Ekoporadna Renata   |  Akce   |    Specializace poradny    Naučná stezka Hanýsek   |   Práce s dobrovolníky  | Mapování R43  Rady pro ekospotřebitele   |    Užitečné odkazy   |


Desatero domácí ekologie


Nečekejme „až ostatní…“, ale začněme sami u sebe!

Nabízíme Vám užitečné nápady a rady, jak vzít život do vlastních rukou. Nabízíme Vám stručné Desatero domácí ekologie. Jeho přijetím se Váš život  nestane jednodušším a pohodlnějším, ale získáte něco velice cenného – pochopení, že:

Větší skromnost a laskavý přístup k přírodě, druhým lidem a nakonec i k sobě samým je základem smysluplného a naplněného života na naší (stále ještě) krásné planetě Zemi.

1. Voda

Největší množství vody v domácnosti spotřebujeme na  koupání. Plnou vanu si tedy dopřejeme pouze výjimečně.

Kapající  kohoutky  neprodleně  opravujeme  (i jediná kapka za minutu představuje 2000 litrů vody za rok!)

Při čištění zubů, holení i delším mytí rukou nemusí voda téci nepřetržitě.

Nádobí myjeme v zašpuntovaném dřezu, mytí pod tekoucí vodou mnohonásobně zvyšuje její spotřebu. Jar lze nahradit octem či ekologickými prostředky. Ucpané odpady se nejprve pokusíme vyčistit mechanicky.

Automatické pračky mají vysokou spotřebu vody, proto pereme až když jsou naplněné. Omezujeme spotřebu pracích prášků a používáme šetrné prostředky bez fosfátů. Do záchodu nesplachujeme zbytky léků ani chemikálií.

2. Energie

Nejvýraznějších úspor energie můžeme dosáhnout při vytápění a ohřevu teplé vody.

V obytných místnostech postačí teplota 20 – 21 °C (zimomřiví se raději více oblečou, vždyť zvýšení pokojové teploty o 1 °C znamená zvýšení spotřeby energie o cca 6% !).

Spáry v oknech i dveřích utěsníme např. kovotěsem. Pokojovou teplotu regulujeme snížením výkonu topidla, ne větráním. Peníze vynaložené na termostat etážového topení se rychle vrátí v úspoře energie.

Hrnce při vaření vždy přikrýváme pokličkou, která brání úniku tepla. Šířka dna kastrůlku by měla být stejná (nebo větší) než plotýnka elektrického sporáku. Voda se nejúsporněji ohřeje spirálou či v kávovaru.

Ledničky i mrazničky umisťujeme do chladnější místnosti (nikdy ne poblíž topení), pravidelně je odledňujeme a teplotu zregulujeme na 7°C u ledničky a – 18 °C u mrazničky.

Při žehlení vypínáme žehličku dříve a využíváme zbytkového tepla, prádlo nežehlíme ani příliš vlhké ani přeschlé.

3. Spotřební zboží

Výrobky  přátelské  životnímu  prostředí  mohou  být  o něco  dražší,  ale  zato kvalitnější. Většinou nám tedy poslouží déle, čímž se ušetří materiál i energie.

Než odložíme obnošené věci, zvážíme, zda nenaleznou uplatnění třeba na burze či v domácnosti nebo není-li vhodné je vkusně přešít. Než podléhat diktátu módy, je lepší vytvářet si svůj vlastní styl z tvořivě přešívaných věcí.

Dáváme přednost výrobkům  z přírodních a přírodě blízkých materiálů  (bavlna, vlna, len, sklo, dřevo, kůže, cihly, jádrové mýdlo, ocet atp.). Nepodporujeme výrobky ze zvířat usmrcovaných čistě za tímto účelem.

Tekutiny kupujeme nejlépe ve vratných obalech, vyhýbáme se zbytečným obalům. Ekologicky vhodnější jsou výrobky prodávané na váhu a v jednoduchém balení.

Používáme nabíjecí baterie nebo je nahrazujeme síťovými adaptéry.

Mnoho kilogramů papíru ušetříme psaním po obou stranách listu.

Vyhýbáme se výrobkům na jedno použití  (PET lahve,  žiletky, tácky a kelímky, igelitové tašky atp.)

4. Ovzduší

Z domácích topenišť unikají díky nižším spalovacím teplotám do ovzduší jedovaté sloučeniny – nespalujeme v nich proto gumu, molitan, plasty, zbytky chemikálií atp. Vystříháme se spalování vlhkého listí na zahradách – i ono je zdrojem škodlivin.

Co nejvíce omezujeme spotřebu nekvalitního hnědého uhlí. Vhodnějšími palivy jsou koks, zemní plyn a svítiplyn. Možné je spalování dřevěných zbytků, papíru bez příměsi plastů a celofánu.

Plynový sporák je energeticky výhodnější než elektrický, avšak zplodiny hoření mají v uzavřené místnosti vliv na zdraví, proto je třeba při vaření větrat.

Freonové spreje zcela vyloučíme (vzhledem k jejich negativnímu vlivu na ozonovou vrstvu), snadno je nahradíme mechanickými rozprašovači.

Moly  odpuzujeme raději levandulí než chemickými preparáty.

5. Odpady

Průměrný občan vyprodukuje za jediný rok na 350kg odpadů. Proto usilujeme o maximální recyklaci, tj. o znovu využívání surovin a materiálů. Zachovalé oblečení, boty a sportovní vybavení po dětech věnujeme mladší rodině. I starý nábytek lze vhodně renovovat.

Odpad prosím třídíme a nebezpečný odpad odevzdáváme do sběrných dvorů.

·         ·  Papír – odevzdáváme do modrých kontejnerů či sběrny čistý, suchý, bez příměsi plastů či hliníku.

 ·   Sklo – odevzdáváme do zelených kontejnerů čisté, zbavené kovových či plastových součástí a vytříděné na barevné a bílé. Do kontejneru nepatří: keramika, porcelán, zrcadla, zářivky, televizní obrazovky…

·        Plasty – odevzdáváme do žlutých kontejnerů. PET lahve zbavíme uzávěru a sešlápneme, kelímky od jogurtů, lahve od saponátů, šamponů, fólie, sáčky, mikroten, igelitové pytle apod. – tyto odpady odevzdáváme čisté, zbavené hliníkových víček.

 ·        Kovy – odevzdáváme do sběrny. Patří sem i zátky od piva a limonád,  víčka od přesnídávek,  zavařenin a kompotů.

 ·        Hliník – odevzdáváme do sběrny. Patří sem stanioly, alobaly, některé konzervy (zejména rybí), vršky od termixů a jogurtů – samozřejmě vše čisté.

 ·        Textil – odevzdáváme do sběrny bez knoflíků, zipů, druků apod. Umělý textil některé sběrny nepřijímají.

 ·        Nebezpečný odpad – odevzdáváme do sběrných dvorů. Patří sem léky, zářivky, výbojky, akumulátory, baterie, barvy, lepidla, ředidla, mořidla, kyseliny, louhy a nádoby jimi znečištěné, dále pak ledničky, pračky, myčky, radia, televizory, pneumatiky.

6. Doprava a pohyb

Našim tělům prospívá pohyb – běh, jízda na kole, bruslení, turistika nebo svižná chůze parkem.

Než se tlačit v přeplněné městské dopravě je lepší jít několik zastávek pěšky.

Po městě či na krátké vzdálenosti raději nejezdíme, rozhodně ne sami.

Dobrý technický stav vozidla znamená úspornější a bezpečnější provoz a je i ohleduplnější k životnímu prostředí.

Používáme bezolovnatý benzín  Natural – do každého auta je bez omezení možno tankovat 2x Natural a 1x Speciál.

Spotřeba závisí i na správném nahuštění pneumatik.

Nemáte někdy pocit, že auto je spíš přítěží než pomocníkem?

7. Zahrádka

V první řadě omezujeme používání průmyslových hnojiv ve prospěch zeleného hnojení, kompostu a kvalitního hnoje. Místo pesticidů raději vytvoříme hnízdní možnosti pro hmyzožravé ptáky v budkách.

Půdu uvolněnou po sklizni pokrýváme zahradním odpadem.

Zachycujeme dešťovou vodu – zalévání vodou z čistého barelu je vhodnější než sprcha z hadice.

Organické zbytky ze zahrádky i z kuchyně (slupky, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky čajů a kávy, exkrementy, pomyje atp.) kompostujeme. Kompostovatelný je i popel ze dřeva. Střídavě ukládáme organické zbytky, zeminu, trávu a listí.

Nejlepší přirozenou ochranou proti škůdcům je druhová pestrost.

Osvědčeným postřikem proti mšicím je výluh z kopřiv a ořechového listí. Proti běláskům přidáváme do záhonu fazole, celer, rajčata.

Jarní vypalování trávy je nesmyslný hazard, kterým zbytečně ničíme spoustu živáčků a ještě obtěžujeme sousedy kouřem. Stařinu raději vyhrabeme a použijeme do kompostu.

8. Strava

Mezi základní stravovací návyky patří jedení v sedě a v klidu. Během jídla nepijeme. Nejíme hodinu před manuální prací a 3 hodiny před spaním.

K očistě organizmu je vhodné jednou za měsíc zařadit celodenní hladovku.

Omezujeme spotřebu pěti tzv. „bílých jedů“. Jsou to sůl, rafinovaný cukr, bílá mouka, mléko a ztužené tuky. Rafinovaný cukr nahradíme medem, hroznovým či třtinovým cukrem, rozinkami, sušeným ovocem, bílou mouku celozrnnou, mléko mlékem sojovým a ztužené tuky rostlinnými oleji.

Maso nám postačí 2x týdně.

Snižujeme spotřebu alkoholu, smažených pokrmů, vajec, kávy, konzervovaných potravin. Z jídelníčku zcela vyloučíme uzeniny a chemická barviva (např. „barevné“ limonády).

Ve  zvýšené míře konzumujeme  celozrnné pečivo, rýži natural,  ovesné vločky,  luštěniny,  obiloviny, syrovou i vařenou zeleninu, ovoce a ořechy.

Přísná, ale správná, zásada říká, že jíme jen tehdy, když  máme hlad,  nikoliv  když  nás „honí mlsná“.

9. Zdraví

Běžným onemocněním předcházíme otužováním, saunováním, ranním cvičením a bylinkovými čaji. Na počínající chřipku platí syrový česnek, nasekaná cibule s medem, zelí a mrkev.

Omezujeme chemické toaletní přípravky. Pravidelnost čištění zubů (ráno a večer) je důležitější než množství a značka použité pasty.

Nespotřebované léky vracíme do lékárny, staré tablety ztrácí účinnost a mohou i škodit.

Požádáme kuřáky, aby nekouřili ve společnosti nekuřáků.

Spíme v chladnější větrané místnosti, suchý vzduch zvlhčujeme odpařovači.

Dopřáváme si častější kontakt s přírodou, všemi smysly vnímáme její krásu a mnohotvárnost. Nicméně krásu květin ukládáme raději do srdce než do vázy.

Duchovní stránku života se učíme klást ve svém hodnotovém žebříčku výš než nároky na konzum a pohodlí. Finální výsledek takového chování nás ozdraví na těle i na duchu.

10. Úcta k přírodě a životu

Uvědomujeme si svoji závislost na přírodě a přírodních zdrojích. Místo pochybné role pánů přírody se snažíme být vůči přírodě pokornější a ohleduplnější. Rostlinám nepůsobíme chemické a zvířatům fyzické násilí. Panelákový chov snášejí bez újmy akvarijní rybky a andulky.

Uděláme si alespoň jeden pravidelný den bez televize. Ten  věnujeme hrám a povídání  s dětmi či přáteli.

Učíme se to, co je leckde ve světě zcela běžné – uklízet po svém psovi na veřejných prostranstvích a zkrášlovat okolí svého bydliště např. pěknými balkónovými květinami.

Vystupujme zásadně proti ničitelům životního prostředí a vandalům. Jsme proti všemu kupčení ať jde o přírodniny, motýly či sněženky z volné přírody.

Snažíme se být zásadoví ve svém přístupu k ekologicky přátelskému způsobu života. Také slušnost a vlídnost v mezilidských vztazích patří ke zdravému životnímu prostředí a ke kulturní úrovni našeho národa.

 

(Zpracováno podle plakátu Desatero domácí ekologie Mojmíra Vlašína z ekoporadny Veronica)