zpět

Zavařujeme (konzervujeme)

1. Kompot z cuket

Cukety omyjeme, oloupeme, zbavíme jaderníku a nakrájíme na kostičky. Naskládáme do lahví a zalijeme roztokem cukru podle chuti s přídavkem sirupu pro dochucení a běžným způsobem zavařujeme.

2. Marmeláda z cuket

Oloupané a očištěné cukety nakrájíme na kostičky a rozdusíme za stálého míchání na hustou kaši, podle chuti osladíme a ochutíme ananasovou trestí, nebo smícháme s jiným chuťově výrazným ovocem. Pak za horka plníme do skleniček a po uzavření ještě sterilijeme.

3. Cukety ve slaném nálevu

Přerostlé plody omyjeme, rozkrojíme a zbavíme jaderníku a nahrubo nastrouháme. Napěchujeme do sklenic, posypeme navrchu lžičkou Deka (bez koření), dolijeme vodou, pak do obsahu vsuneme nůž a otočíme jím tak, aby nálev pronikl až dolů. Pak ještě doplníme vodou, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 85OC.

4. Jablková povidla

3 kg jablek, 1 kg pískového cukru, 1 dl octa.

Použijeme vyzrálá, popadaná nebo poškozená jablka. Opláchneme je, vykrájíme, odstraníme stopky a okvětí a na masovém strojku je umeleme. Zastříkáme vodou, rozdusíme, postupně přidáváme cukr a nakonec ocet. Hustá povidla naplníme do čistých nahřátých skleniček, ihned je upevníme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Nebo je sterilizujeme (3 dl) 10 minut při 85OC.

5. Brusinky z červeného rybízu č.1

1 kg rybízu, 2,5 dl vody, 2,5 dl octa, 650g cukru, celá skořice, pár hřebíčků.

Čtvrtlitr vody svaříme se čtvrtlitrem octa a touto horkou octovou vodou přelijeme předem opraný rybíz (otrhaný ze šťopiček). Odcedíme, do kastrolu dáme 1,5 dl vody, 650 g skořice, hřebíček, vsypeme spařený rybíz a 10 minut povaříme. Ještě horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme zchladnout (sklenice by měly dobře držet). Toto množství je asi na 7 skleniček od dětské výživy. Rybíz v převleku za brusinky poslouží v zimě k svíčkové nebo jako ozdoba pohárů nebo míchaných nápojů.

6. Rybíz jako brusinky č.2

2 kg červeného rybízu, 1,2 kg cukru, 1 lusk vanilky nebo vanilkový cukr, trocha skořicové kůry, kůra z jednoho citrónu (omytého), 5 kuliček jalovce, 6 hřebíčků, 1 hvězdička badyánu, 4 kuličky nového koření, 2 dl rumu.

Otrhaný rybíz uvedeme na pozvolném ohni do varu, přidáme koření cukr a vaříme asi 5 minut. Pak stáhneme, přidáme 2 dl rumu a necháme přejít varem. Horké plníme do suchých sklenic, dobře zavíčkujeme , obrátíme dnem vzhůru, po vychladnutí zase obrátíme zpátky . Uložíme v chladu a suchu a těšíme se na vánoční svíčkovou.

7. Mražené houby

Použijeme pevnější zdravé houby (hřiby, suchohřiby, žampióny atd.). Tácek vyložíme pergamenovým papírem. Uvedeme do varu osolenou vodu. Houby nakrájíme zhruba na stejně vleklé kousky, hodíme do vařící vody a necháme 1 minutu povařit. Pak je scedíme, a volně rozložíme na tácku. Necháme zchladnout a 30 až 40 minut je zmrazíme. Když zmrznou vsypeme je do mikroténového sáčku, označíme je a uložíme zpátky do mrazáku. Takto zmrazené houby nám vydrží až do jara (6 měsíců). Před použitím je krátce ponoříme do vařící vody a můžeme je použít.

8. Lečo na zimu

1 díl masitých paprik, 1 díl rajčat, cibule, olej a sůl.

Papriky a rajčata omyjeme. Papriky rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na nudličky, rajčata na čtvrtky. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme olej, zpěníme cibuli přidáme na nudličky nakrájenou papriku a podusíme. Přidáme rajčata, osolíme a ještě chvíli podusíme. Horkou zeleninu plníme do čistých sklenic, upevníme víčky a sterilujeme 20 minut

9. Plněné papriky na zimu

Paprikové lusky zbavené jadřinců, masová směs.

Masová směs na plněné papriky: 300 g hovězího masa, 300 g vepřového masa, 1 cibule, 1 sáček vařené rýže, 2 vejce sůl, špetka pepře, 2-3 lžíce hrubé mouky, popřípadě troch strouhanky.

Vepřové, hovězí maso umeleme společně s cibulí, přidáme koření, vejce a rýži, mouku, popřípadě strouhanku. Touto směsí naplníme paprikové lusky zavaříme do mikroténových sáčků a dáme do mrazničky. V zimě jako když najdeme.

10. Červená řepa

1500g červené řepy, 100g křenu

Nálev:2/3 l vody, 1/3 l octa, 80g cukru, 30g soli, 1 lžíce fenyklu.

Řepu dobře očistíme, ponecháme u ní řapíky od listů i kořen, aby nevytekla šťáva a vaříme doměkka asi hodinu, větší bulvy až 2 hodiny. Pak zchladíme, oloupeme a ozdobným nožem nakrájíme na plátky. Plníme do zavařovacích sklenic a prokládáme kolečky křenu. Zalijeme svařeným nálevem a uzavřeme víčky. Bez sterilace vydrží takto připravená řepa asi 2 měsíce, pro delší uchování ji raději sterilujeme 30 minut při teplotě 100 °C.