sůl, pepř.

Tvaroh utřeme s máslem, přidáme mléko a našleháme ho do pěny (vidličkou). Přidáme nastrouhané tvarůžky, jemě nakrájenou cibuli, koření a podle chuti osolíme.Mažeme na chléb s máslem. Pro slavnostní příležitosti můžeme dát po lžicce rozhudy na libovolné slané sušenky - a máme parádní chuťovky.

69. Jitrocelové listy v sýrovém těstíčku

Talíř mladých listů jitrocele, tuk na smažení.

Těstíčko: 1 dl mléka, 2 vejce, 30g strouhaného sýra, sůl, špetka kari, asi 5 lžic polohrubé mouky, špetka kypřícího prášku do pečiva.

Mladé listy jitrocele omyjeme a zbavíme dlouhých řapíků. Těstíčko připravíme rozšleháním vajec v mléku, přidáme hrubě nastrouhaný sýr, osolíme, okořeníme kari, zamícháme mouku s kypřícím práškem, popřípadě přidáme ještě trochu mouky tak, aby vzniklo polohusté těsto. Listy namáčíme do těstíčka a vysmažujeme v horkém tuku. Podáváme jako slaný zákusek k čaji a podobně.

70. Kacamak s mlékem

300g kukuřičné mouky, 1 l vody, 4 lžíce másla, 3/4 až 1 l mléka, sůl.

Kukuřičnou mouku pozvolna sypeme do osolené vařící vody, přidáme lžíci másla a vaříme za stálého míchání, až se těsto odlepuje ode dna. Vykrajujeme z neho vetší nebo menší kousky (noky), dáváme do mísy, přelijeme horkým mlékem a rozpušteným máslem. Podáváme teplé jako samostatné jídlo.

71. Císařský pudink

2,5 dl smetany, 5 žloutků, 100g vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, 3 lžíce cukru, 3 lžíce oloupaných strouhaných mandlí, 10g želatiny, rozpuštěné v mléce, 2,5 dl šlehané smetany, 200g ananasového a višňového kompotu.

Smetanu, žloutky a cukr zahříváme za stálého míchání v kotlíku až zhoustne. Potom stáhneme oheň a mícháme tak dlouho, až zchladne. Do vychladlého krému přidáme rum, vanilkový cukr, strouhané mandle, v mléce rozpuštěnou želatinu, ušlehanou smetanu a lehce promícháme. Naplníme do skleněných misek a dáme vychladit. Vychlazené zdobíme ananasem a višněmi.

72. Sirop z cukrovky

Cukrová řepa, voda, hodně času a pozornosti.

Řepu řádně umyjeme a oloupeme. Potom ji nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Vodu podle potřeby doléváme. Měkkou řepu zcedíme a po částech vymačkáme v čistém plátýnku. Vymačkanou šťávu přidáme ke zcezené tekutině a zvolna za občasného zamíchání sváříme do zahoustnutí a zhnědnutí (pozor na připálení !!!). Hotový sirop slijeme do skle nic a povážeme. Při uskladnění sirop nevyžaduje žádnou zvláštní pozornost, protože se nekazí. Z 10 kg cukrovky získáme cca 1-1,25 litru siropu. Předností siropu je jeho charakteristická chuť a vůně, nedostatkem zdlouhavá příprava.

73. Kopřivový sirup

20 ks mladé kopřivy umyjeme, nasekáme a namočíme do 2 litrů převařené zchladlé vody. Přidáme 30g kyseliny citrónové a necháme 24 hodin vylouhovat. Přecedíme a přidáme 2 kg cukru a za míchání dřevěnou vařečkou rozpustíme. Sirup nalijeme do lahví a uložíme na chladném a temném místě. Hodí se zejména pro děti - je narůžovělé barvy a příjemné chuti.

74. Jahodový sirup ze Smolenic

Pětilitrovou sklenici naplníme do poloviny jahodami, doplníme vodou. Přidáme 30g kyseliny citrónové a necháme stát 24 hodin. Šťávu slijeme, na 1 litr šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a necháme přejít varem. Nakonec přidáme trochu Petolu a vychlazený sirup naplníme do lahví a uzavřeme.