zpět

Vaříme v mikrovlnné troubě

1. Hovězí pečeně (Rostbíf)

Pro 6 osob - 1350g hovězí pečeně (rostbífu), několik stroužků česneku (množství podle libosti), mletý pepř, sůl.

Pro mikrovlnou troubu - Do hlubší misky vhodné pro mikrovlnou troubu vložíme dnem vzhůru bílý porcelánový talířek, na který položíme po úpravě maso, aby nebylo během pečení ponořené do vlastního tuku. Omyté a osušené maso nejprve potřeme prolisovaným česnekem podle chuti nebo mletým pepřem. Vložíme je d o připravené misky do mikrovlnné trouby, tu zapneme na nejvyšší výkon a pečeme tak dlouho, jak chceme mít maso propečené. Za 7-10 minut 450g maso upečeme do krvava, za 8-11 minut u množství 450g masa dosáhneme středního propečení a za 9-12 minut u 450g masa dosáhneme dobrého propečení. Po polovině udané doby maso vždy obrátíme, lehce přikryjeme povoskovaným papírem a dopečeme. Hotové maso vyjmeme z přístroje, zabalíme do alobalu a necháme je 8-12 minut v klidu stát. Zamezíme tím, aby při krájení vytekl a z masa šťáva. Shledáme-li po vybalení, že maso dosud není měkké podle našich představ, vrátíme je ještě na několik minut do trouby. Maso solíme až před podáváním.

2. Vařené hovězí maso se zeleninou

Pro 2 osoby - 300g předního hovězího masa, 1 pórek, 1 větší karotka, 1/4 malého celeru, 1/2 vody, 1/2 masoxové kostky, 1 malý bobkový list, 2 malé petržele, několik zrnek pepře, 1 malá morková kost.

Pro mikrovlnou troubu - Maso nakrájíme na větší kostky. Zeleninu očistíme, omyjeme a nadrobno nakrájíme. Do misky nalijeme vodu, přidáme masox, bobkový list, pepř a při nejvyšším výkonu 5 minut zahříváme. Pak přidáme maso a 50 minut při polovičním výkonu vaříme. Morkovou kost namočíme do studené vody a dobře okapanou ji přidáme k masu a spolu se zeleninou, a to už 10 minut před koncem udané doby. Přesná doba dohotovení závisí na jakosti a stáří masa. Použijeme-li například zadní hovězí, bude měkké už v třetině udané doby. Zjistíme-li po vynětí z mikrovlnné trouby, že maso dosud není zcela měkké, vložíme je ještě na krátkou dobu zpět do přístroje.

3. Kuřecí ragú v citrónové omáčce

400g kuřecího masa, 2 dl slepičího vývaru, 1 bobkový list. 30g škrobové moučky, 4 žloutky, šťáva z jedné poloviny citrónu, sůl, muškátový oříšek.

Pro mikrovlnou troubu - Maso z kuřat nakrájím e na proužky. Do vhodné nádoby nalijeme vývar, přidáme bobkový list a v troubě zapnuté na plný výkon hřejeme 1 minutu. Přidáme maso a vaříme další 3 minuty. Poté maso naběračkou vyndáme a uchováme je v teple. Do vývaru přidáme škrobovou moučku a 1 minutu provaříme. Žloutky promícháme s citrónovou šťávou, přidáme je do vývaru a ještě jednou 3 minuty povaříme při zapnuté troubě na plný výkon. Přitom mísu jednou vyndáme a omáčku dobře promícháme. Má být krémovitá, hladká.

4. Míchaná vejce

Pro 2 osoby - 1 lžíce másla, 4 vejce, 3 lžíce smetany ke šlehání, sůl, pepř, 1 lžička nadrobno nakrájené pažitky.

Pro mikrovlnou troubu - Misku nebo i hluboký (polévkový) talíř slabě vymažeme máslem. Rozkvedlaná vejce smícháme se smetanou a zbylým máslem, osolíme, opepříme, nalijeme do misky a vložíme do MT, kterou zapneme na 1-1,5 minuty na plný výkon. Pak vejce zamícháme a MT zapneme opět na 1,5-2 minuty na plný výkon. Mezitím vejce ještě jednou zamícháme. Hotová posypeme pažitkou.

Rem: Důležité je, abychom vejce několikrát zamíchali, jinak se vysuší.

Varianta I. -Míchaná vejce s rajčaty - 1-2 oloupaná na kostky nakrájená rajčata (bez semen) a 1 lžičku nadrobno nakrájené pažitky vmícháme do vajec teprve asi 1/2 minuty před udanou dobou dohotovení. Podáváme s plátky opeřeného chleba nebo bílé veky.

Varianta II. - Míchaná vejce se žampióny - 1 lžička másla, 1 lžička nadrobno nakrájené cibulky, 50g očištěných, na pláty nakrájených žampiónů a 1 lžička nadrobno nakrájené petrželky. Všechny uvedené přísady vložíme do MT, kterou zapneme na 1-1,5 minuty na plný výkon. Tuto houbovou směs do vajec vmícháme teprve 1/2 minuty před jejich dohotovením.

5. Sázená vejce

1 lžička másla, sůl, pepř, 1 vejce.

Pro mikrovlnou troubu - Plochou skleněnou misku vymažeme máslem nebo rostlinným tukem, lehce posypeme solí a pepřem. Na tyto přísady rozklepneme vejce. Žloutek špičkou nože nebo silnější jehlou propíchneme. Vejce vložíme do MT, kterou zapneme na 1 minutu na plný výkon.

Rem : Vejce připravujeme nejlépe po jednom, aby mohlo být v MT umístěno uprostřed točny.

Varianta : Sázená vejce se šunkou: - Do máslem vymazané misky položíme plátek šunky a MT zapneme na 1 minutu na plný výkon. Pak šunku vyjmeme, rozklepneme na ni vejce (žloutek opět propícháme), a misku vložíme zpět na další 1 minutu do MT.

6. Ztracená vejce

Množství pro 1 vejce: 2 lžíce vody, 1/4 lžičky octa, 1 vejce, 1 lžička másla, sůl, pepř, 1 lžička zelených natí: petrželky, pažitky, bazalky atd.

Pro mikrovlnou troubu - Vodu s octem vložíme do malé misky a zakryté zahříváme v MT při plném výkonu do bodu varu. (asi 1/2-3/4 minuty). Vejce rozklepneme (žloutek propíchneme) a pak necháme sklouznout do vařící octové vody. Misku zakryjeme a při 70% výkonu MT 1/2-3/4 minuty zahříváme. Pak misku z MT vyjmeme a vejce necháme ještě zakryt é asi 2 minuty stát. Pak vejce z misky vyjmeme a necháme je na kuchyňském papíru okapat.

Rem: Ztracená vejce můžeme podávat například tak, že v malé misce rozehřejeme při plném výkonu máslo, asi 1/2-3/4 minuty, ochutíme je solí, pepřem a spolu s nadrobno nakrájenou petrželkou, či jinou zeleninou rozdělíme na vejce. Připravujeme-li 2 vejce najednou, musíme počítat s delší dobou dohotovení, a to jak při vaření octové vody, tak i u vajec (přidáváme asi 1/2 minuty). Připravujeme-li najednou 3 vejce přidáme k udané době alespoň 1 minutu, a během doby dohotovení misku jednou až dvakrát otočíme. Vejce se rovnoměrněji dohotoví. Nedoporučuje se připravovat více jak 3 vejce najednou.

7. Vejce po Florentínsku

150g zmrazeného špenátu (nejlepší je listový, lze však použít i drcený), 10g másla, 1 malá cibule, 1/2 stroužku česneku, sůl, mletý pepř, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1 vejce.

Pro mikrovlnou troubu - Do hlubokého porcelánového talíře nebo misky dáme špenát a v MT na rozmrazovacím stupni 5 minut rozmrazujeme. Mezitím do malé misky připravíme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme máslo, misku vložíme do MT a 1 minutu při plném výkonu dusíme. Podušenou zeleninu vmícháme do rozmrazeného špenátu, ochutíme solí, pepřem a špetkou muškátu, talíř nebo misku přiklopíme a vložíme na 1-2 minuty do MT zapnuté na plný výkon. Mezitím rozklepneme vejce a posadíme je doprostřed špenátu. (Střed žloutku propíchneme.) Talíř nebo misku zakryjeme a ještě na 1 minutu vložíme do MT zapnuté na 50% výkon. Podáváme s opečeným toastem.

8. Brokolice

Základní předpis pro vaření brokolice v MT pro 4-6 osob. - 1 kg očištěné, oloupané a nakrájené brokolice, 1,25 dl vody, sůl, šťáva z 1/2 citrónu.

Pro mikrovlnou troubu - Na dno větší, ploché nádoby rozložíme brokolici tak, aby její růžice byly ve středu a stonky na okrajích. Pak brokolici zalijeme vodou a nádobu pevně zakryjeme mikrovlnou fólií nebo vhodnou (skleněnou) poklicí. Při plném výkonu vaříme 12 minut. Z uvařené brokolice opatrně sejmeme fólii (směrem od těl a), zeleninu osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. V MT 500W bude doba dohotovení zeleniny delší o 2-3 minuty. Nutno vyzkoušet.

9. Sýrová omáčka

1/2 šálku mléka, 1,5 šálku strouhaného čedaru (asi 250g), sůl, čerstvě mletý pepř.

Pro mikrovlnou troubu - Ve skleněné misce (o obsahu nejméně 2 šálků) zahřejeme při plném výkonu 1 minutu mléko. Zahřáté mléko vyjmeme z MT, přidáme do něho sýr a zamícháme, aby sýr zvlhnul. Pak obsah nalijeme do mixeru a dohladka umixujeme. Omáčku nalijeme zpět do misky a v MT, při plném výkonu, nezakryté zahříváme 30-45 sekund. Pak vyjmeme a zamícháme. Tuto omáčku lze mít uskladněnou i několik dnů v chladničce. Před použitím ji v nezakryté misce v MT při plném výkonu rozehřejeme. Před podáváním zamícháme.

10. Cukety s kmínem

Pro 2 osoby - 1 středně velká cuketa, 1 lžička oleje, 1 stroužek česneku, 1 středně velká cibule, sůl, pepř, 1 lžička kmínu.

Pro mikrovlnnou troubu - Cuketu omyjeme, osušíme, konce odkrojíme a nakrájíme na šikmá 1,5 cm široká kolečka, která nařízneme tak, aby na jednom konci ještě držela pohromadě. Pak je plochou dlaní trochu rozklepneme do tvaru vějířku. Plochou misku vymažeme tukem a vytřeme oloupaným stroužkem česneku. Na dno misky nasypeme nadrobno rozkrájenou cibuli. Osolíme, opepříme a vějířky cuket navršíme na cibuli. Osolíme, opepříme, přiklopíme a 3-4 minuty při 70% výkonu dusíme. Pak cukety odkryjeme, posypeme kmínem a ještě 1 minutu při plném výkonu dohotovíme. Hodláme-li cuketám dodat pikantní příchuť, pokapeme je před vložením do MT sójovou omáčkou. Cukety pak už nesolíme ani nepepříme.

11. Dušené cukety s kysanou smetanou

Pro 2 osoby - 4 malé cukety (asi 400g), 40g hladké mouky, 2 dl kysané smetany, 1středně velká cibule, 40g másla, hrst čerstvě bazalky nebo sušeného oregana, majoránky či čerstvě mletého pepře (z mlýnku).

Pro mikrovlnnou troubu - Do vhodné misky dáme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, zakryjeme fólií nebo skleněnou poklicí a v MT při plném výkonu 3-4 minuty dusíme. Přidáme omyté, na tenká kolečka nakrájené cukety, a při plném výkonu 3-4 minuty dusíme. Pak zalijeme kysanou smetanou, do níž jsme rozkvedlali mouku a při polovičním výkonu ještě asi 2-3 minuty dusíme. Hotovou zeleninu hojně zasypeme nadrobno nakrájenými lístečky bazalky nebo podle chuti okořeníme oreganem, majoránkou či mletým pepřem.

12. Cuketa se zeleninou

Pro 2 osoby - 1 malá cuketa, 100g čerstvých žampiónů, 1 větší zralé rajče, 1 malá cibule, 1 lžíce rostlinného oleje, na špičku kulatého nože sladké mleté papriky, sůl, čerstvě mletý pepř (z mlýnku), 1 lžička lístečků tymiánu nebo půl lžičky sušeného, 2 lžíce kysané, krémové smetany 18%, 1 lžička nadrobno nakrájené pažitky.

Pro mikrovlnou troubu - Omytou cuketu nakrájíme na tenká kolečka. Žampióny očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Rajče do kříže nařízneme, položíme na talířek a vložíme na 1-1,5 minuty do MT. Pak je sloupneme a rozkrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Do misky, například z varného skla, dáme olej, a všechnu zeleninu kromě rajčete. Osolíme, opepříme a okořeníme lístečky nebo sušeným tymiánem. Přiklopené vaříme v MT při plném výkonu 5-6 minut. Pak k zelenině přidáme rajče a vmícháme kysanou krémovitou smetanu. Nezakryté dusíme ještě 2 minuty při plném výkonu. Před podáním ještě hojně zasypeme petrželkou. Podáváme jako malý teplý předkrm.

13. Cuketový nákyp

Pro 4 osoby - 300g malých cuket, 2 lžíce vody, 1 lžička másla, 50g vyzrálého Hermelínu, 2 vejce, 2 žloutky, 3 lžíce smetany ke šlehání, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, 1 lžička lístečků čerstvého tymiánu nebo půl lžičky sušeného.

Pro mikrovlnnou troubu - Cukety omyjeme a zbavíme stonků a okvětí. Ostrým nožem nebo škrabkou na brambory sloupneme z jedné cukety několik tenkých proužků. Zbylé cukety nadrobno nakrájíme a vložíme je spolu se dvěma lžícemi vody do mělké misky. Navrch položíme tenké proužky, misku přiklopíme a zeleninu dusíme při plném výkonu 3-3,5 minuty. 4 malé misky o průměru asi 7 cm vymažeme máslem a vyložíme (křížem) proužky cuket. V mixeru umixujeme na kousky nakrájený Hermelín, vejce, žloutky, smetanu a podušené cukety. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, promícháme a pyré ochutíme solí, pepřem a čerstvým nebo sušeným tymiánem. Pyré vložíme do misky a v MT při polovičním výkonu necháme 2-2,5 minuty zapečeme.

14. Pórek se slaninou

Pro 4 osoby - 4 středně velké pórky, 50g tvrdého sýra typu Parmezán, mletý pepř, 12 plátků uzené slaniny.

Pro mikrovlnou troubu - Pórky očistíme, omyjeme, zelenou část odřízneme a bílou, až ke kořenu, nařízneme. Sýr nakrájíme na tenké plátky, které vsuneme mezi jednotlivé listy pórku, opepříme a každý jednotlivý pórek ovineme třemi plátky slaniny. Pórky narovnáme na kuchyňským papírem vyložený talíř, zakryjeme a vložíme na 9-11 minut do MT, zapnuté na plný výkon. Podáváme jako teplý předkrm.

15. Marinovaný pórek

Pro 4 osoby - 1,5 kg pórku, 1 lžíce octa, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje, 70g nadrobno nakrájených jader vlašských ořechů nebo stejné množství či část lískových oříšků, 20g másla nebo rostlinného tuku, 1 lžíce kari koření, 1 natvrdo uvařené vejce.

Pro mikrovlnou troubu - Pórek očistíme, opereme a spolu se zelenou částí nakrájíme na krátké špalíky. Zelené špalíky krájíme o něco kratší, neboť tužší, zelená část pórku potřebuje k změknutí delší dobu než bílá. Nakrájený pórek vložíme do misky, lehce zastřikneme vodou, zakryjeme a v MT zapnuté na plný výkon 10-12 minut dusíme. Stranou smícháme sůl, olej a ocet a touto směsí zalijeme horký pórek. Chvilku marinujeme. Jádra vlašských nebo lískových oříšků vložíme do MT a 3-4 minuty je při plném výkonu opražíme. Pak přidáme máslo nebo rostlinný tuk, špetku soli, kari koření a ještě asi 1 minutu ponecháme v MT. Nakonec přidáme oloupané na kostičky nakrájené vejce. Marinovaný pórek (má být ještě vlažný) rozdělíme na jednotlivé talíře. Každou porci posypeme ořechovou směsí a hned podáváme.

16. Zadělávaný pórek

Pro 2 osoby - 1 cibule, 1 lžíce másla, 400g pórku, 1 lžička hladké mouky, sůl, mletý pepř, půl lžičky sladké mleté papriky, 3 lžíce bílého vína, 4 lžíce mléka, 1,25 dl smetany ke šlehání 33%, petrželka.

Pro mikrovlnou troubu - Mikrovlnou misku určenou pro zhnědnutí vložíme do MT a při plném výkonu ji 2-2,5 minuty zahříváme. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme, společně s máslem přidáme do misky a 2-2,5 minuty ji při plném výkonu smažíme. Očištěný a opláchnutý pórek nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky. Misku vyndáme a k cibuli přidáme nakrájený pórek. Zakryté při 75% výkonu 8-10 minut dusíme. Pak zasypeme moukou, osolíme, ochutíme pepřem a paprikou, zamícháme, přidáme víno, mléko a smetanu, a zakryté dusíme při 75% výkonu dalších 5 minut. Hotovou zeleninu necháme ještě 5 minut ustálit.

Rem: Tento pokrm můžeme připravit i bez speciální mikrovlnné misky (k zahnědnutí). Stačí, vezmeme-li skleněnou ohnivzdornou misku. Chuť zeleniny však nebude tak intenzivní.

 

* Mladý, křehký pórek připravujeme v MT bez přidání vody. Starší, silnější pór připravujeme tak, že přidáme trochu vody, vývaru nebo vína (podle předpisů).