Hlíva ústřičná
Límcovka obří
Opeňka měnlivá
Penízovka sametonohá
Polnička topolová
Šii-také
Ucho Jidášovo
Žampion

Polnička topolová - Recepty

Agrocybe aegerita

Pečené houby po indicku - Houby na rajčatech - Houbový pilaf

Pečené houby po indicku

250g polničky, 1 lžička mletého pepře, 1 lžičky bazalky, šťáva z 1 citrónu, 30g tuku, 1 lžičky soli, 1 lžičky kurkumy, 1 velký stroužek česneku.

Houby omyjeme, osušíme a nakrájíme na středně silné plátky. Zaprášíme je pepřem, bazalkou a zakapeme citrónovou šťávou. Dobře promícháme a necháme 15 minut marinovat. Rozpálíme tuk, vsypeme houby i s marinádou a opečeme je. Přidáváme ostatní koření, obrátíme. Opékáme 1-2 minuty na každé straně. Podlijeme 2 lžícemi vody, osolíme a necháme 5 minut dusit. Jako příloha brambory na různý způsob.

Houby na rajčatech

400g čerstvých hub, 200g rajčat, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 lžíce másla, lžička čili, lžička sladké papriky, trochu zelené petrželky, sůl.

Na másle osmažíme cibuli, až zesklovatí. Přidáme utřený česnek, koření, drobně nakrájenou petrželku. Pak vhodíme nakrájená rajčata a houby. Podáváme s pečivem nebo s toastem.

Houbový pilaf

250g čerstvých polniček, 250g rýže, 75g tuku, 2 mrkve, 2 cibule, lžička pálivé papriky, 2 paprikové lusky, sůl.

Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli a houby. Přidáme nastrouhanou mrkev a smažíme dál. Pak podlijeme vroucí vodou, osolíme, opaprikujeme, přidáme papriku nakrájenou na nudličky. Potom přisypeme rýži, zamícháme a podlijeme. Dusíme velmi mírně. Necháme dojít asi 15 minut a pak podáváme.