Krajta královská (Python regius)

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Tato krajta má nejen hezké zbarvení, ale jen občas se najde jedinec, který by byl kousavý. Obývá pobřeží západní Afriky a střední Afriku od Senegalu na západě po Súdán a Ugandu na východě. Má malou hlavu výrazně oddělenou od zavalitého těla s nápadně krátkým ocasem. Zbarvena je hnědě se žlutými až bělavými skvrnami. Přes spánky se táhne po obou stranách úzký, žlutý pruh od tlamy až po krk. Pod tímto pruhem je tmavší pruh, který sahá až ke koutkům tlamy. Břišní strana je žlutě krémová. Kresba krajt královských na bocích často připomíná karikatury malých Marťánků, a je u každého jedince velice variabilní. Podobnou variabilitu ve zbarvení můžeme pozorovat např. u užovky červené. Existuje také mnoho barevných odchylek a variant, ať již jsou to albinotičtí, či xantoričtí jedinci, nebo s úplně odlišnou základní kresbou.

Had dává přednost teplotám mezi 26 - 32°C. Vhodná je možnost slunění v teráriu. Tento druh je aktivnější více po setmění, než ve dne. Tyto krajty někdy přijímají potravu velice nepravidelně, nebývá výjimkou ani půlroční hladovění. Zvířata importovaná z přírody bývají většinou silně napadena parazity. K chovu stačí terárium o rozměrech 100 x 60 x 60 cm s větví na šplhání a nádrží s vodou. Dorůstá (stejně jako Python curtus, nebo Python anchietae) maximální velikosti 1,5 - 2 m, nepatří tedy k velkým druhům. Krajta královská je, tak jako všechny krajty, vejcorodá. Pohlaví se od sebe liší málo, samice bývá zpravidla o něco větší, zbarvení je téměř shodné. Samice mívá poněkud nahnědlý tón, samec bývá spíš do černa a kontrastnější. Nejspolehlivěji se pohlaví určuje sondou.Vajec je 6 - 8, jsou poměrně velká, měří cca 7 x 5 cm a jsou kladena zpravidla v noci. Had na vejcích leží až do vylíhnutí, tj. zhruba kolem 100 dní. Mláďatům je většinou potřeba pomoci opatrným nastřižením vajec.

Mladé krajty královské se většinou nebrání kousáním, ale stáčejí se do klubíčka. Proto je také v mnoha jazycích nazývána " Balónová, či míčová  krajta." Pro úspěšné rozmnožení je nutné dodržet tzv. období dešťů (zhruba od března do listopadu, podle areálu výskytu. ) a období sucha  po zbytek roku.  Po vylíhnutí měří mezi 23 až 43 cm. Zhruba po týdnu, po prvním svléknutí přijímají malé, ještě neosrstěné hlodavce, dospělí jedinci loví myši, křečky, nebo menší potkany.

Tento had  má velice dekorativní zbarvení, manipulace s ním je snadná neboť je nekousavý a navíc nedorůstá značných velikostí. Mezi hroznýši a krajtami není mnoho druhů, které by se tak dobře hodily do menších bytových terárií. Od 1. května 2004 se vstupem České republiky do Evropské Unie, sice krajta královská i nadále podléhá CITES, ovšem od tohoto datumu je vyjmutá ze seznamu druhů podléhající registraci. Její chov i obchodování s ní je tudíž v ČR zcela volné.

Richard Horčic