obalka

Kdo se stravuje optimálně, neonemocní

Tuto větu vyřkl při listopadovém setkání s lékaři a svými příznivci z Těšínska tvůrce optimální diety a autor stejně nazvané knížky, dr. Jan Kwaśniewski , lékař-dietolog ze severopolského Ciechocinku. Český překlad této publikace, která se v Polsku stala knižním hitem roku 1996, je už na světě. Vydalo ji Nakladatelství-Wydawnictwo SAK Kazimíra Santariuse v Albrechticích u Českého Těšína.

Nejlepší energie

Optimální dieta vychází z poznatků fyziky a chemie. Lidský organizmus je vybudován z určitých bílkovin, pročež, jak říká Kwaśniewski, člověk by měl jíst bílkoviny, které se biochemicky podobají složení jeho těla. Podle toho třeba bílkoviny obsažené v chlebu se nehodí pro obnovu jater a jiných orgánů. Optimální dieta představuje také nejlepší energii. A čím lepší energií zásobujeme své tělo, tím lépe funguje náš mozek a celý organizmus.

Minimum sacharidů

Optimální dieta obsahuje minimální množství sacharidů. Pouze tolik, kolik jich organizmus potřebuje. Přebytek sacharidů (cukrů) ve stravě způsobuje aterosklerózu. Tedy její příčinou nejsou živočišné tuky, jak tvrdí "oficiální" dietologové. U afrických slonů se vyskytuje ateroskleróza, a přece nejedí ani vejce, ani máslo či slaninu. Naproti tomu Eskimáci toto onemocnění tepen neznají, i když se živí prakticky pouze zvířecím tukem a masem. Bez cukru v dietě tedy ateroskleróza nemůže vzniknout. Nedostatek cukru chrání nás též před rakovinou. Jídlo při optimální dietě je chutné, levné a dobré. Zbavuje nás příčin onemocnění, tedy i nemocí samotných. Zabezpečuje správnou funkci mozku. Lidé při optimální dietě jsou šťastní, nemají pocity strachu, nedělají si starosti, nehádají se. Mění se na zcela jiný lidský rod.

Pro koho je optimální dieta vhodná

Kwaśniewski tvrdí, že v podstatě všichni lidé velmi dobře snášejí tento způsob výživy. Nejrychleji se pomocí optimální diety dá vyléčit trávicí trakt. Ale i dlouhé řady dalších nemocí, které mnozí považují za tzv. nevyléčitelné, se lze tímto způsobem poměrně snadno a rychle zbavit. Podle něj každá nemoc je způsobena nevhodným jídlem. Taktéž by se nemusely vyskytovat infekční choroby, kdyby lidé byli vůči nim imunní. A imunní budou jen tehdy, začnou-li se živit podle zásad optimální diety. Optimální výživa je etiologický způsob léčení lidských nemocí. Je přitom tak levná, že nic nestojí. Při obratném nákupu potravin mnozí z těch, kteří se začali živit optimálně, vydávají méně peněz na jídlo, než vydávali předtím.

Návod jak správně postupovat

Návodem, jak správně postupovat při optimální výživě je knížka Optimální dieta od Jana Kwaśniewského a Marka Chylińského, kterou do češtiny přeložili Pavla Jaworská, Eduard Pasz a Marie Grzegorzová. Ve svém úvodním slově nakladatel Kazimír Santarius píše mimo jiné:

"Uvědomuji si, že kniha Optimální dieta může vyvolat různé reakce čtenářů - nadšení, lhostejnost nebo i nevraživost. Přesto jsem přesvědčen, že je mou povinností, když už mám tu možnost, zpřístupnit občanům České republiky informace, které jim, budou-li chtít, umožní jiným způsobem a přitom přirozeným, pečovat o své zdraví. Věřím, že kniha zaujme tzv. "nevyléčitelně nemocné osoby" i ty, kteří marně bojují s nadváhou. Jsem si jist, že nenechá lhostejným nikoho, kdo se do ní začte. Doporučuji ji tedy každému, kdo se dal přesvědčit, že otylost, cukrovka, lupenka, progresivní polyartritida, ateroskleróza, neurózy, roztroušená skleróza, Buergerova nemoc, cirhóza jater, Bechtěrevova nemoc a jiné zdravotní problémy, mimo jiné také civilizační nemoci, jsou nevyléčitelné."