zpět

 


MASO (novinky)

 

1. Vepřová kýta s moskevským zelím

500g vepřové kýty, 4 cibule, 500 g hlávkového zelí, 2 lžíce sádla (tuku), 5-6 stroužků česneku, 2 lžíce rajského protlaku, 1 bobkový lisy, 4 celé pepře, trocha cukru, pár kapek octa, sůl.

Vepřovou kýtu propícháme špičatým nožem a protáhneme jí stroužky česneku. Osolíme a s dvěmi nakrájenými cibulemi dáme péci. Podle potřeby pak podléváme. Další cibuli nakrájíme a na sádle osmažíme. Přidáme protlak, pepře, bobkový list, na to ještě nakrájené zelí, lehce podlijeme a dusíme. Když je zelí měkké, tak podle chuti dodáme špetičku cukru a pár kapek octa popřípadě dosolíme. Na talíř pak rozložíme zelí, na měj plátek z vepřové pečeně, přelijeme šťávou a ještě posypeme čtvrtou nakrájenou a předem osmaženou cibulí. Podáváme nejlépe s bramborem.

2. Hovězí pečeně s hříbky

250g roštěnce, 2 lžíce sádla, 2 malé cibule, lžíce másla, 250g čerstvých hříbků, sůl, pepř, vývar.

Z šumavské kuchyně - Maso naklepeme, osolíme a v rozpáleném sádle ze všech stran opečeme. Potom přidáme nakrájenou cibuli, necháme orestovat a potom za občasného podlévání vývarem pečeme v troubě. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky, odložíme do tepla, do vypečené šťávy nakrájíme 2-3 hříbky, podusíme, šťávu procedíme, ostatní hříbky nakrájíme na plátky, podusíme na másle s cibulkou a potom je naklademe na plátky masa, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými brambory.

3. Guláš z lišek a hovězího masa

500g předního masa, 500g lišek (možné použít i jiné tvrdé houby), 3 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce mleté papriky, 1 lžíce hladké mouky, 0,7l vody, 1 zeleninový masox, sůl, petrželka na ozdobu.

Hovězí maso opereme , odstraníme blány a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidáme papriku, nakrájené maso, přiklopíme a krátce podusíme. Pak je zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vlažnou vodou, přidáme kostku masoxu, osolíme a za stálého míchání přivedeme do varu. Houby omyjeme, překrojíme na čtvrtky a přidáme k masu. Během vaření omáčku často mícháme, případně ještě přilijeme horkou vodu. Příloha: těstoviny, houskové knedlíky.

4. Hovězí pečeně na víně

500g zadního hovězího, 50g slaniny, lžíce sádla, 1 cibule, 1 mrkev, půl celeru, 2 zelené papriky, 2 lžíce rajského protlaku, 100g žampiónů, 1,25 l červeného vína, 50g mouky, sůl, pepř.

Cibuli a zeleninu nakrájíme a osmahneme na tuku, přidáme maso které jsme protkli slaninou, osolili a opepřili. Lehce podlijeme a dáme dusit do trouby. Během dušení přidáme rajský protlak a udusíme do měkka. Maso vyjeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme mouku, podlijeme vodou nebo vývarem a provaříme. Potom procedíme, přidáme na tuku udušené žampióny a červené víno, necháme přejít var a vložíme do omáčky maso. Jako přílohu přidáváme rýži nebo knedlíky.

5. Slavianský džuveč

500g zadního hovězího masa, 2-3 cibule, 4 rajčata, 6-8 zelených paprik, 120g rýže, hladká mouka, olej, sůl, pepř, 2 feferonky, 0,5 l vývaru.

Z bulharské kuchyně - Maso omyjeme a nakrájíme ho na kostičky, osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou a opečeme na oleji. Maso vyjmeme, na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a také feferonky, zalijeme vývarem, vrátíme opečené maso a dusíme a dusíme a dusíme. Když je maso téměř měkké, přidáme nakrájené papriky a dusíme. Těsně před koncem přidáme oloupaná nakrájená rajčata. Vše dodusíme. Podáváme s chlebem.

6. Ruská svíčková na houbách

300g pravé svíčkové, 100g hub, 2 cibule, pár lžic kysané smetany, máslo, 3 rajčata, rajský protlak, sůl, pepř, petrželka, brambory.

Maso nakrájíme na úhledné nudličky, osolíme, opepříme a opečeme na másle. Na jiné pánvi zatím na másle osmahneme nakrájenou cibuli a pak přidáme houby. K masu přidáme kysanou smetanu, lžíci protlaku, osmahnutou cibuli s podušenými houbičkami. Podáváme s bramborami a zdobíme petrželkou a syrovými rajčaty.

7. Telecí řízky na víně

4 řízky, sůl, hladká mouka, máslo, 2 dl bílého vína.

Telecí řízky po okrajích nařízneme, aby se nekroutily, a do tenka rozklepeme. Osolíme a obalíme v hladké mouce a v rozehřátém másle po obou stranách asi 3 minuty opečeme. Pak podlijeme vínem a ještě 2 minuty dusíme. Podáváme ihned nejlépe s bramborem.

8. Roštěnky alla Hošek

Roštěnky, sůl, pepř, hladká mouka, curry, sójová omáčka, worcester, čerstvá paprika, solamyl

Roštěnky nakrájíme na nudličky a naklepeme. Osolíme, opepříme, přidáme špetku curry a zaprášíme moukou. Dáme na rozpálený tuk a osmažíme ( na malém ohni ). Přidáme čerstvou papriku nakrájenou na proužky. Chvíli dusíme. V hrnku rozděláme v trošce vody solamyl ( asi 1 lžičku ). Do roštěnek přidáme asi lžičku sójovky a lžičku worcesteru. Roštěnky zahustíme vodou se solamylem. Chvíli povařit. Příloha: hranolky.

9. Rýnské roštěnky

Roštěnky, drůbeží játra, sůl, pepř, sádlo, 2 cibule, rajský protlak, malé brambory.

Roštěnky naklepeme, osolíme, po jedné straně ještě poprášíme pepřem a moukou. Pak dáme do kastrolu na kousku sádla zpěnit dvě nakrájené cibule, a na tomto základu roštěnky podusíme. Po chvíli přidáme ještě lžíci rajského protlaku a dál dusíme. Když je maso skoro měkké, tak je přendáme do jiného kastrolu, šťávu na ně přecedíme a přidáme na ně rozkrájená drůbeží játra a pak ještě přidáme malé oloupané brambory a dusíme společně až do měkka. Pak dáme roštěnky na mísu, na ně navršíme játra s brambůrky a přelijeme šťávu.

10. Pravé Varšavské roštěnky

4 roštěnky, cibule, strouhanka (na 50g cibule 30g strouhanky), sádlo, lžíce másla, pepř, sůl, trocha hladké mouky, 0,25 l vývaru.

Roštěnky na okraji nařízneme a naklepeme je velmi do tenka. Cibuli nakrájíme nadrobno a smícháme ji se strouhankou, osolíme a opepříme. Roštěnky potřeme touto směsí a celé zavineme. Sepneme spec. pérkem nebo párátkem, lehce osolíme, obalíme v hladké mouce a v rozehřátém sádle ze všech stran opečeme. Podlijeme vývarem a necháme dusit. Nakonec, když je maso měkké vyjmeme ho a šťávu ještě zahustíme máslem se lžičkou mouky a ještě povaříme. V Polsku se jako příloha podává krupková kaše. U nás to mohou být vařené brambory.

11. Vepřové pusinky

500g vepřové kýty, 500g vepřových jater, 2 středně velké cibule. 2 stroužky česneku, 2 jemné párky, 3 rajčata, 2 feferonky, 200g sterilovaných žampiónů, 1 dl bílého vína, sádlo, sůl, pepř.

Maso i játra zbavíme všech blan a nakrájíme na silnější nudličky (asi 2-3 cm). Maso opepříme a osolíme a na rozpáleném sádle společně s játry opečeme. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a párek, na plátky nakrájené žampióny, rajčata a jemně usekaný česnek. Všechno společně orestujeme a podlijeme vínem. Jako příloha se podávají hranolky a zeleninová obloha.

12. Kotlety v čokoládě

4 kotlety nebo kuřecí řízky, 1 dl bílého vína 100g žampiónů, 3 lžíce oleje, 3 cibule, 2 stroužky česneku, 50g mandlí, 50g hořké čokolády, bujónová kostka, sůl, pepř, kousek celé skořice, petrželka.

Maso osolíme a opepříme, potřeme ho olejem a opečeme po obou stranách. Odložíme do tepla. Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme nakrájené houby a koření, osolíme, podle potřeby podléváme a asi 10 minut vaříme. Potom přidáme víno, krájené mandle a dusíme. Čokoládu svaříme v bujónu, vlijeme do kastrolu a s masem asi 5 minut podusíme.

13. Kotleta Slunečné pobřeží

600g vepřových kotlet, 1000 g brambor, 4 papriky, 1 cibule, 1 lžíce oleje, lžíce másla, 2 rajčata, 4 kompotované broskve, sůl, pepř, petrželka.

Z bulharské kuchyně - Kotlety naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme a do měkka opečeme. Brambory mezi tím uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na plátky a opečeme je na másle. Promícháme je s pečenou paprikou a nakrájenou cibulí. Kotlety dáme na tuto bramborovou směs, podlijeme výpekem a obložíme plátky rajčat, broskvemi a zelenou petrželkou.

14. Míchaný guláš

Stejný díl masa vepřového, hovězího a skopového, cibule, slanina, sůl, pepř, sladká paprika, na 0,5 kg masové směsy 1 rajče, mouku na zaprášení.

Slaninu nakrájíme a rozpustíme a osmahneme na ni cibuli. Na tento základ vložíme hovězí maso nakrájené na kostky, lehce podlijeme a dusíme. Zhruba za 45 minut přidáme kostky masa skopového a po dalších 30 minutách i maso vepřové. Když je všechno maso měkké a šťáva vydušená, zaprášíme moukou, osmahneme, přilijeme vodu a vložíme nakrájené rajče. Ještě asi 20 minut provaříme. Maso vyjmeme a omáčku procedíme.

15. Voňavé hovězí řízky

250g hovězího zadního masa, 250g telecího nebo libového vepřového, 1 žemle namočená v mléce, 2 vajíčka, strouhanka, hladká mouka, 1 cibule, směs bylinek (rozmarýn , bazalka, tymián, majoránka, bobkový list), olej na smažení.

Obě masa jemně umeleme, přimeleme namočenou a vymačkanou žemli, přidáme 1 vajíčko, osolíme a všechno dobře promícháme. Podle potřeby ještě zahustíme strouhankou. Vytvoříme řízečky a obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku, a ve strouhance do které přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a bylinky. Na rozehřátém oleji potom usmažíme po obou stranách. Podáváme s bramborem a zeleninovým salátem.

16. Zahradnické řízky

250g mletého masa (telecího nebo libové vepřové), 1 žemle, 1 dl mléka, 1 malá cibule, 1 vejce, 100g květáku, 4 mrkvičky, 250g sterilovaného hrášku, muškátový oříšek nebo květ, sůl, hladká mouka, vývar.

Maso umeleme dvakrát aby bylo opravdu jemně umleté. Podruhé k němu přidáme na semletí cibuli a žemli namočenou v mléce a lehce vymačkanou. Vmícháme vejce a muškát, sůl. Zeleninu uvaříme, nakrájíme na drobno, hrášek odcedíme z nálevu a vše přimícháme k masu. Vytvoříme takové malé řízečky, obalíme je v hladké mouce a pak po obou stranách vysmažíme na rozehřátém oleji. Hotové řízky dáme na teplý talíř, do tuku po pečení přidáme trochu mouky, osmahneme a za stálého míchání naředíme vývarem. Takto vytvořenou omáčku rozšleháme a necháme asi 30 minut povařit. Přecedíme a na talíři přelijeme řízky.

17. Plněná sekaná

750g mletého hovězího a vepřového masa, 50g slaniny, cibule, sterilovaná směs Moravanka, 5 vajíčka, sůl, petrželka, pažitka, mléko, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, strouhanka, sádlo (tuk).

750g mletého masa v míse zalijeme šálkem studeného mléka, necháme odležet přes noc v lednici. Pak rozpustíme asi 50g nakrájené slaniny, na ní udusíme sterilovanou směs Moravanka a trochu drobně krájené cibule. Zalijeme 3 rozšlehanými vajíčky a slabě usmažíme. Podle chuti dosolíme, přidáme sekanou petrželku a pažitku. Do mísy pak dáme maso s mlékem, ještě dvě vejce, 2 stroužky utřeného česneku, majoránku, sůl a strouhanku. Dobře propracujeme na nepříliš tuhou sekanou. Rozdělíme na dva díly, a rozložíme ji na obdélník igelitu. Potřeme vždy polovinou nádivky a pomocí igelitu zabalíme. Dáváme pozor aby ani kousek igelitu nezůstal v mase. Povrch poprášíme strouhankou a obě šišky na trošce sádla nebo jiného tuku pečeme v předehřáté troubě. Občas po zapečení pootočíme. Tahle sekaná je dobrá teplá s bramborem nebo kaší i studená s chlebem a okurkou.

18. Karbanátky

300g eidamské cihly, 150g měkkého salámu, 3 vejce, strouhanka, pepř, utřený česnek.

Salám a sýr nastrouháme nebo pomeleme, smícháme s ostatními přísadami, utvoříme placičky a usmažíme do zlatova. Podáváme teplé.

19. Krůtí zázrak

2 plátky z krůtích prsou, 1 malá cibule, olej, 1 stroužek česneku, karí, sladká mletá paprika, rozmarýn, kapka tabaska, lžíce kečupu, lžička kukuřičného škrobu, 1 dl bílého vína, 1 dl smetany, 1 dl vývaru, sůl.

Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji, vložíme plátky masa. Maso orestujeme a zaprášíme karím s paprikou. Přidáme rozmarýn, tabasko, česnek utřený se solí, kečup a zalijeme vínem a vývarem. Budeme dusit a když je maso měkké ještě je zalijeme smetanou s rozkvedlaným škrobem. Povaříme a podle chuti dosolíme. Podává se s rýží nebo těstovinami.

20. Kuře v soli

1 kuře, 1 kg soli, pekáček.

Do pekáčku nasypeme celý pytlík soli a vyhloubíme důlek pro menší kuře, které předem na povrchu i uvnitř osolíme (můžeme si ho okořenit grilovacím kořenim). Zakryjeme pokličkou nebo alobalem a v rozpálené troubě asi 45 minut pečeme. Potom poklici odstraníme a dopékáme. Do kuřete nepícháme jen jednou ho v průběhu pečení obrátíme.

21. Kuře po Gavrovsku

1 kuře, 400g cibule, 400g brambor, 100g másla, 3 rajčata, sladkou mletou papriku, sůl, lžíci estragonu (natě).

Z bulharské kuchyně - Kuře naporcujeme, osolíme, opečeme na másle potom z tuku vyjmeme a na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, zaprášíme paprikou, přidáme usekaný estragon a podlijeme vodou. Brambory oloupeme nakrájíme na kostky, dáme do pekáčku, přidáme rozkrájená rajčata, přisolíme, vložíme opečené porce kuřete, zalijeme cibulovým základem a v troubě dopečeme.

22. Kuře s pomerančovou nádivkou

1 kuře, 1 houska, lžíce sekaných mandlí, 1 pomeranč, 1 vajíčko, skořice, sůl, olej, trocha mléka na namočení housky.

Housku namočíme do mléka, lehce vymačkáme, přidáme sekané mandle, dílky pomeranče, vajíčko, sůl a skořici. Touto směsí naplníme kuře, osolíme ho předtím z vnitřku i na povrchu, a otvor zašijeme silnou nití. Kuře pokapeme olejem a ugrilujeme. Pokud ho pečeme na pekáčku, trochu ho podlijeme. Při grilování i pečení občas přetíráme vypečenou šťávou. Nakonec můžeme do vypečené šťávy přidat trochu vody a zahustit škrobem rozmíchaným předem ve studené vodě.

23. Kuřecí stehna po Maďarsku

4 kuřecí stehna, sůl, mletý pepř, mletou sladkou i pálivou papriku, 1 velká cibule, 200g žampiónů, 1 dl smeteny.

Kuřecí stehna osolíme, okořeníme, vložíme do kastrolu, podlijeme trochou vody a dusíme. Po chvilce přidáme drobně nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky a dusíme dál. Ještě k poloměkkým stehnům přidáme žampióny nakrájené na plátky, a dusíme nebo dopečeme v troubě. Měkká stehna přeložíme na talíře, do šťávy vmícháme smetanu, přihřejeme téměř k varu a nalijeme pod stehna. Podáváme s těstovinami nebo rýží.

24. Mlynářské kuřecí řízky

1 kuře, mouka, sladká mletá paprika, sůl, olej na smažení.

Kuře rozporcujeme, osolíme, obalíme ve směsi papriky a mouky, vysmažíme po všech stranách v dobře rozehřátém oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

25. Kuřecí maso v jogurtu - Pile frikasé

500g kuřecích řízků, 2 stroužky česneku, 1 dl mléka, 2 smetanové jogurty, lžíce másla, sůl.

Z bulharské kuchyně - Řízky jemně naklepeme, osolíme, na másle opečeme, přidáme jogurty rozmíchané s mlékem a ochucené česnekem se solí, a maso dodusíme. Jako příloha je vhodná rýže.

26. Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku

4 kuřecí řízky, hladká mouka, 2 vejce, 50g strouhaného sýra, tuk na smažení.

Maso dobře naklepeme, osolíme, obalíme v hladké mouce a potom v těstíčku které si uděláme ze dvou vajíček a strouhaného sýra. Vysmažíme v rozehřátém tuku po obou stranách. K tomu nové brambory a hlávkový salát.

27. Kuřecí závitky s houbami

500g mletého kuřecího masa (nebo sekaná), 1 vajíčko, mouka, strouhanka, sůl, muškátový oříšek, 120g hub, mléko, máslo, mouka, 100g strouhaného sýra.

Houby drobně nakrájíme, orestujeme na másle, zaprášíme moukou, podle chuti osolíme, vmícháme pár lžic mléka a trochu strouhaného sýra. Mleté maso okořeníme (pokud použijeme přihotovenou kuřecí sekanou, tak ta je již okořeněná a stou již nic neděláme), uděláme z něj váleček, rozkrájíme na stejné kousky a z nich pak vytvoříme placičky. Na každou pak dáme kopeček houbové nádivky a zabalíme. Tyhle závitky ještě omočíme v rozšlehaném vajíčku a obalíme ve strouhance. Vysmažíme ze všech stran v rozehřátém tuku.

28. Kuřecí Klatovský rarášek

1 malé kuře (nebo 500g kuřecích řízků), 1 dl piva, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžičky solamilu.

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, nebo celé kuře naporcujeme na malé porcičky (nejméně na 10 porcí). Ze všech ingrediencí ušleháme těstíčko do kterého kousky masa nejméně na hodinu naložíme. V mrazničce může naložené maso ležet i týden. Lžící nabíráme porce i s těstíčkem, a vysmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách. Jako příloha se hodí brambory, bramborová kaše nebo hranolky.

29. Kuřecí špíz

Stejný poměr kuřecího masa a kuřecích jater, sůl, olej na smažení, omáčku připravenou v následujícím poměru: 1 sklenka desertního vína, sójová omáčka, trocha cukru, glukasol a chilli koření.

Maso i játra nakrájíme na malé kousky, smočíme v omáčce, lehce osolíme a střídavě napichujeme na špejle. Zvolna pečeme na oleji nebo můžeme použít gril, ovšem potom špízy lehce přetíráme zbytkem omáčky a olejem. Podáváme s brambory.

30. Opilé kuřecí řízky

1 kuře, 1 vejce, hladká mouka, 3 lžíce bílého vína, špetka soli, prášek do pečiva, olej na smažení.

Kuře trochu povaříme, odejmeme kůži a necháme zchladnout. Naporcujeme, obalíme v mouce, obalíme v těstíčku které připravíme ze žloutku, mouky, vína, špetky soli a prášku do pečiva, nakonec vmícháme tuhý sníh. Smažíme po obou stranách. Podáváme s bramborem nebo kaší.

31. Karí nudličky s pórkem

4 kuřecí řízky z prsíček, karí, sůl, lžíce krájené slaniny (nemusí být), lžíce oleje, 2 šálky na prstýnky krájeného pórku.

Maso jemně naklepeme, nakrájíme na nudličky, osolíme a poprášíme karím a necháme v misce v chladu odležet, mezitím si nakrájíme pórek, na pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme ještě lžíci oleje, a na tom opečeme masové nudličky. Na závěr přidáme nakrájený pórek, který za chvíli změkne. Podáváme s rýží.

32. Králík na sardelích

Králíka, šálek 4% octa, trocha vody, 6 pepřů, šálek krájené kořenové zeleniny, 1 bobkový list, petrželka, sůl, olej, cibule, hladká mouka, sardelové máslo.

Nejdříve si připravíme marinádu. Svaříme šálek 4procentního octa s trochou vody a při vaření přidáme 6 pepřů, šálek krájené kořenové zeleniny, 1 bobkový list, petrželku a sůl. Necháme zchladnout a jen vlahou marinádu nalijeme na porce králíka a zakápneme olejem. Maso obracíme aby marináda působila rovnoměrně. Necháme proležet alespoň půl dne. Pak na sádle zpěníme cibuli a na ní orestujeme porce králíka, které jen mírně osolíme protože je už průběžně potíráme sardelovým máslem, které je slané. Marinádu využijeme na podlití při pečení. Když je maso měkké, vyjmeme je, šťávu zaprášíme hladkou moukou, necháme přejít var, a procedíme na maso.

 

33. Králík na hořčici a víně

2 králičí stehna, hořčice, 2 dl bílého vína, 2 dl smetany, olej, sůl, pepř.

Maso bohatě potřeme hořčicí, vložíme na rozehřátý olej a po obou stranách opečeme. Teprve potom osolíme a opepříme, zalijeme vínem a dusíme zvolna do měkka. Potom maso vyndáme, uložíme v teple a šťávu zalijeme smetanou. Dobře promícháme a necháme přejít varem. Touto šťávou pak králíka přelijeme.

34. Poloviční řízek

Králičí maso ze stehen které můžeme upravit na řízky, vejce, hladká mouka, strouhanka, sůl, tuk na pečení.

Maso rozklepeme na řízky, osolíme a v klasickém trojobalu (mouka, rozšlehané vajíčko, strouhanka) obalíme jen po jedné straně. Na rozehřátý tuk na pekáči položíme maso tou neobalenou stranou a si 15 minut pečeme v troubě. Potom zalijeme trochou teplé vody a dopečeme. NEOBRACÍME.

35. Guláš z kapra - Šaran plakia

500g kapřího masa zbaveného kostí, 50g slaniny, 2 rajčata, 2 papriky, 1 větší cibule, sůl, pepř, mletou papriku, lžičku másla, lžíci hladké mouky, lžíce oleje, 2 lžíce smetany nebo šlehačky.

Z bulharské kuchyně - Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, obalíme v hladké mouce, opečeme na oleji se slaninou. Potom maso opatrně vyndáme, na oleji se slaninou zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme mletou paprikou, přidáme nudličky papriky a dusíme. Kapra vložíme zpátky, přidáme nakrájená rajčata, máslo, to vše zalijeme smetanou, lehce osolíme, opepříme a necháme přejít varem.

36. Gruzinský kapr

4 porce kapra, sůl, mletý zázvor, 50g másla, 1 malá cibule, 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, špetička tymiánu, trochu rybího vývaru (vody), hrneček smetany.

Porce kapra osolíme, poprášíme zázvorem a vložíme na cibuli zpěněnou na másle. Přidáme pepř, nové koření a tymián a si 20 minut budeme péci. Průběžně lehce podléváme. Nakonec kapra přelijeme smetanou. Kapra dáme na talíř a přelijeme přecezenou omáčkou.

37. Pstruh ze mlýna

4 menší pstruzi (lze použít i líny)1 citrón, 10g oleje, sůl, 20g hladké mouky, mletá sladká paprika.

Očištěné pstruhy vykucháme a pokapeme je vně i uvnitř citrónovou šťávou. Mouku smícháme s paprikou a v této směsi pstruhy obalíme. Poté je pokapeme olejem a pečeme na grilu, nebo je zabalíme do alobalu a upečeme v troubě. Hotové pstruhy pokapeme citrónovou šťávou a ozdobíme kolečky citrónu. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší.

38. Pstruh na žampiónech

2 pstruzi, 1 malá cibule, 100 g žampiónu (nebo jiné čerstvé houby), mletý pepř, máslo, sůl, petrželka.

Ryby očistíme, osolíme a chviličku je necháme odležet. Nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme houby nakrájené na plátky, osolíme a opepříme, přidáme ještě usekanou petrželku a podusíme. Touhle směsí pak naplníme pstruhy, povrch potřeme máslem a dobře ryby zabalíme do alobalu. Ve vyhřáté troubě pečeme asi 20 minut.

39. Makrela na víně

Makrela, cibule, mrkev, karotka, bobkový list, sůl, pepř, tymián, citrónová šťáva, trocha bílého vína, olej.

Do pekáčku nebo misky z varného skla dáme na plátky nakrájenou mrkev a cibuli, na to položíme očištěnou makrelu, okořeníme, zalijeme vínem a pečeme, až je zelenina i ryba měkká. Jako přílohu volíme bramborovou kaši.

40. Slavnostní losos

Polovina lososa, citrónová sůl (lze nahradit solí s kousky omyté jemně sekané citrónové kůry), snítka kopru, 2 lžičky cukru, na špičku nože pepře, šťáva z jednoho citrónu.

Ze švédské kuchyně - Podélnou polovinu lososa vykostíme. Připravíme marinádu smícháním citrónové šťávy s cukrem, 2 lžičkami citrónové soli, pepřem a sekaným koprem. Touto směsí pak potřeme lososa. Zabalíme do mikroténového sáčku a uzavřeme gumičkou. Nejméně jeden den necháme v ledničce marinovat. Před podáváním lososa vybalíme, očistíme od kopru a nakrájíme na tenké plátky. Zdobíme ještě čerstvým koprem a plátky citrónu. Kdo se bojí pozřít syrovou, byť marinovanou rybu, může lososa orestovat na pánvi. No ale zavináče taky nepečeme.

41. Filé na másle - slavnostní.

Rybí filé, šunka (na každou porci 1-2 plátky, listy salátu (větší) - dva na porci, tatarka, červené víno (1 dl na porci), strouhaný sýr na posypání.

Filé osolíme, okmínujeme a dusíme na másle do měkka. Na talíř naklademe listy salátu, na ně plátky opečené šunky. Na šunku položíme plátky filé, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem

Omáčka: červené víno smícháme s tatarkou a velmi opatrně zahříváme. Pozor: při prudším varu se snadno sráží.

42. Rybí filé v zeleninové omáčce

500g rybího filé, 400g kořeninové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 2 stroužky česneku, lžíce hořčice, hrníček kysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 1 bobkový list, olej, sůl, citrónovou šťávu, špetičku cukru.

Rybí filé nakrájíme na malé hranolky, potřeme česnekem, který si předem utřeme se solí, opečeme na oleji a dáme na vyhřátý talíř. Zeleninu uvaříme v osolené vodě s bobkovým listem, ten nakonec vyndáme, přidáme hořčici, smetanu, mouku a rozmixujeme. Pak omáčku povaříme za stálého míchání, pak podle chuti zakapeme citrónovou šťávou a dosolíme a přidáme špetičku cukru. Omáčkou zalijeme opečené filé a jako přílohu podáváme vařené brambory.

43. Rybí filé s křenem

Rybí filé, rajčata (1 na porci), máslo, hladká mouka, cibule, strouhaný křen, citrónová šťáva, sůl, citrónové plátky a petrželka na ozdobení.

Cibuli nakrájíme na plátky a opečeme na másle a na tomto základu potom opečeme osolené filé po obou stranách. Přidáme plátky rajčat a si 10 minut dusíme. Filé podáváme na předehřátém talíři, ještě pokapeme citrónovou šťávou a ozdobíme citrónovými plátky, petrželkou a strouhaným křenem. Jako přílohu můžeme volit hranolky nebo brambory.

44. Rybí krokety

Vařené maso z bílých ryb (filé), stejný díl prolisovaných vařených brambor, vajíčka, strouhanka, sůl, pepř, máslo, olej, citrón, řeřichu nebo petrželku.

Prolisované brambory a usekané vykostěné rybí uvařené maso smícháme, přidáme řeřichu (nebo petrželku), osmahneme na másle a pak vmícháme vajíčko (na 600g směsy jedno). Celou směs ještě osolíme a opepříme a vytvarujeme asi 8 válečků. Tyhle krokety pak omočíme v rozšlehaném vajíčku, obalíme je ve strouhance a ze všech stran osmažíme v oleji. Na talíři to ještě ozdobíme citrónovými dílky a petrželkou. Jako přílohu podáváme nejlépe vařené brambory a nezapomeneme na hlávkový salát.