zpět

 


TĚSTOVINY (novinky)

 

1. Houbové knedlíky

500g hrubé mouky, droždí, 1 vejce, sůl, mléko, máslo, houby, pepř, česnek.

těsto: V trošce vlažného mléka rozpustíme droždí. Do mísy dáme mouku, vejce, sůl, vykynutý kvásek a vlažným mlékem zaděláme tužší těsto. Necháme vykynout.

náplň: Do kastrůlku dáme kousek másla a větší množství nakrájených hub. Osolíme, opepříme, přidáme utřený česnek - směs musí být ostrá. Podusíme a necháme vychladnout.

Vychladlou směsí plníme knedlíky a vaříme asi 5 minut z každé strany. Když je vyndáme z vody, hned je propíchneme, aby se nesrazily. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem. Příloha: okurkový salát.

2. Tvarohové knedlíky

500g tvarohu, 180g jemné krupice, 1,25 dl mléka, 2 vejce, 50 g tuku (máslo), sůl, máslo na přelití a strouhanka na posypání.

Krupici zalijeme vlažným mlékem a necháme nabobtnat, mezitím ušleháme do pěny vejce, přidáme trochu soli, tekuté máslo a prolisovaný tvaroh. Necháme asi půl hodiny a pak uložíme váleček z těsta na mokrý vyždímaný ubrousek, volně omotáme a svážeme konce provázkem. Musíme nechat nějaký prostor neboť knedlík při vaření trochu nabude. Vaříme asi 30 minut, necháme vyjít páru a pak tenkým nožem krájíme na plátky. Sypeme na sucho praženou strouhankou a přelijeme rozpuštěným máslem. Podle chuti můžeme přidat kompot.

3. Knedlíková smaženka

Houskový knedlík, nastrouhaný tvrdý sýr, kečup, šunkový salám (nemusí být), vejce, strouhanka.

Knedlík rozkrájejte na slabá kolečka. Pak nastrouhejte tvrdý sýr a kečupem ho spojte na pevnou hmotu. Sýrovou hmotou potřete plátky knedlíků, přikryjte plátkem šunkového salámu. Poté dvě kolečka knedlíku spojte (sýrovou hmotou dovnitř). Namočte v rozšlehaných vejcích, obalte ve strouhance a osmažte. Příloha: zeleninový salát.

4. Špagety s drůbky

200g špaget, 200g drůbků (žaludek , srdíčko, játra, maso z křídel), 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky na jíšku, sůl, muškátový květ, 2 lžíce másla, 50g strouhaného sýra, petrželka.

Drůbky uvaříme, dáme vařit špagety, připravíme si světlou jíšku a posléze ji zředíme a povaříme s drůbežím vývarem. Podle chuti dosolíme, okořeníme květem a vložíme nakrájené uvařené drůbky. Uvařené špagety scedíme, promastíme kouskem másla, klademe na talíře, navrch dáme porci drůbků v omáčce a posypeme strouhaným sýrem a sekanou petrželkou.

5. Neapolské makaróny

8500g makaronů, 50g slaniny, 50g másla, 1 stružek česneku, petrželka, rajský protlak, strouhaný sýr, sůl, pepř, čerstvá bazalka.

Makaróny uvaříme a mezitím si na pánvi rozpustíme slaninu s máslem a osmahneme jemně nakrájený česnek a petrželku, pak přidáme 2 lžíce protlaku trochu naředěného vodou, přisolíme, připepříme a dusíme až zhoustne. Makaróny na teplých talířích přelijeme touto omáčkou. Posypeme strouhaným sýrem a čerstvou bazalkou.

6. Brokátová vejce-Nyšiky Tamago

10 vajec, 15 lžiček cukru, sůl,

Z japonské kuchyně - 10 vajec uvaříme dobře na tvrdo. Rozdělíme je na žloutky a bílky. Každé zvlášť prolisujeme. Bílky utřeme se šesti lžičkami cukru a špetkou soli. Žloutky utřeme s 9 lžičkami cukru. Z alobalu vytvarujeme určitou formu, na dno dáme bílkovou hmotu, umáčkneme a na vrch dáme hmotu žloutkovou. Vložíme do pařáku a v páře necháme asi 10 minut. Po vychladnutí krájíme na čtverčky. Můžeme také zapékat na plechu v troubě. Japonci podávají takováto Brokátová vejce jako zákusek k čaji.

7. Čokoládová omeleta

4 žloutky, 60g cukru, 60g rozměklé čokolády, 30g mouky, tuhý sníh ze 3 bílků.

Do pěny utřeme žloutky s cukrem, přidáme čokoládu a opět třeme. Přidáme tuhý sníh a potom lehce vmísíme mouku. Rozetřeme na pečící papír na plechu a upečeme. Horkou omeletu potřeme naředěnou pikantní marmeládou a stočíme. Celé můžeme ozdobit šlehačkou.

8. Selská omeleta - pochoutka pro svobodné pány

Velký syrový brambor, olej, měkký salám, vajíčka, sůl, pepř, něco na ozdobu.

Velký syrový brambor oloupeme, nakrájíme na půl centimetrů silné plátky, ty se na lžíci oleje z jedné strany opečou. Potom bramborové plátky otočíme, poklademe celou plochu pánve kolečky měkkého salámu, v misce rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme, a zalijeme tu dobrotu na pánvi. Hotovou omeletu přesuneme na talíř, ozdobíme dle vlastní chuti, fantazie a zásob (tatarka, kečup, krájené papriky, pórek, rajčata, okurku nebo co je v lednici nebo v dosahu na zahrádce /vlastní-není podmínkou/). Větší jedlíci mohou přikusovat pečivo.

9. Nadívané lívance

1 l mléka, 4 žloutky, 1 celé vejce, 70g cukru moučky, 50g rozpuštěného másla, 30g kvasnic, sůl, polohrubá mouka dle potřeby, zavařeninu dle chuti, tuk na smažení, skořicový cukr.

V mléce rozmícháme žloutky a vejce, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, sůl, kvásek ze 30g kvasnic, a mouky tolik, aby vzniklo těsto husté asi jako na kapání. Necháme vykynout a pak rozehřejeme lívanečník. Do lehce tukem vymazaného lívanečníku lžící nalijeme, do jednotlivých misek, trochu těsta, položíme na těsto lžičku zavařeniny a těsto dolijeme. Upečeme po obou stranách, potom ještě pomázneme máslem a posypeme cukrem se skořicí.

10. Lehký svítek

4 vajíčka, 8 rovných lžic krupice, 0,5dl mléka, ovocnou šťávu, cukr a tuk na vymazání pekáčku.

Z bílků našleháme tuhý sníh, zlehka přidáme krupici a žloutky, vlijeme do vymaštěného pekáčku a do zlatova upečeme. Hotový svítek pomalu zkrápíme vřelým sladkým mlékem, necháme vsáknout a potom podáváme přelitý ještě ovocnou šťávou.

11. Domažlický koláč

250g hladké mouky, 50g cukru, 50g tuku, 1 vajíčko, 10g droždí, sůl, vanilkový cukr, 1,25 l mléka.

V mléce rozmícháme cukr a droždí, přidáme trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Do mouky pak vlijeme kvásek, žloutek, vlahý tuk a přidáme trochu soli. Vypracujeme vláčné těsto a necháme chvíli odpočinout a potom vyválíme kruh do koláčové formy, nebo dva menší na plech. Zatímco těsto odpočívalo, připravili jsme si makovou a tvarohovou nádivku a povidla. Těstové placku dáme do vymaštěné formy, pomažeme nádivkami a okraj potřeme bílkem a celé upečeme.

12. Jahodový koláč

250g měkkého nízkotučného tvarohu, 2 lžíce másla (Hera), 2 vajíčka, 40g dětské krupičky, pár lžic cukru, 100g jahod, trocha tuku na vymazání formy.

Máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme tvaroh a nakonec krupičku. Necháme chvíli nabobtnat a zatím si vymažeme tukem formu na pečení. Z bílků našleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto pak poklademe do formy. Poklademe omytými a osušenými jahodami a v předehřáté troubě zvolna upečeme.

13. Cibulový koláč

Na těsto: 150g tvarohu, 4 lžíce mléka, 5 lžic oleje, sůl, 250g mouky, vajíčko, 1 prášek do pečiva.

Na náplň: 1000g cibule, sklenka kysané smetany, 2 vajíčka, sůl, pepř, kmín, 2 lžíce sádla, 100g šunky, 100g strouhaného sýra.

Nejprve si připravíme náplň. Cibuli nakrájíme a na sádle podusíme asi 10 minut. Mezitím rozšleháme kyselou smetanu s vajíčky, pepřem, kmínem a strouhaným sýrem a podle chuti dosolíme. Na těsto smícháme tvaroh s mlékem, vajíčkem, olejem, trochu přisolíme a nakonec přidáme mouku prosátou s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, rozválíme ho do tenka a vyložíme jím vymaštěnou formu. Dno propícháme vidličkou, rozetřeme na něj dušenou cibuli, zalijeme kysanou smetanou s přísadami, posypeme nakrájenou šunkou a ve vyhřáté troubě upečeme. Upečený cibulový koláč necháme ještě asi půl hodiny rozležet.

14. Jemný jablečný koláč

120g cukru, 120g másla, 3 vejce, 200g mouky, 3/4 prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, jablka, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy.

Cukr utřeme do pěny s máslem, postupně přidáváme žloutky, mouku prosátu s práškem do pečiva a mléko. Vymícháme do hladka, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy, poklademe silnějšími plátky jablek, přecukrujeme a ve vyhřáté troubě pečeme asi 30 minut.

15. Růžový koláč

100g másla, 70g cukru, 2 vejce, 200g polohrubé mouky, citrónová kůra, trocha mléka, půl prášku do pečiva.

Na krém: 3 bílky, 2 lžíce cukru, 2 lžíce malinové zavařeniny.

Prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme cukr, tuk, citrónovou šťávu, 1-2 lžíce mléka, dva žloutky a zpracujeme hladké hustší těsto. Rozválíme je do dortové předem vymazané formy, na několika místech propícháme vidličkou a upečeme do růžova. Z bílků ušleháme tuhý sníh, nakonec vešleháme cukr a malinovou zavařeninu. Navrstvíme na zchladlí koláč a ještě necháme v troubě zaschnout.

16. Kakaová bábovka

120g másla (Hery), 200g cukru, 250g polohrubé mouky, půl šálku mléka, 2 lžíce kakaa, 3 vajíčka, půl prášku do pečiva.

Cukr utřeme s máslem a žloutky do pěny, Přidáme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko s kakaem a dobře promícháme, aby nezůstali žádné žmolky. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Pečeme asi 45 minut ve vymazané a vysypané formě.

17. Banánová bábovka

250g hrubé mouky, 200g cukru, 100g másla, 4 vejce, 1 dl smetany, 3 banány, lžička jedlé soli, lžička vanilkového cukru, tuk, jemná strouhanka na vysypání formy.

Banány rozmačkáme a potom smísíme všechny přísady. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy, a ve střední troubě upečeme.

18. Tvarohová bublanina

1000g tvarohu, 6 vajíček 350g cukru, 1 Hera, 1 citrón, 1 vanilkový cukr, 200g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, ovce do bublaniny (višně, třešně, jahody, ostružiny atd.).

Máslo utřeme s cukrem, postupně zatřeme i žloutky, kůru a šťávu z omytého citrónu, vanilkový cukr a nakonec utřený tvaroh a tuhý sníh. Zlehka přidáme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a pokladem ovocem. Všechno upečeme.

19. Broskve v závěji

1 broskvový kompot, 3 lžíce broskvové vodky, lžíce vanilkového pudinku, 5 bílků, 100g cukru.

Broskve vyndáme ze šťávy, v kastrůlku je nahřejeme a potom je narovnáme do zapékací misky. Zakápneme broskvovou vodkou. Do nálevu z kompotu vmícháme pudink. Dáme na oheň, stále mícháme a když začíná houstnout přelijeme jím broskve. Potom zakryjeme tuhým sněhem a dáme zapéci. Stačí do pěti minut. Můžeme ještě posypat mandlovými lupínky.

20. Broskve s tvarohovým krémem

Broskvový kompot (čerstvé ovoce), netučný tvaroh, bílý jogurt (jeden na jeden tvaroh), trocha cukru, spařené oloupané mandle (lískové oříšky).

Kompot rozděláme, na misky vyndáme půlky broskví. Ve šlehači našleháme do hladké pěny tvaroh s jogurtem, lehounce přisladíme. vzniklý krém navršíme na broskve, posypeme oloupanými nahrubo krájenými mandlemi.

21. Mandlové placičky

2 bílky, 70g cukru moučky, 90g čokolády na vaření, 30g jemné krupice, 120g mandlí.

Na polevu: 90 g čokolády na vaření, 20g másla.

Mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Z bílků našleháme tuhý sníh, přidáme cukr moučku a znova do tuha našleháme. Pak lehce vmícháme krupici a jemně nastrouhanou čokoládu, nudličky mandlí a z hmoty klademe lžičkou hromádky na alobal na plechu. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé placičky sejmeme z alobalu a hladkou stranu potřeme čokoládovou polevou. Tu připravíme tak, že ve vodní lázni nahřejeme kastrůlek a do něj dáme kousky čokolády s máslem a dobře rozmícháme.

22. Makový dort

6 žloutků utřeme s 125g cukru, přidáme citrónovou kůru a asi 20g sekaného citronátu, 20g sekané pomerančové kůry, asi 30g mletých neloupaných mandlí. Na špičku nože přidáme skořice a tlučeného hřebíčku, můžeme přidat i vanilku a utřeme do pěny. Pak teprve přimícháme tuhý sníh ze šesti bílků, 100g jemně namletého máku a lžičku krupice. Pečeme asi 45 minut. Vychladlý dort můžeme potřít punčovou polevou.

23. Piškotový dort s jahodami

100g cukru moučky, 100g hladké mouky, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, máslo, hrubou mouku na vysypání formy, jahodovou marmeládu, 500g jahodového kompotu (čerstvých jahod), 5 dl šlehačky.

Na polevu: 250g moučkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy.

5 žloutků utřeme asi s 50g cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, vmícháme dalších 50g cukru, pak vmícháme střídavě s vanilkovým cukrem a prosetou moukou do žloutkové pěny. Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme těsto. Dort pečeme v mírně vyhřáté troubě a špejlí zkoušíme, zda je propečený. Hotový necháme vychladnout, mezitím ušleháme do husta šlehačku do které nakonec přidáme 2 lžičky moučkového cukru. Vychladlý dort rozřízneme na tři pláty, každý natřeme tence jahodovou marmeládou a pak plníme šlehačkou, kterou poklademe jahodami, přiklopíme vrchní kolo a ztížíme to celé prkénkem. V chladu necháme uležet, potom polijeme vršek citrónovou polevou a zbylou šlehačkou ještě ozdobíme ( můžeme případně dozdobit celými jahodami).

24. Pravé sicilské rizoto

250g rýže, 200g drůbežího masa, 100g drůbežích jater, 100g zeleného hrášku, 100g mrkve, 100g strouhaného čedaru, 1 cibule, 4 lžíce oleje, lžičku sladké papriky, sůl, vývar, zelená petrželka.

Cibuli nakrájíme a zpěníme na oleji. Přidáme pokrájené maso a játra a opečeme. Pak přidáme propláchnutou rýži, papriku, osolíme, podlijeme vývarem a zamícháme. Před dodušením ještě přidáme mrkev a hrášek, a dodusíme do úplné měkkosti (jak to máme rádi). Hotové posypeme strouhaným čedarem a petrželkou.

25. Rýže v mléce se šunkou -Gjunju-Gaju

2,5 hrnečku rýže, 3,5 hrnečku mléka, 60g šunky, 40g žampiónu (nebo jiných čerstvých hub), 30g vařených fazolových lusků, sůl, olej, 2 rajčata.

Z japonské kuchyně - Rýži vaříme s vodou až na kaši. Potom přidáme mléko a na mírném ohni necháme dojít. Čekáme si tak 20 minut. Na oleji osmahneme usekanou šunku, houby a lusky, vše osolíme a nakonec promícháme s rýží. Ještě chvilinku necháme pod pokličkou dojít. Na talíři zdobíme plátky rajčete.

26. Rýžový nákyp s tvarohem a jablky

250g rýže, 4 dl vody. sůl, máslo, 2 vajíčka, 100g cukru, půl vanilkového cukru, 300g tvarohu, 1 l mléka, 4 jablka (případně i jiné ovoce např. meruňky), tuk na pekáč.

Rýži propláchneme, lehce přisolíme a dáme dusit. Do mléka zašleháme vajíčka, vanilkový cukr, 50g cukru, utřený tvaroh a vychladlou rýži. Do vymazaného pekáče dáme polovinu této rýžové hmoty, na ni dáme jablka, posypeme trochu cukrem, zakryjeme opět rýží, navrch dáme kousky másla a zapečeme. Na talíři ještě podle chuti pocukrujeme.

27. Vločkové hrudky

1 balíček ovesných vloček, 1 krabice kondenzovaného slazeného mléka (salko).

Velký plech s vyšším okrajem můžeme jemně vymazat tukem, dáme ho do středně vyhřáté trouby i s ovesnými vločkami a když se dost prohřejí, nalijeme na ně jedno kondenzované slazení mléko a zamícháme. Necháme ještě v troubě zapéci do růžova (musíme to hlídat pozor nespálit!). Vločky zamícháme na plechu pomocí dřevěné lopatky a pak vysypeme na mísu.