Hlíva ústřičná
Límcovka obří
Opeňka měnlivá
Penízovka sametonohá
Polnička topolová
Šii-také
Ucho Jidášovo
Žampion

Ucho Jidášovo - Recepty

(Hirneola auricula-judae, syn. Auricularia auricula-judae)

Kantonské kuřecí závitky - Vepřové nudličky - Jarní salát z ucha Jidášova

Kantonské kuřecí závitky

1 kg kuřecího masa z prsou (nebo vykostěné kuře), 300g šunky, 1 lžíce máčených rozinek, 2 lžíce oloupaných a pokrájených mandlí, 2 lžíce sušených čínských nebo jiných hub, 1 vejce nebo 2 bílky, olej, škrobová moučka.

Marináda: 1 lžíce vína, 5 lžic sójové omáčky, lžička octa nebo citrónové šťávy, pokrájená větší cibule, sůl, 2 lžíce medu.

Maso nakrájíme na řízky velikosti menší dlaně a rozklepeme. Do připravené marinády v misce naložíme řízky na půl hodiny (i déle). Pak řízky vyjmeme z marinády a nad miskou necháme okapat. Na každý položíme tenký plátek šunky. Pak si připravíme nádivku. Na pánvi na troše oleje osmahneme pokrájené mandle, přidáme usekané máčené houby, rozinky, pokrájené zbytky šunky (tučné okraje), zalijeme 1/2 zbylé marinády, necháme vydusit a pak přidáme vejce nebo bílky. Zamícháme a necháme ztuhnout. Vzniklou nádivku dáváme na plátky kuřete se šunkou, svineme, sepneme jehlicemi nebo párátky a závitky grilujeme ze všech stran do červena. Zbytek marinády doplníme 2 lžícemi oleje, zahustíme lžičkou škrobové moučky a povaříme. Ze závitků před podáváním odstraníme jehly, pokrájíme je na tenké plátky a polejeme omáčkou uvařenou ze zbytků marinády. Obložíme zeleninou. K tomu se podává rýže nebo bílé pečivo. Kuřecí závitky mohou být použity jako předkrm, ale i jako hlavní chod.

Vepřové nudličky

300 g vepřového masa (ramínko, kýta), lžička sójové omáčky a lžička škrobové moučky, větší cibule, 3 lžíce oleje, 20 g sušených nebo 50 g nakládaných hub ucha Jidášova, lžička cukru, 2 lžíce desertního vína, sůl.

Omeleta: 2 vejce, špetka glutasolu, lžíce desertního vína, tuk.

Libové vepřové maso nakrájíme na tenké nudličky o délce 5 cm a šířce necelý centimetr. Smícháme v misce se sójovou omáčkou a škrobovou moučkou a necháme odležet alespoň hodinu v chladu. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso, cukr a za stálého míchání opékáme. Když maso změní barvu, přidáme víno a předem namočené sušené, nebo nakládané či sterilované houby. Na prudkém ohni krátce podusíme za stálého míchání. Podle potřeby podlijeme několika lžícemi vody či vývaru (z polévkové kostky). Na jiné pánvi, vymaštěné tukem, si připravíme tenkou omeletu z vajec rozšlehaných s vínem a glutasolem. Hotovou omeletu roztrháme na kousky o velikosti sousta a přidáme k masu. Promícháme, dochutíme špetkou glutasolu, popřípadě přidáme sůl. Krátce prohřejeme. Pokrm nemá téměř obsahovat šťávu. Podáváme s neslanou rýží a zeleninovým salátem.

Jarní salát z ucha Jidášova

4 vařená vejce, hrst strouhaného sýra, pažitka, kopřivy, případně mladé listy pampelišky, majonéza, sůl, pepř, 20 g sušeného ucha Jidášova nebo 100 g čerstvého ucha Jidášova

Sušené ucho Jidášovo den předem namočíme, houby 5 minut povaříme a vychladíme. Kopřivy spaříme. Všechny suroviny nakrájíme na drobno, spojíme majonézou a osolíme a okořeníme.