zpět

 


ZELENINA (novinky)

 

1. Špenátový nákyp

600g špenátu 150g vařeného uzeného bůčku, 250g těstovin, 3 vajíčka, 2 dl mléka, sůl, tuk na vymazání, 3 lžíce strouhanky, česnek.

Těstoviny uvaříme, špenát posekáme nebo umeleme (pokud není mražený protlak), smícháme s vajíčkem, solí, pepřem a polovinou na kostičky nakrájeného bůčku. Druhou polovinu smícháme s uvařenými těstovinami. Pekáček vymažeme, vysypeme strouhankou, a střídavě vrstvíme těstoviny a špenátovou směs. Nákyp zapečeme a asi po 20 minutách ještě zalijeme rozkvedlanými vajíčky s mlékem a dopečeme.

2. Jablečné překvapení

Jablka, vejce, citrónová šťáva nebo bílé víno, sůl, cukr.

Na rozehřáté teflonové pánvi, lehounce přetřené peroutkou smočenou v oleji, podusíme plátky jablek zakápnutých citrónovou šťávou nebo bílým vínem. Na jednu porci si rozšleháme dvě vejce, lehce přisolíme a přisladíme a napěněná vejce nalijeme na jablkové plátky, opečeme minutu pokaždé straně a ještě horké podáváme.

3. Jablečné placičky

8 jablek, 1 houska, 2 vajíčka, cukr, kůra z poloviny omytého citrónu, rozinky, lžíce mouky, tuk na smažení, strouhanka, skořicový cukr.

Jablka oloupeme a dáme udusit. Pak je prolisujeme do mísy, Přidáme namočenou a vymačkanou housku, podle chuti dosladíme, přidáme vejce, citrónovou kůru, rozinky a lžíci mouky. Vypracujeme těsto, z něj tvarujeme placičky, omočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance a smažíme. Nakonec obalíme v skořicovém cukru.

4. Neobvyklá houbová polévka

200g čerstvých hub, lžíci másla (tuku), 1 cibule, 1 lžíce mouky, 2 malá rajčata nebo nakládanou okurku, půl jablka, kelímek kysané smetany (100g ), voda, sůl, kopr.

Houby očistíme, nakrájíme a zvolna osmahneme na tuku. Pak přidáme nakrájenou cibuli a mouku a znova osmahneme. Zalijeme asi litrem vroucí vody a povaříme asi 15 minut. Do polévky přidáme buď rajčata, která předem spaříme, oloupeme a nakrájíme, a nebo nakrájenou nakládanou okurku a plátky oloupaného jablka. Ještě povaříme a podáváme. Kysanou smetanu si každý dá do talíře až na stole a ještě zasype sekaným koprem. Kdo nerad kopr může dát petrželku.

5. Houbový závin

Bramborové těsto nebo listové, přiměřenou dávku hub na nádivku, vejce, majoránka, pepř, tymián.

Těsto připravíme jak jsme zvyklí, rozválíme, potřeme nádivkou, z udušených hub, které jsme nakonec při dušení zalili rozšlehanými vajíčky s kořením. Závin stočíme a můžeme buď péci v troubě nebo vařit v ubrousku (v ubrousku platí pouze pro závin připravený z bramborového těsta). Hotový pak nakrájíme na plátky a můžeme ještě posypat osmaženou strouhankou.

6. Houbové lívance

100g sušených hub, 1 dl piva, 3 lžíce mouky, 3 bobkové listy, 8 kuliček pepře, olej, 1 vajíčko, prášek do pečiva, sůl, petrželku nebo pažitku, tuk na smažení.

Sušené houby namočíme a uvaříme do měkka s kořením které potom vyjmeme. Houby odcedíme, nakrájíme a vmícháme do těstíčka z piva, oleje, mouky, vejce, prášku do pečiva a špetky soli. Smažíme placičky na rozpáleném tuku a podáváme teplé posypané zelenou petrželkou.

7. Bramborák se sýrem

10 větších brambor, 200g sýra na strouhání, 2 vajíčka, sůl, pepř, majoránka, 4 stroužky česneku, 3/4 hrnku hladké mouky, tuk na pečení.

Uděláme základní bramborákové těsto obohacené o nastrouhaný sýr. Těsto pak lijeme na tukem vymazanou rozehřátou pánev tenké placičky a pečeme po obou stranách.

8. Jídlo chudých lidí

5 větších brambor, 2 velké cibule, půl hlávky zelí, 200g slaniny, 1 vejce, sůl, pepř, kmín, libeček, petrželku.

Ze švédské kuchyně - Uvaříme zvlášť brambory ve slupce a zelí. Necháme vychladnout, brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, polovinu dáme do zapékací misky nebo pekáčku, opepříme, osolíme, okořeníme, posypeme kostičkami slaniny a krájeným vařeným zelím. Zakryjeme druhou polovinou brambor a zalijeme rozšlehaným vajíčkem a zapečeme při 200 stupních zhruba půl hodinky.

9. Cibulové brambory

brambory, cibule, česnek, vajíčka, máslo, sůl, pepř. Množství surovin řídíme dle počtu strávníků a jejich hladu.

Z krkonošské kuchyně - Oloupané brambory nakrájíme na plátky a rozdělíme přibližně na tři třetiny. Pekáček vymažeme tukem a poklademe dno i stěny bramborovými plátky, osolíme, opepříme a jemně posypeme utřeným česnekem. Zakapeme tukem a pak naklademe na vrstvu na plátky nakrájenou cibuli. Znovu osolíme a opepříme, zakryjeme druhou částí brambor a uděláme ještě jednu vrstvu. Končíme bramborovými plátky a zalijeme rozšlehanými vajíčky. Zapečeme v horké troubě. Podáváme se zeleninovým salátem.

10. Grenadýrmarš

Brambory, flíčky, sůl, kmín, škvarky, cibule, sladká paprika ( koření )

V jednom hrnci uvaříme brambory se solí a kmínem. V druhém hrnci uvaříme flíčky. Pak dáme na pekáček škvarky, rozpustíme je, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a až zesklovatí přidáme sladkou papriku. Nejprve do pekáčku nasypeme vařené brambory (nakrájené na větší kousky), promícháme. Pak přidáme flíčky a opět promícháme. Dle potřeby osolíme. Zapečeme a podáváme. Příloha: kyselá okurka.

11. Bramborový řízek

400g brambor, 1 vejce, 50g tvrdého sýra, 2 lžíce sádla (nebo jiného tuku), 100g cibule i se zeleno natí, petrželka, sůl, pepř.

Z bulharské kuchyně - Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě, scedíme a ještě horké rozmačkáme. Potom přimícháme nadrobno nakrájenou cibuli i s natí, petrželku, vejce, sůl, pepř a vypracujeme těsto. Z těsta které vzniklo vytvoříme placičky, ty osmažíme v rozpáleném tuku a na talíři posypeme nastrouhaným sýrem.

12. Bramborové krokety

3 hrnečky bramborové kaše, 2 vajíčka, sůl, pepř, strouhanka, olej na smažení.

Do kaše vmícháme žloutky, přisolíme, opepříme a přidáme tolik strouhanky aby vzniklo hustžší těsto. Na vále posypaném strouhankou vytvarujeme válečky (tzv. krokety), omočíme je v rozšlehaném bílku, obalíme ve strouhance a usmažíme v rozehřátém oleji. Na papírovém ubrousku necháme vsáknout přebytečný tuk. Podáváme se zeleninovým salátem.

13. Brambory na kyselo

500g brambor, lžíce másla, 1 malou cibuli, bobkový list, 2 celé pepře, 2 kuličky nového koření, 1,25 dl smetany nebo mléka, trocha hladké mouky, 1 žloutek, ocet, sůl, zelené natě (pažitka, petrželka, kopr).

Na másle zpěníme nakrájenou cibulku. Přidáme na čtvrtky nakrájené brambory, přisolíme, přidáme koření, zalijeme vodou (vody nedáváme moc, něco mezi dušením a vařením) a dusíme skoro do měkka. Ke konci přilijeme smetanu nebo mléko s rozmíchanou hladkou moukou a dovaříme. Nakonec můžeme zjemnit žloutkem. Chuť doladíme octem a přidáme zelené bylinky.

14. Zelníky č.1

250g jemně krájeného zelí, lžíci sádla (tuku), 500g polohrubé mouky, 1 vařený strouhaný brambor, 1 žloutek, 3 lžíce tuku, kvásek z 20g droždí, tuk na smažení.

Zelí udusíme na tuku do měkka, necháme zchladnout a potom vmícháme nastrouhaný brambor, 3 lžíce tuku, žloutek, kvásek a mouku. Zaděláme těsto asi jako na buchty a necháme kynout. Vykynuté těsto vyválíme, vykrojíme sklenkou placičky, ještě chvíli necháme kynout a v mírně teplé troubě je necháme zaschnout a teprve potom smažíme na rozehřátém tuku po obou stranách.

15. Zelníky č.2

Na těsto: 250g mouky, 20g droždí, lžička cukru, 2 žloutky, 80g másla, 1,25 l mléka, trocha soli, tuk na smažení.

Na náplň: 150g kysaného zelí, 30g másla, 3 lžíce sladké smetany, trocha pepře a muškátového květu, sůl a cukr na doladění chuti.

Zaděláme těsto a zatím co kyne, připravujeme nádivku.

Zelí ne příliš do měkka uvaříme, ocedíme a jemně usekáme. Rozpustíme máslo, vložíme na něj zelí, okořeníme, přidáme smetanu, Promícháme a podusíme. Nádivku necháme prochladnout a pak s ní plníme čtverce z vyváleného kynutého těsta. Zelníky buď smažíme nebo dietněji pečeme na vymaštěném plechu.

16. Zelné karbanátky

500g zelí, 100g uzeného masa (uzeniny), 1 rohlík, trochu (2-3 lžíce) mléka, 1 cibule, lžíce sádla (tuku), 1 vajíčko, sůl, pepř, hladká mouka strouhanka a vejce na obalení, tuk na smažení.

Zelí nahrubo pokrájíme a asi 10 minut povaříme ve slané vodě. Dobře odcedíme, rohlík rozkrojíme, přelijeme mlékem a vymačkáme. Dohromady semeleme zelí, namočený rohlík, uzené maso, přidáme osmaženou cibuli, vejce, sůl, pepř. Promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Pak vytvarujeme karbanátky a obalíme je jako řízek v trojobalu a smažíme. Podáváme s bramborem.

17. Kořeněná zeleninová směs

2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 1 paprika, několik malých cuket, 200g rajčat, čtvrt lžičky kayenského pepře, trochu červeného pepře, sůl.

Na oleji osmahneme na proužky nakrájenou cibuli a papriku (asi 5 minut). Potom přidáme 2 šálky na kolečka nakrájené cukety, rozkrájená rajčata, pepř a sůl. Uvedeme do varu, oheň zmírníme a dusíme asi 20 minut do měkka. Příloha: chléb.

18. Bastická piperada

4 velké zelené papriky, 1,5 dl oleje, 1 velká cibule, 4 velká rajčata, 2 stroužky česneku, špetka tymiánu, sůl, bobkový list, 1 feferonka.

Ze španělské kuchyně - Papriky za průběžného obracení pěkně opečeme na plechu v troubě (cca 2 minuty) a oloupeme. Na rozehřátém oleji podusíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené papriky, rajčata a česnek, tymián, bobkový list, feferonku. Uvedeme do varu, občas promícháme a pod pokličkou dodusíme asi tak 30 minut.