zpět



Alkoholické nápoje
Nealkoholické nápoje
Čaj

Alkoholické nápoje

1. B-52

Kávový likér (10 ml), Baileys (10 ml), Absint (10 ml).

Nalijeme do úzké skleničky v uvedeném pořadí. Milovníci efektů mohou horní vrstvu Absintu zapálit, vložit do nápoje brčko a rychle vypít.

2. BE-TON

0.5 dl Becherovky, 0,1 dl citrónové šťávy, 1,5 dl toniku, plátek citrónu, plátek limetky, červená koktejlová třešeň.

Servíruje se přímo do s klenky.

3. Screwdriver - šroubovák

Vodka, orange jujce a citrónová šťáva.

Větší sklenice se naplní ledem a zalije do tří čtvrtin pomerančovým džusem, přidají se dvě stopky (frťany) vodky a zakápneme citrónovou šťávou. Zamíchá se a popíjí.

4. Flying Scotsman - létající Skot

Medium-dry - 1 díl whisky Johnnie Walker, 1 díl červeného vermouthu, 1/4 lžičky cukru, kapka Angostury.

Mícháme s ledem, podáváme v koktejlovém skle.

5. Gentle John -jemný john

Medium-dry - 2 díky whisky Jonnie Walker, 1 díl suchého vermouthu, 1/4 Cointreau, kapka Angostury.

Mícháme s ledem, podáváme v koktejlovém skle.

6. Hole-in-one - přímý zásah

Ostrý - 2 díly whisky Jonnie Walker, 2 díly suchého vermouthu, 1/2 dílu citrónové šťávy, kapka hořkého pomerančového likéru.

Mícháme s ledem, podáváme v koktejlovém skle.

7. Harry Lauder

Povzbudivě sladké - 1,5 dílu Jonnie Walker, 1,5 dílu červeného vermouthu, půl lžičky cukru.

Šejkrujeme s ledem, podáváme v koktejlovém skle.

8. Robert Burns

Anýzově nasládlý - 2 díly whisky Jonnie Walker, 1/2 dílu červeného vermouthu, 1 lžička Pernodu.

Mícháme s ledem, podáváme v koktejlovém skle.

9. Churchil

Medium-dry - 1,5 dílu whisky Jonnie Walker, 1/2 červeného vermouthu, 1/2 dílu Cointeau, 1 lžička citrónové šťávy.

Šejkrujeme s ledem, podáváme v koktejlovém skle.

10. Sex na pláži

Meruňkový nebo broskvový likér, pomerančový džus, červený džus (brusinkový, rybízový), pomerančová kůra, minerálka, led.

Na dno sklenice se dají dvě lžíce meruňkového nebo broskvového likéru a přidá se tolik pomerančového džusu, aby byla sklenice z poloviny plná. Pak se pomalu dolije červeným džusem (brusinkovým, rybízovým) asi do dvou třetin a minerálkou, opatrně se vloží kousek ledu a povrch se zdobí spirálou z pomerančové kůry. Popíjí se bez zamíchání.

11. Elixír lásky

6 skleniček - 7,5 dl červeného vína, 250g cukru, 2,5 dl vody, 2 dl rumu, šťáva z jednoho citrónu, kousek vanilky.

Vše společně smícháme a necháme přejít varem. Nádobu, ve které jsme nápoj vařili, přiklopíme a dáme vychladnout. Podáváme ve vysokých číších, případně můžeme dolít sodovou vodou.

12. Horký dech

2 skleničky - 10 kostek cukru, 1 dl vody, 2,5 dl vodky, kousek vanilky, skořice, hřebíček.

Cukr necháme zkaramelizovat (nesmí však příliš zhnědnout), zalijeme vodou, přidáme celé koření a povaříme. Horkou vodu scedíme přes sítko do ohnivzdorných sklenek a dolijeme alkoholem. Ihned podáváme.

13. Svařené víno Glogg

Na 12 porcí -2 láhve (1,5 l) kvalitního červeného vína, 750 ml šťávy z černého rybízu, 10 ks koření - hřebíčku, 1 kus skořice, 60g sušené kůry z chemicky neošetřeného pomeranče, 1/2 láhve (375 ml) vodky, 250 ml čaje, 250 g cukru, 200 g oloupaných a na půlky nakrájených mandlí, 200 g hrozinek.

Ze švédské kuchyně - Do většího hrnce dáme červené víno, juice, koření a pomerančovou kůru, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut. Přidáme vodku, čaj a cukr mícháme, až se cukr úplně rozpustí. Servírujeme do sklenic a nebo hrníčků ve kterých jsou mandle a hrozinky.

14. Domácí vaječný koňak

1 kondenzované slazené mléko, 4 žloutky, 2,5 dl rumu, 125g cukru, 1 vanilkový cukr.

Všechny suroviny řádně rozmixujeme a rychlé pohoštění je připraveno.

15. Domácí saké

Na 10 l vína : 7 l vody, 3 kg cukru, svaříme.

Když je roztok vlažný, přelijeme ho do demižonu nebo jiné vhodné nádoby a přidáme do něho: 1 kg rýže, 15 kuliček nového koření, 10 hřebíčku, 1/4 kávové lžičky tymiánu, 1/4 kávové lžičky muškátového květu, 1/4 kávové lžičky strouhaného muškátového oříšku, 2 ks skořice, 2 citróny pokrájené na kolečka, 1 vanilkový cukr, 150g rozdrceného droždí. Směs necháme kvasit při pokojové teplotě 6 týdnů, potom stáčíme - podle potřeby 3x i vícekrát. Nápoj podáváme vychlazený buď samotný nebo ho můžeme kombinovat s jinými nápoji. Chuťově i vzhledově působí velmi zajímavě kombinace se sirupem Thermal, sirup nalijeme na dno sklenice a opatrně ho převrstvíme vínem saké (musíme ho přilévat po stěně sklenice, aby se vrstvy nepromíchaly).

16. Šípkový likér

500g šípků, kůru z půlky citrónu a půlku pomeranče, 4 hřebíčky, kousek skořicové kůry, 150g cukru, 3/4 litru brandy.

Šípky omyjeme, necháme okapat, odstraníme okvětí a stopku a rozpůlíme je. Pak odstraníme jadérka, a ještě jednou šípky omyjeme a pak teprve smícháme s cukrem. Citron a pomeranč velmi tence nakrájíme, dáme do sklenice, přidáme směs šípků s cukrem, hřebíčky, skořici a celou tuto směs přelijeme brandy. Dobře uzavřeme a necháme na teplém místě, pokud možno i prosluněném a necháme to tam dva měsíce stát. Pak přefiltrujeme přes jemné pláténko a ještě necháme asi tři týdny dozrát.

17. Šípkové víno

400g sušených šípků, 1000g krystalového cukru, 1 balíček vinných kvasinek, 1/2 balíčku živné soli pro kvasinky, 400-500g krystalového cukru.

Sušené šípky rozdrtíme válečkem a v pětilitrové láhvi smísíme s kvasinkami, živnou solí a ve vlažné vodě rozpuštěným kilogramem cukru. Dolijeme vodou do dvou třetin láhve. Po bouřlivém kvašení, tj. asi po deseti dnech, šípky přecedíme a vyždímáme přes plátýnko, přidáme další dávku cukru, opět rozpuštěného ve vodě, dolijeme vodou až po hrdlo láhve, dobře povážeme blánou opatřenou kvasným uzávěrem a necháme stát na teplém místě půl roku.

 

18. Trnkové víno

Na 1 kg trnek přidáme 1 litr svařené studené vody, 350g cukru, kvasinky a živnou sůl.

Prokvašené základní víno dosladíme 80g cukru na 1 l vína. Prokvašením trnkového vína v lahvích se zvýší jeho jakost. Trnky trháme po prvních mrazících.

19. Bezinkové víno

Bezinky zbavené stopek smícháme s menším množstvím vody a krátce povaříme. Potom necháme asi 12 hodin stát a vylisujeme. Litr vylisované šťávy zředíme 0,5 l vody. Přidáme 330g cukru, 1,5g kyseliny citrónové, kvasinky a živnou sůl. Prokvašené víno přisladíme 80g cukru na 1 litr vína.

Nealkoholické nápoje

20. Arabská káva

Nejdříve si uděláme v kastrůlku karamel počítáme, že na jednu porci dáme 11/2 lžičky cukru, který necháme zkaramelizovat do hnědé barvy a v pravý čas nalijeme připravenou a odměřenou vodu, podle počtu porcí. Přesně v tuto dobu do nápoje nasypeme odměřené množství mleté kávy a asi po půl minutě odstavíme z ohně. Kávu přefiltrujeme a nalijeme do šálků. Káva má lahodnou a silnou chuť.

21. Zmrzlinový koktejl

Na jednu porci - 1 dl vanilkové zmrzliny, 0,5 dl silné černé kávy, 1 dl mléka, 1 lžíci cukru moučky, 1 lžíce strouhaných ořechů.

Vychlazenou kávu s mlékem a zmrzlinou a cukrem dáme do mixeru a našleháme. Vlijeme do sklenice, posypeme strouhanými ořechy a podáváme.

22. Bílý Západ

Dva sáčky čaje. 7 dl horké vody, šťáva z 1 citrónu, 1 dl ananasové šťávy, 60g cukru, 2 žloutky.

Čaj zalijeme vařící vodou a necháme stát dvě minuty. Potom přidáme citrónovou a ananasovou šťávu. Žloutky dobře utřeme s cukrem, krém rozdělíme do čtyř skleniček a zalijeme horkým punčem a podáváme.

23. Elixír síly

2 skleničky - 1 větší banán, 2 lžíce medu, hrst oloupaných mandlí, 3 dl vody, šťáva z půlky citrónu nebo grapefruitu.

Mandle důkladně rozmixujeme v troše vody, přidáme ostatní přísady a mixujeme. Podáváme vychlazené. Banán můžeme před mixováním nakrájet na plátky a krátce zmrazit.

24. Elixír čilosti

1 sklenička - 1/8 l scezené, slabě oslazené kávy, 1 lžička vanilkové zmrzliny, kopeček ušlehané smetany.

Dobře vychlazenou černou kávu nalijeme do nižší pohárové sklenice, do ní dáme vanilkovou zmrzlinu a povrch ozdobíme ušlehanou smetanou. Podáváme s kávovou lžičkou a se slámkou.

25. Jogurt s rozinkami

2,5 dl podmáslí, sklenička jogurtu, 3 dl pomerančové šťávy, 2 lžíce medu, oloupaná kůra a šťáva z 1 citrónu, 1-2 lžíce rozinek, tenká oloupaná kůra z citrónu na ozdobení skleniček.

Podmáslí, jogurt a pomerančovou šťávu dobře smícháme. Přidáme med, strouhanou kůru a šťávu z citrónu. Ochutnáme zda nápoj není třeba přisladit a dáme ho vychladit. Do čtyř sklenek rozdělíme rozinky a zalijeme vychlazenou tekutinou. Skleničky ozdobíme citrónovou kůrou.

26. Jogurtové mléko s jahodami

1 jogurt, 1 dl chladného mléka, 0,5 dl jahodové šťávy, 50g čerstvých jahod, 20g práškového cukru.

Jogurt, mléko, cukr a jahodovou šťávu umixujeme, nalijeme do pohárů a zdobíme odstopkovanými jahodami.

27. Jahodový koktejl

7,5 dl vychlazeného mléka, 100g hořké čokolády, 2 lžíce pískového cukru, 150g zmrazených jahod.

Několik lžic mléka nalijeme do mixéru a při šlehání přidáváme rozlámanou čokoládu, přilijeme zbylé mléko, doplníme cukrem a částí rozmačkaných jahod. Nápoj rozdělíme do sklenic a každou ozdobíme jahodou, kterou nařízneme a nasuneme na okraj sklenice.

28. Rybízový nápoj

6 dl mléka, 50g čokolády, 50g moučkového cukru, 1 vejce, 3 lžíce rybízového džemu.

Vychlazené mléko, strouhanou čokoládu, cukr, vejce a rybízový džem umixujeme a rozdělíme do sklenic.

29. Pomerančový nápoj

Láhev pomerančové šťávy, 3 dl slazené pomerančové šťávy, šťáva z 1 pomeranče, šťáva z půlky citrónu, 4 silné plátky pomeranče, lžička strouhané pomerančové kůry.

Roztok dobře umixujeme, rozdělíme do 4 skleniček, přidáme kostky ledu a do každé skleničky dáme jedno kolečko pomeranče, posypeme strouhanou pomerančovou kůrou.

30. Karibské moře

15 dl banánové šťávy, 4 dl šťávy z grepfruitu, šťáva z 1 citrónu, 1 velký zralý banán, několik čerstvých lístků máty peprné.

Všechny šťávy dobře umixujeme a dáme na led. Banán oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme do 4 skleniček. Zalijeme ledovou šťávou a do každé skleničky dáme špetku nadrobno nasekané máty peprné.

31. Hula - Hula

3 kolečka ananasu (z konzervy), 6 lžic slazeného kakaa, 4 dl studeného mléka, 0,5 dl ananasové šťávy, 1 dl sodovky, strouhaná čokoláda.

Dvě kolečka ananasu posekáme na drobné kousky, na kakao nalijeme mléko, přidáme ananas a nalijeme do 4 skleniček. Doplníme šťávou z ananasu a sodovkou. Skleničky dáme na chladné místo. Před podáváním do každé skleničky nasypeme po jedné lžičce strouhané čokolády a skleničky ozdobíme čtvrtkou kolečka ananasu.

32. Kovbojská limonáda

Do vysoké sklenice vkládáme a vléváme postupně: 2 plátky citrónu, 2 plátky pomeranče, 0,1 dl citrónové šťávy, 0,5 dl malinového sirupu, sodovka, 0,2 dl šťávy z pomeranče. Tekutiny lijeme opatrně a pomalu po stěně sklenice, aby vznikly hezké barevné vrstvy nápoje. Podáváme vychlazené se dvěma srkacími stébly. Tato limonáda se uplatní zejména jako slavnostní nápoj pro děti.

33. Džus z mrkve

1 kg mrkve, 1 citrónový sirup, cukr (podle chuti), 2 lžíce kyseliny citrónové.

Mrkev uvaříme do měkka, rozmixujeme, přidáme kyselinu citrónovou, cukr podle chuti, citrónový sirup (viz níže) a doplníme vodou na 10 litrů. Podáváme dobře vychlazené.

34. Karotkový džus

K 1 litru rozmixovaného protlaku z karotky přidáme 1,5 l vody, 180g cukru a 2g kyseliny citrónové.

Je určen k rychlé spotřebě.

35. Citrónový sirup

6-7 citrónů, 2 l vlažné převařené vody, 100g kyseliny citrónové, 4 kg cukru.

Citróny nakrájíme na kolečka (bez jader), přelijeme vodou, přidáme kyselinu citrónovou a cukr a necháme za občasného míchání 48 hodin vyluhovat. Pak citróny vytáhneme, sirup nalijeme do lahví a zazátkujeme.

36. Skořicový doušek

6 dl vody, 2-3 kousky skořice, 4 lžíce dobré umleté kávy, kostkový cukr, koňak, šlehačku.

Skořici vhodíme do vody a povaříme na mírném ohni, potom ji vyjmeme ven. Do skořicové vodu zavaříme kávu a vlijeme do šálků. Na nahřátou lžíci položíme kostku cukru, zalijeme koňakem tak aby lžíce byla plná a zapálíme. Ve chvíli kdy plamínek zhasne vlijeme obsah lžíce do připravené kávy. Na každý šálek lžíci. Nakonec ozdobíme šlehačkou.

Čaj

37. Berberský čaj

Z marocké kuchyně - Na dno mosazné konvice (obsah 0,5l) a úzkou hubicí vsypeme 3 kávové lžičky zeleného tj. nefermentovaného čaje a téměř dvojnásobné množství cukru. Přidáme 4 snítky čerstvé máty nebo dvě kávové lžičky máty sušené. Zalijeme vroucí vodou a necháme 5 minu t ustát. Čaj naléváme podle marockého zvyku zvysoka (asi z dvaceti cm) do malých úzkých skleniček postavených na širokém mosazném tácu. K berberskému čaji podáváme rozinky, oříšky, drobné pečivo, sušenky, sušené ovoce či jiné drobnůstky.

38. Hřebíčkový čaj

1 litr vody, 3 lžičky čaje, 3 lžíce medu, půl lžičky nejlépe mletého hřebíčku, šťáva z poloviny citrónu.

Čaj a hřebíček spaříme a necháme vyluhovat. Pak přecedíme, vmícháme med a přidáme citrónovou šťávu. Tento čaj má velice lahodnou chuť.

39. Ovocný čaj

6 dl silného ruského čaje, cukr dle chuti, šťáva z pomeranče, 4 kolečka citrónu, ovoce případně kompot (jahody, třešně atd.), led.

Do pohárů dáme chladný čaj, pomerančovou šťávu, kolečka citrónů, led a trochu ovoce. Podáváme studené.

40. Bylinkový dětský čaj

Fenykl obecný - plody, heřmánek pravý - květy, mateřídouška obecná - nať, lípa srdčitá - květy.

Po obstarání všech výše uvedených bylin je smísíme v poměru :Fenykl 4:, Heřmánek 3:, Mateřídouška 2:, Lípa 1:. Směs důkladně promícháme. Na 1 šálek čaje použijeme asi 2 lžičky směsy, po přelití vařící vodou je necháme 15-20 minut vyluhovat (nejlépe v porcelánové nádobě s víčkem). Scedíme. Po oslazení včelím medem nebo šťávou z květu černého bezu získáme lahodný nápoj, který chutná nejen dětem.

41. Čaj dobré pohody

Hrst sušené směsi z bylinek: máty peprné, lístků kopřiv, květů černého bezu, brutnáku, listů meduňky, jitrocele, květu řebříčku, med.

Bylinky spaříme asi litrem vřelé vody a necháme 10 minut odstát. Pak slijeme a přecedíme. Čaj je skvělý vlažný a zvláště na dobrou noc. Můžeme a nemusíme ochutit medem.

42. Čaj z listů maliníku

1 lžíce sušených listů, 2 dl vroucí vody.

Sušené listy přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut ustát. Čaj je možno pít každodenně. Zvlášť je prospěšný při potížích žlučníku, je žlučopudný, močopudný a má svíravé účinky, což je vhodné při průjmech.

43. Čaj z lístků jahodníku

3-5g sušených listů, 2 dl vroucí vody.

Sušené listy přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut ustát. Tento čaj má mírné protizánětové účinky, hodí se k léčbě hemeroidů, střevních katarů, chorob ledvin a močových cest.