zpět

 


RŮZNÉ (novinky)

 

1. Krkonošský chlebíček

Chlebíčková veka, směs hub (žampióny), šunkový salám, eidamský sýr, máslo, šlehačka (na 0,5kg hub stačí 1,25 dl šlehačky), sůl, petrželka.

Veku nakrájíme na plátky, lehce potřeme máslem a v troubě na plechu zprudka opečeme. Očištěné houby pak na másle podusíme do měkka, nakonec je osolíme a zalijeme šlehačkou. Na opečené plátky veky položíme plátek salámu, navršíme trošku houbové směsy a ještě posypem strouhaným sýrem, zakapeme máslem a prudce zapečeme a ozdobíme petrželkou.

2. Tvarohové halušky

320g tvarohu, 60g hrubé mouky, 40g krupice, 3 vajíčka, špetka soli, 60g másla, kousek perníku na strouhání nebo čokoláda.

Utřeme asi 40g másla a postupně přimícháváme žloutky, sůl a utřený tvaroh, mouku, ušlehaný sníh z bílků s krupicí. Z takto utvořené směsi vykrajujeme malé noky a házíme je do vroucí vody. Po třech minutách je scedíme a pokapeme horkým máslem, sypeme strouhaným perníkem nebo čokoládou a pak už si pochutnáváme.

3. Zapečený sýr rajčaty

Balkánský sýr, rajčata, máslo, mletá paprika, mléko, vejce, petrželka.

Z bulharské kuchyně - Máslem vymažeme pekáček, na dno dáme plátky sýra, posypeme paprikou, poklademe plátky rajčat a chvilku zapečeme. Potom zalijeme vajíčky rozšlehanými v mléce a zapečeme definitivně. Na talíři ještě posypeme zelenou petrželkou.

4. Zapékané sýrové řezy

Veka, máslo, plátky šunky, plátky sýra, paprika ( koření ), 3 vejce.

Krajíčky veky opečeme na másle a naklademe do zapékací misky vymazané máslem. Na ně položíme vrstvu šunky, plátkového sýra, poprášíme paprikou a dáme zapéct. Když se sýr taví, rozklepneme navrch tři vejce jako volská oka. Zapékáme tak, aby vejce uvnitř zůstalo naměkko. Příloha: zeleninový salát.

5. Mátový likér

4 snítky máty peprné (čerstvé), 200g cukru krystal, 2,5 dl vody, na špičku nože kyseliny citrónové, zelené potravinářské barvivo, slivovici nebo vodku nebo 45% líh.

Mátu opláchneme, necháme ji odkapat, mezitím rozpustíme ve vodě cukr a povaříme ho na hustý sirup. Přidáme kyselinu citrónovou a stáhneme z ohně. Maličké množství barviva (na špičku nože) rozpustíme v několika kapkách vody, ještě přimícháme do cukerného sirupu, vložíme mátu a uložíme na 4 dny do chladu. Potom sirup procedíme a odměříme množství. Na 1 díl sirupu přidáme 4 díly destilátu. Dobře promícháme, naplníme do lahví a uzavřeme a ještě necháme v chladu tak dva týdny odležet.

6. Meruňkový likér

500g meruněk (zralých až přezrálých), 5 dl přírodního vína, 5 dl konzumního lihu, 800g cukru krystal, 4 dl vody, kousek celé skořice, 2 hřebíčky.

Vypeckované meruňky rozmačkáme nebo rozmixujeme, přilijeme víno a jednu sklenku lihu. Přidáme koření, přikryjeme a necháme stát v ledničce do druhého dne. Pak svaříme vodu s cukrem a nalijeme na meruňky. Když celá směs vychladne přecedíme likér přes pláténko, přidáme zbývající líh, opět zamícháme, nalijeme do láhví se šroubovacím uzávěrem a pak třeba v zimě nabízíme po sklence dobrým přátelům.

7. Ořechový likér

500g nezralých zelených vlašských ořechů, 1 l žitné (vodky), skořice celá, 500g cukru, 5 dl vody

Nezralé zelené vlašské ořechy nakrájíme pěkně na plátky, dáme je do sklenice se širokým hrdlem a přelijeme je litrem buď žitné nebo vodky. Přidáme trochu skořice v kouscích a asi 3 hřebíčky. Uzavřeme a necháme v teple stát asi 8 týdnu. Občas sklenicí zatřepeme. Potom přecedíme, přilijeme sirup který si svaříme předem z cukru a vody. Cukerný sirup promícháme s nálevem z ořechů, nalijeme do lahví uložíme v chladu a temnu a když nás nikdo nevidí chodíme upíjet, ale až za 8 týdnů.

8. Rybízový likér

5 dl rybízu (černý nebo červený), 5 dl konzumní líh (vodka), 250g cukru, citrónová a pomerančová kůra, vanilka, skořice, hřebíček, zázvor.

Do 5 dl konzumního lihu nebo vodky přidáme 5 dl rybízu, 250g cukru. Přidáme ještě citrónvou a pomerančovou kůru (chemicky neošetřenou nebo dobře omytou) nakrájenou na kousky. Okořeníme podle chuti vanilkou, skořicí, hřebíčkem a zázvorem. Uzavřeme a v teple necháme 5-6 týdnů odstát. Pak přecedíme, uzavřeme do lahví a podáváme v zimě jako vzpomínku na léto.

9. Višňovka

1000g višní, 0,5 dl malinové šťávy nebo sirupu, 3 dl koňaku, 3 hřebíčky, 250g cukru, 2,5 dl vody.

Višně vypeckujeme (bez speciálního nářadí to téměř nejde), tak abychom všechnu šťávu zachytili na misce. Pak dáme višně do velké sklenice, přilijeme nachytanou šťávu, přidáme hřebíček, zalijeme sirupem a koňakem. Sklenici uzavřeme a postavíme na teplé místo. Necháme 4 týdny stát. Pak v kastrole mírně zkaramelujeme cukr, zalijeme vodou, rozvaříme za stálého míchání a necháme vychladnout. Studený roztok nalijeme na višně a ještě dva dny necháme louhovat. Teprve potom přecedíme, uzavřeme do lahví a uložíme.

10. Šípkový likér

Pro přípravu šípkového likéru si nasbíráme zralé, mrazem již přešlé šípky. Omyjeme je, necháme okapat, rozkrojíme, rozmačkáme a dáme do sklenice. Zasypeme cukrem a zalijeme konzumním lihem nebo vodkou. Uzavřeme a podstavíme na teplé místo, nejlépe za okno na slunce a denně protřepáme. Po 10 dnech přecedíme a uschováme v lahvích.

11. Bezinkový likér

2 litry bezinkových kuliček, litr vody, 1000g cukru, 2 vanilkové cukry, 5-7,5 dl rumu.

Bezinky pomocí vidličky očešeme ze stopek, zalijeme vodou a vaříme asi 30 minut. Necháme vychladnout a propasírujeme. Do této šťávy pak přidáme cukr, povaříme 5 minut, opět necháme vychladnout, přidáme rum, promícháme a uložíme do lahví.

12. Rajský nápoj

5 dl rajčatové šťávy, lžička citrónové šťávy, lžička smeteny, trocha pepře, trocha cukru, 2-3 kapky worcesteru.

Z italské kuchyně - Rajskou šťávu smícháme s citrónovou, lehce připepříme, podle chuti docukrujeme, okořeníme worcesterem a vmícháme smetanu. Podává se vychlazené.

13. Pampeliškový med

Vezmeme cca 200 pampeliškových květů, musí být pěkně rozvinuté (mají se trthat okolo poledne), přelijeme 1-1,5l vody a zkakryté necháme ustát asi 4 hodiny. Luh uvedeme do varu a postupně přidáme 1 kg cukru. Vaříme dokud se nezačnou táhnout nitky (konzistence sirupu). Odstavíme a dáme do vymitých a suchých předehřátých skleniček.