Hlíva ústřičná
Límcovka obří
Opeňka měnlivá
Penízovka sametonohá
Polnička topolová
Šii-také
Ucho Jidášovo
Žampion

Penízovka sametonohá - Recepty

(Flammulina velutipes)

Polévka z penízovky - Penízovkový salát - Pórkové lívanečky s houbami

Polévka z penízovky

1 3/4 litru vody nebo vývaru z kostí nebo masoxu, 80 g ovesných vloček, 150 g čerstvé penízovky, 50 g másla, sůl, 3 čerstvé žloutky, 1/4 1 mléka nebo smetany a petrželka

Přebrané vločky vložíme do studené vody nebo vývaru, postavíme na oheň a vaříme asi 20 minut. Pak je scedíme a sítem protřeme, dáme do kastrolu, přidáme očištěné, na plátky nakrájené a na másle podušené houby, podlijeme vše vývarem z vloček, osolíme a ještě krátce povaříme. Nyní polévku odstavíme z ohně a zjemníme ji žloutky, rozkvedlanými v mléce nebo ve smetaně. Nakonec přidáme do jednotlivých porcí polévky jemně rozsekanou petrželku.
Příloha: topinky z bílého chleba. Pro 6 osob.

Penízovkový salát

300 g penízovky, 100 g celeru, 4 vejce vařená natvrdo, 1 kostka masoxu, 1/2 1 vody, petrželka; zálivka: 4 lžíce octa, 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř, trochu cukru, 3 lžíce oleje

Penízovky očistíme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Ve vývaru z masoxu je povaříme 5 minut. V osolené vodě uvaříme do měkka očištěný celer a nakrájíme jej na kostičky. K vychladlým a okapaným houbám a k celeru přidáme nadrobno nakrájená vejce a nasekanou petrželku, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Salát necháme krátce odležet. Před podáváním jej ozdobíme zelenými natěmi, případně červenou paprikou.

Pórkové lívanečky s houbami

200 g hladké mouky, 4 vejce, 1/4 1 mléka, sůl, 200 g očištěných čerstvých hub penízovek, 40 g másla na dušení hub, 200 g póru, 100g uzeného vařeného masa nebo zbytků z pečeně a 100 g sádla nebo oleje na pečení

Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a solí si připravíme řídké těstíčko, které metlou dobře prošleháme. Houby nakrájíme na tenké plátky a na rozehřátém másle je podusíme. Očištěný a omytý pór nakrájíme na tenká kolečka, a to hlavně jeho bílou část, vložíme je do cedníku, na okamžik ponoříme do vařící slané vody a necháme dobře okapat. Podušené houby, prochladlý pór a jemně rozsekané maso vmícháme do připraveného těstíčka. Směs menší naběračkou lijeme na pánev do rozehřátého tuku, naběračkou stlačíme do plocha do tvaru lívanečků a po obou stranách je do růžova vysmažíme. Můžeme je také smažit v lívanečníku. Příloha: bramborová kaše a salát ze syrové zeleniny. Pro 4-6 osob.