Hroznýšovec duhový (Epicrates cenchria)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Tento druh hroznýšovce je (stejně jako hroznýš královský) nenáročným chovancem, snad ještě vhodnější pro své menší rozměry. Dorůstá totiž do velikosti jen asi 2 - 2,5 metrů.

Rozšíření

Vyskytuje se na velkém území Jižní Ameriky, od Kostariky až po Argentinu.

Vzhled

Patří mezi nejkrásněji zbarvené hroznýše. Má nevýrazně oddělenou hlavu od silného těla. Tepločivné jamky jsou mělké a nevýrazné. Na jeho hřbetě se táhne řada černě lemovaných kroužků, černá oka zdobí i boky hada. Jeho červeno-modro hnědé síťové zbarvení svým nádherným leskem (hlavně těsně po svlékání) září snad všemi barvami duhy. Hroznýšovec duhový má devět poddruhů, z nichž Epicrates cenchria cenchria je asi zbarven nejpestřeji.

Terárium

K chovu vyčleníme prostornější nádrž, zařízenou podobně jako pro psohlavce, tj. vyšší, s dostatkem větví na šplhání a s vodní nádržkou. Teplotní režim je téměř stejný jako u hroznýše královského. Vhodnější je vyšší vlhkost. Přes den 22 - 30°C, s nočním poklesem na 22 - 24°C v noci. Biotopem hroznýše duhového jsou tropické lesy a mýtiny. Je aktivní spíše za soumraku, kdy opouští úkryt a pátrá po kořisti.

Odchov

Odchov tohoto hada v zajetí se dobře daří, samice rodí zhruba po 5 - 6 měsících březosti, až 30 živých mláďat. Ta jsou asi 30 - 50 cm dlouhá a nádherně, daleko pestřeji zbarvena než dospělci. Ihned po prvním svlékání začínají většinou sami lovit drobné myšky. Pohlavní dospělosti dosahují asi za 2,5 - 3 roky.

Potrava

S potravou nebývají zpravidla problémy,  většina dospělých hroznýšovců rodu Epicrates (např. Epicrates angulifer)  žerou myši, krysy i kuřata, navyknou si rychle na jakoukoliv potravu přiměřené velikosti.

Na chovatele si rychle zvyká, a nebývá pak kousavý.

Richard Horčic