zpět

 


POLÉVKY (novinky)

 

1. Vločková polévka

1,5 l vody, 4 lžíce ovesných vloček, 50g kořenové zeleniny, 50g strouhaného sýra, sůl, muškátový květ.

V osolené vodě uvaříme ovesné vločky a zeleninu do měka, pak prolisujeme nebo roamixujeme, okořeníme muškátovým květem a na talíři posypeme povrch strouhaným sýrem.

2. Hovězí polévka

1 l hovězího vývaru, 1 vajíčko, 3 lžíce rajského protlaku, 50g hrubé mouky, 2 lžíce mléka, sůl, sladká mletá paprika, pažitka.

Do vajíčka rozšleháme mouku, protlak, sůl, papriku a mléko. Hladké těsto pak lijeme přes vidličku do vroucího vývaru a povaříme. Na talíři posypeme pažitkou.

3. Kuřecí polévka po Japonsku Tori-Giru

2 kuřecí stehna, 5 hrnečků vody, trocha hub (např.žampiónů), po 100g mrkve a ředkve, 3 lžíce bílého vína, 1 malý pórek, sůl.

Kuřecí stehna dáme uvařit do měkka, až maso bude odpadávat od kostí. Sebereme tuk z vývaru, do polévky vrátíme nakrájené maso a na tenké plátky nakrájenou mrkev, houby a ředkev. Přidáme víno a jemně osolíme. Povaříme až zelenina změkne, a na talíři polévku ozdobíme nasekaným pórkem.

4. Kerblíková polévka

4 brambory, 1 l vývaru, 2 dl smetany, 1 žloutek, 1 tavený sýr, muškátový oříšek, sůl, hrst krájeného kerblíku, pažitku, petrželku, trocha citrónové šťávy.

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, uvaříme ve vývaru, podle chuti osolíme a přidáme muškátový oříšek. Pal přilijeme smetanu s rozkvedlaným žloutkem a tavený sýr a dobře rozmícháme. Když se sýr rozpustí vložíme usekané bylinky a dochutíme citrónem.

5. Polévka se sýrem a žloutky

Do polévkových talířů vložíme 1 žloutek, lžíci strouhaného sýra, lžíci smetany a rozmícháme. Zalijeme vařícím vývarem, posypeme sekanou petrželkou a podáváme.

6. Sýrová polévka s krupicí

Lžíce másla, 100g zeleniny (květák, mrkev, hrášek), sůl, 40g krupice 2 žloutky, 60g strouhaného sýra, petrželka.

Zeleninu nakrájíme, osmahneme na másle, osolíme, zalijeme vývarem a přisypeme osmahnutou krupici. Po 20 minutách vešleháme směs másla se žloutky a strouhaným sýrem. Už dál nevaříme, jen posypeme sekanou petrželkou.

7. Duryňská polévka

200g dušeného masa, 1 lžíce tuku, 1 cibule, sůl, pepř, 2 rajčata, 5 dl vývaru, 2 mrkve, 1 brambor, vegetu na dochucení.

Udušené maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opečeme ze všech stran do hněda, přidáme nakrájenou cibuli, znovu osmažíme, přidáme nakrájená rajčata, podusíme a zalijeme polovinou vývaru. Mrkev a brambor nakrájíme na malé kousky, povaříme v druhé polovině vývaru, potom vlijeme k masu, dochutíme pepřem a vegetou, přiklopíme a ještě asi 45 minut vaříme.

8. Hovězí polévka sváteční

1,5 l hovězího vývaru, lžíce másla, 50g hrubé mouky, 2 vajíčka, sůl, lžíce mléka.

Utřeme máslo do pěny, přidáme žloutky, sůl, mléko, mouku a nakonec tuhý sníh z bílků. Tohle těstíčko rozetřeme na vymaštěnou pánev a mírně upečeme. Nakrájený svítek položíme každému na talíř a zalijeme horkým vývarem, ozdobíme zelenou petrželkou a pochutnáváme si.

9. Francouzská polévka

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Zalijeme vývarem, přidáme nastrouhaný celer a drobně sekanou cibuli. Okořeníme pepřem, muškátovým oříškem a povaříme. Nakonec přidáme nakrájenou šunku, žloutek, lžíci smetany, promícháme a již nevaříme. Osolíme podle chuti.

10. Francouzská celerová polévka

1,5 šálku nakrájeného celeru, 1,5 šálku krájených brambor, 2 den staré rohlíky, vývar, lžíci másla, zelenou petrželku, celerovou nať.

Celer a brambory uvaříme do měkka ve vývaru. Přidáme půl lžíce másla. Rozmixujeme, přidáme nakrájenou celerovou nať, a na talíři ještě sekanou petrželku a nudličky z rohlíku nasucho opražené a pak promíchané s půlkou lžíce másla.

11. Celerová polévka s drůbky

Kuřecí drůbky, hladká mouka, máslo, celer, kuřecí vývar, rohlík.

Drůbky uvaříme a nakrájíme ( k srdíčku, játrům, žaludku přidáme také maso z křidélek): připravíme si světlo jíšku z másla a hladké mouky, za stálého míchání ji rozředíme drůbežím vývarem a vložíme nastrouhaný celer. Alespoň 15 minut povaříme, přidáme nakrájené drůbky a podle chuti dosolíme. Na talíři přidáme osmažené kostičky z housky nebo rohlíku.

12. Rajská polévka s celerem

3 rajčata, 1 cibule, půl menšího celer, hrstičku rýže, olej, sůl, pepř, petrželku.

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená rajčata a celer a chvíli restujeme. Potom zalijeme litrem horké vody, osolíme, opepříme a mírně vaříme. Zhruba 15 minut před koncem vhodíme rýži a uvaříme ji do měkka. Polévku na talíři sypeme sekanou petrželkou.

13. Omáčka Ljutenica

120 g rajského protlanu (nikoliv kečupu), 40g cibule, 40g kyselé okurky, 40g oleje, česnek, sůl, pepř, lžička cukru.

Do protlaku zamícháme nadrobno nasekanou cibulku, okurku a ostatní přísady. Tato omáčka je řidší a podává se zvlášť na misce.

14. Smetanová omáčka s křenem k uzenému jazyku

Uvařený uzený jazyk, 2,5 dl vývaru, 2,5 dl sladké smetany, 30 g hladké mouky, strouhaný křen dle chuti, trocha cukru, sůl, a pár mandlí.

Mouku rozmícháme ve smetaně, osolíme a vlijeme do vývaru, krátce povaříme a chuť doladíme špetičkou cukru, nakonec už bez varu v omáčce jenom prohřejeme strouhaný křen. Jako zvláštní vylepšení přidáme spařené oloupané a na nudličky nakrájené mandle. Přelijeme na plátky uzeného jazyka.

15. Anglická zelňačka

500g hlávkového zelí, 1 cibule, lžíce másla, 1,5 l vývaru, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 2 lžíce smetany.

Na knedlíčky: 150g mletého masa, lžíce strouhanky, trocha nakrájené cibule, 2 lžíce smeteny, sůl, pepř.

Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené zelí, podusíme, vložíme pepř a nové koření, zalijeme vývarem a vaříme až skoro do měkka. Na závěr zavaříme malé knedlíčky, které jsme si připravili z mletého masa, strouhanky, nakrájené cibule, smetany, soli a pepře. Vaříme cca 5 minut. Na zkoušku jeden knedlíček rozřízneme a podíváme se zda je provařený. Polévku můžeme zjemnit dvěma lžícemi smetany.

16. Mozečková polévka

1,5 l vody, 1 vepřový mozeček, půl cibule, malý květák, 2 lžíce tuku, 50g mouky, sůl, špetka muškátového květu.

Mozeček odblaníme a vyčistíme, na kousku tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mozeček a podusíme. Ze zbylého tuku a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou a povaříme. Přidáme podušený mozeček, růžičky květáku a uvaříme. Podle chuti potom okořeníme květem a dosolíme.

17. Pomlázková polévka

150g uzeného bůčku, 200g libového uzeného masa, 2 klobásky, č vejce, 5 dl sladké smetany, lžíce mouky, 1 žloutek, sůl, pepř, ocet, lžíce křenu, cibule, 1,5 l vody.

Z velikonoční kuchyně - Maso i klobásky uvaříme s celou cibulí ve vodě. Měkké maso vyndáme a nakrájíme na kostičky nebo na hrubo usekáme. Klobásky nakrájíme na malá kolečka. Vejce uvaříme na tvrdo a nakrájená na plátky dáme i s masem a klobáskami na talíře. Pak si doděláme polévku. Vývar scedíme a uvedeme znova do varu. Ve smetaně zakvedláme mouku, nalijeme do vroucí polévky, povaříme a odstavíme. Na zjemnění můžeme ještě zamíchat žloutek. Podle chuti okyselíme, přidáme jemně strouhaný křen, trochu pepře a sladké papriky. Takto připravenou polévku nalijeme do talířů s vejcem a posekaným masem. Můžeme přidat usekanou zelenou petrželku. POlévka s chlebem nebo rohlíkem poslouží i jako hlavní jídlo.

18. Francouzská polévka

1 celer, šťáva z 1 malé cibulky, lžička rostlinného tuku (hera), 1 lžička mouky, lžíce smetany, pepř, strouhaný muškátový oříšek, 1 žloutek, 40g šunky, kousek másla, 5 dl vývaru.

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přilijeme vývar, přidáme zeleninu i koření a povaříme. Pak sypeme nakrájenou šunku, vklepneme ještě žloutek a přidáme na zjemnění máslo a smetanu. Pak už polévku nevaříme jen rozmícháme. Dosolíme podle chuti.

19. Kopřivová polévka

Čerstvé mladé kopřivy (objem 1 litr), 2,5 dl kysané smetany, 4 větší brambory, sůl, 2,5 dl šlehačky, vajíčka uvařená na tvrdo.

Ze švédské kuchyně - Brambory loupeme, uvaříme v osolené vodě do rozsípava (moučné jsou lepší). Ve stejné vodě brambory rozmačkáme, necháme trochu zchladnout a rozmixujeme nebo rozšleháme. Kopřivy spaříme, nakrájíme na drobno, přidáme k bramborám, zašleháme ještě kysanou smetanu a necháme jen lehýnce přejít var. K výraznější chuti přispěje bujónová kostka ale na to musíme myslet ještě při solení bramborové vody. Při podávání pak dáme na stůl i misku s našlehanou smetanou a talířek s půlkami vařených vajec. Každý si bere podle chuti. Jako příloha se hodí celozrnné i bílé pečivo.

20. Čínská polévka z cukety

Půl střední cukety, 1 cibuli, lžíce másla, půl sklenky mléka, voda, sůl, karí, kostka taveného sýra, 2 lžíce ovesných vloček, zelená petrželka.

Cibuli a cuketu nakrájíme a zpěníme na másle, okořeníme karím, zalijeme litrem vody nebo vývaru (i z bujónové kostky). povaříme, přilijeme mléko, přisypeme vločky a znovu asi 10 minut povaříme. Na konci varu v polévce rozpustíme tavený sýr. Na talíři posypeme sekanou petrželkou.